<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Már nincs szükség Mészáros Lőrinc cégeire.

A cikk eredetileg laptársunk oldalán, az Mfor.hu-n jelent meg.

Az elmúlt évek egyik legjelentősebb energetikai üzlete a Mátrai Erőmű körül bontakozott ki. Mészáros Lőrinc látta meg a fantáziát az energiaipari befektetésben, de a szerelem viszonylag rövid életűnek bizonyult, mert alig pár évben mérhető rövidségű idő alatt meg is szabadult a portékától. A vevő azonban nem egy másik piaci szereplő volt, hanem az állam, amely a Magyar Villamos Műveken (MVM) keresztül ütötte nyélbe a dealt. Ennek során nem spóroltak az adófizetők pénzével, így Mészáros több mint korrekt árat kapott az érdekeltségéért. A NER világában persze nem szokatlan, hogy a nemzeti tőke megerősítésére kijelölt befektetők jó boltot csinálnak az állammal.

Az adásvétel több társaság bevonásával zajlott, a főszereplők közt volt a Mátra Energy Holding Zrt. (MEH), valamint a Status Power Imvest Kft. (SP). Ezek a cégek első körben a Mészáros-birodalom energetikai ékkövei voltak, előbbi birtokolta a Mátrai Erőmű több mint 70 százalékos pakettjét, utóbbi pedig a tulajdonosa volt a MEH-nek. A piramis csúcsán pedig a tőzsdén forgó Opus Global Nyrt. állt, alá sorolódtak be a vállalatok.

Ez a portfolió végül az állami Magyar Villamos Művek Csoport tulajdonosi hálójában landolt, miután Mészáros kiszállt.  Aztán átmeneti csend lett, de most megint hallatnak magukról a Mészáros-árvák. Az elmúlt hetekben több olyan tulajdonosi döntés is született, amelyek alapvetően határozzák meg a cégek jövőjét.

Október 20-án született határozat arról, hogy a Status Powert beolvasztják a Mátra Energy Holdingba – derül ki a cégközlönyből. Egyben arról is döntött a tulajdonos MVM, hogy a MEH alaptőkéjét leszállítja, közel 6,3 milliárd forintról 100 millióra – a tőkeszerkezet átalakítása céljából.

A Status Power 2017 végén jött létre, a Status Energy Magántőkealap istápolásával. Utóbbi megalapításában pedig a Opus Global vett részt. Az alapot a Magyar Nemzeti Bank 2017 októberének végén vette nyilvántartásba. Az SP-ben tulajdona volt még a mostani kurzusban szintén prosperáló, például a paksi híd építésére is megbízást kapó Duna Aszfalt Kft.-nek, de ők 2019 végén kiszálltak (a Szijj László érdekeltségébe tartozó kft. egyébként idén szeptember végi bejegyzés szerint zártkörű részvénytársasággá alakult át). Így aztán a Mátrai Erőmű állami visszavásárlása során már az Opustól és a magántőkealaptól vette meg a céget az MVM, a változást idén tavasszal jegyezték be. Ezt követően az SP tőkéjét 3 millió forintról 6,9 milliárdra emelték. A beszámoló szerint az SP a 2019-es évet 338,5 millió forintos veszteséggel zárta.

A másik vállalat, a Mátra Energy előélete valamivel könnyebben áttekinthető. Alapítója és egyedüli tulajdonosa végig az SP volt, az igazgatóságban pedig az MVM megjelenéséig helyet kapott Mészáros Lőrinc – időközben elvált – felesége, Mészáros Beatrix is. A cég jegyzett tőkéje 6,296 milliárd forint – ezt csökkentik 100 millió forintra, mint jeleztük cikkünkben. A vagyonkezeléssel foglalkozó társaság tavaly – tehát még a Mészáros-érában – 8,12 milliárd forintos adózott eredményt ért el.

A Mátrai Erőmű adásvételéről egy idén március végi közleményben számolt be az MVM:

2020. március 26-án lezárult a tranzakció, amely során az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. megvásárolta a Mátrai Erőművet és a Geosol Kft.-t is tulajdonló Status Power Invest Kft.-t. A megvásárolt cégcsoport vételára összesen 17 millárd 440 millió forint, amelyből 10,1 milliárd forint az Opus Globalt, 7,3 milliárd forint a Status Energy Magántőkealapot illeti. Az új tulajdonos ezen felül 11,4 milliárd forint értékben hitelkeretet nyit az erőmű részére, amely fedezetet nyújt a fennálló banki- és nem banki tartozásokra, valamint biztosítja az erőmű biztonságos működését 2020 végéig.  A vételár alapja független nemzetközi tanácsadó cég által végzett, üzleti tervből kiinduló vállalatértékelés volt.

Ebből kiderül, hogy mekkora volt az SP két tulajdonosának részesedése a vételárból. Ezen a ponton érdemes felidézni, hogy Mészáros érdekeltsége, az Opus ennél kevesebbet fizetett korábban az akkor még német tulajdonban álló erőműért. A becslések 5 és 11 milliárd forint között szóródtak, de mindenképpen alacsonyabb összegről volt szó, mint amennyiért nem sokkal később megváltak az erőműtől, miután az már nem ígért nyereséget a szén-dioxid kvóták drágulása miatt. Az ügyben feljelentés is született, de a nyomozók megállapítása szerint nem történt bűncselekmény. A tavalyról szóló beszámoló szerint egyébként az erőmű 5,89 milliárd forintos veszteséget ért el, vagyis 2019 a sorban immár a harmadik év volt, amikor mínuszos lett az eredményük.

Végső soron az történik most, hogy a Mátrai Erőmű rövid, de annál intenzívebb két éves korszakában – amit a Mészáros-családhoz kapcsolódó befektetői kör dominált – meghatározó szerepet játszó társaságok közül az SP lekerül a térképről, feloldódik egy másik vállalkozásban, a MEH-ben, amely társaságnál pedig a korábbihoz képest minimálisra szállítják le az alaptőkét. Ennek oka nem derül ki a cégközlönyből, tehát nem tudni, hogy esetleges veszteség rendezése miatt van erre szükség, vagy más áll a háttérben. Ha azt nézzük, hogy tavaly több mint 8 milliárdos eredményt ért el a MEH, akkor az előbbi verzió nem tűnik kielégítő magyarázatnak. De tavaly még a végső tulajdonos is más volt, azóta minden megváltozott az erőmű körül. Elképzelhető ugyanakkor, hogy az MVM a cégstruktúra tisztítására készül itt is, ahogy a teljes csoport szintjén is hasonló feladat áll előttük jövő év elején. Mivel idén október óta a MEH helyett már az MVM a bejelentett tulajdonosa az erőműnek, valóban kérdéses, hogy mi lehet még a cél a Mátra Energy-vel.

Címkék: Vállalat Energatika
A rovat támogatója a 4iG

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vállalat Kiderült, kell-e tartani attól, hogy eltűnik a magyar boltokból egy alaptermék
Privátbankár.hu | 2022. július 1. 15:14
Kétszeresére drágult a papír fő alapanyaga, a cellulóz. Mit okozhat ez a higiéniai papírtermék piacán?
Vállalat Sokkal több mint digitális barkácsműhely: különleges programmal segítenek a fiataloknak
Privátbankár.hu | 2022. július 1. 12:18
Egy olyan projekt zajlik Győrben, amelynek keretében biztonságos fejlődési platformot biztosítanak azoknak a fiataloknak, akiknek a legnagyobb szüksége van erre. Miközben megismerik a 3D-nyomtatást vagy épp a CNC megmunkálást, a problémamegoldó készségük és cselekvőképességük is fejlődik – így hiába indulnak hátrányból, értékes munkaerő válhat belőlük a jövőben. A programhoz további cégek, partnerek csatlakozását is várják.
Vállalat Újabb csúcsvezetők érkeztek a 4iG távközlési üzletágához
Privátbankár.hu | 2022. július 1. 09:52
A hazai és a nemzetközi távközlési piacon is meghatározó portfólióval rendelkező 4iG csoport idén tavasszal megkezdte távközlési vállalatainak stratégiai átalakítását és a társaságok integrációját.
Vállalat A Gazprom visszatáncolt az osztalékfizetéstől - óriásit zuhant a részvényárfolyam
Privátbankár.hu | 2022. június 30. 12:04
Korábban még úgy volt, hogy a nyereség felét kifizeti a részvényeseknek a Gazprom, a közgyűlés viszont most úgy döntött, hogy nem adnak ki egy fillért sem. A bejelentésre nagyot zuhant a részvényárfolyam.
Vállalat Nehéz idők várnak a környezetszennyező cégekre
Privátbankár.hu | 2022. június 28. 14:24
Húszszorosára is nőhet a piaci igény a globális felmelegedés csökkentését célzó szén-dioxid-kvóták iránt 2035-re.
Vállalat Saját részvényeket vásárolt a 4iG
Privátbankár.hu | 2022. június 24. 08:06
Rendkívüli közleményt adott ki a vállalat, sávátlépés nem történt.
Vállalat Mit hozhat a nyár a kkv-k finanszírozásában? – interjú Szerdahelyi Róberttel
Natív tartalom | 2022. június 23. 09:46
Júliustól új feltételekkel kaphatnak támogatott hiteleket a kis és középvállalkozások. Mit hoz a nyár? Hogyan hatnak a változások a magyar kis- és középvállalkozások hitelfelvételi kedvére? Ezekről is beszélgettünk Szerdahelyi Róberttel, az Erste Bank kkv üzletágának vezetőjével.
Vállalat Tovább növelte árbevételét a Magyar Suzuki
Privátbankár.hu | 2022. június 22. 13:23
A Magyar Suzuki Zrt. tavalyi eredményei alapján 14,48 százalékos részesedéssel hatodik éve uralja a hazai újautó eladásokat. A vállalat 1.754,2 millió euró nettó árbevétellel zárta a 2021-es évet, amely 6 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest.
Vállalat Újabb európai cég vesz részt a világ legnagyobb gázmezőjének kitermelésében
Privátbankár.hu | 2022. június 19. 14:48
A franciák után az olaszok is részesedést szereztek a katari projektben.
Vállalat Szijjártó Péter bejelentette az év eddigi legnagyobb beruházását
Privátbankár.hu | 2022. június 17. 12:59
Egy dél-koreai vállalaté Nyíregyházán.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG