4p
Ezzel az FTC Labdarúgó Zrt.-nél fél éven belül másodszor emeltek tőkét, úgy, hogy a részvényeket azok névértékének százötvenezerszeresén jegyezték le.
A B-közép bejárata a Groupama Arénában. (Fotó: privátbankár.hu)

A cikk eredetileg a G7-en jelent meg.

Másfél milliárdos befizetéssel próbálta javítani a Fradi focicsapatát működtető vállalat, az FTC Labdarúgó Zrt. katasztrofális tőkehelyzetét a tulajdonos sportegyesület. Ezzel a cégnél fél éven belül másodszor emeltek tőkét, úgy, hogy a részvényeket azok névértékének százötvenezerszeresén (!) jegyezték le.

A túlárazott részvényeket minden esetben a túlnyomórészt állami forrásokból élő Ferencvárosi Torna Club (FTC) vette meg, így juttatva közvetett állami támogatáshoz az amúgy is a legtöbb pénzből gazdálkodó magyar focicsapatot.

A Fradi tulajdonosi háttere azért ilyen bonyolult, mert itthon magasabb ligákban csak olyan focicsapatok indulhatnak, amelyek mögött egy gazdasági társaság áll. A Fradi együttesét az az FTC Labdarúgó Zrt. tartja fenn, amelynek a korábbi években kaotikusan alakult a tulajdonosi struktúrája, 2011 vége óta azonban az FTC egyesületé a vállalat 99,99 százaléka*.

Az FTC pedig elég jószándékú tulajdonos: ha a Zrt. valamiért megszorul, mindig komoly tőkeinjekcióval segítik ki. Ez történt most is. Az előző üzleti évben ugyanis a vállalat bevételei némi meglepetésre látványosan visszaestek, miközben a kiadásokon nem tudott (vagy ami valószínűbb, nem is akart) faragni a cég. Ennek eredményeként a 2018-as esztendőt 1,3 milliárd forintot is meghaladó veszteséggel zárták.

Ez önmagában még nem lett volna probléma, ha az FTC Labdarúgó Zrt.-nek lett volna tartaléka, de nem volt. Így a vállalat saját tőkéje is negatívba fordult, ami több okból is problémás. Egyrészt tartósan ilyen állapot a jogszabályok szerint egyetlen magyar cégnél sem állhat fenn, de ez – különösen egy labdarúgócsapatot működtető cégnél – ritkán vezet azonnal lépésekhez. Az azonban már igen, ha

a magyar vagy az európai szövetség emiatt nem engedi elindulni valamelyik ligában.

Márpedig elvileg negatív saját tőkével nem igazán kaphatott volna indulási jogot a csapat sem itthon, sem a nemzetközi kupákban, így lépni kellett*.

A társaság vezetése ennek megfelelően már az éves rendes közgyűlésén határozott arról, hogy tőkét emelnek a cégben. Ehhez négy héttel későbbre újabb közgyűlést hívtak össze, és itt döntöttek róla, hogy az FTC tíz darab ezer forint névértékű részvényt vásárol összesen 1,5 milliárd forintért. A pénz hat nap múlva meg is érkezett, amit onnan lehet tudni, hogy a cégbírósági iratokhoz az utalási bizonylatot is csatolták.

Bár az bevett gyakorlat, hogy egy céget úgy juttatnak forráshoz, hogy részvényeit jóval a névérték felett jegyzik le, az FTC esete így is elég extrém. Ez ugyanis – ahogy erről korábban már írtunk – valamivel több mint háromezer milliárd forintra értékeli a vállalatot, ami alapján a magyar bajnok többet ér, mint a Manchester United, a Real Madrid és a Barcelona együtt.

Mindenesetre a komoly tőkeinjekcióval sikerült elérni, hogy az FTC Labdarúgó Zrt. saját tőkéje pozitívba forduljon. Más kérdés, hogy a módszer, amivel feltőkésítették a vállalatot legalább annyira nem felel meg az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) előírásainak, mint a negatív saját tőke. Az UEFA elvárásai szerint ugyanis a csapatoknak nagyjából annyit kellene költeniük, amennyi pénzt a piacról össze tudnak szedni, azaz tartósan nem támaszkodhatnának tulajdonosaik forrásaira.

A Fradi viszont tartósan ezt teszi, azaz többet költ, mint amennyi bevétele van. A korábbi években többször is emeltek így tőkét a Zrt.-ben, amely összesen közel 5 milliárd forintnyi forráshoz jutott így*.

Az már csak hab a tortán, hogy a pénz minden esetben az FTC-től érkezett, amely jelentős részben állami támogatásokból él. A 2018-as beszámolóban például 35 oldalon keresztül sorolják a támogatásokat, és ugyan az eredmény-kimutatásban csak szűk 1,8 milliárdnyi támogatásról adtak számot valójában ennél jóval többet ítéltek meg nekik*.

(G7)

A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vállalat Újabb fogást jelentett be a 4iG
Privátbankár.hu | 2024. július 26. 18:01
A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) jóváhagyása esetén a 4iG Nyrt.-hez kerülhet a Direct One magyarországi műholdasügyfél-állománya, és a helyi kábelszolgáltatók hozzájárulásától függően a kábeles műsorterjesztési portfólió is, a tranzakcióról pénteken írták alá a szerződést - közölte a 4iG Nyrt.
Vállalat Jókora gyomrost kapott az Apple Kínában
Privátbankár.hu | 2024. július 26. 12:11
Vitték a kínaiak telefonokat, mint az édes-savanyú levest, de az Apple eladásai így is csökkentek a második negyedévben.
Vállalat Az év legnagyobb bukása: elképesztő összeget veszített Elon Musk
Privátbankár.hu | 2024. július 25. 17:21
Egy nap alatt 21,7 milliárd dollárt.
Vállalat Megbüntették Mészáros Lőrinc tőzsdei cégét
Privátbankár.hu | 2024. július 25. 16:53
5 millió forint bírságot szabtak ki az Opus Global Nyrt-re. 
Vállalat Nevetséges kárpótlást ad a világméretű informatikai hibát okozó cég 
Privátbankár.hu | 2024. július 25. 14:51
A CrowdStrike nevű kiberbiztonsági cég 10 dolláros utalványának nem mindenki örül. 
Vállalat Rekordfélévet tudhat maga mögött a UniCredit Bank
Privátbankár.hu | 2024. július 24. 14:37
Az előző év hasonló periódusához képest 16 százalékkal, 2,7 milliárd euróra emelkedett az UniCredit nettó nyeresége az áprilistól június végéig tartó időszakban, így sorozatban a 14. negyedévben sikerült minőségi és nyereségességi növekedést elérnie a bankcsoportnak.
Vállalat Futballtörténelmi rekordbevételt ért el a Real Madrid
Privátbankár.hu | 2024. július 24. 13:19
A Real Madrid lett az első futballegyesület a világon, amelynek bevétele egyetlen pénzügyi évben meghaladta az egymilliárd eurót.
Vállalat A Boeing dróngyártásra szövetkezik az ukrán Antonovval
Privátbankár.hu | 2024. július 23. 14:23
A Boeing együttműködési szándéknyilatkozatot írt alá védelmi projektekre az ukrán Antonov repülőgépgyárral - jelentette be az amerikai repülőgépgyártó kedden honlapján.
Vállalat Szilárdabb lett a Market minősítése
Privátbankár.hu | 2024. július 22. 16:55
A Növekedési Kötvényprogramhoz kapcsolódó éves felülvizsgálat során a Market Építő Zrt. BB-(Stabil) kibocsátói minősítését megerősítette a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által megbízott Scope Ratings GmbH. - közölte a Market Építő Zrt. a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) oldalán hétfőn.
Vállalat Sok dolgozónak itt a vég egy közeli autógyárban
Privátbankár.hu | 2024. július 22. 15:57
Leépít az egyik legnagyobb romániai autóipari cég, a Leoni Besztercén.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG