4p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

A statisztikák azt mutatják, hogy a hazai szállodák óriási bajban vannak, és várhatóan a hétfőn bejelentett kormányzati mankó sem tud érdemben segíteni rajtuk.

Az év elején repülőrajtot vettek a hazai szállodák, képletesen szólva márciusban azonban a földbe csapódtak, és a legtöbb vállalat óriási problémákkal szembesült. A járvány kitörése után ugyanis eltűntek a külföldi vendégek, és a főszezon elején is csak hírmondóban voltak az országhatáron túlról érkező vendégek. Egyedül augusztusban mutatott némi életjelet a hazai idegenforgalom, ám miután bevezették az újabb beutazási korlátozásokat, a külföldi utazók száma ismét látványosan visszaesett. Miután a kedden kihirdetett rendelkezések szerint a szállodákat gyakorlatilag bezárásra ítélték, így borítékolható, hogy az első kilenc hónapban érkezett 3,5 milliós szám legfeljebb minimális mértékben nőtt októberben. Az év utolsó két hónapja pedig egy óriási kérdőjel, hiszen a vészhelyzetet ugyan csak 30 napra vezetik be, ám tavasszal is láttuk, hogy végül egy hónapnál jóval hosszabb ideig tartottak a korlátozások. Ahogy az a lenti ábrán is látszik, a tavaszi padlózás és a nyári szalmalángszerű fellángolás nem sokat ért.

Az idei évre várható, összességében 3,5 millió körüli külföldi vendégéjszaka egyébként nagyon kevés, hiszen 2019-ben például 15 millió felett alakult ugyanez a szám.

Persze lehet azt mondani, hogy jó-jó, a határokon túlról nem jött senki, de a kommunikáció arról szólt, hogy a belföldi vendégek majd elárasztják a Balatont és más népszerű üdülőhelyeket és ők megmentik a helyzetet. A számok ugyan azt mutatják, hogy aki tehette, az valóban inkább itthon pihent, és ez már a júliusi, de különösen az augusztusi statisztikákban tükröződött is. A két nyári hónapban ugyanis a hazai vendégéjszakák száma megközelítette az egy évvel korábbit. Ám a probléma az, hogy kevesebb magyar jutott el a hazai szálláshelyekre, így a belföldi forgalom nem tudta pótolni a kiesést. Minden bizonnyal az is közrejátszott abban, hogy nem utaztak, mert az anyagi helyzetük romlott, de valószínűleg olyanok is voltak, akik a bizonytalan helyzetben nem akarták apasztani a tartalékaikat. Mindenesetre a hazai vendégek által a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött éjszakák száma még a főszezonban is csökkent.

Nagy kérdés persze, hogy mindez a bevételek szintjén hogyan érintette a szálláshelyek üzemeltetőit, hiszen sokan a szállás mellett vendéglátó tevékenységet is folytatnak. Mindez nem azt jelenti, hogy idén az egyik tevékenység kisegítette volna a másikat, inkább együtt zuhantak a mélybe. Nem igazán lehetett ugyanis arról hallani, hogy komolyabb vendégforgalmat bonyolító szállodák vendégeket ugyan nem fogadtak, de az éttermük komoly forgalmat bonyolított, már csak azért is, mert ezek az egységek döntő többségében a szállóvendégek kiszolgálására szakosodtak.

Idén már aliga lesz élet a szállodákban  (MTI Fotó: Varga György)
Idén már aliga lesz élet a szállodákban (MTI Fotó: Varga György)

Ha a szálláshelyek idei bevételét nézzük, akkor látszik, hogy egy erős évzárás valóban tudott volna javítani a helyzetükön, hiszen például a 2019 novemberi és decemberi számok is idén a második legerősebb hónapot jelentették volna az augusztus után. Ez most elúszott, és a kormányzati kompenzáció csak sovány vigaszt jelent, hiszen nem az egy évvel korábbi bevételeik 80 százalékát kapják meg, mint Ausztriában, csupán a már beérkezett foglalások után jár a támogatás. Ez viszont - ahogy laptársunk, az mfor.hu korábbi cikkében írta - jóval alacsonyabb, mint a tavalyi bevételek összege, már csak azért is, mert a külföldiekkel nem igazán számolhattak a hotelek.

Az persze akár egy érdekes szakmai vita tárgya is lehetne, hogy a szektornak mennyi támogatást kellene nyújtani. Azt érdemes figyelembe venni, hogy az előrejelzések szerint még évekig nem fogja magát utolérni a hazai idegenforgalom. Éppen ezért nem egyértelmű, hogy a jelen pillanatban feneketlen kútnak tűnő ágazatot mekkora összeggel kellene segíteni. A további pénzek mellett érvelők rendre azt hangsúlyozzák, hogy az idegenforgalom fontos nemzetgazdasági ágazat, és a GDP-ben számottevő arányt képvisel. Emellett a foglalkoztatottság szempontjából is érdemes rá áldozni, hiszen nagyon sok embernek került veszélybe az állása és így a megélhetése is. Ők azt is mondják, hogy az utóbbi években elért növekedést nem szabad veszni hagyni, és ha segítséget kap a szektor, akkor a járvány konszolidációját követően ismét húzóágazat lehet.

Ellenérvként hozzák fel a területen nem érdekeltek, hogy a szektor már a járvány tavaszi időszakában prioritást élvezett, hiszen akár a Kisfaludy-program, akár a munkahelymegtartó támogatások által komoly összegeket juttattak a szektor vállalkozásainak, miközben voltak mostohagyerekként kezelt szektorok is.

A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vállalat Enyhe botlással zárta a kereskedést a tőzsde
Privátbankár.hu | 2023. december 5. 17:46
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 77,56 pontos, 0,13 százalékos csökkenéssel, 58 432,29 ponton zárt kedden. A részvénypiac forgalma 9,3 milliárd forint volt, a vezető részvények vegyesen teljesítettek az előző napi záráshoz képest.
Vállalat Elavult hálózatok miatt omolhat össze az áramellátás
Privátbankár.hu | 2023. december 5. 17:23
Az elavult infrastruktúra hátráltatja az energiaátmenetet, ezért a villamos hálózatok digitális megoldásokra épülő korszerűsítését sürgetik a Schneider Electric szakértői.
Vállalat A briteknél is dühösek, a Bookingból szivárognak az adatok
Privátbankár.hu | 2023. december 5. 16:52
A legnépszerűbb szállásközvetítő felhasználói többször károsultak, amiért adataik kiszivárogtak és csalókhoz kerültek.
Vállalat Az orvost, és ne a gépet kérdezze, ha valami baja van
Privátbankár.hu | 2023. december 5. 16:01
A ChatGPT ingyenes verziója pontatlan vagy hiányos válaszokat adhat - vagy egyáltalán nem válaszol - a gyógyszerekkel kapcsolatos kérdésekre, ami potenciálisan veszélyeztetheti az OpenAI vírusos chatbotját használó betegeket - derül ki egy kedden közzétett új tanulmányból.
Vállalat Tömeges leépítést jelentett be a legnépszerűbb streaming szolgáltató
Privátbankár.hu | 2023. december 5. 14:22
A spotify nem bírja a költségeket, újabb, ezúttal 1500 munkavállalót érintő leépítést jelentett be.
Vállalat Kiderült mikortól tarol dollármilliárdokat a játékipar legnagyobbja
Privátbankár.hu | 2023. december 5. 13:24
A Grand Theft Autó 6-ik része 2025-ben érkezik. A fejlesztő Rockstar Games megerősítette, hogy a cég régóta várt szimulációja, a Grand Theft Auto VI megjelenéskor csak Xbox Series X/S és PS5 konzolokra fog megjelenni, PC-s verzióról nem esett szó.
Vállalat A Mol megveszi a Waberer's-csoport 15 százalékát
Privátbankár.hu | 2023. december 5. 12:12
A Mol a Waberer's 15 százalékos tulajdonrészének megvásárlásáról írt alá megállapodást az Indotek Grouppal.
Vállalat Elgáncsolta magát Elon Musk, akár csődbe is mehet az X
Rácz Gergő | 2023. december 4. 19:22
Az X, korábban Twitter szociális média platformot komoly üzleti nehézségek fenyegetik. Miután több viszontagságos körben a céget Elon Musk milliárdos mágnás megvette, a napokban fügét mutatott a hirdetőinek. Ebből nem valószínű a jó végeredmény.
Vállalat Milliárdok vonulnak ki Elon Musk cégéből
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 14:29
Az X közösségi médiavállalattól még több hirdető menekül el, és nincs egyértelmű megoldás, mondták a hirdetési iparág szakértői, miután a milliárdos tulajdonos Elon Musk a legnagyobb márkákat ostorozta a platform elhagyása miatt.
Vállalat Tovább tart a pesti tőzsde üdvöskéjének szárnyalása
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 06:35
Rekordösszegű árbevételről és EBITDA-ról számolt be a 4iG Csoport.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG