Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Mark Zuckerberg cége a szerda este óta tartó hírstop keretében a fontos egészségügyi információkat is elérhetetlenné tette a szigetországi felhasználók előtt. A Facebook közlése szerint egyszerű hiba történt, és orvosolják.

A kritikus kormányzati és egészségügyi információkat is elzárta az ausztrál felhasználók elől a Facebook, amikor magyar idő szerint szerda este blokkolni kezdte a felületén a helyi sajtótermékek híranyagait, a szigetországban közelgő bigtech-sarcoló törvényre adott tiltakozásul. Mindezt úgy, hogy a nemzeti oltóprogram hétfőn kezdődik az országban, tehát különösen fontos lenne a korlátozásmentes információáramlás.

Scott Morrison ausztrál miniszterelnök szerint a Facebook lépése pont annyira arrogáns, amennyire kiábrándító is egyben. A kormányfő Facebook-posztjában arra is rámutatott, hogy "ezek a lépések megerősítik azt az érzést, amely egyre több országban kialakult, hogy a Big Tech cégei úgy viselkednek, mintha nagyobbak lennének a kormányoknál, és rájuk nem vonatkoznának rájuk a törvények."

Nem csak a Covid-információk áramlásának szabott gátat a blokkal a Facebook. Az Ausztrál Szakszervezetek Tanácsának titkára, Sally McManus azt twittelte, hogy az ő híráramlásukat is lekapcsolták, így az ausztrál dolgozók most nem találhatnak információkat a dolgozói jogaikról a platformon. A tudnivalók persze a Facebookon túl továbbra is elérhetők az ausztrál interneten, de a szigetországban, ahogy a világon mindenhol, a Facebook vált az információmegosztás és -szerzés elsődleges eszközévé, így a blokkolás eredményét valóban mindenki érzi.

Hétfőn az egyik legnagyobb ausztrál médicsoport, a Nine Entertainment elnöke, Peter Costello ment neki a Google-nak, mondván: "Meg kell érteni, hogy az ausztrál kormányt nem utasíthatja a Google. A kormánynak az ausztrálok érdekeit kell szem előtt tartania, és nem kell engedélyt kérni a Google-tól a törvénykezéshez." Costello szerint álláspontjuk rendkívül egyszerű: ha a Google használja a tartalmaikat, fizetniük kell érte. Válaszul a Google korábban azt mondta, hogy az ausztrál törvénytervezet szembe megy az internet alapvető elveivel, ha arra kényszerítik őket, hogy fizessenek a linkekért, amelyek a híroldalakra vezetnek.

A techóriás álláspontja azóta láthatóan finomodott, legalábbis mindent megtesznek annak érdekében, hogy elkerüljék a linkekért való fizetés precedensét...

Derült égből

Emlékezetes, hogy pár hete a Google is a szolgáltatásainak helyi korlátozását helyezte kilátásba, amennyiben a kormány nem áll el a bigtech-sarc kivetésének tervétől, de az ő szavaik leperegtek a képviselőkről. Mark Zuckerberg cége ezt most úgy lépte meg, hogy annak semmiféle előzetes jele nem volt. Josh Frydenberg ausztrál kincstárnok legalábbis most azt mondta, a Facebook előzetes figyelmeztetés nélkül tette meg a kritikus lépést. Frydenberg arról beszélt, hogy múlt csütörtökön és a hétvégén is tárgyalt Mark Zuckerberggel - aki eszerint egyik alkalommal sem lengette be neki a hírkorlátozást.

A kincstárnok szerinte a mai események megerősítik minden ausztrál számára a nagy digitális cégek roppant piaci erejét. 

Mark Zuckerberg Facebook-vezér egy tavaly nyári távmeghallgatáson. Illusztráció. (Fotó: EPA/MANDEL NGAN)Mark Zuckerberg Facebook-vezér egy tavaly nyári távmeghallgatáson. Illusztráció. (Fotó: EPA/MANDEL NGAN)

A Facebook a széles körű felháborodásra válaszul azt közölte, hogy a kormányzati oldalakat nem kellene érintenie a tiltásnak, és vissza fognak állítani minden olyan profilt, amit hanyagságból blokkoltak. A cég szerint:

"Mivel a törvény nem tartalmaz tiszta iránymutatást a hírtartalmak definíciójára vonatkozóan, egy szélesebb definíciót alkalmaztunk, hogy tiszteletben tarthassuk a törvény szövegét."

Jöhet a fakenews-özön

Canberra azt közölte, hogy folytatják a párbeszédet a Facebookkal, de a bigtech-törvény tárgyalásával sem fognak leállni. Rámutattak egyúttal arra is, hogy a Facebook lépése rontja a vállalat hitelességét a felhasználók szemében. A cég új húzása ugyanis azt jelenti, hogy a továbbiakban minden olyan helyi információ, mellyel ezután az ausztrál felhasználók a Facebookon találkoznak, gyanús kell, hogy legyen. Azokat ugyanis egészen eddig tényellenőrzést és kutatómunkát végző, bérből és fizetésből élő újságírók, illetve szakmai-etikai irányvonalak mentén működő szerkesztőségek szolgáltatták. Az ő kizárásukkal innentől fogva ez egyetlen ausztrál facebookos hírtartalomról se lesz elmondható.

"A mai bejelentés után a Facebook lesz az a platform, ahol nincsenek igazi hírek, viszont nagyon sok a fake news"

- foglalta össze Andrew Bragg képviselő, az ausztrál parlament big tech ügyekkel foglalkozó bizottságának vezetője.

(Financial Times)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vállalat Pénzre váltanák a követőiket, de a netes gyűlölködésből nem kérnek a futballklubok
Marosi Gergely | 2021. május 8. 12:21
Futballklubok, játékosok és szervezetek sora sötétítette el közösségimédia-csatornáit május 1. és 4. között, ezzel tiltakozva a gyűlölködő, illetve rasszista kommentáradat, valamint a különféle platformok szerintük nem megfelelő moderálása miatt. Gesztusnak látványos volt, de ha az összes üzleti és kommunikációs érv a közösségimédiás-jelenlét növelése mellett szól, kivonulni aligha lehet, a teljes megrendszabályozás meg szélmalomharcnak tűnik.
Vállalat Valakik nagyot kaszálnak Mészáros Lőrinc vidéki szállodáinak felújításán
Vég Márton | 2021. május 7. 15:55
Több évtizedes építőipari tapasztalattal rendelkező cégek dolgoznak Mészáros Lőrinc vidéki szállodáinak kicsinosításán, de a Hunguest Hotels a konkrét neveket nem hozza nyilvánosságra, pedig a vissza nem térítendő állami milliárdokat is felhasználva dübörög a renoválás.
Vállalat Vége Bige László házi őrizetének
Privátbankár.hu / MTI | 2021. május 6. 18:34
Megszüntette Bige László házi őrizetét a Nyíregyházi Törvényszék - tájékoztatta a vállalkozó tulajdonában álló Nitrogénművek Zrt. az MTI-t.
Vállalat Eldőlt: nem tolják ki a céges beszámolók leadási határidejét
Privátbankár.hu | 2021. május 4. 14:05
De mégis van mód a halasztásra. 
Vállalat Budai luxusvillában telepedett le milliárdos tőkével a "trafikos" Sánta-család új cége
Vég Márton | 2021. május 4. 05:17
A trafik-ügyből ismert hódmezővásárhelyi Sánta-család átrendezte az Országos Dohányboltellátó mögötti céghálót, miközben megjelentek egy budai luxusvillában is, megcélozva az ingatlanpiacot. Drágul a cigi, bővül az illegális kereskedelem, és egyre több a pályázat nélkül, államilag kijelölt trafik.
Vállalat Száműznék a vasbetont - ezen dolgozik két cég 681 milliós állami támogatással
MTI | 2021. május 2. 07:23
A vasbetont kiváltó előre gyártott betonelemek gyártási technológiáján dolgozik az Uvaterv Zrt., a Ferrobeton Zrt. és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a projekthez a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal 681,749 millió forint vissza nem térítendő támogatást biztosított - közölte a konzorciumvezető Uvaterv Zrt. Az 1,045 milliárd forint összköltségvetésű fejlesztésben a fennmaradó részt a két cég önerőből finanszírozza.
Vállalat Vakarhatják a fejüket az iparvállalatok - kellemetlen lesz ez a drágulás
Király Béla | 2021. május 1. 12:23
Az Európai Unió környezetvédelmi előírásai ugyan előremutatónak számítanak, ám számos iparvállalatnak okoz nehézséget ezek teljesítése. Erre reagálva mind többen próbálják emissziós kvóta vásárlással orvosolni a helyzetet, ami viszont azok árát rekordszintre hajtotta.
Vállalat Megértőbben kezeli a NAV a határidőket
MTI | 2021. május 1. 09:17
Kérelemmel menthető ki a beszámolók, illetve az azokhoz kapcsolódó bevallások május 31-ei határidejének elmulasztása az idén - közölte Izer Norbert.
Vállalat A következő hónapra is igényelhető az ágazati bértámogatás
Privátbankár.hu | 2021. április 30. 11:28
Ismét meghosszabbították a koronavírus miatt nehéz helyzetbe került vállalkozásoknak biztosított támogatást. 
Vállalat 2,2 milliárd forint osztalékot fizet ki az idén a 4iG
MTI | 2021. április 29. 17:51
Jól sikerült a tavalyi év.
hírlevél
depositphotos