<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) nem talált kivetnivalót abban, hogy az Ecsedi Ferenc többségi tulajdonában lévő Milipol Zrt.-t a Honvédelmi Minisztérium egyik érdekeltsége, a Techimpex Kft. vegye meg. Az ügylet részleteiről, egyebek mellett arról, hogy miért váltak meg az eladók az utóbbi éveket rendre masszív árbevétellel és nyereséggel zárt Milipoltól, lapunk érdeklődésére a cég üzleti titokra hivatkozva nem kívánt nyilatkozni, a honvédelmi tárca által birtokolt vevő társaság pedig válaszra sem méltatott minket.

Nem áll fenn vizsgálat elrendelésére okot adó körülmény annak kapcsán, hogy a Techimpex Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. megszerzi a Milipol Zrt. feletti közvetlen egyedüli irányítást – tette közzé hétfőn a Gazdasági Versenyhivatal. A két társaság öt nappal korábban jelentette be a tervezett adásvételi ügyletet a GVH-nak, hogy az eldöntse, mutatóik, piaci súlyuk miatt az úgynevezett összefonódásuk korlátozhatja-e a versenyt, létrejön-e a tulajdonosváltás miatt gazdasági erőfölény.

Mire lőnek? Fotó: MilipolMire lőnek? Fotó: Milipol

A Milipol régi motorosnak számít. Közel három évtizede, 1992 januárjában még korlátolt felelősségű társaságként jött létre, Combat Amerikai-Magyar Kereskedelmi Kft. néven, fő tevékenységeként az egyéb fogyasztási cikk nagykereskedelmet jelölte meg. Ezalatt alapvetően katonai és rendvédelmi termékek értékesítését kell érteni, a cég hamar a magyar honvédelmi, rendészeti és kormányzati szervezetek elsődleges szállítójaként vált közismertté.

A két alapító magánszemély mellé 2004 októberében szállt be Székely Herbert, aki az 1998 februárjában meggyilkolt médiavállalkozó, Fenyő János bizalmasa volt. Székely aztán 2010 decemberében egyedüli tulajdonossá vált, s a kft.-t 2011 októberében zártkörű részvénytársasággá alakította át. Profilját pedig az akkor már egyéb háztartási cikk nagykereskedelemről 2012 őszén személybiztonsági tevékenységre módosították, de csak fél évre, mert annak letelte után előbb jött az egyéb, máshová nem sorolt gép, berendezés nagykereskedelme, mindössze egy napig, majd a számviteli, könyvvizsgálói, adószakértői tevékenység, két és fél hétig. Hogy aztán visszataláljon a cég a kaptafához, a háztartási cikkek nagykereskedelméhez, vagyis – mint már említettük – a katonai és rendvédelmi termékek értékesítéséhez.

A Milipol 2017 decemberében került még inkább az érdeklődés középpontjába, annak köszönhetően, hogy Székely a 10 millió forint névértékű – ám a cég év végi saját tőkéje alapján 2,66 milliárd forintot ért – részvényei többségét Ecsedi Ferencnek adta el. Utóbbi ugyanis immár évtizedek óta Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója bizalmi emberének, tanácsadójának számít, a bankcsoport több cégében is vezető szerepet töltött be és tölt be most is.

Honlapja szerint a Milipol 2018-ra a rendvédelmi és katonai eszközök és szolgáltatások terén a magyar piac legjelentősebb magánkézben lévő beszállítójává vált. Az utóbbi években a Milipol rendszeresen tarolt a közbeszerzési tendereken. Íme néhány példa az elnyert megbízásaiból:

  • az Országos Rendőr-főkapitányság 2017-ben összesen 4 milliárd forint értékben rendelt tőle hőkamerákat és éjjellátó berendezéseket
  • az Országgyűlési Őrség ruházatát, bilincseit és sokkolóit is a Milipol szállította
  • az MNB Biztonsági Zrt. is e cégen keresztül 200 ezer darab lőszerrel együtt 112 Parabellum szolgálati pisztolyt vásárolt tőle
  • tavaly októberben nyert el megbízást a Milipol Zrt. arra, hogy rendszeresített egyen- és társasági ruházatot szállítson az Országgyűlési Őrség részére, nettó 140 millió forintért
  • tavaly novemberben a honvédségnek adott el 40 millió darab lőszert, 2 milliárd forintért
  • ez év elején több mint 59 millió forintért vett a Milipoltól két új bombaruhát és kiegészítőket (sisakot, légzőkészüléket, csizmákat) a Készenléti Rendőrség. 

Nem csoda, hogy a zsíros megrendelések eredményeként a Milipol az utóbbi években – egy 2018-as megtorpanás kivétel – jelentős árbevételre tett szert, amelyet viszonylag nagy forgalomarányos nyereség kísért. Az viszont talány, hogyan sikerült pont a 2020-as, immár a Covid által csaknem teljes mértékben terhelt évben produkálni az elmúlt fél évtized legjobb teljesítményét.

E diadalmenetbe piszkított bele tavaly szeptemberben az, hogy a Milipolt tiltott összejátszás gyanúja miatt diszkvalifikálta a Védelmi Beszerzési Ügynökség. Hiába adta ugyanis a legjobb ajánlatot a 9 milliméteres parabellum-lőszerek vásárlására indított eljárásban, az ügynökség árkartellt kiáltott, miután úgy ítélte meg, hogy az árakat egyeztette egy másik, az eljárásban résztvevő céggel – amelynek alapítója a Milipol vezetőinek egyike –, hogy megszerezhesse az üzletet.

