TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

A Sky News értesülései szerint 6 milliárd dolláros pénzügyi csomagot készülnek összerakni egy Európai Premier League kedvéért. Öt angol top klub távozhat a Premier League-ből.

A Project Big Picture az angol futballt forgatta volna fel teljesen, ám azt a múlt héten a Premier League kisebb klubjai leszavazták, bár az alsóbb osztályok klubjai szinte egyöntetűen üdvözölték azt. Most viszont ugyanazok a klubok, nevezetesen a Liverpool és a Manchester United készek elhagyni a Premier League kiírását az Európai Premier League kedvéért. 

A Sky News híre bombaként robbant ma a focivilágban: több mint tucatnyi angol, francia, német olasz és spanyol klub tárgyal a fent nevezett összeurópai bajnokság létrehozásáról, amely a tévécsatorna honlapja szerint már 2022-ben indulna el.

Ilyen - zárt rendszerű - európai ligáról már régóta folynak ötletelések a legnagyobb klubok között, de eddig az UEFA és a nemzeti bajnokságok sikerrel tartották vissza a legnagyobbakat a szakítástól.

A finanszírozást a JP Morgan bankház szervezi más bankok bevonásával: mintegy 6 milliárd dollárt (4,6 milliárd fontot) terveznek összegyűjteni a projektre, amelyet majd a későbbi közvetítési díjakból kell majd visszafizetni a kluboknak. Természetesen minden résztvevő klubnak sok százmillió fontot kellene befizetni a tagságért.

Ha megvalósulnak a tervek, a világ leggazdagabb bajnoksága lenne az Európai Premier League. 

A Sky értesülései szerint most a FIFA is része az ötletelésnek, ami szintén nem meglepő, hiszen a nemzetközi foci két legfőbb irányító testülete között is régóta dúl a harc a hatalomért, a befolyásért: ki is irányítja a nemzetközi futballéletet. A Bajnokok Ligája mindent elsöprő sikere miatt az UEFA eddig komoly előnyben volt a világbajnokságokat rendező FIFA előtt.

A most kiszivárgott EUPL 18 csapatos lenne és a hagyományos futballidényben zajlana, vagyis nem nyáron vagy télen, plusz tornaként.

Az elvetett PBP tulajdonképpen ebben a tekintetben "megágyazott" a mostani ötletnek, hiszen az angol Liga kupa eltörlésével és a PL 18 csapatosra szűkítésével több meccsnap felszabadulna a nagyok számára, ám 34 mérkőzést (ennyiből állna az EUPL éves szinten) nem jelentett volna az angol módosítás, így inkább szakítás (vagy zsarolás) jellege látszik lenni a mostani hírnek.

Az EUPL első helyein álló csapatok egyenes kieséses rendszerben játszanának a több százmillió fontot érő végső győzelemért.

A Sky forrásai szerint a hivatalos bejelentés október végére várható, de addig is számos részletet kell még tisztázni. Persze az is előfordulhat, hogy végül ebből a tervből se valósul meg semmi.

A Sky idézett forrása szerint az EUPL évtizedekre szóló, meghatározó változás lenne a világ futballjában.

Ha az UEFA is áldását adná rá, a Bajnokok Ligáját váltaná fel a sorozat, és példa nélküli együttműködés lenne a FIFA és az UEFA között. Erre a Sky szerint nem sok esély van, az UEFA nem része az EUPL esetleges létrejöttének. Ráadásul ezt mindenképp rendkívül ellenséges lépésként értékelnék a FIFA részéről, ami számos jogi eljárás megindítását is okozhatja, csak hogy megakadályozzák a szuperliga elindulását.

A Sky híre szerint a Key Capital Partners nevű spanyol pénzügyi intézet és Florentino Perez, a Real Madrid elnöke áll a mostani tervek mögött. Perez és Gianni Infantino, a FIFA elnöke tavaly már tárgyaltak arról, hogyan kellene átalakítani a nemzetközi klubtornákat.

Az európai toplkubok közül a Barcelona, az Atletico Madrid, a Real Madrid, a PSG, a Juventus, a Bayern München neveit említették mint résztvevől, míg az angolok küzül öt klub került szóba, ám az nem tisztázott, hogy a Big6 (Arsenal, Chelsea, Liverpool, Manchester City, a Manchester United és a Tottenham Hotspur) közül melyik maradna jelen állás szerint ki a szuperligából.

Az angol topklubok számára az esetleges EUPL újabb adut jelentene a tárgyalásoknál, másfelől viszont komolyan rombolná hírnevüket, főleg egy olyan helyzetben, amikor az alsóbb osztályú klubok a túlélésért küzdenek, amikor a munkanélküliek száma egyre csak nő, és az emberek egyre inkább a megélhetésükért kénytelenek küzdeni.

Korábbi elemzésünk a Premier League és angol foci átalakítási terveiről: A javaslat, ami felforgatná az angol focit - mentőcsomag vagy "atomháború"?

A projekthez közel álló forrás szerint nagyon alapvető lépés lenne "szolidaritási" díjat építeni az EUPL rendszerébe, bizonyítandó, hogy a szupergazdagok ligája gyümölcsöző lesz mindenki számára.

Mindazonáltal az elit elkülönését ellenzők kritikáját ez sem lesz majd képes mérsékelni.

Kérdés az is, hogy az új bajnokság a BL jelenlegi játéknapjai helyén lesz-e megtartva, vagy a sokkal több nézőt vonzó hétvégéken.

A Privátbankár értékelése:

Egyértelmű, hogy a leggazdagabb, legtöbb nézőt vonzó klubok tulajdonosai ki akarják használni globális vonzerejüket, és sokkal több pénzt akarnak látni befektetéseikből. Mivel ezeknek a topkluboknak valóban sok százmillió szurkolója van világszerte, akik ráadásul ezekre a klubokra kíváncsiak, így ha heti rendszerességgel egymással játszanak, az nehezen felülmúlható bevételt jelentene számukra. A kérdés már régóta az, hogy mi legyen így a futball közel 150 éves hagyományaival, a nemzeti bajnokságokkal, a kisebb klubokkal, ahol még mindig alapvetően a helyi közösségek összetartását szolgálja, jelenti egy klub. Úgy tűnik, megint egy lépéssel közelebb kerülhetünk az elkerülhetetlenhez: az amerikai típusú zárt elitligához a futballban is. Akár tetszik ez, akár nem.

A cikk a Garantiqa támogatásával készült.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vállalat Egyre gyűlnek a viharfellegek az AstraZeneca-féle Covid-vakcina körül
Tiszai Balázs | 2020. november 26. 17:03
Az oltóanyag hatékonyságának bejelentése óta kiderült, hogy a szérum adagolásánál hibát vétettek, és csak ennek a véletlennek köszönhetően mérhettek 90 százalék körüli eredményességet az egyik al-tesztcsoportnál. A tesztalanyok többsége az eredetileg szándékolt dózist kapta, az viszont jelentősen gyengébb eredményeket produkált. A fejlesztők ezt elhallgatták - most gyengülnek az AstraZeneca-részvények, és kérdésessé vált, hogy az USA engedélyezi-e sürgősségi eljárásban a szérumot.
Vállalat A Valton őrizheti a Puskás Arénát
Tiszai Balázs | 2020. november 25. 13:34
Egyetlen céggel versenyeztek a munkáért, de a rivális pályázata érvénytelennek ítéltetett.
Vállalat Újabb céget vásárolhat fel a 4iG
Privátbankár.hu | 2020. november 24. 12:04
Adásvételi szerződést kötött a DTSM Kft. 100 százalékos üzletrészének megvásárlására a 4iG Nyrt. - tette közzé a vállalat a Budapesti Értéktőzsde honlapján. A 140 főt foglalkoztató, IT és telekommunikációs rendszerek, valamint adatközpontok üzemeltetését végző és vállalati service desk szolgáltatást nyújtó társaság a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) versenyfelügyeleti engedélyezését követően kerülhet a 4iG tulajdonába. A DTSM pénzügyi átvilágítását és cégértékelését a 4iG megbízásából az EY végezte.
Vállalat Nagy lehet a baj, az online fizetés elhalasztását kérhetik a boltosok
Privátbankár.hu | 2020. november 24. 07:28
A járvány alatt más kihívásokkal kell megküzdeniük.
Vállalat Cudar évre számítanak a vállalatok 2021-ben
MTI | 2020. november 24. 07:12
Egy felmérésben a megkérdezett cégek 9 százaléka jelezte, hogy növekedést vár a következő évben.
Vállalat Koronavírus vakcina: repkednek a milliárdok, de mégsem lehet tisztán látni
Király Béla | 2020. november 24. 05:30
Az Egyesült Államokban és Európában is milliárdos beszerzésekről beszélnek a politikai vezetők, ha a koronavírus elleni oltóanyag a téma. A szert előállító vállalatok is megadnak árakat, ennek ellenére csak távolról tűnik úgy, hogy transzparens folyamatok zajlanak.
Vállalat 2,8 milliárdos kormányzati támogatás jut egy amerikai cég beruházásának
Privátbankár.hu / MTI | 2020. november 23. 18:27
Budapesten hozza létre új, globális termékfejlesztő központját az amerikai Diligent, a világ egyik vezető szoftverfejlesztő és -szolgáltató vállalata - jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter Budapesten.
Vállalat Berobbantak a magyarországi cégek, túlütötte a növekedésük a régiós átlagot
Privátbankár.hu | 2020. november 23. 16:32
Miközben a közép-kelet-európai régió ötszáz legnagyobb vállalata 740 milliárd euróra, azaz 5,5 százalékkal növelte árbevételét tavaly, a rangsorban szereplő 73 magyarországi társaság ezt meghaladó, 6,3 százalékos forgalombővülést ért el. A régió harmadik legnagyobb árbevételű vállalata - a lengyelországi PKN Orlen és a csehországi Skoda Auto után - a Mol. A második legjelentősebb forgalmú magyarországi vállalat az Audi Hungaria, amelyet a villamossági termékeket gyártó Legrand követ.
Vállalat Tudatosság és technológia – kulcs a jövőhöz
Natív tartalom | 2020. november 23. 11:10
Ha akarjuk, ha nem: a jövőnk közös. Ez a felismerés vezetett el a globális klímavédelmi mozgalmakhoz és ezért jelentek meg a mindennapjainkat is gyökeresen átformáló technológiák, sokszor a legmeglepőbb területeken. Szinte észrevehetetlenül beszivárognak az életünkbe és olyan gyökeres pozitív változásokat indítanak el, amelyekre csak évtizedek múlva fognak rácsodálkozni a dédunokáink.
Vállalat 70 százalékos hatékonyságú az AstraZeneca Covid-vakcinája, de mehet ez még följebb is
Privátbankár.hu | 2020. november 23. 10:18
Ezek még nem a végleges teszteredmények. Az Oxfordi Egyetem szerint azok akár 90 százalékosak is lehetnek.
Friss
hírlevél