3p

Kínos helyzetbe került a Volkswagen, mert nem fordított kellő figyelmet beszállítói láncára, pontosabban egyik szállítójának beszállítójára, amelyről kiderült, hogy termékei nem kívánatosak az USA-ban.

Több ezer, az Egyesült Államokba exportált Porsche, Bentley és Audi rekedt a kikötőben vámolás előtt, miután kiderült, hogy a márkák tulajdonosa, a Volkswagen (VW) egyik beszállítója egy tisztátalan kínai részegységet tartalmazó alkatrészt szállított hozzájuk. 

Önfeljelentés és vizsgálat a Volkswagennél. Fotó: Pixabay
Önfeljelentés és vizsgálat a Volkswagennél. Fotó: Pixabay

A VW önmagát jelentette fel az amerikai vámhatóságnál, amikor rájött a problémára a Financial Times ügyhöz közel álló forrásai szerint. Egy elektronikai egységről van szó, amelyet a beszállító Kína nyugati részéből szerzett be, ahol az elnyomott ujgur muszlim kisebbséghez tartozó emberek kényszermunkájával készülhetett. Az USA-ban törvény tiltja azoknak a termékeknek az importját, amelyekben lehetnek ilyen elemek. Az ügy nagyjából ezer Porschét, több száz Bentely luxusbatárt és több ezer Audit érint – derült ki nem hivatalos összesítésekből.

A VW közleménye szerint azonnal a tettek mezejére léptek, amint a cég tudomására jutott a probléma. Kivizsgálták az ügyet és lecsaptak a vétkes cégre. Búcsút mondhatott az autógyártóval kötött beszállítói szerződésének. A Volkswagen sok bírálatot kap emberi jogi szervezetektől azért, mert van egy közös tulajdonú üzeme a kínai SAIC autógyártóval az érintett kínai tartomány, Hszincsiang-Ujgur Autonóm Terület fővárosában, Ürümcsiben. A német nagyvállalat most azt kommunikálja, hogy a friss ügy után megvizsgálja

„ennek az üzletnek a további lehetőségeit”.

A kínai hatóságok azzal védekeznek, hogy a szemérmetlenül olcsón alkalmazott emberek valójában csak a régió foglalkoztatási helyzetét javító programban vesznek részt. A VW nehéz helyzetben van, mert korábban virágzó kínai eladásai a helyi elektromos autók előretörése miatt lejtőre került. A kieső eladásokat részben észak-amerikai exporttal szeretnék pótolni. Így a lehető legrosszabbkor jött, hogy belenyúltak a romló amerikai-kínai viszonyok darázsfészkébe. Az USA vámhatósága megengedte a német autógyártónak, hogy kicserélje a kritikus alkatrészt. Nagy mázli, hogy ehhez nem kell szétbontani az autókat. Ezzel együtt egyes típusok esetén többórás szerelésről van szó. A leblokkolt szállítmányok csak akkor folytathatják az útjukat az amerikai autószalonokba, ha minden egyes autón kiküszöbölték a hibát. Ez március végéig tarthat.

A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vállalat Négynapos? Hatnapos munkahét jön a Samsungnál
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 14:24
Gazdasági okokra hivatkozva hozták meg az intézkedést.
Vállalat Érkezik az új, nyolcmillió forintos elektromos Dacia
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 12:59
 A Renault francia autógyártó konszern idei eladásainak a növekedésére számít.
Vállalat A BioTechUSA-cégcsoport 2023-as éve: közel a 100 milliárdos árbevételi határ
Natív tartalom | 2024. április 22. 16:24
Magasabb fokozatba kapcsolt 2023-ban a tisztán magyar tulajdonban lévő BioTechUSA-cégcsoport. Tavaly csaknem 15 százalékkal, 90,49 milliárd forintra növelte árbevételét, és közel 5 milliárd forintot fordított beruházásokra. Évről évre nő a bevételük, pedig Lévai Bálint vezérigazgató szerint a maratoni futás 42 kilométeréből még csak az 5. kilométernél járnak.
Vállalat Telekom-ügyfél? Fontos bejelentést tett a szolgáltatója
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 11:18
Klímavédelmi, digitalizációs és sokszínűségi célok mentén meghatározott fenntarthatósági stratégiájának (2021-2030) harmadik évéről számolt be a Magyar Telekom Fenntarthatósági Jelentésében, amelyet az Éves Jelentéssel egy napon, április 16-án publikált. 
Vállalat Profitboom, forgalomcsökkenéssel: erre volt képes az Ericsson
Privátbankár.hu | 2024. április 16. 12:55
Az Ericsson AB svéd távközlési berendezésgyártó negyedéves nyeresége növekedéséről, ugyanakkor bevételének csökkenéséről jelentett kedden.
Vállalat A Tesla-vezér minden tizedik dolgozót kirúgja
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 15:12
Egy vállalati belső levél is kiszivárgott, amelyben Musk lényegében elbúcsúzott az érintettektől.
Vállalat Jókora gyomrost kapott az Apple
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 11:32
Legnagyobb riválisa vitte be az ütést.
Vállalat Emelt osztalékot fizet a Waberer’s
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 17:34
Egy rekord év után.
Vállalat Horvát céggel kötött üzletet a Mol
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 17:12
A Janaf kőolajvezeték-üzemeltető 2,2 millió tonna kőolajat szállít 2024 végéig.
Vállalat Nagyon jól megy a Duna House-nak idén eddig
Privátbankár.hu | 2024. április 9. 09:04
Közel 4 milliárd forintot zsebeltek be csak jutalékokból, de minden szegmens jól teljesített az első negyedévben.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG