<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

A gyors kiszállítás elengedhetetlen az ügyfelek elégedettségének és hűségének megtartásához a modern piacon. A GKI beszámolója szerint 2021-ben Magyarországon közel 67 millió megrendelést szállítottak ki a szolgáltatók, és ez a tendencia továbbra is meghatározó marad. De mitől lesz gyors a kiszállítás ?

Pintér Gyula, a SZAM SPED Kft. cégvezetője
Pintér Gyula, a SZAM SPED Kft. cégvezetője

A last mile (utolsó kilométer) raktár olyan raktár vagy elosztóközpont, amely az áruk végső rendeltetési helyéhez közel, jellemzően városi területeken található. A last mile raktár néhány előnye a következő:

1. Csökkentett szállítási költségek: A raktárnak a végső rendeltetési helyhez közeli elhelyezésével csökken az áruk szállításának távolsága, ami jelentős költségmegtakarítást eredményezhet.

2. Rövidebb szállítási idők: Mivel a raktár közelebb van a végfelhasználókhoz, a szállítási idő jelentősen lerövidülhet, ami különösen fontos az időérzékeny áruk vagy az e-kereskedelmi megrendelések esetében.

3. Jobb ügyfélszolgálat: A végfelhasználókhoz közeli raktár lehetővé teszi a rugalmasabb szállítási lehetőségeket, például az aznapi vagy másnapi kiszállítást, ami javíthatja a vásárlói elégedettséget.

4. Fokozott készlethatékonyság: Azzal, hogy a raktár közelebb van a végfelhasználókhoz, összességében kisebb készletet lehet tartani, miközben biztosítható, hogy a megfelelő termékek a megfelelő időben rendelkezésre álljanak.

5. Jobb készletgazdálkodás: Egy last mile raktárral a vállalkozások jobban ellenőrizhetik készleteiket, így jobb döntéseket hozhatnak a készletszintekről, a termékek rotációjáról és más fontos tényezőkről.

6. Csökkentett környezeti hatás: Az áruk szállítási távolságának csökkentésével a last mile raktárak hozzájárulhatnak a szállítás környezeti hatásainak csökkentéséhez.

 

Tévedés, hogy Budapest a logisztika központja

„Nagyon sokan még mindig úgy gondolkodnak, hogy egy fővároshoz közeli telephelyet, raktárat választanak cégük számára, még akkor is, ha így kiszolgálási területüket temérdek pluszkilométer megtételével tudják csak elérni. A mai kor a centrális helyett a lokális elhelyezkedést igényli, mert a költségmegtakarításban, sok más mellett, minden kilométer számít” – vallja Pintér Gyula, a SZAM SPED Kft. cégvezetője.

Ez az oka annak, hogy a SZAM SPED januártól Hajdúszoboszlón nyit logisztikai raktárat, és a cég központja is ide költözik.

„Debrecenhez közeli elhelyezkedésének köszönhetően raktárunk ideális helyen van a kereskedelmi útvonalak szempontjából, könnyen elérhető innen a keleti országrész több nagyvárosa, illetve stratégiai fontosságú a debreceni repülőtér közelsége, ami a régió legnagyobb nemzetközi repülőtere” – tette hozzá Pintér Gyula.

Nincs saját raktára? Béreljen!

Akinek nincs a tulajdonában saját raktárterület, annak ahelyett, hogy sürgősen egy raktár kialakításába kezdene, érdemes számba vennie a rendelkezésre álló bérlési lehetőségeket.

Kinek éri meg raktárat bérelni? A vállalkozások széles köre dönthet úgy, hogy raktárat bérel, különböző okokból, például:

Kiskereskedelmi és e-kereskedelmi vállalkozások: termékeik tárolásához és azoknak a vevőkhöz történő eljuttatásához.

Gyártó cégek: nyersanyagok és késztermékek tárolására, valamint összeszerelési és csomagolási műveletekre.

Nagykereskedelmi és disztribúciós vállalatok: termékeik tárolására és azok kiskereskedők, illetve más vállalkozások részére történő elosztására.

Logisztikai és szállítási vállalkozások: elosztó központként vagy átrakodási pontként használhatják az áruk mozgatásához.

Szolgáltató cégek: berendezések és kellékek tárolására, például építőipari vállalkozások vagy rendezvényszervezők esetében.

Végső soron a raktár bérléséről szóló döntés a vállalkozás konkrét igényeitől függ, például az általa kezelt áruk típusától és mennyiségétől, a cég méretétől és a költségvetésétől.

A raktárbérlés előnye, hogy annyi területért fizet a bérlő, amennyit valójában használ. Egy hatalmas raktárépületet nem kell egymagának fenntartania, személyzettel, technológiákkal ellátnia, csupán mindezek kényelmét élvezi, akár többedmagával, a költségeken osztozva.

 

Milyen egy jó raktár 2023-ban?

„Amikor kiadó raktárat keresünk, az elhelyezkedése mellett fontos az általa kínált szolgáltatásokat is megvizsgálni. Lényeges, hogy a raktár a raklapok széles skáláját tudja kezelni, igény szerint felpolcozva. Fontos, hogy hozzáadott szolgáltatásként személyzetet is tudjanak biztosítani az árumozgatáshoz és a komissiózáshoz, valamint a raktárba történő be- és kiszállításban is lehessen számítani a támogatásukra” – mutatott rá a szakember.

A hajdúszoboszlói SZAM SPED-raktár nagyszerű megoldást jelent azon cégek számára, amelyek javítani szeretnék a szállítási hatékonyságot és a készletgazdálkodási folyamatokat, illetve csökkentenék a költségeket és a környezetre gyakorolt hatásukat. Egy jól megválasztott raktár nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a vállalkozások megfeleljenek ügyfeleik igényeinek, és versenyképesek maradjanak a mai, gyorsaságot előnyben részesítő piacon.

(x)

 

Címkék: Vállalat
A rovat támogatója a 4iG

Vállalat Aligha perdül táncra az MSZP exelnöke Matolcsy György válaszától
Csabai Károly | 2023. március 29. 15:32
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke ugyanis azt írta a neki ugyancsak írásban feltett kérdésre Tóth Bertalannak, hogy nem merült fel a 4iG Nyrt. részvényeit érintő, tiltott piaci manipulációra utaIó gyanú, amely a jegybanktörvény szerinti piacfelügyeleti eljárás megindítását tenne indokolttá.
Vállalat Megtörténik az egyesülés, figyelnie kell a Bankholding ügyfeleinek is
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 12:48
Április 30-án lezárul az MKB Bank és a Takarékban egyesülése, bankszünnapokat is tartanak.
Vállalat A Vörös Dior 85 éves lett
Elek Lenke | 2023. március 26. 16:23
Szegény munkáscsalád gyermekéből lett világhírű divattervező Szlava Zajcev, akinek először engedélyezték a Szovjetunióban, hogy ruhái saját nevén futhassanak.
Vállalat Elszólta magát Elon Musk - elképesztő, mennyi pénzt bukott
Privátbankár.hu | 2023. március 26. 11:57
A Twitter alkalmazottainak küldöt emailből derül ki, mennyit ér szerinte most a 44 milliárd dollárért megvett cég.
Vállalat Nem győzte meg a törvényhozókat a TikTok vezére
Privátbankár.hu | 2023. március 24. 11:28
Az amerikai kongresszus csütörtökön meghallgatta Shou Zi Chew szingapúri vállalkozót, a TikTok videómegosztó applikáció elnök-vezérigazgatóját.
Vállalat Hasít a Nike
Privátbankár.hu | 2023. március 22. 13:59
A Nike amerikai sportszergyártó negyedéves bevétele és részvényarányos nyeresége is magasabb lett a vártnál.
Vállalat Bele sem gondolunk, mekkora logisztikai kihívást jelent egy sajtburger kis krumplival
Privátbankár.hu | 2023. március 21. 16:52
Amikor beugrunk egy gyorsétterembe (angol nevén: Quick Service Restaurantba, azaz QSR-be), bele sem gondolunk, milyen hatalmas mennyiségű alapanyagra van szükség a zökkenőmentes és villámgyors kiszolgáláshoz, ahhoz, hogy a hamburger és a szalmakrumpli 50 másodpercen belül a tálcánkon landoljon. Az ehhez kapcsolódó logisztikai kihívásokról beszélt a Trend FM műsorában Haiman Ferenc, a Quick Service Logistics (QSL) magyarországi cégvezetője. 
Vállalat Bevásárolta magát a magyar állam a Yettelbe
Privátbankár.hu | 2023. március 20. 18:22
Részvénycsereügyletet kötött az állam képviseletében eljáró Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt. és a 4iG Nyrt. leányvállalataként működő Antenna Hungária Zrt. A tranzakció eredményeképpen a Corvinus Zrt. közvetett kisebbségi tulajdonrészt szerez a Yettel Magyarországban, közölte a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM).
Vállalat Nagy dilemmába kerültek a hazai vállalkozások
Privátbankár.hu | 2023. március 20. 11:57
A Magyar Bankholding kutatása feltérképezte a vállalkozók aktuális pénzügyi helyzetét és vállalkozásvezetéssel kapcsolatos nehézségeit.
Vállalat Bajban a román autósok, és ez a magyar autósoknak is rossz hír lehet
Privátbankár.hu | 2023. március 17. 12:33
Bajban van a legnagyobb román kgfb-biztosító.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG