<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Mi lesz, ha nyer az ellenzék? Megfékezhető az infláció?
Mekkora lesz a következő kormány mozgástere?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Király Júliával, az MNB korábbi alelnökével, Márki-Zay Péter tanácsadójával - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. december 16. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A lapunk által elsőként másfél hónapja megírt ügylet értékéről akkori megkeresésünkre az adásvétel tárgya, a Milipol Zrt. üzleti titokra hivatkozva nem kívánt nyilatkozni, a vevő Techimpex Kft. gazdája, a honvédelmi tárca pedig válaszra sem méltatott minket. Most egy írásbeli parlamenti kérdésre hárított államtitkárán keresztül a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter.

Lapunk írta meg elsőként, hogy a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) nem talált kivetnivalót abban, hogy az Ecsedi Ferenc többségi tulajdonában lévő Milipol Zrt.-t a Honvédelmi Minisztérium egyik érdekeltsége, a Techimpex Kft. vegye meg. 

A Milipolról annyit érdemes tudni, hogy 1992 januárjában korlátolt felelősségű társaságként alakult, Combat Amerikai-Magyar Kereskedelmi Kft. néven, s fő tevékenységeként az egyéb fogyasztási cikk nagykereskedelmet jelölte meg. Ezalatt alapvetően katonai és rendvédelmi termékeket értékesített, így logikusnak tekinthető, hogy nagyon hamar a magyar honvédelmi, rendészeti és kormányzati szervezetek elsődleges szállítójává vált.

Mozgó célpontok. Fotó: depositphotosMozgó célpontok. Fotó: depositphotos

A két alapító magánszemély mellé 2004 októberében szállt be Székely Herbert, aki az 1998 februárjában meggyilkolt médiavállalkozó, Fenyő János bizalmasa volt. Székely aztán 2010 decemberében egyedüli tulajdonossá vált, a kft. pedig 2011 októberében zártkörű részvénytársasággá alakult át. 

Székely aztán 2017 decemberében a 10 millió forint névértékű – ám a cég év végi saját tőkéje alapján 2,66 milliárd forintot ért – részvényei többségét annak az Ecsedi Ferencnek adta el, aki évtizedek óta Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója bizalmi embere, tanácsadója, s aki a bankcsoport több cégében is vezető szerepet töltött be és tölt be most is.

Az utóbbi években a Milipol rendszeresen nyert el zsíros közbeszerzési megbízásokat. A teljesség igénye nélkül az Országos Rendőr-főkapitányságnak, az Országgyűlési Őrségnek, a honvédségnek, a Készenléti Rendőrségnek és az MNB Biztonsági Zrt.-nek szállított különféle katonai berendezéseket, felszereléseket. Aminek köszönhetően évről évre jelentős árbevételre tett szert, s a Coviddal terhelt 2020-as esztendőben sem torpant meg, sőt, az volt pályafutása legjobb éve.

hirdetés

Ilyen előzmények után jelentős szépséghibaként kell értékelni, hogy a Milipolt tavaly ősszel tiltott összejátszás gyanúja miatt diszkvalifikálta a Védelmi Beszerzési Ügynökség. Azt nem tudni, hogy emiatt döntött-e úgy a Milipol két tulajdonosa, Ecsedi és Székely, hogy megválnak a részesedéseiktől. A másfél hónappal korábbi cikkünk megjelenése előtti érdeklődésünkre ugyanis a Milipol vezérigazgatója, Pató Anikó azt válaszolta, hogy nem kívánnak nyilatkozni, az ügyletet üzleti titokként kezelik. Így azt is, miért pont a Honvédelmi Minisztérium (HM) kizárólagos tulajdonában lévő Techimpex Kft.-nek adták el a Milipolt és mennyiért. Ugyanezeket a kérdéseket a HM-nek is feltettük, ám tőlük még válasz sem érkezett.

Ugyanígy járt most a Párbeszéd országgyűlési képviselője, Szabó Tímea is, aki – vélhetően cikkünk nyomán – írásos parlamenti kérdésben azt firtatta Mager Andrea nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszternél, hogy mennyit fizetett a magyar állam a Milipol Zrt. részvényeiért? Erre Mager helyett a parlamenti államtitkára, Fónagy János azt válaszolta: 

„Tájékoztatom Önt, hogy a Milipol Zrt. részvényeinek adásvételéről szóló szerződésben a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter nem volt szerződő fél”. 

Amiből arra lehet következtetni, hogy Szabó nem a megfelelő helyre címezte kérdését, ám mint lapunk példája mutatja, meglehet, a HM-nél sem járt volna nagyobb sikerrel. Ám, hogy azért Magerék is képben lehetnek a Milipollal kapcsolatban, arra utal az államtitkári válasz második – egyben utolsó mondata –, miszerint

„A Milipol Zrt. korábbi tulajdonosai egy jól működő vállalkozást építettek fel, mely ezentúl a Magyar Államnak dolgozik”.

Ami az Ecsediéknek tett jelentős gesztusként értékelhető. Hogy akkor mégis miért is adtak túl érdekeltségükön, az továbbra is rejtély. Csak egy biztos: a HM-nek nagyon is kapóra jött a Milipol, mivel ahhoz képest a fő tevékenységeként gépek, berendezések nagykereskedelmével foglalkozó Techimpex jóval gyengébben muzsikált, forgalma nagyságrenddel elmarad az új szerzeménytől.

Készült a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. támogatásával.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vállalat Óriási összeget kapott Csányi Sándor az OTP-részvényeiért
Privátbankár.hu | 2021. december 2. 10:15
A tegnap nyélbe ütött megatranzakciót a hitelintézet most tette közzé a Budapesti Értéktőzsde honlapján.
Vállalat Meglepő fordulat - 480 alá kerül sok kútnál a benzin
Király Béla | 2021. december 2. 08:37
Jelentősen csökken pénteken az üzemanyagok nagykereskedelmi ára, ennek köszönhetően sok kútnál kerülhet a kiskereskedelmi ár is a hatóságilag megszabott 480-as szint alá.
Vállalat Adóspórolási lehetőséget ajánlott a cégeknek az államtitkár
Privátbankár.hu | 2021. december 2. 06:55
A kisvállalati adó (kiva) választásával a Pénzügyminisztérium számításai szerint legalább 91 ezer cég spórolhatna a fizetendő adón jövőre. Az érintettek ma és holnap kapják meg az erről szóló tájékoztatást – tájékoztatott Izer Norbert.
Vállalat Növekedett a cégalapítási kedv, de sokezer megszűnés is volt idén
Privátbankár.hu | 2021. december 1. 07:00
Többéves rekord dőlt meg az idén a vállalkozások bejegyzésében, ezzel együtt még több mint 17 ezer cég szűnt meg. 
Vállalat VII. Messi és az Aranylabda: komolyan vehető-e a futballvilág legnagyobb egyéni díja?
Marosi Gergely | 2021. december 1. 05:24
Lionel Messiből hétfő este VII. Messi lett – a Paris Saint-Germain argentin sztárfutballistája pályafutása során hetedszer kapta meg a labdarúgóvilág legnagyobb elismerésének számító Aranylabdát. Díjazása mellett és ellen is hosszan lehetne érvelni, de nem véletlenül csaptak megint magasba a hullámok szurkolói és szakmai körökben. Felvetődik a kérdés: 65 évvel a díj megalapítása után mennyire vehető komolyan az Aranylabda?
Vállalat Jelentősen nőtt a GuideVision ügyfélportfóliója
PR | 2021. november 29. 17:00
A német prémium luxusautókat gyártó Daimlerrel kötött szerződés az Infosys és GuideVision elmúlt egy éves történetének legjelentősebb közös projektje. Az együttműködés kezdete óta eltelt egyetlen év alatt összesen 17 projekt indult. A növekvő megbízások miatt a GuideVision magyar irodájában 25%-os létszámbővüléssel terveznek.
Vállalat Egy új projekt segíthet a Covid-sújtotta turizmusnak, vendéglátásnak
Privátbankár.hu | 2021. november 29. 12:31
A különböző területeken felszabaduló munkaerő és a turizmus-vendéglátás területén meglévő munkaerőhiány „összepárosítását” célozta meg egy 2018-ban elindított program, aminek eredményeit a Covid-sújtotta piacon is lehet hasznosítani.
Vállalat Több tízezer vállalkozás sorsa válik könnyebbé
Privátbankár.hu | 2021. november 28. 09:39
Jövőre még kedvezőbbé válik a kisvállalati adó (kiva), mértéke 10 százalékra csökken. A kkv-k a megfelelő adózási mód kiválasztásával rengeteg pénzt spórolhatnak meg, ebben segíti most a vállalkozásokat a Pénzügyminisztérium (PM) kiva-kalkulátora.
Vállalat Reszkess, Elon Musk: 300 ezer villanyautót fog ontani magából évente a Xiaomi új gyára
Litván Dániel | 2021. november 27. 18:55
A kínai óriáscég bejelentette, hogy Peking mellett építi fel elektromos autós divíziójának első üzemét, ahol évi 300 ezer autó készülhet majd.
Vállalat Kettős irányításra tér át a Poli-Farbe
Szakonyi Péter | 2021. november 27. 17:03
Visszalép az operatív feladatoktól Szabó Antal. A hazai piacon vezető festékipari cégének vezetését januárban adja át a cég két igazgatójának. A tavalyi csúcsév után idén csökken a vállalkozás árbevétele és nyeresége is.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló