BUX
36 363.83
+0.17%
+61.00
OTP
10 920.00
+0.37%
+40.00
MOL
1 795.00
-0.83%
-15.00
RICHTER
7 075.00
+0.64%
+45.00
MTELEKOM
385.00
-0.52%
-2.00
 
TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2015. december 17. 15:28

Hogyan támogathatja a pályázásban egy bank a cégeket? Váczi Dávidot, a Budapest Bank EU-szakértőjét, vállalati termékértékesítés támogatási vezetőjét kérdeztük.

A Budapest Bank folyamatosan figyelemmel kíséri a kkv-k uniós pályázatokon történő aktivitását. Milyen trendeket figyeltek meg az idei évben?

Idén két alkalommal, tavasszal és ősszel is vizsgáltuk a magyar kkv-k részvételi szándékát a Széchenyi 2020 programban, amely a jelenlegi, 2014-2020-as EU-támogatási ciklusban elérhető forrásokat osztja el. A Gfk Hungária által készített kutatásból kiderült, hogy a kkv-k kifejezetten jól értesültek az új ciklus kapcsán, különösen az ipari és mezőgazdasági vállalkozások, amelyek 77%-a jól ismeri a lehetőségeket. Az egy éve megnyílt első GINOP pályázatokon a felmérésben résztvevők csupán 4%-a adott be támogatási igénylést, azonban ez az arány várhatóan jelentősen nőni fog, ami serkentheti majd a beruházásokat is.

Váczi Dávid

A cégek tájékozottsága tehát adott, sőt már beadták az első pályázatokat is, mi a tapasztalat, összességében hányan terveznek pályázni a továbbiakban?

A felmérésünk azt mutatta, hogy az új ciklusban minden harmadik kkv pályázna uniós forrásra, ők jellemzően 50 millió Ft alatti összeggel számolnak, azonban a 700 millió Ft feletti árbevétellel rendelkezők, valamint az ipari cégek ennél nagyobb, 50-100 millió Ft támogatásra pályáznának.  Jól látható, hogy az ipari cégeknél tavasz óta 39%-ról 51%-ra nőtt a pályázatot tervező vállalkozások aránya. Ennek oka az EU pályázatokra várva elhalasztott beruházások nagy száma: a válaszadók 12 százaléka halasztott el beruházást az elmúlt két évben pályázati lehetőségek híján, ezek közel egyharmada 100-500 millió forint egyedi értékű.

Jellemzően milyen beruházásokat valósítanának meg a pályázók?

A válaszadók 29%-a a korábban létező, és a jövőben is tervezett gépek és eszközök beszerzésére irányuló pályázatra vár, ám 12% ingatlanépítésre és felújításra szolgáló forrást keres, 7% pedig használt eszközt vásárolna, annak ellenére, hogy az ilyen típusú költségek legfeljebb szűk körben lesznek elszámolhatók a 2014-2020-as ciklusban. Mindez azt is jelzi, hogy a pályázók eligazodásának érdekében világos kommunikációra van szükség azzal kapcsolatban, hogy pontosan mire lehet fordítani a forrásokat.

A Budapest Bank mit tehet annak érdekében, hogy a vállalkozások sikerrel induljanak a pályázatokon?

Bankunk az előző pályázati ciklushoz hasonlóan most is aktívan részt vesz majd a pályázatokhoz szükséges önerő és előfinanszírozás biztosításában. Ezen kívül a Budapest Bank EUBázis2020 néven létrehozott tanácsadói szolgáltatása kézzelfogható segítséget nyújt a pályázatok iránt érdeklődő vállalkozások számára. A bank EU irodája a megpályázható források felkutatásában, új, értéket teremtő projektötletek generálásában, valamint professzionális pályázatíró partnerein keresztül a sikeres pályázatok összeállításában, sőt, igény esetén akár a megvalósításban is támogatja majd a kkv-kat. A bank tapasztalatai alapján azonban a megfelelő pályázati források megtalálásán túl legalább olyan fontos azt is időben felismerni, ha egy-egy projektcélt EU-támogatás nélkül kell megvalósítani. A banki szakértők ebben az esetben is rendkívül kedvező feltételekkel bíró hiteltermékekkel állnak a vállalkozások rendelkezésére.

(x)

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Uniós pályázatok Nem hagy babérokat másoknak Mészáros Lőrinc a vasútépítésben
Privátbankár.hu | 2020. június 29. 17:03
Mészáros Lőrinc építőipari cége ugyanis kivásárolta azt a budaörsi vállalkozást, amely mellette 40 százalékban alapító volt az R-Kord Network Kft.-ben.
Uniós pályázatok Újabb roham az utolsó uniós támogatásokért - akár nyolcszor annyian is lecsapnának, mint amennyi pénz van
Privátbankár.hu | 2019. július 13. 14:05
A pénteki napon indult a pályázat az utolsó jelentős kutatás-fejlesztésre szánt pályázati forrás 2019-ben.
Uniós pályázatok Tállai városa is kapott uniós pénzt energetikai korszerűsítésre
Privátbankár.hu | 2019. július 9. 07:49
Mezőkövesd az egyike annak az öt borsodi településnek, mely részesül az összesen 300 millió forintos EU-s forrásból.
Uniós pályázatok Még mindig ömlik hozzánk Brüsszel pénze, pedig szinte mindent elköltöttünk
Privátbankár.hu | 2019. június 11. 15:12
Szinte minden operatív program forrásait 100 százalék feletti mértékben kötötték már le, de még idén is odaítéltek 71 milliárd forintot. Hiába fogy ki a keret, még így is akadhat némi elkölthető pénz - ez akkor lehetséges, ha a forint gyenge lesz, ha a kormány engedi a túlvállalást saját szakállára, vagy ha sok korábban nyertes pályázat dől be, és újra kiosztják az ő keretüket is.
Uniós pályázatok Indul az egyeztetés - hamarosan lehet pályázni a napelemekre
Privátbankár.hu | 2019. március 21. 10:36
Elindult a „Napelemes rendszer telepítésének támogatása mikro-, kis- és középvállalkozásoknak” című pályázati felhívás tervezetének társadalmi egyeztetése a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programban - nyilatkozta Rákossy Balázs a Pénzügyminisztérium európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára.
Uniós pályázatok Kiosztottak több milliárdnyi EU-s pénzt - megvan, mire
Privátbankár.hu | 2018. július 26. 08:08
Megszórták a vállalkozásokat uniós pénzekkel.
Uniós pályázatok Pofátlanul lopták el az uniós pénzeket - hogyan csinálták?
Privátbankár.hu | 2018. július 24. 09:51
Üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás, számviteli rend megsértése és hamis okirat felhasználása miatt emeltek vádat Zalában három cég ügyvezetője ellen, mert az egervári várkastély felújításánál több tízmillió forintról hamis számlákat állítottak ki.
Uniós pályázatok Nyáron sem áll meg az élet: még milliárdok várnak a szemfülesekre
Privátbankár.hu | 2018. július 7. 15:29
Jelenleg tizenhárom pályázat közül választhatnak a vállalkozások. Összesen 411 milliárd forint értékű keret van nyitva, ebből eddig 175 milliárd forintra adtak be kérelmet. A maradék, több mint 235 milliárd forint támogatás nincs még megpályázva és akár további 7 ezer új jelentkezőt fognak még pozitívan elbírálni.
Uniós pályázatok Százmilliárdok várnak a magyarokra - kis hibával is elbukhatják a pénzt
Privátbankár.hu | 2018. június 17. 13:31
A kormányzat hivatalos pályázati e-ügyintézés felületen jelenleg közel 30 nyitott uniós pályázat található, amit a vállalkozások el tudnak érni. Ezek összértéke nagyságrendileg 400 milliárd forint. A Via Credit pályázati tanácsadó összefoglalta a teendőket és azokat a jellemző hibákat, amelyek egy uniós pályázatnál akár egy projekt teljes támogatási összegének elvesztésével is járhatnak.
Uniós pályázatok Kígyózik a sor – ha nem sietsz, neked sem jut uniós pénz
Privátbankár.hu | 2018. április 23. 09:54
Pillanatok alatt elkapkodták a vállalati fejlesztési pénzeket, már csak két pályázat maradt nyitva erre a ciklusra.
hírlevél