<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Van élet az orosz gázon és olajon túl? Tényleg lehetetlen teljesen elszakadni Moszkvától? Elzárhatja Putyin a gázcsapot?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Holoda Attila energetikai szakértővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. május 26. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Mark Zuckerberg cége a szerda este óta tartó hírstop keretében a fontos egészségügyi információkat is elérhetetlenné tette a szigetországi felhasználók előtt. A Facebook közlése szerint egyszerű hiba történt, és orvosolják.

A kritikus kormányzati és egészségügyi információkat is elzárta az ausztrál felhasználók elől a Facebook, amikor magyar idő szerint szerda este blokkolni kezdte a felületén a helyi sajtótermékek híranyagait, a szigetországban közelgő bigtech-sarcoló törvényre adott tiltakozásul. Mindezt úgy, hogy a nemzeti oltóprogram hétfőn kezdődik az országban, tehát különösen fontos lenne a korlátozásmentes információáramlás.

Scott Morrison ausztrál miniszterelnök szerint a Facebook lépése pont annyira arrogáns, amennyire kiábrándító is egyben. A kormányfő Facebook-posztjában arra is rámutatott, hogy "ezek a lépések megerősítik azt az érzést, amely egyre több országban kialakult, hogy a Big Tech cégei úgy viselkednek, mintha nagyobbak lennének a kormányoknál, és rájuk nem vonatkoznának rájuk a törvények."

Nem csak a Covid-információk áramlásának szabott gátat a blokkal a Facebook. Az Ausztrál Szakszervezetek Tanácsának titkára, Sally McManus azt twittelte, hogy az ő híráramlásukat is lekapcsolták, így az ausztrál dolgozók most nem találhatnak információkat a dolgozói jogaikról a platformon. A tudnivalók persze a Facebookon túl továbbra is elérhetők az ausztrál interneten, de a szigetországban, ahogy a világon mindenhol, a Facebook vált az információmegosztás és -szerzés elsődleges eszközévé, így a blokkolás eredményét valóban mindenki érzi.

Hétfőn az egyik legnagyobb ausztrál médicsoport, a Nine Entertainment elnöke, Peter Costello ment neki a Google-nak, mondván: "Meg kell érteni, hogy az ausztrál kormányt nem utasíthatja a Google. A kormánynak az ausztrálok érdekeit kell szem előtt tartania, és nem kell engedélyt kérni a Google-tól a törvénykezéshez." Costello szerint álláspontjuk rendkívül egyszerű: ha a Google használja a tartalmaikat, fizetniük kell érte. Válaszul a Google korábban azt mondta, hogy az ausztrál törvénytervezet szembe megy az internet alapvető elveivel, ha arra kényszerítik őket, hogy fizessenek a linkekért, amelyek a híroldalakra vezetnek.

A techóriás álláspontja azóta láthatóan finomodott, legalábbis mindent megtesznek annak érdekében, hogy elkerüljék a linkekért való fizetés precedensét...

Derült égből

Emlékezetes, hogy pár hete a Google is a szolgáltatásainak helyi korlátozását helyezte kilátásba, amennyiben a kormány nem áll el a bigtech-sarc kivetésének tervétől, de az ő szavaik leperegtek a képviselőkről. Mark Zuckerberg cége ezt most úgy lépte meg, hogy annak semmiféle előzetes jele nem volt. Josh Frydenberg ausztrál kincstárnok legalábbis most azt mondta, a Facebook előzetes figyelmeztetés nélkül tette meg a kritikus lépést. Frydenberg arról beszélt, hogy múlt csütörtökön és a hétvégén is tárgyalt Mark Zuckerberggel - aki eszerint egyik alkalommal sem lengette be neki a hírkorlátozást.

A kincstárnok szerinte a mai események megerősítik minden ausztrál számára a nagy digitális cégek roppant piaci erejét. 

Mark Zuckerberg Facebook-vezér egy tavaly nyári távmeghallgatáson. Illusztráció. (Fotó: EPA/MANDEL NGAN)Mark Zuckerberg Facebook-vezér egy tavaly nyári távmeghallgatáson. Illusztráció. (Fotó: EPA/MANDEL NGAN)

A Facebook a széles körű felháborodásra válaszul azt közölte, hogy a kormányzati oldalakat nem kellene érintenie a tiltásnak, és vissza fognak állítani minden olyan profilt, amit hanyagságból blokkoltak. A cég szerint:

"Mivel a törvény nem tartalmaz tiszta iránymutatást a hírtartalmak definíciójára vonatkozóan, egy szélesebb definíciót alkalmaztunk, hogy tiszteletben tarthassuk a törvény szövegét."

Jöhet a fakenews-özön

Canberra azt közölte, hogy folytatják a párbeszédet a Facebookkal, de a bigtech-törvény tárgyalásával sem fognak leállni. Rámutattak egyúttal arra is, hogy a Facebook lépése rontja a vállalat hitelességét a felhasználók szemében. A cég új húzása ugyanis azt jelenti, hogy a továbbiakban minden olyan helyi információ, mellyel ezután az ausztrál felhasználók a Facebookon találkoznak, gyanús kell, hogy legyen. Azokat ugyanis egészen eddig tényellenőrzést és kutatómunkát végző, bérből és fizetésből élő újságírók, illetve szakmai-etikai irányvonalak mentén működő szerkesztőségek szolgáltatták. Az ő kizárásukkal innentől fogva ez egyetlen ausztrál facebookos hírtartalomról se lesz elmondható.

"A mai bejelentés után a Facebook lesz az a platform, ahol nincsenek igazi hírek, viszont nagyon sok a fake news"

- foglalta össze Andrew Bragg képviselő, az ausztrál parlament big tech ügyekkel foglalkozó bizottságának vezetője.

(Financial Times)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vállalat Csökkent, de még 10 milliárd felett maradt a K&H profitja
Privátbankár.hu | 2022. május 23. 13:03
A rendkívüli OBA-befizetés jelentősen visszahúzta a nyereséget az első negyedévben.
Vállalat Még nem megy a Wall Streetre a Wizz Air
Privátbankár.hu | 2022. május 20. 13:35
Megvannak a diszkont légitársaság Ukrajnában rekedt repülőgépei.
Vállalat Háromnapos munkahetet vezettek be egy német autógyárban
Privátbankár.hu | 2022. május 19. 16:51
Beszállítói nehézségek miatt háromnapos munkahetet vezetnek be az egyik legrégebbi németországi autógyárban, a Ford kölni üzemében - írta csütörtökön a Bild című német lap.
Vállalat Durván veszteséges lett a Rába - a háború tette be a kaput
Privátbankár.hu | 2022. május 19. 08:23
Az egyébként is meglévő energiapiaci krízist az orosz-ukrán háború tovább mélyítette, az állami többségi tulajdonban álló Rába így komoly veszteségbe került az első negyedévben.
Vállalat Kifújt a jegybank kötvényprogramja, kimerült a keret
Privátbankár.hu | 2022. május 19. 07:17
Április végére kimerült a 2019 nyarán elindított jegybanki Növekedési kötvényprogram (Nkp) 1550 milliárd forintos keretösszege.
Vállalat Putyin elüldözte, Orbán Viktor szerethette – történetek a Mekiről itt és ott
Mester Nándor | 2022. május 16. 18:44
Ma, vagyis 2022 május 16-án hivatalos lett: végleg elhagyja az orosz piacot a McDonald’s. Hamburgerét még a ma esküt tett magyar kormányfő is imádhatta. Jegyzet.
Vállalat Bejelentést tett a 4iG: egy lépéssel közelebb a Magyar Honvédség digitalizációjához
Privátbankár.hu | 2022. május 16. 10:52
A Rheinmetall AG (51 százalék), a 4iG Nyrt. (39 százalék) és a HM Elektronikai, Logisztikai és Vagyonkezelő Zrt. (HM EI Zrt.) (10 százalék) képviselői közös vállalat alapításáról írtak alá előzetes megállapodást – jelentette be a 4iG a Budapesti Értéktőzsdén.
Vállalat Nagyot szakít a Mol az orosz olajon
Privátbankár.hu | 2022. május 14. 09:47
Napi négymillió dollár extrabevétele származik.
Vállalat Sebességrekordot döntött a 4iG montenegrói mobilcége
Privátbankár.hu | 2022. május 11. 14:22
A One Crna Gora új montenegrói rekordot állított fel. 
Vállalat Orbán Gábor: a tavalyinál nem lesz rosszabb a Richter idei éve
Csabai Károly | 2022. május 10. 10:10
Sem a forgalom, sem az eredmény tekintetében. De fontos kihangsúlyozni, hogy a gyógyszercég vezérigazgatójának kijelentése a forintértékekre vonatkozik, és csak akkor áll meg, ha nem következik be törés a rubel árfolyamában.
hírlevél
Ingatlantájoló