<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Van élet az orosz gázon és olajon túl? Tényleg lehetetlen teljesen elszakadni Moszkvától? Elzárhatja Putyin a gázcsapot?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Holoda Attila energetikai szakértővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. május 26. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) mai sajtótájékoztatóján az is elhangzott, hogy bár nem tudják megítélni, mennyi időre lehet elég a 200 milliárd forintos keret, ha az kimerül, akkor a Monetáris Tanács minden bizonnyal áldását adja a további források biztosítására.

Ma ugyan nem tartott kamatdöntő ülést a Monetáris Tanács (erre majd legközelebb két hét múlva, október 19-én kerít sort), mégis szerepelt a napirendjén a közvélemény érdeklődésére bizonyára számot tartó téma. Méghozzá a Növekedési Hitelprogram (NHP) értékelése, amelynek elindításáról nyolc és fél évvel ezelőtt, 2013 március végén határozott a tanács, alig néhány héttel azt követően, hogy Matolcsy György lett az MNB elnöke.

Igazi Matolcsy-féle unorthodox lépés volt e program elindítása, hiszen a jegybank nulla százalékon adta át a kereskedelmi bankoknak a hiteleket, amelyeket azok 2,5 százalékon adhattak tovább a megcélzott körnek, azaz a mikro-, kis- és középvállalkozásoknak (kkv) - értékelt Patai Mihály, az MNB általános alelnöke a Monetáris Tanács mai ülését követő sajtótájékoztatón. Felidézve, hogy akkor a kereskedelmi bankok felháborodtak a kondíciókon, ami azért érdekes, mert Patai akkor még maga is a másik oldalon állt, az UniCredit Bank vezetőjeként.

Az NHP fontos szerepet játszott abban, hogy a 2008-as válságot követő több évnyi csökkenés után egyre dinamikusabb növekedésbe forduljon a kkv-hitelezés tendenciája, és a koronavírus-járvány hatásainak tompítását célzó intézkedések között is az egyik legfontosabb eszköznek bizonyult – mutatott rá Patai. Összességében mintegy 75 ezer vállalkozás jutott forráshoz, közel 6400 milliárd forint összegben. A program az MNB becslései szerint 2013 óta  az idei év eddigi folyósításait is figyelembe véve  5 százalékpontot meghaladó mértékben járult hozzá a gazdasági növekedéshez.

Az NHP legutolsó szakasza, a koronavírus-járvány berobbanása után, 2020 áprilisában elindított NHP Hajrá szeptember 30-án zárult le. A vállalatok megváltozott finanszírozási igényeihez igazodó konstrukció az MNB értékelése szerint minden korábbinál kedvezőbb feltételekkel, széleskörű felhasználási lehetőségekkel biztosított forrást a kkv-szektornak. A vállalkozások részéről jelentkező számottevő finanszírozási igényre és az elhúzódó járványhelyzetre tekintettel az MNB a keretösszeget kétszer is megemelte, legutóbb idén áprilisban 3 ezer milliárd forintra, amelyet a kkv-k teljes mértékben megigényeltek.

A tanács értékelése szerint az NHP Hajrá az egyik leghatásosabb eszköz volt a válságkezelésben, mintegy 62 ezer hitel- illetve lízingszerződés jött létre, több mint 40 ezer hazai vállalkozás forráshoz jutását elősegítve. Jóllehet a szerződéskötési időszak véget ért, a felvett források továbbra is támogatják a vállalkozások működését, ráadásul a megkötött szerződések az eddig folyósított hitelrészeken túl még akár többszázmilliárd forintnyi további lehívási lehetőséget biztosítanak. A hitelügyletek fele10 millió forint alatti volt, ami azt jelenti, hogy e források alapvetően a mikro- és kisvállalkozások finanszírozási szükségleteit könnyítették meg.

Ezúttal a lakosság részesülhet a kedvezményes hitelből. Fotó: depositphotosEzúttal a lakosság részesülhet a kedvezményes hitelből. Fotó: depositphotos

Az NHP Hajrá keretében megkötött szerződések volumenének 38 százaléka új beruházási hitel vagy lízing, 53 százaléka forgóeszközhitel, 9 százaléka pedig korábbi beruházási hitel kiváltásához kapcsolódó ügylet volt. A hitelek mintegy háromnegyedét a kereskedelem, az ingatlanügyletek, a feldolgozóipar, a mezőgazdaság és az építőipar ágazatokban tevékenykedő kkv-k vették fel. Annak ellenére, hogy az egy vállalkozás által felvehető hitelösszeget jelentősen megemelte a jegybank a középvállalatok stabilitásának megőrzése és a nagyobb beruházások elősegítése érdekében, az NHP korábbi szakaszaihoz hasonlóan ezúttal is jelentős volt a kisebb szereplők részaránya: a kihelyezett források több mint negyede mikrovállalkozásokhoz, harmada kisvállalkozásokhoz került. A források 47 százaléka volumen szerint a közép-magyarországi régióba került, míg darabszámban a 38 százaléka.

Van másik!

Alig néhány nappal az NHP Hajrá lezárása után, október 4-én máris elindult a Zöld Otthon Program, amely azonban ezúttal nem a kkv-k, hanem a lakosság forráshoz jutását támogatja. E hiteleket kizárólag új ingatlanok vásárlására, vagy építéséra lehet fordítani. E hitelek kondíciói megegyeznek az NHP-ével: azokat ugyanúgy 0 százalékon adja tovább az MNB a kereskedelmi banokns, amelyek azt 2,5 százalékon hitelezhetik tovább, bár a thm, vagyis a teljeshiteldíj-mutató ennél valamivel magasabb lehet. A folyósításért a bankok legfeljebb 100 ezer forintot kérhetnek el. 

Fontos feltétel, hogy a program keretében csak energiahatékony (legalább BB vagy annál jobb energetikai besorolású, és legfeljebb 90 kWh/m2/év primer energiaigényű) új lakások és családi házak saját lakhatás céljából történő vásárlására, illetve építésére nyújtható hitel, legfeljebb 70 millió forint összegben. E hitelt csak belföldi természetes személyek igényelhetik, s egy adós csak egyet. Korábbi hiteleket nem lehet vele kiváltani. Legfeljebb 25 éves lehet egy hitel lejárata, a kérelmeket a bankoknak vásárlás esetén 15, míg építkezés esetén 25 munkanap alatt el kell bírálniuk. Eddig már több mint tíz kereskedelmi bank jelezte a részvételi szándékát.

Lapunk azon kérdésére, miszerint mennyi ideig lehet elég a Zöld Otthon Program 200 milliárd forintos keretösszege és ennek kimerülése után hajlandó-e az MNB majd emelni a keretet, Patai Mihály azt válaszolta: "nem tudjuk megítélni az étvágy sebességét, ráadásul a lakossági hitelek adminisztrációja hosszabb, de abban biztos vagyok, hogy amennyiben a keret kimerül, akkor a Monetáris Tanács jóváhagyja annak megemelését".

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Kétszer is meggondolják a magyarok, mielőtt valami méregdrágát vásárolnak
Privátbankár.hu | 2022. május 23. 13:18
A 25-54 év közötti lakosság közel fele tervez nagyobb összegű vásárlást a következő fél évben és jelentős többségük úgy gondolja, hogy ezeket a kiadásokat nagyon alaposan megfontolja.
Személyes pénzügyek Még egy rossz hír mára: drágulhatnak a bankszámlák is
Privátbankár.hu | 2022. május 20. 11:53
A magas infláció az oka mindennek.
Személyes pénzügyek Már csak pár óra maradt bevallani a tavalyi évet
Privátbankár.hu | 2022. május 20. 10:09
Május 20-án éjfélig lehet átnézni, elfogadni, módosítani és kiegészíteni az adóhatóság által készített szja-bevallási tervezetet, amit legegyszerűbben az ügyfélkapuval rendelkezők tehetnek meg.
Személyes pénzügyek Így lehet kedvezőbb a lakáshitel törlesztése
Privátbankár.hu | 2022. május 20. 09:47
A következő hónapokban számos újszerű banki akció segítheti a lakáshitelt felvenni akaró ügyfeleket abban, hogy az emelkedő kamatok ellenére is megtalálják az optimális finanszírozási lehetőséget. lyen lehet az eddig leginkább a vállalati beruházási hiteleknél ismert türelmi idős konstrukció. 
Személyes pénzügyek Ilyen infláció mellett háztartásonként 450 ezret bukhatunk - valutába és OTP-részvénybe menekül a lakosság
Privátbankár.hu | 2022. május 19. 10:55
A 9-10 százalékosra várt infláció ellenére óriásit nőtt a magyarok készpénzállománya - igaz, sokan nem forintot, hanem valutát halmoztak fel a háború kitörésének hírére. Az állampapírok népszerűsége esik, sokan menekülnek OTP-részvénybe.
Személyes pénzügyek Egyre drágábbak a hitelek: megint kamatot emeltek a magyar bankok
Privátbankár.hu | 2022. május 19. 10:18
Több bank is kamatemeléssel indította a hetet. Volt, ahol a jelzáloghitelek lettek drágábbak, míg máshol a szabad felhasználású személyi hitelek ügyleti kamata emelkedett. A Bank360.hu összefoglalta a fontosabb változásokat.
Személyes pénzügyek Nagyon pörögnek az online hitelek
Privátbankár.hu | 2022. május 18. 10:28
A személyi hitelek közel negyedét például már így költjük, de a láthatáron már ott vannak a bonyolultabb tranzakciók is.
Személyes pénzügyek Csalók a fiatalok bankszámláit is célba vehetik
Privátbankár.hu | 2022. május 17. 08:11
Éppen ezért nagyon fontos, hogy a diákok képben legyenek a legfontosabb biztonsági teendőkkel. 
Személyes pénzügyek Áron alul kelt el a világ legnagyobb fehér gyémántja
Privátbankár.hu | 2022. május 12. 10:29
Potom 6,8 milliárd forintért kótyavetyélték el, pedig rekorddöntést vártak tőle.
Személyes pénzügyek A KSH visszaszólt a GKI-nak: nem is olyan magas az az infláció
Privátbankár.hu | 2022. május 12. 08:58
A KSH szerint az nem mérvadó, hogy mit érzékel a lakosság, a hivatalos statisztika adja a teljes képet.
hírlevél
Ingatlantájoló