Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Yvonne Dederick és Simon Zsolt közös cége, a TV2 Media Group Holdings Kft. két zártkörű részvénytársasággá oszlik. Amelyekbe a szétválás miatt megszűnő holding több mint 2,5 milliárd forintos, a cégiratok alapján nem azonosítható forrásból 2019-ben felbukkant vagyona egyenlő részben kerül.

A cikk eredetileg laptársunk oldalán, az Mfor.hu-n jelent meg.

2013 karácsonya előtt néhány nappal alakult meg a CCA-D6D Kft. nevű társaság, amely fő tevékenységeként a vagyonkezelést jelölte meg. Mint a két alapító, a CCA Vízió Kft. és a Double 6 Dominos Kft. nevéből kiderül, az új cégük elkeresztelésével nem sokat bíbelődtek. A két alapító a TV2 két akkori vezetője tulajdonában állt: Simon Zsolt vezérigazgató a Double 6 Dominos Kft., Yvonne Dederick pénzügyi igazgató pedig a CCA Vízió Kft. felett diszponált.

A CCA-D6D alapítása mögött az állhatott, hogy a TV2-t üzemeltető MTM-SBS Televízió Zrt.-t annak addigi német tulajdonosa, a ProSiebenSat.1 Media AG eladta Simonnak és Dedericknek. A 444.hu későbbi információja szerint a németek eladói hitelt nyújtottak a vevőknek. A konstrukció úgy nézett ki, hogy az új tulajdonos CCA-D6D Kft. – vagyonkezelő cégként – több kisebb, az TV2-őt is üzemeltető céget (TV-HU1 Kft. és TV-CEE1 Kft.) magában foglalt. 

Yvonne Dederick. Fotó: FacebookYvonne Dederick. Fotó: Facebook

Simon és Dederick 2014 novemberében a CCA-D6D Kft.-t átkeresztelte TV2 Media Group Holdings Kft.-re. Egyúttal a TVHU1 és a TV-CEE helyét a TV2 Média Csoport Kft. vette át, miközben Simon és Dederick létrehozott egy új társaságot is, CEE Broadcasting Holding Kft. néven.  

A TV2-őt aztán Simon és Dederick cége 2015-ben eladta a 2019 januárjában elhunyt Andy Vajna érdekeltségének, a Magyar Broadcasting Co.-nak, a Forbes akkori értesülései szerint körülbelül 19,6 milliárd forintért.

Ez a vételár azonban nem jelent meg sem a TV2 Media Groups Holdings Kft., sem a CEE Broadcasting Holding Kft. (amely 2016 márciusától Resolution Services Kft.-re keresztelődött át) vagyonában. Erre a cégadatok alapján egy lehetséges magyarázat az lehet, hogy a vételár a ProSiebenSat.1 Media AG-nál landolt. Legalábbis erre lehet következtetni abból, hogy mindkét kft üzletrészére a német médiacég jelzálogjoga volt bejegyezve, ezek azonban 2015-ben lekerültek (pontosabban Andy Vajna cége, a Magyar Broadcasting Co. Kft. jelzálogjogára cserélődtek). 

Az atlatszo.hu a cégbíróságon azt találta, hogy a ProSiebenSat.1 Media AG zálogjoga 87,5 millió euróra, vagyis 2015-ös értéken mintegy 27 milliárd forintra szólt (ez ma már a forint gyengülése miatt több mint 32 milliárd). Bár ez jóval több annál, mint amennyit állítólag fizettek Vajnáék a TV2-ért (mint már említettük: ez 19,6 milliárd lehetett), figyelembe kell venni, hogy Dederick és Simon cégének a hitelből a ProSiebentől átvállalt kötelezettségeket is fedeznie kellett.

Mindenesetre a TV2-t működtető cég eladását követően a TV2 Media Group Holdings saját tőkéje a 2015-ös év végén mindössze 1,34 millió forintra rúgott. Ez azért volt problémás, mert annak szintje elmaradt a 3 milliós törzstőkéjétől. Ilyen esetekben a törvény tőkepótlást ír elő, ez azonban nemhogy nem történt meg, hanem a helyzet csak rosszabbodott: 2016 végén a társaság saját tőkéje már negatívvá vált (-5,34 millió), majd az azt követő években ez a tőkehiány csak tovább hízott, 2017 végére -13,2 millióra, 2018 végére pedig már -41,5 millióra. Annak következményeként, hogy a TV2 Media Group Holdings 2015-2018 között végig veszteséges volt – alapvetően ez taszította ugyanis a saját tőkét mínuszba.

A Dederick-Simon páros közös cége tehát éveken keresztül a jogszabályoknak fittyet hányva működött. 2019 aztán óriási változást hozott: tavaly év végén a cég saját tőkéje már több mint 2,5 milliárdos pluszt mutatott. Bár a TV2 Media Group Holdings adózott eredménye több veszteséges évet követően végre pozitívvá vált, nem ez volt a lendítő tényező, hiszen még így is csak több mint 20 milliós nyereség szerepelt a könyvekben. Hanem az, hogy a kft. befektetett eszközeinek az értéke a 2018 végi 500 ezer (!) forintról közel 2,6 milliárd forintra ugrott.

Ami érdekes, hogy a kft két tulajdonosának a saját tőkéje is hasonló pályát írt le, noha összehasonlíthatatlanul szerényebb mértékben. Eszerint a CCA Vízió Kft. saját tőkéje a 2018 végi -812 ezer forintról 2019 végére 1,64 millióra szökkent, míg a Double 6 Dominos Kft.-é -102 ezerről 2,255 millióra (utóbbi cég 2020. szeptember 9-étől már Le Rac Kft. néven működik. A változás oka nem ismert, a hivatalos cégadatokból mindössze annyi derül ki, hogy Simon mellé társtulajdonosként beszállt egy Hegedűs István nevű magánszemély.)

E tőkefröccsök mibenléte a három közül egyik cég 2019-es beszámolójából sem derül ki.

Két héttel ezelőtt aztán a TV2 Media Group Holdings Kft. közgyűlése a társaság szétválásáról határozott – derül ki a friss cégközlönyből. Mely során a kft. különválás útján két zártkörűen működő részvénytársasággá válik szét és a TV2 Media Group Holdings megszűnik. 

A két zrt. közül az egyik az YD Befektető Zrt., a másik a Mindmap Media Consultancy Zrt. Cikkünk megjelenésekor még egyik sem volt fellelhető a hatályos cégnyilvántartásban, ami arra utal, hogy bár már esetleg megalakultak, a cégbíróság még nem jegyezte be őket. Ennek híján viszont azt sem lehet tudni, ki(k) a két új társaság tulajdonosa(i). Mindenesetre abból, hogy a TV2 Media Group szétválásáról szóló közzététel szerint az YD vezérigazgatója Yvonne Dederick (a cég neve az ő nevének a kezdőbetűiből képződhetett), míg a Mindmapé Simon Zsolt, arra utal, hogy egyúttal ők is a tulajdonosok.

Mindkét cég egyébként a részvénytársaságok létrehozásához minimálisan szükséges 5 millió forintos jegyzett tőkével indult el a 2020. június 30-ai keltezésű vagyonmérleg-tervezet szerint. A két cég befektetett eszközeinek az értéke is fillérre megegyezik: 1 milliárd 305 millió 824 ezer. Csupán a saját tőkéik között van egy minimális, 1 ezer forintos különbség az YD javára (1 milliárd 276 millió 164 ezer, illetve 1 milliárd 276 millió 163 ezer). Ami abból adódhat, hogy a szétváló TV2 Media Group Holdings Kft. saját tőkéje páratlan számra végződött.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vállalat Kazah cég fektet be a Dunaferrbe
Privátbankár.hu / MTI | 2021. április 19. 16:20
A befektető már szeptember óta működteti a céget.
Vállalat Életre kelt a jeti, a Szuperliga felrúgja az eddigi szabályokat
Marosi Gergely | 2021. április 19. 14:44
Az európai futball kereteit feszegeti az a közlemény, amelyet vasárnap éjjel 12 topklub egyszerre hozott nyilvánosságra. Ebben az érintett angol, spanyol és olasz csapatok bejelentették egy szakadár Szuperliga megszervezését. Az UEFA szankciókkal fenyeget és válságtanácskozásokat tart, az elszakadásból futballháború lehet.
Vállalat Eleshet a Roszatom a dukovany megrendeléstől
MTI | 2021. április 18. 13:45
Ha bebizonyosodik, hogy Oroszországnak szerepe volt a vrbeticei lőszerraktárban történt robbanásokhoz, az hatást gyakorolhat a dukovany atomerőmű új energiablokkjaira kiírandó meghívásos pályázatban az orosz Roszatom részvételére - jelentette ki Karel Havlícek cseh ipari és kereskedelmi miniszter vasárnap Prágában.
Vállalat Jövőre már Miami is benne lesz a Forma-1-es versenynaptárban
MTI | 2021. április 18. 12:52
Persze az időpont itt is nagyban függ majd a járványhelyzettől. 
Vállalat Vendéglátósok ugrásra készen
MTI | 2021. április 18. 10:44
A jövő hét végére mindenhol biztonságosan újra lehet nyitni a teraszokat, és ha jó idő lesz, nagy forgalom várható a vendéglátóhelyeken - véli a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke.
Vállalat Nyitnak a teraszok, tetszhalott állapotából ébred a vendéglátás
Valkai Nikoletta | 2021. április 16. 17:09
Várhatóan a jövő héten kinyitnak a vendéglátóhelyek teraszai, egy hónapon belül talán az éttermek is újra fogadhatnak vendégeket. A vendéglátók ipartestületének elnöke óvatos újranyitásban bízik. Kérdés, mekkora lesz a kereslet, és a nyitást követő eufória lecsengése után hány vendéglátóhely tud életben maradni.
Vállalat A jeges racionalitás vághatta el Petry herthás karrierjét
Marosi Gergely | 2021. április 15. 15:07
Petry Zsolt, a német Hertha BSC labdarúgócsapatának immáron ex-kapusedzője nyilatkozatával (és az azt követő menesztésével) kirobbantott egy politikailag túlfűtött, miniszterelnöki reakciót kiváltó, diplomáciai szintre is eljutó, sajtóetikai kérdéseket is felvető vitát. Petry nyilatkozata miatt kellett, hogy távozzon Berlin legtradicionálisabb futballklubjától – ugyanakkor egyesületi, vállalati szemszögből aligha lehetett más kimenetele mondatainak, figyelembe véve a Hertha imázsát, hátterét, illetve szakmai-üzleti érdekeit. Hogy miért? Ezt járjuk körbe.
Vállalat Feloldhatatlannak tűnik a BKV-nál kialakult patthelyzet
Privátbankár.hu | 2021. április 15. 08:16
A BKV-s dolgozók mindenképpen fizetésemelést szeretnének, miközben a főváros forráshiányra hivatkozva nem akar többet fizetni, áll a Népszava cikkében. A tömegközlekedésben dolgozók attól tartanak, hogy egy politikai játszma áldozatai lesznek.
Vállalat Közös kilábalási stratégián dolgozik a BKIK és a fővárosi önkormányzat
Privátbankár.hu / MTI | 2021. április 14. 17:47
Több kedvezményt is fenntartanának. 
Vállalat Fél évvel a második oltás után is véd a mutánsok ellen a Moderna szere
MTI | 2021. április 14. 06:33
A Pfizer pedig növelte oltóanyag-termelését.
Friss
hírlevél
depositphotos