Nem tudni, ezért döntött-e úgy a Milipol két tulajdonosa, Ecsedi és Székely, hogy megválnak az „aranytojást tojó” cégüktől. Hogy bizonyosságot szerezzünk, megkerestük a Milipolt, hogy rajtuk keresztül megérdeklődjük, mi vitte rá a részvényeseket az eladásra. Ám azt a választ kaptuk a cég vezérigazgatójától, Pató Anikótól, hogy „nem kívánunk nyilatkozni, az ügyletet üzleti titokként kezeljük”.

A Milipol leendő új tulajdonosa abszolút szakmai befektetőnek tekinthető. A Techimpex Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. 2016 júniusától tevékenykedik, akkor „bújt” a több mint két és fél évtizedes előélet után végelszámolási eljárás alá került Indit-Trade Ipari és Kereskedelmi Kft. bőrébe. 2017 júniusában a Honvédelmi Minisztérium egyik cége, a HM Elektronikai, Logisztikai és Vagyonkezelő Zrt. (HMEI) vált a Techimpex egyedüli tulajdonosává.

Nagyon is jól jöhet a HM-nek a Milipol, mivel hozzá képest a fő tevékenységeként gépek, berendezések nagykereskedelmével foglalkozó Techimpex jóval gyengébben muzsikált, forgalma nagyságrenddel elmarad a Milipolétól. Igaz, a 2017-es jó kezdést követő hatalmas zuhanórepülése 2020-ban megállt, olyannyira, hogy a cégnek sikerült még a három évvel korábbit is lepipáló, közel 1 milliárd forintot megközelítő forgalomra szert tennie, ami szinte kizárólag exportértékesítésnek köszönhető – derül ki a Techimpex napokban közzétett tavalyi éves beszámolójának kiegészítő mellékletéből. Hogy mivel sikerült ekkorát hasítania a cégnek a koronavírus-járvány kellős közepén, az a Milipolhoz hasonlóan, e cégnél sem derült ki.

Természetesen megkérdeztük a HM-et is arról, miért döntöttek úgy, hogy megvásárolják a Milipolt és mik a terveik, de több napja nem kaptunk választ, amint ez megérkezik, azt közöljük. Így csak abból következtethetünk, hogy a honvédelmi tárcánál nagy fantáziát láthatnak a Milipol-üzletben, hogy március közepén 6,75 milliárd forintot tettek a Techimpexbe, ebből 1 millió forinttal megemelkedett a kft törzstőkéje, 4 millióra, a további 6 milliárd 749 millió pedig a tőketartalékba került.

A rovat támogatója a 4iG

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vállalat Az IKEA kivonulása jót tesz az orosz piacnak?
Elek Lenke | 2022. október 1. 18:20
Az Oroszországban több mint 20 éve működő svéd lakberendezési óriás távozását az ottani fogyasztók súlyos veszteségként élik meg, ugyanakkor az orosz bútorpiacnak lehet, hogy ezzel jót tesznek, mert nő a forgalmuk, miközben előbb-utóbb kénytelenek igazodni a svéd áruházlánc szabványaihoz, fogyasztóvédelmi gyakorlatához.
Vállalat Belép az űrtávközlésbe a 4iG
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 29. 20:47
A 4iG Nyrt. új megállapodást kötött az AMOS műholdrendszereket üzemeltető és fejlesztő Spacecom részvénycsomagjának megvásárlási feltételeiről az izraeli kommunikációs minisztérium (MOC) előzetes jóváhagyásának megfelelően - közölte a 4iG.
Vállalat Lakat kerül a Toyota-gyárra Szentpéterváron
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 23. 15:04
A Toyota Motor japán járműgyártó bezárja szentpétervári összeszerelő telephelyét - jelentette be az orosz ipari és kereskedelmi minisztérium pénteken.
Vállalat Drámai helyzetben a legnagyobb német gázimportőr - átveszi a céget az állam
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 21. 12:43
Állami tulajdonba veszik az Unipert, Németország első számú földgázimportőrét.
Vállalat A németek einstandolják a Rosznyeftyet is Németországban
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 16. 09:23
A Gazprom után egy újabb orosz energetikai óriásvállalat, a Rosznyeft helyi érdekeltségét is állami vagyonkezelői felügyelet alá veszik Németországban - közölték pénteken.
Vállalat Napelemes megaprojektbe szállt be a Hiventures
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 12. 10:54
A Solar Markt Csoporttal kötött stratégiai szerződést.
Vállalat Komoly lépésekre készül a K&H a fenntarthatóság miatt
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 8. 15:49
A K&H a szeptember hónapot kiemelten a fenntarthatóságnak szenteli.
Vállalat Átadták a Bosch legújabb fejlesztőközpontját - 70 milliárdos beruházás készült el
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 8. 12:37
Átadták a Bosch Budapest Innovációs Kampuszt, Magyarország legújabb gépjárműtechnológiai fejlesztőközpontját.
Vállalat Bolgár adatkezelő cégbe szállt be az OTP alapkezelője
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 8. 08:28
A felhalmozott nagy mennyiségű adatvagyon értelmezését és feldolgozását segítő gráfadatbázisok területén piacvezető Ontotextben szerzett részesedést az OTP Csoporthoz tartozó PortfoLion, jelentette be a magyar befektető. A befektetést a Portfolion a tranzakciót vezető Integral Venture Partners-szel és a Carpathian Partners-szel közösen valósította meg. A befektetők a tranzakciót követően az Ontotext nemzetközi jelenlétének, valamint értékesítési hálózatának megerősítésére fókuszálnak majd.
Vállalat A Mol is lépett: extra juttatásokat kapnak a dolgozók 
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 6. 14:44
Már szeptembertől.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG