Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Mark Zuckerberg cége a szerda este óta tartó hírstop keretében a fontos egészségügyi információkat is elérhetetlenné tette a szigetországi felhasználók előtt. A Facebook közlése szerint egyszerű hiba történt, és orvosolják.

A kritikus kormányzati és egészségügyi információkat is elzárta az ausztrál felhasználók elől a Facebook, amikor magyar idő szerint szerda este blokkolni kezdte a felületén a helyi sajtótermékek híranyagait, a szigetországban közelgő bigtech-sarcoló törvényre adott tiltakozásul. Mindezt úgy, hogy a nemzeti oltóprogram hétfőn kezdődik az országban, tehát különösen fontos lenne a korlátozásmentes információáramlás.

Scott Morrison ausztrál miniszterelnök szerint a Facebook lépése pont annyira arrogáns, amennyire kiábrándító is egyben. A kormányfő Facebook-posztjában arra is rámutatott, hogy "ezek a lépések megerősítik azt az érzést, amely egyre több országban kialakult, hogy a Big Tech cégei úgy viselkednek, mintha nagyobbak lennének a kormányoknál, és rájuk nem vonatkoznának rájuk a törvények."

Nem csak a Covid-információk áramlásának szabott gátat a blokkal a Facebook. Az Ausztrál Szakszervezetek Tanácsának titkára, Sally McManus azt twittelte, hogy az ő híráramlásukat is lekapcsolták, így az ausztrál dolgozók most nem találhatnak információkat a dolgozói jogaikról a platformon. A tudnivalók persze a Facebookon túl továbbra is elérhetők az ausztrál interneten, de a szigetországban, ahogy a világon mindenhol, a Facebook vált az információmegosztás és -szerzés elsődleges eszközévé, így a blokkolás eredményét valóban mindenki érzi.

Hétfőn az egyik legnagyobb ausztrál médicsoport, a Nine Entertainment elnöke, Peter Costello ment neki a Google-nak, mondván: "Meg kell érteni, hogy az ausztrál kormányt nem utasíthatja a Google. A kormánynak az ausztrálok érdekeit kell szem előtt tartania, és nem kell engedélyt kérni a Google-tól a törvénykezéshez." Costello szerint álláspontjuk rendkívül egyszerű: ha a Google használja a tartalmaikat, fizetniük kell érte. Válaszul a Google korábban azt mondta, hogy az ausztrál törvénytervezet szembe megy az internet alapvető elveivel, ha arra kényszerítik őket, hogy fizessenek a linkekért, amelyek a híroldalakra vezetnek.

A techóriás álláspontja azóta láthatóan finomodott, legalábbis mindent megtesznek annak érdekében, hogy elkerüljék a linkekért való fizetés precedensét...

Derült égből

Emlékezetes, hogy pár hete a Google is a szolgáltatásainak helyi korlátozását helyezte kilátásba, amennyiben a kormány nem áll el a bigtech-sarc kivetésének tervétől, de az ő szavaik leperegtek a képviselőkről. Mark Zuckerberg cége ezt most úgy lépte meg, hogy annak semmiféle előzetes jele nem volt. Josh Frydenberg ausztrál kincstárnok legalábbis most azt mondta, a Facebook előzetes figyelmeztetés nélkül tette meg a kritikus lépést. Frydenberg arról beszélt, hogy múlt csütörtökön és a hétvégén is tárgyalt Mark Zuckerberggel - aki eszerint egyik alkalommal sem lengette be neki a hírkorlátozást.

A kincstárnok szerinte a mai események megerősítik minden ausztrál számára a nagy digitális cégek roppant piaci erejét. 

Mark Zuckerberg Facebook-vezér egy tavaly nyári távmeghallgatáson. Illusztráció. (Fotó: EPA/MANDEL NGAN)Mark Zuckerberg Facebook-vezér egy tavaly nyári távmeghallgatáson. Illusztráció. (Fotó: EPA/MANDEL NGAN)

A Facebook a széles körű felháborodásra válaszul azt közölte, hogy a kormányzati oldalakat nem kellene érintenie a tiltásnak, és vissza fognak állítani minden olyan profilt, amit hanyagságból blokkoltak. A cég szerint:

"Mivel a törvény nem tartalmaz tiszta iránymutatást a hírtartalmak definíciójára vonatkozóan, egy szélesebb definíciót alkalmaztunk, hogy tiszteletben tarthassuk a törvény szövegét."

Jöhet a fakenews-özön

Canberra azt közölte, hogy folytatják a párbeszédet a Facebookkal, de a bigtech-törvény tárgyalásával sem fognak leállni. Rámutattak egyúttal arra is, hogy a Facebook lépése rontja a vállalat hitelességét a felhasználók szemében. A cég új húzása ugyanis azt jelenti, hogy a továbbiakban minden olyan helyi információ, mellyel ezután az ausztrál felhasználók a Facebookon találkoznak, gyanús kell, hogy legyen. Azokat ugyanis egészen eddig tényellenőrzést és kutatómunkát végző, bérből és fizetésből élő újságírók, illetve szakmai-etikai irányvonalak mentén működő szerkesztőségek szolgáltatták. Az ő kizárásukkal innentől fogva ez egyetlen ausztrál facebookos hírtartalomról se lesz elmondható.

"A mai bejelentés után a Facebook lesz az a platform, ahol nincsenek igazi hírek, viszont nagyon sok a fake news"

- foglalta össze Andrew Bragg képviselő, az ausztrál parlament big tech ügyekkel foglalkozó bizottságának vezetője.

(Financial Times)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vállalat Mészáros Lőrinc környezetében újabb személy vett fociklubot
Vég Márton | 2021. február 26. 05:26
Nem csak a "magyar Zuckerberg", de a körülötte lévő üzletembereknek is a gyengéje lehet a labdarúgás. Most éppen a Mészáros Lőrinc ügyvédjeként aposztrofált Kertész József vásárolt egy fociklubot, a jogász az egri csapat tulajdonosa lett.
Vállalat Szinte hihetetlen mit szeretne elérni a Mol
Király Béla | 2021. február 24. 19:33
Az olajvállalatok a közvélemény szemében ritkán szoktak a fenntarthatóság szinonimái lenni, ennek tükrében kifejezetten ambiciózus cél, hogy 2050-re a vállalat karbonsemleges legyen. A társaság a következő tíz évre szóló stratégiájában 30 százalékos emissziócsökkentést fog végrehajtani.
Vállalat 1,3 milliárd euróval rontotta a koronavírus-járvány az Allianz eredményét
Privátbankár.hu | 2021. február 24. 13:57
2020-ban a teljes díjbevétel 1,3 százalékkal, 140 milliárd euróra csökkent, a működési eredmény 10,8 milliárd euró lett, nagyrészt a Covid-járvány 1,3 milliárd euróra rúgó negatív hatása miatt - írja az Allianz lapunkhoz eljuttatott közleményében. A cég adózott eredménye 14 százalékkal, 6,8 milliárd euróra csökkent. Az igazgatóság az előző évvel megegyező összegű, részvényenként 9,60 eurós osztalék kifizetésére tesz javaslatot. Idén 12 milliárd eurós működési eredményt tűzött ki célként az Allianz.
Vállalat A TikToktól és a YouTube-tól is várja a pénzt a magyar kormány
Privátbankár.hu | 2021. február 24. 07:42
A Pénzügyminisztérium államtitkára úgy látja: az egész EU-ban csak mi tudjuk megadóztatni a nagy techcégeket, a jogvitákra pedig azt mondta: game over.
Vállalat Nagy kedvezményeket alkudott ki Ausztráliában a Facebook, cserébe visszaállítja a híráramlást
Tiszai Balázs | 2021. február 23. 10:19
Az ausztrál kormány az óriásvállalat kedvéért puhított a bigteches törvénytervezetén.
Vállalat Pedagógusok ingyenes tesztelésére várja a jelentkezőket a Generali
Privátbankár.hu | 2021. február 22. 09:48
A fertőzésveszélynek erősen kitett iskolai és óvódai pedagógusok számára hírdet koronavírus-szűrést a Generali a Biztonságért Alapítvány, amely már tavaly is szűrőbuszokkal segítette az oktatásban dolgozók tesztelését.
Vállalat Az önkormányzatokat is nehéz helyzetbe hozzák a csődközeli fürdők
Csécsi László | 2021. február 21. 15:35
Kevés szektort vetett vissza annyira a COVID-19, mint a gyógyfürdőket. Tavaly a külföldi látogatóik 70 százalékát veszítették el, a bevételeik a 2019-es érték kevesebb, mint felére csökkentek, miközben a működési költségeiket nem tudták ilyen nagy mértékben lefaragni. Nagyon várják már, hogy újra bevételhez jussanak, de a nyitás nem lesz egyszerű. A Magyar Fürdőszövetség kormányhoz eljutatott javaslatcsomagja egyelőre visszhang nélkül maradt.
Vállalat Visszatér a kuponrendszer?
Privátbankár.hu | 2021. február 19. 07:35
A BKIK ezzel pörgetné fel a forgalmat az éttermekben. A vendéglátóhelyeknek minimum másfél-két hét kell, hogy teljesen fel tudjanak készülni az újraindulásra.
Vállalat A svájci óragyártók forgalmán is meglátszik a járvány
MTI | 2021. február 18. 18:31
Folytatódott az ágazat eladáscsökkenése, a visszaesés már egy éve tart.
Vállalat Hazudott a Facebook a felhasználói számáról, hogy több hirdetőpartnert szerezzen
Privátbankár.hu | 2021. február 18. 12:38
Újabb felvonásához érkezett egy a vállalat ellen indított per: kiderült, hogy a techgigász több elérhető felhasználóval kecsegtette a potenciális hirdetőpartnereket az egyik amerikai államban, mint amekkora az állam népessége.
hírlevél