<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Mark Zuckerberg cége a szerda este óta tartó hírstop keretében a fontos egészségügyi információkat is elérhetetlenné tette a szigetországi felhasználók előtt. A Facebook közlése szerint egyszerű hiba történt, és orvosolják.

A kritikus kormányzati és egészségügyi információkat is elzárta az ausztrál felhasználók elől a Facebook, amikor magyar idő szerint szerda este blokkolni kezdte a felületén a helyi sajtótermékek híranyagait, a szigetországban közelgő bigtech-sarcoló törvényre adott tiltakozásul. Mindezt úgy, hogy a nemzeti oltóprogram hétfőn kezdődik az országban, tehát különösen fontos lenne a korlátozásmentes információáramlás.

Scott Morrison ausztrál miniszterelnök szerint a Facebook lépése pont annyira arrogáns, amennyire kiábrándító is egyben. A kormányfő Facebook-posztjában arra is rámutatott, hogy "ezek a lépések megerősítik azt az érzést, amely egyre több országban kialakult, hogy a Big Tech cégei úgy viselkednek, mintha nagyobbak lennének a kormányoknál, és rájuk nem vonatkoznának rájuk a törvények."

Nem csak a Covid-információk áramlásának szabott gátat a blokkal a Facebook. Az Ausztrál Szakszervezetek Tanácsának titkára, Sally McManus azt twittelte, hogy az ő híráramlásukat is lekapcsolták, így az ausztrál dolgozók most nem találhatnak információkat a dolgozói jogaikról a platformon. A tudnivalók persze a Facebookon túl továbbra is elérhetők az ausztrál interneten, de a szigetországban, ahogy a világon mindenhol, a Facebook vált az információmegosztás és -szerzés elsődleges eszközévé, így a blokkolás eredményét valóban mindenki érzi.

Hétfőn az egyik legnagyobb ausztrál médicsoport, a Nine Entertainment elnöke, Peter Costello ment neki a Google-nak, mondván: "Meg kell érteni, hogy az ausztrál kormányt nem utasíthatja a Google. A kormánynak az ausztrálok érdekeit kell szem előtt tartania, és nem kell engedélyt kérni a Google-tól a törvénykezéshez." Costello szerint álláspontjuk rendkívül egyszerű: ha a Google használja a tartalmaikat, fizetniük kell érte. Válaszul a Google korábban azt mondta, hogy az ausztrál törvénytervezet szembe megy az internet alapvető elveivel, ha arra kényszerítik őket, hogy fizessenek a linkekért, amelyek a híroldalakra vezetnek.

A techóriás álláspontja azóta láthatóan finomodott, legalábbis mindent megtesznek annak érdekében, hogy elkerüljék a linkekért való fizetés precedensét...

Derült égből

Emlékezetes, hogy pár hete a Google is a szolgáltatásainak helyi korlátozását helyezte kilátásba, amennyiben a kormány nem áll el a bigtech-sarc kivetésének tervétől, de az ő szavaik leperegtek a képviselőkről. Mark Zuckerberg cége ezt most úgy lépte meg, hogy annak semmiféle előzetes jele nem volt. Josh Frydenberg ausztrál kincstárnok legalábbis most azt mondta, a Facebook előzetes figyelmeztetés nélkül tette meg a kritikus lépést. Frydenberg arról beszélt, hogy múlt csütörtökön és a hétvégén is tárgyalt Mark Zuckerberggel - aki eszerint egyik alkalommal sem lengette be neki a hírkorlátozást.

A kincstárnok szerinte a mai események megerősítik minden ausztrál számára a nagy digitális cégek roppant piaci erejét. 

Mark Zuckerberg Facebook-vezér egy tavaly nyári távmeghallgatáson. Illusztráció. (Fotó: EPA/MANDEL NGAN)Mark Zuckerberg Facebook-vezér egy tavaly nyári távmeghallgatáson. Illusztráció. (Fotó: EPA/MANDEL NGAN)

A Facebook a széles körű felháborodásra válaszul azt közölte, hogy a kormányzati oldalakat nem kellene érintenie a tiltásnak, és vissza fognak állítani minden olyan profilt, amit hanyagságból blokkoltak. A cég szerint:

"Mivel a törvény nem tartalmaz tiszta iránymutatást a hírtartalmak definíciójára vonatkozóan, egy szélesebb definíciót alkalmaztunk, hogy tiszteletben tarthassuk a törvény szövegét."

Jöhet a fakenews-özön

Canberra azt közölte, hogy folytatják a párbeszédet a Facebookkal, de a bigtech-törvény tárgyalásával sem fognak leállni. Rámutattak egyúttal arra is, hogy a Facebook lépése rontja a vállalat hitelességét a felhasználók szemében. A cég új húzása ugyanis azt jelenti, hogy a továbbiakban minden olyan helyi információ, mellyel ezután az ausztrál felhasználók a Facebookon találkoznak, gyanús kell, hogy legyen. Azokat ugyanis egészen eddig tényellenőrzést és kutatómunkát végző, bérből és fizetésből élő újságírók, illetve szakmai-etikai irányvonalak mentén működő szerkesztőségek szolgáltatták. Az ő kizárásukkal innentől fogva ez egyetlen ausztrál facebookos hírtartalomról se lesz elmondható.

"A mai bejelentés után a Facebook lesz az a platform, ahol nincsenek igazi hírek, viszont nagyon sok a fake news"

- foglalta össze Andrew Bragg képviselő, az ausztrál parlament big tech ügyekkel foglalkozó bizottságának vezetője.

(Financial Times)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vállalat 6,5 milliárdból teremtik meg védelmi ipari szakképzés feltételeit
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 17. 13:13
A védelmi ipari szakképzés infrastrukturális feltételeit teremti meg a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum Ganz Ábrahám Technikumának több mint 6,5 milliárd forintból megvalósuló teljes körű korszerűsítése - közölte Palkovics László pénteken Zalaegerszegen.
Vállalat A belföldi turizmusban népszerűsíti Budapestet a BKIK
MTI | 2021. szeptember 17. 12:45
Önálló programot indít az őszi hónapokban a Budapestre irányuló belföldi turizmus támogatására a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara Szolidaritási alapjából, 25 millió forintos induló kerettel - tájékoztatott a BKIK pénteken.
Vállalat Tőzsdepszichológia kezdő és haladó befektetőknek
Natív tartalom | 2021. szeptember 10. 09:38
Amennyiben valaki arra az elhatározásra jut, hogy el szeretne kezdeni aktívan befektetni vagy tőzsdézni, általában előadásokra regisztrál, vagy vásárol egy-egy könyvet a témában. Szerencsére egyre több író könyve jelent meg az elmúlt években magyar nyelvű kiadásban, azonban még ezen felül is több tucat könyvet is érdemes lenne lefordítani amerikai vagy éppen más nemzetiségű írók műveiből, ha hasznos információt szeretnénk kapni.
Vállalat 400 milliárd! Óriási kötvénykibocsátásra készül a 4iG
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 10. 06:51
Emellett az igazgatóság 7 milliárd forintos tőkeemelésről is dönthet. Mindkét felhatalmazás két évre szólna és az informatikai cég további akvízicióit finanszírozná.
Vállalat Nagyon ritkán, de idegrendszeri rendellenességet okozhat az AstraZeneca
MTI | 2021. szeptember 9. 13:31
A Guillain-Barré szindróma esetén a szervezet saját immunrendszere megtámadja az egészséges perifériás idegsejteket.
Vállalat Új néven szállít majd házhoz a NetPincér
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 7. 19:49
Néhány héten belül teljesen új arculattal, foodpanda néven működik tovább.
Vállalat Új hirdetési webshop indult, online-erős kkv-knak
PR | 2021. szeptember 7. 11:05
Minden kkv-marketinges és -cégvezető tudja, hogy a márkaépítés fontos. A DisplayNOW hirdetési webshop azért jött létre, hogy a cégek építhessék a márkájukat, és így értékesítésük is hatékonyabb, eredményesebb legyen.
Vállalat Meg kell tanulni a koronavírussal élni, még az autóiparnak is
Király Béla | 2021. szeptember 6. 18:25
Az idei év egyik legnagyobb problémája a félvezetők hiánya, amely erősen sújtja a járműipart, de néhány más szektorban is okoz fennakadásokat. Az autógyárak egyik legnagyobb mikrochip-beszállító vállalatának vezetője szerint meg kell találni a módot, hogy a járvány újabb hullámai esetén se álljon le az élet, az ugyanis világszerte komoly gazdasági problémákat okozhat. Látva a magyarországi gyárak küzdelmét, borítékolható, hogy a nehézségek hazánk gazdasági növekedését is befolyásolják.
Vállalat Átrendezte a hazai lízingpiacot a koronavírus
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 6. 09:55
2021. első fele leginkább a termelőeszközök finanszírozásában jelentett nagy növekedést.
Vállalat Jövő év végén indul a debreceni vakcinagyár
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 5. 16:18
Évi több mint 20 millió vakcinát állíthatnak elő.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos