TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

A szokottnál is óvatosabban kell kezelnünk a pénzügyeinket, kiadásainkat a koronavírus-járvány miatt, és nem kivétel ez alól az autóvásárlás sem. Ha hitelből oldanánk meg, érdemes lehet vállalni az extra költségeket a biztonságért.

A koronavírus-fertőzés második hulláma a napi esetszámok alapján javában tart Magyarországon. A járvány gazdasági hatása az első időben több ezer ember sodort munkanélküliségbe vagy csökkentett munkaidőbe, alacsonyabb bérrel. Az élet ugyanakkor nem állt meg: a nyár végéhez - ősz elejéhez közeledve a fogyasztás ismét fellendült, ennek egyik ékes példája, hogy az importált személyautók száma nyár végén elérte a válság előtti szintet.

A Bank360.hu ennek kapcsán vizsgálta azt, hogy mekkora a hitelérdeklődés autóvásárlási céllal:

Jól látszik, hogy a használtautó-importtal párhuzamosan a hitelek iránti kereslet is jócskán megélénkült a járvány első hulláma után, ami nem csoda: az év végéig kedvezményes THM-mel igényelhető kölcsönök között találunk például olyat, amelynél 60 hónapos futamidővel a törlesztőrészlet mindössze 28 705 forint az idei év végéig, de 2021-től is csak 30 248 forint. A bank ezért cserébe 2 millió forintot ad, amelyet 100 százalékban felhasználhatunk autóvásárlásra. Ha nagyobb vagy alacsonyabb hitelösszegre van szükségünk, érdemes a Bank360.hu Személyi Kölcsön Kalkulátorával összehasonlítani a banki ajánlatokat.

Baj lehet, ha nincs megtakarítás

A Bank360.hu ugyanakkor felhívja a figyelmet: amennyiben most a járvány alatt több havi megtakarítás nélkül vállaljuk a hitel felvételét, jóval nagyobb kockázatot vállalunk. Elég egy véletlen baleset, ahol mi hibáztunk, és rövid úton a garázsba kerülhet a járgány. Érdemes odafigyelni: tavaly 16 627 alkalommal következett be közúti baleset és ebből 530 volt halálos a KSH adatai szerint, tehát közel sem beszélhetünk ritka jelenségről főleg, ha hozzávesszük, hogy ezek csak a bejelentett esetek.

Autókereskedő egy autót mutat egy érkelődőnek a Fővárosi Autópiacon. MTI Fotó: Kovács Tamás Autókereskedő egy autót mutat egy érkelődőnek a Fővárosi Autópiacon. MTI Fotó: Kovács Tamás

Milyen lehetőségeink vannak, ha a családi költségvetés nagyon kifeszített? A törlesztőt fizetni kell, munka még szerencsére van, de nem engedhetjük meg magunknak, hogy egy közlekedési hiba miatt akár az egész téli szezonra autó nélkül maradjunk, mert a javításra már nincs pénz félretéve.

A kötelező biztosítás sajnos itt nem segít, hiszen csak akkor fizet, ha a másik fél hibázott, így erre nem számíthatunk.

Kezelhetőbb a casco díja

Egy alternatíva lehet a casco biztosítás. Cascoval a károkozó személyétől függetlenül térít a biztosító, ha megsérül egy balesetben az autó, jócskán csökkenthetjük a ránk nehezedő anyagi terhet. Nem csak töréskárt, de elemi károkat, lopást, üvegtörést is lefed a Bank360.hu által vizsgált biztosítók casco-csomagja.

Casco nem csak új és lízingelt autóra köthető. A biztosítók használt autó biztosítását is vállalják. Természetesen nem mindegy, hogy mennyi idős és milyen modellről van szó.

A Bank360.hu egy igen népszerű modell, egy 2010-es Opel Astra esetében vizsgálta meg a casco-díjakat: a biztosítási ajánlatok összehasonlítása alapján a legkedvezőbb éves díj 62 117 forint volt, azaz havonta kevesebb mint 5 200 forintba kerül a biztosítás. Ezért cserébe fedezetet kapunk töréskár, lopás, elemi és tűzkár, üvegkár, szélvédőkár, fényezésben keletkező kár bekövetkezte esetén. Ezen felül gyerekülés lopáskár, szabadidős felszerelésben okozott kár és poggyászkár esetén is védve vagyunk, előbbinél 100 000 forintig, a két utóbbinál pedig 50 000 forintig.

Vannak költségek

Bár még mindig nem fizetünk annyit, mintha saját zsebből kellene mindent kifizetnünk, jó észben tartani: a casconál is kell önrészt fizetni. Ez a vizsgált 9 biztosítónál egyaránt 10 százalék volt, de legalább 100 000 forint, azaz mindenképpen rendelkeznünk kell ekkora összeggel, ha megtörténik a baj és szervizben landol az autó.

Hogyan lehet kedvezőbb a casco?

A Bank360.hu vizsgálata szerint több biztosító is kínál díjkedvezményt együttkötés esetén, azaz akkor, ha például a casco mellett a kötelezőnket is ennél a biztosítónál kötjük, vagy egyéb más termékre, például lakásbiztosítsásra is szerződünk. Általában 10, de egyes biztosítóknál akár 20 százalék kedvezményt is kaphatunk a casco díjából, ha például a kötelezőnk is ugyanannál a biztosítónál van. A biztosítási évfordulóhoz közeledve érdemes lehet átgondolni, hogy kihasználjuk az együttkötés adta lehetőségeket.

Jövedelembiztosítás, hitelfedezeti biztosítás

Egy másik lehetőség, hogy hitelfedezeti biztosítást kötünk a hitelre. Így ha keresőképtelenné vagy munkanélkülivé válunk, a biztosító átvállalja a törlesztést helyettünk néhány hónapig. A Bank360.hu által vizsgált biztosítók akár hat hónapig is fizethetik helyettünk keresőképtelenség vagy munkanélküliség esetén a törlesztőrészletet. A biztosítás díja vagy a teljes hitelösszegre vagy a havi törlesztőre vetített rendszeres havi százalékos díj, nagyjából 2 és 5 százalék között a személyi kölcsönök esetében. Ez a vizsgált 2 millió forintos hitel esetében nagyjából 1 500 forintos havi díjat jelent.

A jövedelempótló biztosítás - ahogy a neve is sugallja - szabadabb lehetőségeket kínál: abban az esetben fizet a biztosító, ha munkanélkülivé, keresőképtelenné válunk. A káreset bekövetkezte után a türelmi idő leteltével (nagyjából 2-3 hónap), a biztosítótól pénzt kapunk szabad felhasználással, amelyből a törlesztőt, szervizt vagy mindennapi megélhetési költségeket is fedezhetünk. 

Érdemes lehet most egy kicsit többet fizetni, hogy később ne legyen nagyobb baj

Ha tehát autót vettünk vagy tervezünk venni hitelből, de egyrész ott lebeg a koronavírus árnyéka a munkahelyünk körül, másrészt nincs 6-8 havi törlesztővel megegyező megtakarításunk, érdemes lehet hitelfedezeti vagy jövedelembiztosítást kötni. Ha rendelkezünk nagyjából az autó vételárának 30-40 százlékával megtakarításként, a casco is segíthet a kényelmetlen helyzeten. Ezek nélkül egy véletlen baleset több százezres szervizköltségével kockára tehetjük a vásárláshoz felvett hitel törlesztését. A hitel nemfizetése hosszú távon azzal is járhat, hogy felkerülünk a KHR negatív adóslistájára, a jövőben nem kaphatunk kölcsönt, a folyószámlánkat inkasszózzák vagy letiltják a fizetésünket.

A casco viszont akkor segít, ha az autóval történik valami: a biztosító egy kisebb, a vizsgált esetben nagyjából havi 5 000 forintos díjért cserébe átvállalja az akár több százezer forintos szervizdíjat. Azt ne feledjük, hogy nekünk is rendelkeznünk kell valamekkora önrésszel, azaz így is, úgy is szükséges valamennyit havonta félretenni egy ilyen helyzetben.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Világutolsó olajcégek, stagnáló magyar munkavállaló-szám Ausztriában
Privátbankár.hu | 2020. október 26. 17:04
Az olajcégek és energiavállalatok nyomott árfolyamáról és az Ausztriában, Németországban dolgozó magyar munkavállalók helyzetéről beszélt munkatársunk a TrendFM-nek.
Személyes pénzügyek Újdonsággal rukkolt elő a Gránit Bank
Privátbankár.hu | 2020. október 26. 12:23
A hazai bankok között elsőként, akár már a számlanyitás másnapján, plasztik nélküli, vásárlásra alkalmas digitális bankkártyát biztosít új ügyfeleinek a Gránit Bank. E kártyaszolgáltatás újdonsága abban áll, hogy az ügyfeleknek a számlanyitás után nem kell megvárniuk a fizikai bankkártyát ahhoz, hogy a mobiltelefonjukkal fizetni tudjanak.
Személyes pénzügyek Álomnyugdíj: így halmozhat fel tízmilliókat
Privátbankár.hu | 2020. október 26. 11:35
Több mint 24 millió forintot tud felhalmozni egy huszonéves nő a nyugdíjba vonulásáig, ha a nettó átlagfizetésének körülbelül 10 százalékát havonta félreteszi. Egy tíz évvel idősebb férfi pedig 26 millió forintra tehet szert - derül ki a K&H Biztosító összeállításából. A társaság tapasztalatai szerint az öngondoskodás és a nyugdíjas évekre történő takarékoskodás egyre inkább a fókuszba kerül szinte mindegyik korosztályban. Ezt jelzi az is, hogy a K&H Biztosító az idei első félévben - a koronavírus-járvány ellenére – nyugdíjbiztosítások értékesítésében 24 százalékos növekedést ért el.  
Személyes pénzügyek Kialakult a diákverseny országos döntőjének 19 fős mezőnye
Privátbankár.hu | 2020. október 21. 15:43
Az eddig bejutott csapatok után az október 20-ai elődöntőkben egy kiskunfélegyházi, egy kiskunhalasi, egy szegedi, egy békéscsabai és egy budapesti team diadalmaskodott, így ők vehetnek részt az első alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny november 4-ei országos döntőjében. Nem csak a győztes csapat tagjai részesülnek majd jutalomban, a verseny támogatói, szakmai partnerei ugyanis számos értékes díjat ajánlottak fel.
Személyes pénzügyek Hátrányba kerültek a magyar munkavállalók Ausztriában a határzár miatt?
Eidenpenz József | 2020. október 21. 05:08
Majdnem a tavaly őszi szinten járt szeptemberben a magyar állampolgárok száma az osztrák munkaerő-piacon. Nagyjából stabilnak nevezhető a létszám a legfrissebb jelentés szerint Németországban is. Ám a korábbiaktól eltérően feltűnően több román, szlovén, lengyel, török, horvát és német kapott munkát Ausztriában, mint magyar. Kérdés, mi lesz a síszezonban – ha megtartják egyáltalán.
Személyes pénzügyek 400-450 milliárd forint maradhat az adósoknál a hitelmoratórium meghosszabbítása miatt
Privátbankár.hu | 2020. október 20. 11:11
Ez eddigi moratóriumosok 47 százaléka élhet a folytatással.
Személyes pénzügyek Már csak öt hely kiadó a diákverseny döntőjében
Privátbankár.hu | 2020. október 18. 20:04
Az eddig bejutott kilenc megyei győztes után ugyanis a csütörtöki elődöntőkben egy zalaegerszegi, egy egri, egy kazincbarcikai, egy fehérgyarmati és egy nyíregyházi team diadalmaskodott, így ők vehetnek részt az első alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny november 4-ei országos döntőjében. A még szabad öt helyért október 20-án, kedden kerül sor az utolsó elődöntőkre, amelyekben négy megye (Bács-Kiskun, Békés, Csongrád és Jász-Nagykun-Szolnok), valamint Budapest csapatai csapnak össze.
Személyes pénzügyek További öt hely kelt el a diákverseny döntőjében
Privátbankár.hu | 2020. október 16. 13:15
A múlt héten bejutott győri, szombathelyi, tatai és pápai csapat után az október 13-ai megyei elődöntőkben egy székesfehérvári, egy siófoki, egy villányi, egy szekszárdi és egy budaörsi team diadalmaskodott, így ők vehetnek részt az első alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny november 4-ei országos döntőjében.
Személyes pénzügyek Novembertől már az Erste sem értékesít lakástakarék-szerződést
Privátbankár.hu | 2020. október 14. 14:39
Mindezt a honlapján tette közzé a hitelintézet. A lépés szinte napra pontosan egy évvel azután következik be, hogy az OTP Bank is a piacról való - egyelőre átmeneti - kivonulásról döntött. MIndezek következtében október 31. után már csak a Fundamenta-Lakáskasszánál lehet új lakástakarék-szerződést kötni.
Személyes pénzügyek Otthonfelújítási programot indít a kormány a legalább egygyerekes családoknak
Privátbankár.hu / MTI | 2020. október 14. 10:04
2021. január elsején indul.
hírlevél