<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Mi lesz a sporttal a NER után? Mi lesz a közpénzből felhúzott stadionokkal, a TAO-rendszerrel és az államilag kiemelt sportegyesületekkel?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Steinmetz Ádám olimpiai bajnok vízilabdázóval, a Jobbik országgyűlési képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. január 27. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Már nincs szükség Mészáros Lőrinc cégeire.

A cikk eredetileg laptársunk oldalán, az Mfor.hu-n jelent meg.

Az elmúlt évek egyik legjelentősebb energetikai üzlete a Mátrai Erőmű körül bontakozott ki. Mészáros Lőrinc látta meg a fantáziát az energiaipari befektetésben, de a szerelem viszonylag rövid életűnek bizonyult, mert alig pár évben mérhető rövidségű idő alatt meg is szabadult a portékától. A vevő azonban nem egy másik piaci szereplő volt, hanem az állam, amely a Magyar Villamos Műveken (MVM) keresztül ütötte nyélbe a dealt. Ennek során nem spóroltak az adófizetők pénzével, így Mészáros több mint korrekt árat kapott az érdekeltségéért. A NER világában persze nem szokatlan, hogy a nemzeti tőke megerősítésére kijelölt befektetők jó boltot csinálnak az állammal.

Az adásvétel több társaság bevonásával zajlott, a főszereplők közt volt a Mátra Energy Holding Zrt. (MEH), valamint a Status Power Imvest Kft. (SP). Ezek a cégek első körben a Mészáros-birodalom energetikai ékkövei voltak, előbbi birtokolta a Mátrai Erőmű több mint 70 százalékos pakettjét, utóbbi pedig a tulajdonosa volt a MEH-nek. A piramis csúcsán pedig a tőzsdén forgó Opus Global Nyrt. állt, alá sorolódtak be a vállalatok.

Ez a portfolió végül az állami Magyar Villamos Művek Csoport tulajdonosi hálójában landolt, miután Mészáros kiszállt.  Aztán átmeneti csend lett, de most megint hallatnak magukról a Mészáros-árvák. Az elmúlt hetekben több olyan tulajdonosi döntés is született, amelyek alapvetően határozzák meg a cégek jövőjét.

Október 20-án született határozat arról, hogy a Status Powert beolvasztják a Mátra Energy Holdingba – derül ki a cégközlönyből. Egyben arról is döntött a tulajdonos MVM, hogy a MEH alaptőkéjét leszállítja, közel 6,3 milliárd forintról 100 millióra – a tőkeszerkezet átalakítása céljából.

A Status Power 2017 végén jött létre, a Status Energy Magántőkealap istápolásával. Utóbbi megalapításában pedig a Opus Global vett részt. Az alapot a Magyar Nemzeti Bank 2017 októberének végén vette nyilvántartásba. Az SP-ben tulajdona volt még a mostani kurzusban szintén prosperáló, például a paksi híd építésére is megbízást kapó Duna Aszfalt Kft.-nek, de ők 2019 végén kiszálltak (a Szijj László érdekeltségébe tartozó kft. egyébként idén szeptember végi bejegyzés szerint zártkörű részvénytársasággá alakult át). Így aztán a Mátrai Erőmű állami visszavásárlása során már az Opustól és a magántőkealaptól vette meg a céget az MVM, a változást idén tavasszal jegyezték be. Ezt követően az SP tőkéjét 3 millió forintról 6,9 milliárdra emelték. A beszámoló szerint az SP a 2019-es évet 338,5 millió forintos veszteséggel zárta.

A másik vállalat, a Mátra Energy előélete valamivel könnyebben áttekinthető. Alapítója és egyedüli tulajdonosa végig az SP volt, az igazgatóságban pedig az MVM megjelenéséig helyet kapott Mészáros Lőrinc – időközben elvált – felesége, Mészáros Beatrix is. A cég jegyzett tőkéje 6,296 milliárd forint – ezt csökkentik 100 millió forintra, mint jeleztük cikkünkben. A vagyonkezeléssel foglalkozó társaság tavaly – tehát még a Mészáros-érában – 8,12 milliárd forintos adózott eredményt ért el.

A Mátrai Erőmű adásvételéről egy idén március végi közleményben számolt be az MVM:

2020. március 26-án lezárult a tranzakció, amely során az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. megvásárolta a Mátrai Erőművet és a Geosol Kft.-t is tulajdonló Status Power Invest Kft.-t. A megvásárolt cégcsoport vételára összesen 17 millárd 440 millió forint, amelyből 10,1 milliárd forint az Opus Globalt, 7,3 milliárd forint a Status Energy Magántőkealapot illeti. Az új tulajdonos ezen felül 11,4 milliárd forint értékben hitelkeretet nyit az erőmű részére, amely fedezetet nyújt a fennálló banki- és nem banki tartozásokra, valamint biztosítja az erőmű biztonságos működését 2020 végéig.  A vételár alapja független nemzetközi tanácsadó cég által végzett, üzleti tervből kiinduló vállalatértékelés volt.

Ebből kiderül, hogy mekkora volt az SP két tulajdonosának részesedése a vételárból. Ezen a ponton érdemes felidézni, hogy Mészáros érdekeltsége, az Opus ennél kevesebbet fizetett korábban az akkor még német tulajdonban álló erőműért. A becslések 5 és 11 milliárd forint között szóródtak, de mindenképpen alacsonyabb összegről volt szó, mint amennyiért nem sokkal később megváltak az erőműtől, miután az már nem ígért nyereséget a szén-dioxid kvóták drágulása miatt. Az ügyben feljelentés is született, de a nyomozók megállapítása szerint nem történt bűncselekmény. A tavalyról szóló beszámoló szerint egyébként az erőmű 5,89 milliárd forintos veszteséget ért el, vagyis 2019 a sorban immár a harmadik év volt, amikor mínuszos lett az eredményük.

Végső soron az történik most, hogy a Mátrai Erőmű rövid, de annál intenzívebb két éves korszakában – amit a Mészáros-családhoz kapcsolódó befektetői kör dominált – meghatározó szerepet játszó társaságok közül az SP lekerül a térképről, feloldódik egy másik vállalkozásban, a MEH-ben, amely társaságnál pedig a korábbihoz képest minimálisra szállítják le az alaptőkét. Ennek oka nem derül ki a cégközlönyből, tehát nem tudni, hogy esetleges veszteség rendezése miatt van erre szükség, vagy más áll a háttérben. Ha azt nézzük, hogy tavaly több mint 8 milliárdos eredményt ért el a MEH, akkor az előbbi verzió nem tűnik kielégítő magyarázatnak. De tavaly még a végső tulajdonos is más volt, azóta minden megváltozott az erőmű körül. Elképzelhető ugyanakkor, hogy az MVM a cégstruktúra tisztítására készül itt is, ahogy a teljes csoport szintjén is hasonló feladat áll előttük jövő év elején. Mivel idén október óta a MEH helyett már az MVM a bejelentett tulajdonosa az erőműnek, valóban kérdéses, hogy mi lehet még a cél a Mátra Energy-vel.

Címkék: Vállalat Energatika

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vállalat Lassan meglesz a kormány századik barátja
Privátbankár.hu | 2022. január 20. 16:51
Ezúttal egy autóipari céggel kötöttek stratégiai együttműködési megállapodást. 
Vállalat Szakmunkások után kapkodnak a cégek
Privátbankár.hu | 2022. január 20. 16:21
Erőteljes munkaerő-felvételbe kezdtek a vállalatok 2021-ben.
Vállalat Görögországban terjeszkedik tovább az Indotek Group
Privátbankár.hu | 2022. január 20. 15:06
Egy háromcsillagos, 124 szobás szálloda felvásárlásával lépnek be az athéni ingatlanpiacra. 
Vállalat Bekebelezi a Call of Duty kiadóját a Microsoft
Privátbankár.hu | 2022. január 18. 16:48
Az óriáscég történetének legnagyobb felvásárlása lesz a játékipar egyik óriása, Activision Blizzard megszerzése. A Call of Duty-sorozat mellett például a Warcraft- vagy a Candy Crush-játékokat is fejlesztő cégért közel 69 milliárd dollárt fizet a Microsoft.
Vállalat 220 munkahelyet hoz az új térkőgyár – az állam is adott rá pénzt
Privátbankár.hu | 2022. január 18. 13:58
Átadták a Viastein Kft. üzemét Biharkeresztesen.
Vállalat Német logisztikai óriáscég vesz sikeres magyar startupot
Privátbankár.hu | 2022. január 14. 09:41
A Transporeon felvásárolja a mesterséges intelligencia-alapú fuvartervező megoldásaival nemzetközileg is elismert magyar Nexogent, az árat üzleti titokként kezelik.
Vállalat Légtisztító, kötelező oltási igazolvány, csődhullám - mit hoz az ötödik hullám?
Privátbankár.hu | 2022. január 13. 08:51
A vállalkozások rejtett tartalékainak köszönhetően maradt el a korábban várt nagyobb csődhullám a vendéglátóiparban, de ezek a tartalékok mostanra kezdenek kimerülni a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara elnöke szerint. Bizonyos munkahelyeken indokolt a kötelező oltás, lehetne szigorítani az oltási igazolvány használatán is, más korlátozást viszont nem támogatnak - inkább rávennék az embereket, hogy merjenek kimozdulni otthonról.
Vállalat Több száz benzinkúttal gazdagodott a Mol - de el is adott
Privátbankár.hu | 2022. január 12. 11:16
Az évek során regionálissá nőtt magyarországi multi 417 töltőállomást vásárolt Lengyelországban, 79-et pedig Magyarországon. Ugyanakkor 185 benzinkutat értékesít.
Vállalat Megabefektetést kapott a Chamaleon Smart Home a Hinventurestől
Privátbankár.hu | 2022. január 12. 07:24
Forradalmi újításra készül az MFB Csoporthoz tartozó Hiventures-től kapott összegből az ingatlanokba rendszerfüggetlen okosmegoldásokat kidolgozó és telepítő Chameleon Smart Home. Egy olyan „híd” szoftvert és digitális rendszert gyártanak és fejlesztenek tovább, amely az okosotthont az okostársasházakkal köti össze. A cég emellett fokozatosan áttér a nagyobb megtérüléssel kecsegtető nagykereskedelmi tevékenységre.
Vállalat Vitték az Aston-terepjárót, mint a cukrot
Privátbankár.hu | 2022. január 10. 07:24
82 százalékkal több autót szállított le az Aston Martin, de a cég eredménye így is elmaradt a várttól.
hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló