Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

A Sky News értesülései szerint 6 milliárd dolláros pénzügyi csomagot készülnek összerakni egy Európai Premier League kedvéért. Öt angol top klub távozhat a Premier League-ből.

A Project Big Picture az angol futballt forgatta volna fel teljesen, ám azt a múlt héten a Premier League kisebb klubjai leszavazták, bár az alsóbb osztályok klubjai szinte egyöntetűen üdvözölték azt. Most viszont ugyanazok a klubok, nevezetesen a Liverpool és a Manchester United készek elhagyni a Premier League kiírását az Európai Premier League kedvéért. 

A Sky News híre bombaként robbant ma a focivilágban: több mint tucatnyi angol, francia, német olasz és spanyol klub tárgyal a fent nevezett összeurópai bajnokság létrehozásáról, amely a tévécsatorna honlapja szerint már 2022-ben indulna el.

Ilyen - zárt rendszerű - európai ligáról már régóta folynak ötletelések a legnagyobb klubok között, de eddig az UEFA és a nemzeti bajnokságok sikerrel tartották vissza a legnagyobbakat a szakítástól.

A finanszírozást a JP Morgan bankház szervezi más bankok bevonásával: mintegy 6 milliárd dollárt (4,6 milliárd fontot) terveznek összegyűjteni a projektre, amelyet majd a későbbi közvetítési díjakból kell majd visszafizetni a kluboknak. Természetesen minden résztvevő klubnak sok százmillió fontot kellene befizetni a tagságért.

Ha megvalósulnak a tervek, a világ leggazdagabb bajnoksága lenne az Európai Premier League. 

A Sky értesülései szerint most a FIFA is része az ötletelésnek, ami szintén nem meglepő, hiszen a nemzetközi foci két legfőbb irányító testülete között is régóta dúl a harc a hatalomért, a befolyásért: ki is irányítja a nemzetközi futballéletet. A Bajnokok Ligája mindent elsöprő sikere miatt az UEFA eddig komoly előnyben volt a világbajnokságokat rendező FIFA előtt.

A most kiszivárgott EUPL 18 csapatos lenne és a hagyományos futballidényben zajlana, vagyis nem nyáron vagy télen, plusz tornaként.

Az elvetett PBP tulajdonképpen ebben a tekintetben "megágyazott" a mostani ötletnek, hiszen az angol Liga kupa eltörlésével és a PL 18 csapatosra szűkítésével több meccsnap felszabadulna a nagyok számára, ám 34 mérkőzést (ennyiből állna az EUPL éves szinten) nem jelentett volna az angol módosítás, így inkább szakítás (vagy zsarolás) jellege látszik lenni a mostani hírnek.

Az EUPL első helyein álló csapatok egyenes kieséses rendszerben játszanának a több százmillió fontot érő végső győzelemért.

A Sky forrásai szerint a hivatalos bejelentés október végére várható, de addig is számos részletet kell még tisztázni. Persze az is előfordulhat, hogy végül ebből a tervből se valósul meg semmi.

A Sky idézett forrása szerint az EUPL évtizedekre szóló, meghatározó változás lenne a világ futballjában.

Ha az UEFA is áldását adná rá, a Bajnokok Ligáját váltaná fel a sorozat, és példa nélküli együttműködés lenne a FIFA és az UEFA között. Erre a Sky szerint nem sok esély van, az UEFA nem része az EUPL esetleges létrejöttének. Ráadásul ezt mindenképp rendkívül ellenséges lépésként értékelnék a FIFA részéről, ami számos jogi eljárás megindítását is okozhatja, csak hogy megakadályozzák a szuperliga elindulását.

A Sky híre szerint a Key Capital Partners nevű spanyol pénzügyi intézet és Florentino Perez, a Real Madrid elnöke áll a mostani tervek mögött. Perez és Gianni Infantino, a FIFA elnöke tavaly már tárgyaltak arról, hogyan kellene átalakítani a nemzetközi klubtornákat.

Az európai toplkubok közül a Barcelona, az Atletico Madrid, a Real Madrid, a PSG, a Juventus, a Bayern München neveit említették mint résztvevől, míg az angolok küzül öt klub került szóba, ám az nem tisztázott, hogy a Big6 (Arsenal, Chelsea, Liverpool, Manchester City, a Manchester United és a Tottenham Hotspur) közül melyik maradna jelen állás szerint ki a szuperligából.

Az angol topklubok számára az esetleges EUPL újabb adut jelentene a tárgyalásoknál, másfelől viszont komolyan rombolná hírnevüket, főleg egy olyan helyzetben, amikor az alsóbb osztályú klubok a túlélésért küzdenek, amikor a munkanélküliek száma egyre csak nő, és az emberek egyre inkább a megélhetésükért kénytelenek küzdeni.

Korábbi elemzésünk a Premier League és angol foci átalakítási terveiről: A javaslat, ami felforgatná az angol focit - mentőcsomag vagy "atomháború"?

A projekthez közel álló forrás szerint nagyon alapvető lépés lenne "szolidaritási" díjat építeni az EUPL rendszerébe, bizonyítandó, hogy a szupergazdagok ligája gyümölcsöző lesz mindenki számára.

Mindazonáltal az elit elkülönését ellenzők kritikáját ez sem lesz majd képes mérsékelni.

Kérdés az is, hogy az új bajnokság a BL jelenlegi játéknapjai helyén lesz-e megtartva, vagy a sokkal több nézőt vonzó hétvégéken.

A Privátbankár értékelése:

Egyértelmű, hogy a leggazdagabb, legtöbb nézőt vonzó klubok tulajdonosai ki akarják használni globális vonzerejüket, és sokkal több pénzt akarnak látni befektetéseikből. Mivel ezeknek a topkluboknak valóban sok százmillió szurkolója van világszerte, akik ráadásul ezekre a klubokra kíváncsiak, így ha heti rendszerességgel egymással játszanak, az nehezen felülmúlható bevételt jelentene számukra. A kérdés már régóta az, hogy mi legyen így a futball közel 150 éves hagyományaival, a nemzeti bajnokságokkal, a kisebb klubokkal, ahol még mindig alapvetően a helyi közösségek összetartását szolgálja, jelenti egy klub. Úgy tűnik, megint egy lépéssel közelebb kerülhetünk az elkerülhetetlenhez: az amerikai típusú zárt elitligához a futballban is. Akár tetszik ez, akár nem.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vállalat Koronavírus-vakcina: a Richter nem fog részt venni a gyártásban és a fejlesztésben
Király Béla | 2021. május 10. 11:21
Hétfőn ismertette az első negyedéves számait a Richter Gedeon Nyrt., amelynek forgalma és nyeresége is némileg elmaradt az egy évvel korábbitól. A vállalat menedzsmentje ennek ellenére éves szinten továbbra is bővülést vár. Az eredményeket ismertető sajtótájékoztatón a koronavírus-vakcináról is szót ejtett Orbán Gábor vezérigazgató.
Vállalat Mészáros Lőrinc egri hotelje több állami pénzt kapott, mint Eger városa
Privátbankár.hu | 2021. május 10. 08:34
Nagyságrendekkel több pénzzel segítették meg az egri szállodát, mint az önkormányzatot.
Vállalat Vajna Tímea öröksége 5 milliárdos veszteséget termelt
Privátbankár.hu | 2021. május 10. 07:52
Távol került örökségétől Vajna Tímea.
Vállalat 130 milliós veszteséget termelt a DVSC az NBII-ben
Székely Sarolta | 2021. május 9. 17:56
Nemcsak a koronavírus-járvány és a miatta felborult mindennapok miatt volt eseménydús éve a debreceni focicsapatnak. Az NBI-ből történő kiesés a csapat mögött álló társaság gazdálkodásán is meglátszódott - persze, ebben az esetben nem lehet teljesen elkülöníteni, a számokra milyen mértékig hatott a COVID és milyen mértékig az NBII-es szereplés. 
Vállalat Hosszas huzavona után lett vége a kétes ingatlanhiteleket nyújtott cégnek
Csabai Károly | 2021. május 9. 12:21
A Magyar Ingatlanhitel Zrt.-vel szemben még a 2000-es évek elején merült fel a gyanú, eleve azért adott lakáshiteleket, hogy aztán megszerezhesse az adósok ingatlanait. Többszöri bírságolás után a felügyelet 2014 októberében vonta vissza a pénzügyi vállalkozás engedélyét, s kezdeményezte a felszámolását. Ez zárult le a napokban, amelyet követően a cégbíróság törölte a társaságot. 
Vállalat 30 milliárdos támogatást ad a kormány a versenyképesség-növelésére
MTI | 2021. május 9. 10:16
A versenyképesség növelésére irányuló újabb támogatási programot indít a kormány 30 milliárd forint értékben - jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter Facebook-oldalán vasárnap.
Vállalat Pénzre váltanák a követőiket, de a netes gyűlölködésből nem kérnek a futballklubok
Marosi Gergely | 2021. május 8. 12:21
Futballklubok, játékosok és szervezetek sora sötétítette el közösségimédia-csatornáit május 1. és 4. között, ezzel tiltakozva a gyűlölködő, illetve rasszista kommentáradat, valamint a különféle platformok szerintük nem megfelelő moderálása miatt. Gesztusnak látványos volt, de ha az összes üzleti és kommunikációs érv a közösségimédiás-jelenlét növelése mellett szól, kivonulni aligha lehet, a teljes megrendszabályozás meg szélmalomharcnak tűnik.
Vállalat Valakik nagyot kaszálnak Mészáros Lőrinc vidéki szállodáinak felújításán
Vég Márton | 2021. május 7. 15:55
Több évtizedes építőipari tapasztalattal rendelkező cégek dolgoznak Mészáros Lőrinc vidéki szállodáinak kicsinosításán, de a Hunguest Hotels a konkrét neveket nem hozza nyilvánosságra, pedig a vissza nem térítendő állami milliárdokat is felhasználva dübörög a renoválás.
Vállalat Vége Bige László házi őrizetének
Privátbankár.hu / MTI | 2021. május 6. 18:34
Megszüntette Bige László házi őrizetét a Nyíregyházi Törvényszék - tájékoztatta a vállalkozó tulajdonában álló Nitrogénművek Zrt. az MTI-t.
Vállalat Eldőlt: nem tolják ki a céges beszámolók leadási határidejét
Privátbankár.hu | 2021. május 4. 14:05
De mégis van mód a halasztásra. 
hírlevél
depositphotos