5p

Figyelem! Jelentősen módosulnak a cégekre vonatkozó ESG-előírások!

Alapjaiban változtathatja meg a cégek – nemcsak a nagyvállalatok, köztük a bankok és biztosítók, hanem a kis- és középvállalkozások (kkv) – működését, hogy a jövőben már olyan auditált (!) nem pénzügyi beszámolókat kell készíteni, ami nemzetközi szabványok alapján gyűjtött ESG-releváns adatokra támaszkodik.

Ne maradjon le, legyen naprakész az egyik legnagyobb horderejű kérdésben!

Jelentkezzen most konferenciánkra! >>

Az első negyedévben a devizahitel-válságban sok család vesztét okozó szabadfelhasználású jelzáloghitel-szerződések átlagos összege 70 százalékkal múlta felül a lakáscélú hitelszerződések 10 millió forint alá csúszó szerződéses összegét

A lakáshitel piac összezuhanását a szabadfelhasználású hitelek minimális zsugorodással megúszták, ami a BiztosDöntés.hu szerint azzal magyarázható, hogy a nagyobb összegű beruházások finanszírozást ez a termék veszi át a jelentősen megdrágult személyi kölcsönöktől.

Hihetetlen csúcsok

Miközben drámai mértékben, 70 százalékkal megzuhant az érdeklődés a lakáshitelek iránt, a szabadfelhasználású jelzáloghitelek piaca tartja magát: az év első 3 hónapjában 17,3 milliárd forint értékben vettek fel kötetlen célra jelzáloghitelt az emberek, ami csak 13,4 százalékos visszaesést takar. A visszaesés nagyjából a személyi kölcsönök keresletének csökkenésével azonos – hívta fel a figyelmet Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője. A szabadfelhasználású jelzáloghitelek utoljára 6 éve, 2017. elején tudtak akkora részt kihasítani maguknak a lakossági hitelpiacból, mint idén év elején: az év első 3 hónapjában a folyósított kölcsönök 5,6 százalékát így vették fel a háztartások. Tavaly decemberben a folyósított lakáshitelek értékének 19 százalékára rúgott az emberek által igényelt 7,8 milliárd forintnyi szabadfelhasználású jelzáloghitel összege, ennél magasabb részarányra 10 éve nem volt példa a szakértő szerint.

Arra ugyanakkor a hazai hiteltörténelemben még nem volt példa, hogy a szabad felhasználásra folyósított jelzáloghitelek átlagos összege immár 8. hónapja rendre meghaladja a lakáscélú hitelként a lakossági szerződések átlagértékét.

Az idei év első három hónapjában megkötött szabadfelhasználású szerződések átlagos összege 16,15 millió forint volt, ami közel 70 százalékkal magasabb, mint a lakáshitel szerződések 2019. után ismét 10 millió forint alá zuhanó I. negyedéves átlagösszege – hívta fel a figyelmet a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője.

Nagyobb szabad felhaználású hiteleket veszünk fel, mint lakáshiteleket - de mire? Fotó: Pixabay
Nagyobb szabad felhaználású hiteleket veszünk fel, mint lakáshiteleket - de mire? Fotó: Pixabay

A személyi hitel vetélytársa lett

Arra nehéz magyarázatot találni, hogy miként nőhetett egy év alatt negyedével a szabadfelhasználású jelzáloghitelek átlagos szerződési összege, miközben a lakáshitelek esetében 30, a személyi kölcsönöké pedig éves szinten 14 százalékos visszaesést mutatnak a statisztikák.

Gergely Péter szerint egyrészt a kötöttebb feltételekkel rendelkező, bürokratikusabb felújítási, korszerűsítési lakáscélú hitelek helyett veszik fel a szabadfelhasználású jelzáloghitelt a lakásukat renoválni akarók – például azok, akik a múlt év őszi zárás előtt még be tudtak jelentkezni napelem-rendszer telepítésre és akiket – függetlenül a beruházásokat nem igazán támogató jelenlegi gazdasági helyzettől – nyom a megvalósítási határidő. Korábban ilyen beruházásokat a háztartások jó része személyi hitel felvételéből finanszírozta, de az mára változott. Egyrészt a magas infláció miatt megugró áraknak köszönhetően a személyi kölcsönök 7-9 millió forintos felső értékhatára már nem feltétlenül elegendő egy-egy komolyabb beruházás finanszírozására.

Másrészt – emlékeztetett a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője – ekkora összegeknél már a futamidő is komoly kérdés: míg személyi kölcsön esetében 7-8 éves finanszírozást vállalnak maximum a bankok, addig a szabadfelhasználású jelzáloghitelt akár 20 évre is felvehetik a családok.

Ráadásul – teszi hozzá Gergely Péter - a személyi kölcsönök és a szabadfelhasználású hitelek közötti kamatkülönbség szintén 6 éves csúcson van – 8-9 százalékkal kisebb, 10,5 százalék körüli kamaton lehet ma szabadfelhasználású jelzáloghitelt igényelni, mint a személyi hitelek 19 százalék körüli jelenlegi átlagos THM-je. Ennek köszönhetően egy extra nagy, 10 milliós, 8 éves futamidejű személyi kölcsön havi 203 ezer forintos törlesztőrészlete közel harmadával nagyobb, mint egy hasonló feltételekkel bíró szabadfelhasználású jelzáloghitel 154 ezer forint körüli törlesztője. Ráadásul - utalt vissza a futamidőben lévő hatalmas különbségre a szakértő – ugyanekkora hitelt 20 éves törlesztéssel 100 ezer forint alatti törlesztőrészlettel meg lehet úszni.

Vannak veszélyek – de fékek és ellensúlyok is

Attól a BiztosDöntés.hu szakértője szerint egyelőre nem kell tartani, hogy a háztartások még egyszer elkövetik majd azt a hibát, amit a 2008-as válság idején – amikor nem egyszer családi utazások és nagyképernyős tv-k vásárlása érdekében zálogosították el deviza szabadfelhasználású hitellel lakásukat a családok. Ám annak a veszélye fennáll, hogy néhányan a kamatemelések előtti hónapokban már megszokott személyi hitel helyett most szabadfelhasználású jelzáloghitel fedezet mellett vásárolnak az ugyancsak megdrágult autópiacon. Ugyanakkor Gergely Péter szerint a lakosság valóban tanult a korábbi hibáiból, ráadásul a hitelfék szabályok – amelyeket a hitelhez elvárt jövedelem emelésével júliustól szigorít is az MNB – továbbra is védik a háztartásokat.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Személyes pénzügyek Felértékelődött az öngondoskodás jelentősége
Natív tartalom | 2023. szeptember 22. 13:22
A nehéz gazdasági helyzet és az elmúlt időszak váratlan eseményei sokak figyelmét ráirányították a megtakarítások fontosságára. Különösen most, a suliszezon kezdetén, a gyermekek taníttatása ugyanis sok családra ró terhet. Érdemes áttekinteni, hol lehet faragni a kiadásokon, ha pedig sikerül megtakarítást elérni, azt hol, mibe érdemes körültekintően betenni, befektetni.
Személyes pénzügyek Fel kell emelni a nyugdíjkorhatárt?
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 19. 17:32
A korábbi gyakorlattal szemben az éves nyugdíjemeléseket a bérnövekedések helyett az inflációhoz kötötték. A probléma ezzel a rendszerrel, hogy a bérek hosszútávon a világ minden országában az inflációnál jobban emelkednek. Ennek következtében a korábban megszerzett inflációkövető nyugdíjak elértéktelenednek az új nyugdíjakhoz képest. A másik problémát a nők 40 év munka utáni nyugdíjlehetősége jelenti. Időközben ugyanis megemelkedett a nők nyugdíjkorhatára, így egyre nagyobb kedvezményt és költségvetési kiadást jelent a 40 év utáni nyugdíjba vonulás. Itt várhatóan az lesz a megoldás, hogy a 40 évet felemelik 43-ra. Jövőre újra választások. A lapcsoportunkhoz, a Klasszis Médiához tartozó Piac és Profit Nyugdíjszerviz című műsorának szakértői biztosak abban, hogy lesz újabb nyugdíjas-kényeztetés, ami újabb terhet jelent majd a költségvetésnek.
Személyes pénzügyek Megint csalók próbálkoznak Matolcsy Györgyék nevében
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 19. 10:53
Nem szabad elhinni csak úgy, amit a telefonban mondanak, újra próbálkoznak az MNB nevében is kicsalni adatainkat.
Személyes pénzügyek Eltáthatja a száját, ha megnézi a pénzváltók friss árfolyamait
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 18. 07:16
Nem sűrűn fordul elő, hogy szinte ugyanannyit ér a forint az euróval szemben most, mint pénteken.
Személyes pénzügyek Elképesztő, milyen telefonszámról próbálják átverni az OTP nevében a gyanútlanokat
Csabai Károly | 2023. szeptember 14. 15:08
A csalók sajátos trükkökhöz folyamodnak.
Személyes pénzügyek Lesz-e választási pénzeső jövőre a nyugdíjasoknak? - Újra itt a Nyugdíjszerviz
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 12. 14:24
Nyugdíjszerviz Dr. Farkas Andrással és Karácsony Mihállyal, egy kihagyhatatlan műsor, amelynek témája előbb-utóbb mindenkit érint.
Személyes pénzügyek Valamivel jobb kedve lehet, ha most szánja rá magát euróváltásra
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 11. 06:52
Hétfő reggel magasabban nyitott a forint, mint ahol pénteken zárt.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! Diákverseny 2023 ősz - online találkozó regisztráció
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 10. 10:52
Regisztráció az október 4-i online találkozóra. 
Személyes pénzügyek SZÉP kártya: az infláció ellen is segít?
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 8. 11:21
Növekedtek a költések, rengetegen vásárolnak SZÉP kártyával élelmiszert.
Személyes pénzügyek Az állam zsebébe vándorolnak a magyar bankbetétek
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 8. 09:53
Közel az egyenlítés: sikeresen csatornázta át a kormány a megtakarításokat, de a szocho nem vált be annyira, mint talán remélték.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG