<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p
Ahogy közeledünk a május 31-i határidőhöz, úgy futnak be sorra a céges beszámolók, és az egyik legfrissebb alapján minden jel arra mutat, hogy gyakorlatilag az utolsó fillérig kiveszik a nyereséget a repteret üzemeltető cégből, a Budapest Airport Zrt-ből.

A vállalat beszámolóját teljes egészében euróban tették közzé, ám a jelentéshez egy euróárfolyamot (321,51) is csatoltak, így mi is ezzel számoltunk cikkünk megírásakor.

A reptérnek minden kétséget kizáróan jó éve volt, hiszen az elmúlt évhez képest is jelentősen nagyobb, 95,51 milliárd forintos nettó árbevétellel zárt, ez 11,61 milliárd forintos növekedés az előző évihez képest. Az árbevétel nagyobbik része a belföldi értékesítésekből származott, mintegy 58,98 milliárd forint, az előző évhez képest is inkább ezen a területen tudott növekedni a reptér 7,62 milliárd forinttal.

A Budapest Airport Zrt. pénzeszközeinek döntő többségét, mintegy 33,34 milliárd forintot bankbetétek tették ki, ezek az előző évhez képest 2,08 milliárd forinttal növekedtek. Emellett a cég pénzeszközeinek maradékát, 107 062 forintos részét a „pénztár, csekkek” néven jegyzett tétel egészítette ki.

Érdekesség, hogy az előző évhez képest 2018-ban jelentősen nőttek a cég követelései, 10,53 milliárd forintra, ez több mint 4,6 milliárd forintos növekedés az előző évhez képest. A kintlévőségek elsősorban az egyéb követelések sorban ugrottak meg, mintegy 5,62 milliárd forintra.

Az ingatlanok jelentették a legnagyobb értéket

Tárgyi eszközöket tekintve a Budapest Airportnál nem meglepő módon az ingatlanok és az ezekhez kapcsolódó jogok adják a legnagyobb részt, mintegy 92,23 milliárd forintot, míg a műszaki berendezések, gépek és járművek 10,86 milliárd forintot értek. A Budapest Airport Zrt. teljes tárgyi eszköz állománya egy év alatt 9,94 milliárd forinttal nőtt.

Kölcsön vállalkozástól, banktól

A reptérnek emellett komoly kötelezettségei is vannak 441,037 milliárd forint értékben, ezeket csak minimálisan sikerült csökkenteni az előző évhez képest. A kintlévőségek legjelentősebb tétele „tartós kötelezettségek kapcsolt vállalkozással szemben” címmel fut, a beszámolóhoz kapcsolt melléklet szerint ez az Airport Hungary Tanácsadó Kft. által nyújtott kölcsön 224,87 milliárd forintos részét jelenti. Az AHUK által nyújtott kölcsön következő, 2019-ben fizetendő, várhatóan 1,71 milliárd forintos részlete már rövid lejáratú kötelezettségként szerepel.

Több hosszú lejáratú kötelezettsége is van a Budapest Airportnak, a melléklet alapján ezeket a lejáratkor egyben kell majd visszafizetniük, ezek értéke összesen: 167,69 milliárd forint.

hirdetés

Létszám és bérköltség

A Budapest Airport Zrt.-nél a 2018-as év ebben a tekintetben csökkenést hozott, miután az utasbiztonsági szolgáltatásokat kiszervezték. A teljes állomány így 656 főről 587 főre csökkent. A 2018-as bérköltség 4,63 milliárd forint volt, azaz egy dolgozóra átlagosan havonta 657 ezer forintos bruttó bér jutott. Nagy a különbség azonban a teljes munkaidős fizikai és az irodai munkát végzők bére között – a 215 fős fizikai dolgozói állományba tartozók átlagosan bruttó 378 216 forintot vittek haza, míg irodai dolgozó társaik átlagosan 843 588 forintot.

Valami készül a háttérben?

Az igazán érdekes rész a Budapest Airport idei beszámolójában az, hogy gyakorlatilag semmi sem marad a cégben a tavalyi tevékenység után, mivel a tulajdonosok döntése alapján a cég a 2018-as adózott eredményt, 24,65 milliárd forintot, egy az egyben kifizeti osztalékként. Az, hogy a tavalyi igen eredményes évet így zárják le, annak fényében mindenképpen érdekes, hogy az Mfor és a G7 még korábban arról írt, hogy Mészáros Lőrinc a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőteret üzemeltető Budapest Airport Zrt. megszerzésére készülhet.

Ennek a feltételezésnek a hátterében az állt, hogy egyre többször ekézik a repteret kormányzati oldalról, Tarlós István például arról ötletelt, hogy hosszabb távon a fapados gépeket és a légi teherforgalmat a közelben lakók (eddig meg nem hallgatott) repülőgépzaj-panaszai miatt egy új, a fővárostól távolabbi repülőtérre irányítsák, ráadásul egy elvi megegyezés született arról is, hogy éjszaka nem lehet majd Budapest felett repülni. De a reptér környékén lakóknak már ingyenes ablakszigetelési programot is indítottak.

Schneller Domonkos, a Miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztésének végrehajtásáért felelős helyettes államtitkára nyílt levélben kritizálta a reptéri állapotokat

Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója pedig még a Magyar Nemzetben osztotta ki a Budapest Airportot korábban annak kapcsán, hogy „a kormány felszólította a ferihegyi repteret tulajdonló és üzemeltető multicéget a barátságosabb együttműködésre”.

Vagyis érezni a nyomást a reptér üzemeltetőjén, meglehet, ennek lecsapódása, hogy most minden nyereséget kivesznek a cégből.

Készült a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. támogatásával.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vállalat Növekedett a cégalapítási kedv, de sokezer megszűnés is volt idén
Privátbankár.hu | 2021. december 1. 07:00
Többéves rekord dőlt meg az idén a vállalkozások bejegyzésében, ezzel együtt még több mint 17 ezer cég szűnt meg. 
Vállalat VII. Messi és az Aranylabda: komolyan vehető-e a futballvilág legnagyobb egyéni díja?
Marosi Gergely | 2021. december 1. 05:24
Lionel Messiből hétfő este VII. Messi lett – a Paris Saint-Germain argentin sztárfutballistája pályafutása során hetedszer kapta meg a labdarúgóvilág legnagyobb elismerésének számító Aranylabdát. Díjazása mellett és ellen is hosszan lehetne érvelni, de nem véletlenül csaptak megint magasba a hullámok szurkolói és szakmai körökben. Felvetődik a kérdés: 65 évvel a díj megalapítása után mennyire vehető komolyan az Aranylabda?
Vállalat Jelentősen nőtt a GuideVision ügyfélportfóliója
PR | 2021. november 29. 17:00
A német prémium luxusautókat gyártó Daimlerrel kötött szerződés az Infosys és GuideVision elmúlt egy éves történetének legjelentősebb közös projektje. Az együttműködés kezdete óta eltelt egyetlen év alatt összesen 17 projekt indult. A növekvő megbízások miatt a GuideVision magyar irodájában 25%-os létszámbővüléssel terveznek.
Vállalat Egy új projekt segíthet a Covid-sújtotta turizmusnak, vendéglátásnak
Privátbankár.hu | 2021. november 29. 12:31
A különböző területeken felszabaduló munkaerő és a turizmus-vendéglátás területén meglévő munkaerőhiány „összepárosítását” célozta meg egy 2018-ban elindított program, aminek eredményeit a Covid-sújtotta piacon is lehet hasznosítani.
Vállalat Több tízezer vállalkozás sorsa válik könnyebbé
Privátbankár.hu | 2021. november 28. 09:39
Jövőre még kedvezőbbé válik a kisvállalati adó (kiva), mértéke 10 százalékra csökken. A kkv-k a megfelelő adózási mód kiválasztásával rengeteg pénzt spórolhatnak meg, ebben segíti most a vállalkozásokat a Pénzügyminisztérium (PM) kiva-kalkulátora.
Vállalat Reszkess, Elon Musk: 300 ezer villanyautót fog ontani magából évente a Xiaomi új gyára
Litván Dániel | 2021. november 27. 18:55
A kínai óriáscég bejelentette, hogy Peking mellett építi fel elektromos autós divíziójának első üzemét, ahol évi 300 ezer autó készülhet majd.
Vállalat Kettős irányításra tér át a Poli-Farbe
Szakonyi Péter | 2021. november 27. 17:03
Visszalép az operatív feladatoktól Szabó Antal. A hazai piacon vezető festékipari cégének vezetését januárban adja át a cég két igazgatójának. A tavalyi csúcsév után idén csökken a vállalkozás árbevétele és nyeresége is.
Vállalat Hátrányos helyzetűek után is kaphatnak majd tapasztalatszerzést segítő támogatást a cégek
Privátbankár.hu | 2021. november 27. 09:12
A jövő héten életbe lépő változtatást az ITM jelentette be, az állami hozzájárulás a szociális hozzájárulási adó összegének 100 százaléka is lehet.
Vállalat Mégsem olyan hatékony a koronavírus elleni pirula
Privátbankár.hu | 2021. november 27. 08:03
A Merck tegnap közölt adatai jóval gyengébb hatásfokot mutatnak, mint a korábban közreadott számok.
Vállalat Garantiqa: kezességvállalási szándéknyilatkozat percek alatt
PR | 2021. november 26. 12:39
Kezességvállalási ügylettel még nem rendelkező hazai mikro- kis- és közepes vállalatok számára indította el a Garantiqa Direkt szolgáltatást a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. A Garantiqa Direkt lehetőséget nyújt arra, hogy az érdeklődő kkv-k garanciaképességüket és annak összeghatárát egy egyszerű webes felületen és immáron mobiltelefonos applikáción keresztül, rendkívül gyorsan, percek alatt lekérdezhessék. A Garantiqa 2021 október végén már több, mint 2260 milliárd forintnyi hitel mögött áll ott kezességvállalásával.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló