<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Az egyebek mellett a mezőgazdaságban meghatározó szereplőnek számító Bonafarm Csoport felett diszponáló Bonitás 2002 Befektető és Tanácsadó Zrt. az energetikai piacra lép. Az OTP Bank elnök-vezérigazgatója kizárólagos tulajdonában lévő társaság egy, az utóbbi években több milliárd forintos forgalmat lebonyolított százhalombattai cégben szerez 76 százalékos részesedést. 

Két társaság, a Bonitás 2002 Befektető és Tanácsadó Zrt., valamint a Hőtechnika Kőolaj Kemenceépítő Kft. március 30-án jelentette be a Gazdasági Versenyhivatalnak (GVH), hogy – szakszóval – az összefonódásukat tervezik. Méghozzá oly módon, hogy a Bonitás 2002 Zrt. megvásárolja a Hőtechnika üzletrészeinek 76 százalékát, melyet követően a minősített többségi szavazat (ez a törvényi előírások szerint legalább 75 százalékot takar) is átkerül az új tulajdonoshoz.

Csányi Sándor cége diverzifikál. Fotó: MTI/Kovács TamásCsányi Sándor cége diverzifikál. Fotó: MTI/Kovács Tamás

A két cég közül messze a Bonitás 2002 az ismertebb. Azt ugyanis Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója – aki a 2020 májusában megjelent „A 100 leggazdagabb” kiadványban 310 milliárd forintra becsült vagyonával az 1. helyet foglalta el – alapította, még kft-ként, 2002 márciusában, majd szinte napra tizenhárom évvel ezelőtt, 2008 áprilisában részvénytársasággá alakult át. Az akkori 100 millió forintos induló tőkéje 2012 augusztusában a tízszeresére, 1 milliárdra emelkedett, s jelenleg is ennyi.

A 2019. évi üzleti beszámolója szerint (a 2020-as adataikat a cégeknek 2021. május 31-éig kell közzétenniük) a Bonitás 2002 portfoliójának legértékesebb eleme a 2019 végén 100 milliárd forintos saját tőkével rendelkezett agrárkonglomerátum, a Bonafarm Csoport volt. Az e tekintetben második, Szingapúrban bejegyzett Sertorius Global Opportunities Fund Pte Ltd. vagyona 93,3 milliárd forintra rúgott – ez a cég alapvetően OTP-részvényeket birtokol. 

Az már a bank éves jelentésében lelhető fel, hogy 2019 végén Csányi összesen – közvetlenül és közvetve – 3 millió 555 ezer 583 forint értékű bankpapír tulajdonosa volt, ezek akkori árfolyamértéke közel 55 milliárd volt (2020-ban aztán a bankvezér tovább zsákolta az általa irányított hitelintézet papírjait, azok darabszáma az elmúlt év végére már 4 millió 712 ezer 505-öt tett ki, árfolyamértéke pedig megközelítette a 63 milliárdot). 

De a Bonitás az egészségügybe is befektetett, 2017 júliusában részesedést szerzett a Budai Egészségközpontban, jelenleg annak 75 százalékos tulajdonosa. (Ebben a cikkünkben számoltunk be arról, hogy e cég milyen szerepet vállalt a koronavírus-járvány kezelésében.) 

Mint a fenti táblázatból látható tehát, a Bonitás 2002 a Hőtechnikában való részesedésszerzéssel most egy új ágazatba, az energetikába fektet. A Hőtechnika egy közel három évtizedes múltra visszatekintő társaság, 1992 novemberében jött létre, kizárólagos tulajdonosa idén februárban lett egy magánszemély, Patay László. Aki régi motorosnak számít a szakmában, 2010-2014 között az E.On elnök-vezérigazgatója, de később az MVM Magyar Villamos Művek csoportnál is betöltött vezető tisztséget, illetve volt elnöki tanácsadó.

hirdetés

A Bonitás 2002 csoport a tevékenységének diverzifikációja miatt lépett be egy új piacra – közölte lapunk megkeresésére Kvancz Gábor, a Bonitás 2002 vezérigazgatója. Aki arra a kérdésre, hogy milyen terveik vannak új szerzeményükkel, közölte, a Hőtechnika Kft. az ipari készülékek és acélszerkezet gyártásában nagy tapasztalattal rendelkezik, ezért az energetikai, vegyipari és élelmiszeripari beruházások várható felfutásánál nagy lehetőségek előtt áll. A cég 1992-ben mint magyar magánvállalkozás indult, és az elmúlt 28 évben ipari környezetben bizonyította szakmai felkészültségét. A Bonitás 2002 csoport beszállásával lehetőség nyílik arra, hogy az eddigi tapasztalatokat és képességeket kihasználva az ipari beruházások területén dinamikusan növekedjen – hangsúlyozta Kvancz.

Az energetika azonban a Bonitás 2002 egyedüli tulajdonosa számára korántsem ismeretlen, Csányi Sándor immár húsz éve az alelnöke a Mol Nyrt. igazgatóságának.

Az új tulajdonos vezére szerint a Hőtechnika Kft. stabil működéséhez szükséges pénzügyi források rendelkezésre fognak állni. „A források biztosításának módját később kívánjuk eldönteni. A menedzsmentben nem tervezünk változtatást” – jelentette ki Kvancz.

Azért kellett a GVH-hoz bejelentenie a két cégnek az összefonódást, mert a hatályos törvények alapján a vevő csoport és a céltársaság együttes árbevétele meghaladja azt a limitet, amely elérésénél kötelező a Versenyhivatalt tájékoztatni a készülő tranzakcióról. (E tekintetben a Hőtechnika árbevétele az irányadó, mivel az például 2019-ben megközelítette a 3 milliárd forintot, míg a Bonitás 2002-é 88,6 millió volt – a szerk.).

Ám a GVH úgy találta, hogy a Bonitás 2002 beszállása kapcsán vizsgálat elrendelésére okot adó körülmény nem áll fenn – derül ki a kedden, a Versenyhivatal honlapján publikált határozatból.

A nyilvánosan elérhető információk alapján ugyanakkor a Hőtechnika ellen február elején bírósági végrehajtást indított egy 62 millió forintos tétel miatt a Mátrapromet Kft. Ezért Kvancz Gábornak azt a kérdést is feltettük, vajon új irányító tulajdonosként hogyan szándékoznak majd kezelni ezt a helyzetet? „A korábbi pénzügyi nehézségek számunkra is ismertek voltak, de azok azóta rendezésre kerültek. Úgy gondoljuk, hogy nem csak a Hőtechnika Kft.-nek, hanem a cég partnereinek, így a beszállítóinak és alvállalkozóiknak is megnyugtató, hogy egy tőkeerős befektetőhöz került a cég többségi tulajdona” – válaszolta lapunknak a Bonitás 2002 vezérigazgatója.

Készült a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. támogatásával.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vállalat Növekedett a cégalapítási kedv, de sokezer megszűnés is volt idén
Privátbankár.hu | 2021. december 1. 07:00
Többéves rekord dőlt meg az idén a vállalkozások bejegyzésében, ezzel együtt még több mint 17 ezer cég szűnt meg. 
Vállalat VII. Messi és az Aranylabda: komolyan vehető-e a futballvilág legnagyobb egyéni díja?
Marosi Gergely | 2021. december 1. 05:24
Lionel Messiből hétfő este VII. Messi lett – a Paris Saint-Germain argentin sztárfutballistája pályafutása során hetedszer kapta meg a labdarúgóvilág legnagyobb elismerésének számító Aranylabdát. Díjazása mellett és ellen is hosszan lehetne érvelni, de nem véletlenül csaptak megint magasba a hullámok szurkolói és szakmai körökben. Felvetődik a kérdés: 65 évvel a díj megalapítása után mennyire vehető komolyan az Aranylabda?
Vállalat Jelentősen nőtt a GuideVision ügyfélportfóliója
PR | 2021. november 29. 17:00
A német prémium luxusautókat gyártó Daimlerrel kötött szerződés az Infosys és GuideVision elmúlt egy éves történetének legjelentősebb közös projektje. Az együttműködés kezdete óta eltelt egyetlen év alatt összesen 17 projekt indult. A növekvő megbízások miatt a GuideVision magyar irodájában 25%-os létszámbővüléssel terveznek.
Vállalat Egy új projekt segíthet a Covid-sújtotta turizmusnak, vendéglátásnak
Privátbankár.hu | 2021. november 29. 12:31
A különböző területeken felszabaduló munkaerő és a turizmus-vendéglátás területén meglévő munkaerőhiány „összepárosítását” célozta meg egy 2018-ban elindított program, aminek eredményeit a Covid-sújtotta piacon is lehet hasznosítani.
Vállalat Több tízezer vállalkozás sorsa válik könnyebbé
Privátbankár.hu | 2021. november 28. 09:39
Jövőre még kedvezőbbé válik a kisvállalati adó (kiva), mértéke 10 százalékra csökken. A kkv-k a megfelelő adózási mód kiválasztásával rengeteg pénzt spórolhatnak meg, ebben segíti most a vállalkozásokat a Pénzügyminisztérium (PM) kiva-kalkulátora.
Vállalat Reszkess, Elon Musk: 300 ezer villanyautót fog ontani magából évente a Xiaomi új gyára
Litván Dániel | 2021. november 27. 18:55
A kínai óriáscég bejelentette, hogy Peking mellett építi fel elektromos autós divíziójának első üzemét, ahol évi 300 ezer autó készülhet majd.
Vállalat Kettős irányításra tér át a Poli-Farbe
Szakonyi Péter | 2021. november 27. 17:03
Visszalép az operatív feladatoktól Szabó Antal. A hazai piacon vezető festékipari cégének vezetését januárban adja át a cég két igazgatójának. A tavalyi csúcsév után idén csökken a vállalkozás árbevétele és nyeresége is.
Vállalat Hátrányos helyzetűek után is kaphatnak majd tapasztalatszerzést segítő támogatást a cégek
Privátbankár.hu | 2021. november 27. 09:12
A jövő héten életbe lépő változtatást az ITM jelentette be, az állami hozzájárulás a szociális hozzájárulási adó összegének 100 százaléka is lehet.
Vállalat Mégsem olyan hatékony a koronavírus elleni pirula
Privátbankár.hu | 2021. november 27. 08:03
A Merck tegnap közölt adatai jóval gyengébb hatásfokot mutatnak, mint a korábban közreadott számok.
Vállalat Garantiqa: kezességvállalási szándéknyilatkozat percek alatt
PR | 2021. november 26. 12:39
Kezességvállalási ügylettel még nem rendelkező hazai mikro- kis- és közepes vállalatok számára indította el a Garantiqa Direkt szolgáltatást a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. A Garantiqa Direkt lehetőséget nyújt arra, hogy az érdeklődő kkv-k garanciaképességüket és annak összeghatárát egy egyszerű webes felületen és immáron mobiltelefonos applikáción keresztül, rendkívül gyorsan, percek alatt lekérdezhessék. A Garantiqa 2021 október végén már több, mint 2260 milliárd forintnyi hitel mögött áll ott kezességvállalásával.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló