<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p
Ahogy közeledünk a május 31-i határidőhöz, úgy futnak be sorra a céges beszámolók, és az egyik legfrissebb alapján minden jel arra mutat, hogy gyakorlatilag az utolsó fillérig kiveszik a nyereséget a repteret üzemeltető cégből, a Budapest Airport Zrt-ből.

A vállalat beszámolóját teljes egészében euróban tették közzé, ám a jelentéshez egy euróárfolyamot (321,51) is csatoltak, így mi is ezzel számoltunk cikkünk megírásakor.

A reptérnek minden kétséget kizáróan jó éve volt, hiszen az elmúlt évhez képest is jelentősen nagyobb, 95,51 milliárd forintos nettó árbevétellel zárt, ez 11,61 milliárd forintos növekedés az előző évihez képest. Az árbevétel nagyobbik része a belföldi értékesítésekből származott, mintegy 58,98 milliárd forint, az előző évhez képest is inkább ezen a területen tudott növekedni a reptér 7,62 milliárd forinttal.

A Budapest Airport Zrt. pénzeszközeinek döntő többségét, mintegy 33,34 milliárd forintot bankbetétek tették ki, ezek az előző évhez képest 2,08 milliárd forinttal növekedtek. Emellett a cég pénzeszközeinek maradékát, 107 062 forintos részét a „pénztár, csekkek” néven jegyzett tétel egészítette ki.

Érdekesség, hogy az előző évhez képest 2018-ban jelentősen nőttek a cég követelései, 10,53 milliárd forintra, ez több mint 4,6 milliárd forintos növekedés az előző évhez képest. A kintlévőségek elsősorban az egyéb követelések sorban ugrottak meg, mintegy 5,62 milliárd forintra.

Az ingatlanok jelentették a legnagyobb értéket

Tárgyi eszközöket tekintve a Budapest Airportnál nem meglepő módon az ingatlanok és az ezekhez kapcsolódó jogok adják a legnagyobb részt, mintegy 92,23 milliárd forintot, míg a műszaki berendezések, gépek és járművek 10,86 milliárd forintot értek. A Budapest Airport Zrt. teljes tárgyi eszköz állománya egy év alatt 9,94 milliárd forinttal nőtt.

Kölcsön vállalkozástól, banktól

A reptérnek emellett komoly kötelezettségei is vannak 441,037 milliárd forint értékben, ezeket csak minimálisan sikerült csökkenteni az előző évhez képest. A kintlévőségek legjelentősebb tétele „tartós kötelezettségek kapcsolt vállalkozással szemben” címmel fut, a beszámolóhoz kapcsolt melléklet szerint ez az Airport Hungary Tanácsadó Kft. által nyújtott kölcsön 224,87 milliárd forintos részét jelenti. Az AHUK által nyújtott kölcsön következő, 2019-ben fizetendő, várhatóan 1,71 milliárd forintos részlete már rövid lejáratú kötelezettségként szerepel.

Több hosszú lejáratú kötelezettsége is van a Budapest Airportnak, a melléklet alapján ezeket a lejáratkor egyben kell majd visszafizetniük, ezek értéke összesen: 167,69 milliárd forint.

Létszám és bérköltség

A Budapest Airport Zrt.-nél a 2018-as év ebben a tekintetben csökkenést hozott, miután az utasbiztonsági szolgáltatásokat kiszervezték. A teljes állomány így 656 főről 587 főre csökkent. A 2018-as bérköltség 4,63 milliárd forint volt, azaz egy dolgozóra átlagosan havonta 657 ezer forintos bruttó bér jutott. Nagy a különbség azonban a teljes munkaidős fizikai és az irodai munkát végzők bére között – a 215 fős fizikai dolgozói állományba tartozók átlagosan bruttó 378 216 forintot vittek haza, míg irodai dolgozó társaik átlagosan 843 588 forintot.

Valami készül a háttérben?

Az igazán érdekes rész a Budapest Airport idei beszámolójában az, hogy gyakorlatilag semmi sem marad a cégben a tavalyi tevékenység után, mivel a tulajdonosok döntése alapján a cég a 2018-as adózott eredményt, 24,65 milliárd forintot, egy az egyben kifizeti osztalékként. Az, hogy a tavalyi igen eredményes évet így zárják le, annak fényében mindenképpen érdekes, hogy az Mfor és a G7 még korábban arról írt, hogy Mészáros Lőrinc a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőteret üzemeltető Budapest Airport Zrt. megszerzésére készülhet.

Ennek a feltételezésnek a hátterében az állt, hogy egyre többször ekézik a repteret kormányzati oldalról, Tarlós István például arról ötletelt, hogy hosszabb távon a fapados gépeket és a légi teherforgalmat a közelben lakók (eddig meg nem hallgatott) repülőgépzaj-panaszai miatt egy új, a fővárostól távolabbi repülőtérre irányítsák, ráadásul egy elvi megegyezés született arról is, hogy éjszaka nem lehet majd Budapest felett repülni. De a reptér környékén lakóknak már ingyenes ablakszigetelési programot is indítottak.

Schneller Domonkos, a Miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztésének végrehajtásáért felelős helyettes államtitkára nyílt levélben kritizálta a reptéri állapotokat

Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója pedig még a Magyar Nemzetben osztotta ki a Budapest Airportot korábban annak kapcsán, hogy „a kormány felszólította a ferihegyi repteret tulajdonló és üzemeltető multicéget a barátságosabb együttműködésre”.

Vagyis érezni a nyomást a reptér üzemeltetőjén, meglehet, ennek lecsapódása, hogy most minden nyereséget kivesznek a cégből.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vállalat Parragh László a katáról: az anomáliákra szeretnék felhívni a figyelmet
Privátbankár.hu | 2022. május 27. 12:33
A munkavállalók 12-13 százaléka választja ezt a normál adózásnál nagyságrendekkel jobb közteherviselési formát - Parragh László azt mondja, az anomáliákra szeretnék felhívni a figyelmet.
Vállalat A háború miatt óvatosan terveznek a magyar kkv-k, de a fizetésemelést nem ússzák meg
Privátbankár.hu | 2022. május 27. 11:34
A járvány időszakában tapasztalt óvatossághoz hasonlóan az orosz-ukrán konfliktus kitörése okozta gazdasági bizonytalanság és a fokozódó infláció ismét megfontoltabbá tette a kkv-kat. A K&H kkv bizalmi index 2022 első negyedévi kutatása alapján az előző időszakhoz képest 5 százalékponttal csökkent a beruházási hajlandóság, a vállalkozások közel háromnegyede készült azonban még így is fejleszteni. A célokat tekintve stabilan a digitális korszerűsítés állt az élen, míg csökkent a gép- és gépjármű beszerzésre, valamint az ingatlan fejlesztésre irányuló beruházási szándék. 
Vállalat Kiderült, ki a leggazdagabb magyar
Privátbankár.hu | 2022. május 26. 04:16
Csütörtöktől érhető el 100 Leggazdagabb magyar című kiadvány, a rangsor élére ismét Mészáros Lőrinc került, aki immár 480 milliárdos vagyonnal bír.
Vállalat IT vagyongazdálkodási tanúsítványt szerzett a 4iG
Privátbankár.hu | 2022. május 25. 14:49
A Magyar Szabványügyi Testület elsőként a 4iG-nek állított ki IT vagyongazdálkodási irányítási rendszer tanúsítványt.
Vállalat Újabb tenderen nyert a 4iG vezette konzorcium
Privátbankár.hu | 2022. május 24. 16:16
Ezúttal nettó 1,7 milliárd forintos ajánlata lett befutó.
Vállalat Az Aldi 300 informatikai munkahelyet hoz Magyarországra
Privátbankár.hu | 2022. május 24. 13:43
Ezzel megduplázza létszámát nálunk a cég informatikai szolgáltatásokat végző leányvállalata, az Aldi International IT Services Kft.
Vállalat Csökkent, de még 10 milliárd felett maradt a K&H profitja
Privátbankár.hu | 2022. május 23. 13:03
A rendkívüli OBA-befizetés jelentősen visszahúzta a nyereséget az első negyedévben.
Vállalat Még nem megy a Wall Streetre a Wizz Air
Privátbankár.hu | 2022. május 20. 13:35
Megvannak a diszkont légitársaság Ukrajnában rekedt repülőgépei.
Vállalat Háromnapos munkahetet vezettek be egy német autógyárban
Privátbankár.hu | 2022. május 19. 16:51
Beszállítói nehézségek miatt háromnapos munkahetet vezetnek be az egyik legrégebbi németországi autógyárban, a Ford kölni üzemében - írta csütörtökön a Bild című német lap.
Vállalat Durván veszteséges lett a Rába - a háború tette be a kaput
Privátbankár.hu | 2022. május 19. 08:23
Az egyébként is meglévő energiapiaci krízist az orosz-ukrán háború tovább mélyítette, az állami többségi tulajdonban álló Rába így komoly veszteségbe került az első negyedévben.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG