<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Májusban a külföldivendég-éjszakák száma 4,1 százalékkal csökkent, míg a belföldivendég-éjszakáké 14 százalékkal nőtt az egy évvel korábbi szinthez képest – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A szálláshelyek – folyó áron számolt – bruttó árbevétele 8 százalékkal emelkedett. Az év első öt hónapjában a belföldivendég-forgalom jobban nőtt, mint a kül­föl­di.

A külföldi vendégek 1 millió 197 ezer vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken, a vendégek szá­ma és az általuk eltöltött éjszakáké is csökkent a bázisidőszakhoz viszonyítva, 2,7, illetve 4,1 százalékkal. A csökkenést elsősorban a tavaly májusi kiemelkedő adatok okozták – írja a KSH.

Kik jönnek?

A legtöbb ven­dégéjszakát a Né­metországból érkezők töl­töt­ték hazánkban, ezt követte az Oroszországból és az Ausztriából ér­kezők for­gal­ma. A német, az orosz, az osztrák vendégforgalom 10, 13, 5,8 százalékkal csökkent, a cseh vendégek által el­töltött éjszakáké 13 százalékkal nőtt.

A belföldi vendégek 922 ezer vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken, a vendégek szá­ma 13, az általuk eltöltött éjszakáké is jelentősen, 14 százalékkal nőtt tavaly májusához képest.

A bel­földi­vendég-forga­lom a Tisza-tó kivételével minden régióban bővült. A kereskedelmi szálláshelyek belföldivendég-forgalmának 69 százalékát fogadó szál­lo­dákban a ven­dégéjszakák száma 16 százalékkal gyarapodott.

Félig teltek meg

A szállodák szobakihasználtsága átlagosan 56 százalékos volt, ami 2,5 százalékponttal több az előző évi­nél. Az öt­csil­lagos egységek szobáinak igénybevétele kiemelkedő, 74 százalékos, a négycsillagos és a gyógyszállodák szo­ba­ka­pa­citás-kihasználtsága is átlagon felüli (68, illetve 67 százalékos) volt.

Mennyibe kerül egy szoba?

A kiadott szállodai szobák bruttó átlagára 17 128 forint, az egy kiadható szállodai szo­bára jutó szállásdíj (bruttó REVPAR) 9509 forint, a teljes árbevétel (TREVPAR) 16 413 forint volt.

A kereskedelmi szálláshelyek összes folyó áron számított árbevétele 8 százalékkal volt magasabb, mint a tavalyi év ötödik hónapjában. Összesen 31 milliárd forint bruttó árbevételt értek el, ezen belül a szállásdíjbevétel 18 mil­liárd forint. A vendéglátásból 6,8 milliárd forint folyt be, 142 millióval több, mint az elmúlt év májusában. A fo­rint/euró havi átlag­árfolyama 304 forint volt, 12 forinttal gyengébb a 2013. májusi értéknél.

Szépített a SZÉP-kártya

A működő kereskedelmi szálláshelyek jelentése alapján májusban 1961 hely fogadott el Széchenyi Pihe­nő­kártyát. A belföldi vendégek májusban 1,6 milliárd forint értékben fizettek ezzel a fizetőesz­közzel a szálláshelyeken. Összehasonlítva a 2013 májusában beváltott SZÉP-kártya forgalommal, ez 54 százalékos nö­ve­kedést je­lentett.

Május 30-án a hazánkban működő kereskedelmi szálláshelyek száma 2792 volt, ezen belül  986 szálloda 57 ezer szobával, 987 panzió 11 ezer szobával működött. Az egyéb szálláshelyek (üdülőház, kemping és kö­zösségi szálláshelyek) száma 819 volt -  jegyezte meg a KSH.

Így örül az NGM

Horváth Viktória turizmusért felelős helyettes államtitkár szerint a beutazó turizmusban kulcsszerepe van annak, hogy Magyarország egy nagyon jó ár-érték arányú utazási célpont, az utóbbi évek fejlesztéseinek köszönhetően folyamatosan tud újat, érdekeset és általában az előzetesen vártnál jóval többet nyújtani a látogatóknak.

"A Nemzetgazdasági Minisztérium továbbra is hangsúlyozza, hogy a belföldi turizmus motorja a SZÉP-kártya. A tárca véleménye szerint a 2012-ben utalt SZÉP-kártya összegek május végi felhasználási határideje elérte a kívánt célt, sikerült jelentősen növelni a tavaszi szezon belföldi turisztikai költését, ezzel is enyhítve a magyar turizmusra még mindig jellemző erős szezonalitást. - közölték az adatok publikálása után.

Utazás Miért érdemes itthon nyaralni, hosszú hétvégézni? Szavazzon!
Eidenpenz József | 2019. június 7. 15:30
Azt mondja a miniszter, belföldön is lehet nyaralni. Van, aki így tesz, van, aki nem, de mik a fő okok? Szavazzon! Előző szavazásunkat pedig egy német áruházlánc nyerte.
Utazás Így kezdődött az évad a Balatonon
Privátbankár.hu | 2018. május 12. 16:14
Az évtizedes hagyományoknak megfelelően a balatonfüredi ünnepélyes évadnyitóval és a tó megkoszorúzásával szombaton elkezdődött a balatoni turisztikai és vitorlásszezon.
Utazás Ezeket az utakat zárják le holnap Budapesten
Privátbankár.hu | 2018. május 12. 14:23
Rendezvények és építési munkálatok miatt Budapest több pontján nehéz lesz közlekedni a hétvégén.
Utazás Vegyi incidens miatt volt lezárva a londoni City repülőtere
Privátbankár.hu | 2016. október 22. 09:29
Lezárták pénteken egy időre a londoni City repülőteret, miután az a gyanú merült fel, hogy valamilyen vegyszer kerülhetett a terminál levegőjébe. A speciális felszerelésekkel kivonult tűzoltóság nem talált veszélyes anyagot, így a légikikötőt péntek este ismét megnyitották.
Utazás Egyiptom helyett idén inkább Bulgáriába és Spanyolországba utaznak a magyarok
Privátbankár.hu | 2016. február 27. 09:42
Egyiptom helyett az idén inkább Bulgáriába és Spanyolországba utaznak a magyarok az előfoglalások adatai alapján - közölte az Invia online utazási ügynökség az MTI-vel.
Utazás Ebben a városban már nyomozók keresik az illegális szálláskiadókat
Privátbankár.hu | 2015. augusztus 1. 08:27
Álruhás nyomozókkal is kutatnak Barcelonában az adót nem fizető illegális szálláskiadók után, miközben új adót vetettek ki rájuk és korlátozzák az új engedélyek kiadását. Csakhogy ez egyelőre szélmalomharcnak tűnik, 14-szer annyi illegális szobakiadó lehet, mint amennyi hivatalos. A város közben nyugodtan kiteheti a megtelt táblát.
Utazás Jó a rajt: így indult az év a szállodásoknak
Privátbankár.hu | 2015. május 3. 10:21
A legfrissebb adatok szerint az év első két hónapjában 10 százalékkal nőtt a belföldi vendégéjszakák száma a szállodákban. Nincs ok a panaszra: a külföldiek is szép számmal jöttek, főleg a brit és amerikai vendégek száma ugrott meg drasztikusan, az oroszok továbbra is elmaradnak.
Utazás Már két ötcsillagos strand van az országban: ez az egyik
Privátbankár.hu | 2015. május 2. 15:38
Ötcsillagos minősítést kapott a hajdúszoboszlói strand, eddig csak egy ilyen strandunk volt.
Utazás BKK bérlete van? Így autózhat vele ingyen
Privátbankár.hu | 2015. április 29. 11:30
Újabb szintre tört be a közösségi autózás: BKK bérlettel havidíj nélkül, fél órás távra vehetjük kölcsön az Avalon autóit.
Utazás Ma estig biztos kitart a magyar-lengyel barátság - Hajrá magyarok!
Nagy László Nándor | 2015. április 25. 10:41
Nagy Lajos óta nem volt ennyire magyar Krakkó - a korábbi lengyel királyi székhelyen ma bizonyosan percenként hallhatunk magyar szót, hiszen nagyjából 3-4 ezer magyar szállta meg a várost a divizíó IA világbajnokság - számunkra - döntőjére készülve. Ma este az elitligába jutásért játszik magyar jégkorong-válogatott.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG