<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

A Sky News értesülései szerint 6 milliárd dolláros pénzügyi csomagot készülnek összerakni egy Európai Premier League kedvéért. Öt angol top klub távozhat a Premier League-ből.

A Project Big Picture az angol futballt forgatta volna fel teljesen, ám azt a múlt héten a Premier League kisebb klubjai leszavazták, bár az alsóbb osztályok klubjai szinte egyöntetűen üdvözölték azt. Most viszont ugyanazok a klubok, nevezetesen a Liverpool és a Manchester United készek elhagyni a Premier League kiírását az Európai Premier League kedvéért. 

A Sky News híre bombaként robbant ma a focivilágban: több mint tucatnyi angol, francia, német olasz és spanyol klub tárgyal a fent nevezett összeurópai bajnokság létrehozásáról, amely a tévécsatorna honlapja szerint már 2022-ben indulna el.

Ilyen - zárt rendszerű - európai ligáról már régóta folynak ötletelések a legnagyobb klubok között, de eddig az UEFA és a nemzeti bajnokságok sikerrel tartották vissza a legnagyobbakat a szakítástól.

A finanszírozást a JP Morgan bankház szervezi más bankok bevonásával: mintegy 6 milliárd dollárt (4,6 milliárd fontot) terveznek összegyűjteni a projektre, amelyet majd a későbbi közvetítési díjakból kell majd visszafizetni a kluboknak. Természetesen minden résztvevő klubnak sok százmillió fontot kellene befizetni a tagságért.

Ha megvalósulnak a tervek, a világ leggazdagabb bajnoksága lenne az Európai Premier League. 

A Sky értesülései szerint most a FIFA is része az ötletelésnek, ami szintén nem meglepő, hiszen a nemzetközi foci két legfőbb irányító testülete között is régóta dúl a harc a hatalomért, a befolyásért: ki is irányítja a nemzetközi futballéletet. A Bajnokok Ligája mindent elsöprő sikere miatt az UEFA eddig komoly előnyben volt a világbajnokságokat rendező FIFA előtt.

A most kiszivárgott EUPL 18 csapatos lenne és a hagyományos futballidényben zajlana, vagyis nem nyáron vagy télen, plusz tornaként.

Az elvetett PBP tulajdonképpen ebben a tekintetben "megágyazott" a mostani ötletnek, hiszen az angol Liga kupa eltörlésével és a PL 18 csapatosra szűkítésével több meccsnap felszabadulna a nagyok számára, ám 34 mérkőzést (ennyiből állna az EUPL éves szinten) nem jelentett volna az angol módosítás, így inkább szakítás (vagy zsarolás) jellege látszik lenni a mostani hírnek.

Az EUPL első helyein álló csapatok egyenes kieséses rendszerben játszanának a több százmillió fontot érő végső győzelemért.

A Sky forrásai szerint a hivatalos bejelentés október végére várható, de addig is számos részletet kell még tisztázni. Persze az is előfordulhat, hogy végül ebből a tervből se valósul meg semmi.

A Sky idézett forrása szerint az EUPL évtizedekre szóló, meghatározó változás lenne a világ futballjában.

Ha az UEFA is áldását adná rá, a Bajnokok Ligáját váltaná fel a sorozat, és példa nélküli együttműködés lenne a FIFA és az UEFA között. Erre a Sky szerint nem sok esély van, az UEFA nem része az EUPL esetleges létrejöttének. Ráadásul ezt mindenképp rendkívül ellenséges lépésként értékelnék a FIFA részéről, ami számos jogi eljárás megindítását is okozhatja, csak hogy megakadályozzák a szuperliga elindulását.

A Sky híre szerint a Key Capital Partners nevű spanyol pénzügyi intézet és Florentino Perez, a Real Madrid elnöke áll a mostani tervek mögött. Perez és Gianni Infantino, a FIFA elnöke tavaly már tárgyaltak arról, hogyan kellene átalakítani a nemzetközi klubtornákat.

Az európai toplkubok közül a Barcelona, az Atletico Madrid, a Real Madrid, a PSG, a Juventus, a Bayern München neveit említették mint résztvevől, míg az angolok küzül öt klub került szóba, ám az nem tisztázott, hogy a Big6 (Arsenal, Chelsea, Liverpool, Manchester City, a Manchester United és a Tottenham Hotspur) közül melyik maradna jelen állás szerint ki a szuperligából.

Az angol topklubok számára az esetleges EUPL újabb adut jelentene a tárgyalásoknál, másfelől viszont komolyan rombolná hírnevüket, főleg egy olyan helyzetben, amikor az alsóbb osztályú klubok a túlélésért küzdenek, amikor a munkanélküliek száma egyre csak nő, és az emberek egyre inkább a megélhetésükért kénytelenek küzdeni.

Korábbi elemzésünk a Premier League és angol foci átalakítási terveiről: A javaslat, ami felforgatná az angol focit - mentőcsomag vagy "atomháború"?

A projekthez közel álló forrás szerint nagyon alapvető lépés lenne "szolidaritási" díjat építeni az EUPL rendszerébe, bizonyítandó, hogy a szupergazdagok ligája gyümölcsöző lesz mindenki számára.

Mindazonáltal az elit elkülönését ellenzők kritikáját ez sem lesz majd képes mérsékelni.

Kérdés az is, hogy az új bajnokság a BL jelenlegi játéknapjai helyén lesz-e megtartva, vagy a sokkal több nézőt vonzó hétvégéken.

A Privátbankár értékelése:

Egyértelmű, hogy a leggazdagabb, legtöbb nézőt vonzó klubok tulajdonosai ki akarják használni globális vonzerejüket, és sokkal több pénzt akarnak látni befektetéseikből. Mivel ezeknek a topkluboknak valóban sok százmillió szurkolója van világszerte, akik ráadásul ezekre a klubokra kíváncsiak, így ha heti rendszerességgel egymással játszanak, az nehezen felülmúlható bevételt jelentene számukra. A kérdés már régóta az, hogy mi legyen így a futball közel 150 éves hagyományaival, a nemzeti bajnokságokkal, a kisebb klubokkal, ahol még mindig alapvetően a helyi közösségek összetartását szolgálja, jelenti egy klub. Úgy tűnik, megint egy lépéssel közelebb kerülhetünk az elkerülhetetlenhez: az amerikai típusú zárt elitligához a futballban is. Akár tetszik ez, akár nem.

A rovat támogatója a 4iG

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vállalat Az IKEA kivonulása jót tesz az orosz piacnak?
Elek Lenke | 2022. október 1. 18:20
Az Oroszországban több mint 20 éve működő svéd lakberendezési óriás távozását az ottani fogyasztók súlyos veszteségként élik meg, ugyanakkor az orosz bútorpiacnak lehet, hogy ezzel jót tesznek, mert nő a forgalmuk, miközben előbb-utóbb kénytelenek igazodni a svéd áruházlánc szabványaihoz, fogyasztóvédelmi gyakorlatához.
Vállalat Belép az űrtávközlésbe a 4iG
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 29. 20:47
A 4iG Nyrt. új megállapodást kötött az AMOS műholdrendszereket üzemeltető és fejlesztő Spacecom részvénycsomagjának megvásárlási feltételeiről az izraeli kommunikációs minisztérium (MOC) előzetes jóváhagyásának megfelelően - közölte a 4iG.
Vállalat Lakat kerül a Toyota-gyárra Szentpéterváron
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 23. 15:04
A Toyota Motor japán járműgyártó bezárja szentpétervári összeszerelő telephelyét - jelentette be az orosz ipari és kereskedelmi minisztérium pénteken.
Vállalat Drámai helyzetben a legnagyobb német gázimportőr - átveszi a céget az állam
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 21. 12:43
Állami tulajdonba veszik az Unipert, Németország első számú földgázimportőrét.
Vállalat A németek einstandolják a Rosznyeftyet is Németországban
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 16. 09:23
A Gazprom után egy újabb orosz energetikai óriásvállalat, a Rosznyeft helyi érdekeltségét is állami vagyonkezelői felügyelet alá veszik Németországban - közölték pénteken.
Vállalat Napelemes megaprojektbe szállt be a Hiventures
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 12. 10:54
A Solar Markt Csoporttal kötött stratégiai szerződést.
Vállalat Komoly lépésekre készül a K&H a fenntarthatóság miatt
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 8. 15:49
A K&H a szeptember hónapot kiemelten a fenntarthatóságnak szenteli.
Vállalat Átadták a Bosch legújabb fejlesztőközpontját - 70 milliárdos beruházás készült el
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 8. 12:37
Átadták a Bosch Budapest Innovációs Kampuszt, Magyarország legújabb gépjárműtechnológiai fejlesztőközpontját.
Vállalat Bolgár adatkezelő cégbe szállt be az OTP alapkezelője
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 8. 08:28
A felhalmozott nagy mennyiségű adatvagyon értelmezését és feldolgozását segítő gráfadatbázisok területén piacvezető Ontotextben szerzett részesedést az OTP Csoporthoz tartozó PortfoLion, jelentette be a magyar befektető. A befektetést a Portfolion a tranzakciót vezető Integral Venture Partners-szel és a Carpathian Partners-szel közösen valósította meg. A befektetők a tranzakciót követően az Ontotext nemzetközi jelenlétének, valamint értékesítési hálózatának megerősítésére fókuszálnak majd.
Vállalat A Mol is lépett: extra juttatásokat kapnak a dolgozók 
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 6. 14:44
Már szeptembertől.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG