<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
10p
Nehezebben haladnak a bértárgyalások idén, mint az előző években. Míg a munkáltatók óvatosabbak lettek, tartva egy gazdasági visszaeséstől, a szakszervezetek lényegesen nagyobb béremelést tartanak indokoltnak. Emiatt van, ahol elakadt a párbeszéd. Megnéztük az egyes ágazatokban, hol tartanak a béregyeztetések.

A kereskedelemben a nagy áruházláncok közül a Tescónál folynak jelenleg a bértárgyalások, a Penny Marketnél a következő hetekben kezdődnek az egyeztetések. Ahogy arról a Magyar Nemzet írt, a Tescónál a múlt héten megkezdett bértárgyalások végéig hírzárlatot rendeltek el. A vállalat, valamint a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ) és a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete által kiadott közlemény szerint az egyeztetések során az áruházlánc a munkavállalóinak érdekeit és az áruházlánc hosszú távú, sikeres magyarországi működését tartják szem előtt. Ezen kívül semmilyen részletet nem árulnak el, azt sem, hogy mekkora mértékű emelésről indulnak az egyeztetések.

4 millió magyar dolgozó érdekét hagyja figyelmen kívül a kormány

Hétfőn 4 szakszervezet (az Egyesült Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, valamint a Társadalombiztosítási Dolgozók Szakszervezete) akciószövetséget alakított, és követelik a kormánytól és a munkáltatói szövetségektől, hogy kezdődjenek érdemi tárgyalások egy középtávú magyarországi bérfelzárkóztatási programról. Szerintük nincs normális érdekegyeztetés, nincs felhatalmazott tárgyalófél a kormány részéről a tárgyalásokon. Álláspontjuk szerint 4,2 millió dolgozó érdekét figyelmen kívül hagyják, nincs egyeztetés, hogyan képzelik el a bérfelzárkóztatását az EU szintjére.

Brutális béremelés az Auchannál

A lezárt bértárgyalások közül Karsai Zoltán, a KASZ elnöke a Privátbankár.hu-nak elmondta, a „leghangosabb eredménynek” az Auchan emelése számított. Ahogy arról beszámoltunk, az áruházlánc múlt héten egyezett meg a szakszervezettel a 2020-as béremelésről. Az Auchan nem vezető beosztású, közel 5200 munkatársának alapbére idén két lépcsőben – január 1-től és szeptember 1-től – emelkedik. A 2020 során több mint 1,6 milliárd forintot érintő új javadalmazási rendszer a nem vezetői munkakörökben foglalkoztatott munkavállalók esetében 17 százalékkal emeli a belépő béreket.

Megszületett a bérmegállapodás a Sparnál is. Bár a több mint 13 ezer munkavállalót foglalkoztató láncnál az első bérajánlatot nem fogadta el a szakszervezet, néhány egyeztetési forduló után sikerült megállapodásra jutniuk. Ennek értelmében havi 80 ezer forint vásárlási összeghatárig 10 százalékos vásárlási kedvezményt kaptak a munkavállalók. Az elérhető legalacsonyabb bruttó alapbér a legnagyobb létszámot kitevő áruházi munkakörökben a próbaidő alatt 235 ezer forint, próbaidő után 245 ezer forint. Új elem a 13. havi juttatás kiterjesztése az év első felében belépőknek.

Versenyhátrányt okozó bérajánlat

Megrekedtek a tárgyalások – és Karsai Zoltán szerint nem is valószínű, hogy lesz előrelépés – a Metro Kereskedelmi Kft. esetében. A KASZ elnöke elmondta, a Metro által ajánlott havi bruttó 212 ezer forintos alapbér annyira alacsony, ami az áruházláncnak versenyhátrányt jelent, mert a munkavállalók elfogadhatatlannak tartják, ezért nem is tudtak megegyezni. Múlt héten úgy álltak fel a tárgyalóasztaltól, hogy rábízták a vállalatra, kommunikálja ezt az ajánlatot a dolgozók felé, akik majd eldöntik, elfogadják-e, vagy a szakszervezethez fordulnak.

Karsai hozzátette: bár az áruházlánc jó néhány dologban engedett – új pótlékot és teljesítményértékelési rendszert vezetnek be –, és a tárgyalások során elment bruttó 215 ezer forintig is az ajánlatban, de mindezt a szakszervezet nem fogadta el. Erre a vállalat visszalépett az eredeti, bruttó 212 ezer forintos bérajánlatra.

Irreális fizetéselvárás, óvatosabb munkáltatók

A szakszervezet több vállalatnál is felmérte, hogy a kereskedelemben dolgozó munkavállalók mekkora béremeléssel lennének elégedettek. Volt olyan cég, ahol a munkavállalók azt mondták, bruttó 30 ezer forintos emelést tartanának reálisnak, de akad olyan vállalat is, ahol egészen szélsőséges eredmények születtek. Ennek okát Karsai abban látja, hogy sok alkalmazott a saját fizetését nem a magyar bérpiachoz méri, hanem például az osztrák, a német minimálbérhez.

Karsai Zoltán, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének (KASZ) elnöke

Mindeközben a munkáltatók már óvatosabbak lettek, felkészülve egy esetleges gazdasági visszaesésre. A KASZ-szal tárgyaló barkácsáruházak alapvetően optimistán tekintenek a magyarországi piacukra, de a korábbi évekhez képest gyengébbnek várják az idei évet. Emögött az áll, hogy a tavaly megjelent szuperállampapír hatására visszaestek az építkezések, vele együtt a barkácsáruházak forgalma is, így erre az évre olyan bérajánlatot tettek, amit alacsony forgalom mellett is tartani tudnak.

Partnerek lettek a szakszervezetek

A Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VDSZ) 250 cégnél van jelen. Itt a vállalatok nagyjából 10 százalékánál, 25-30 munkáltatónál született eddig bérmegállapodás úgy, hogy ezeknek a tárgyalásoknak egy része már tavaly megkezdődött – mondta a Privátbankár.hu-nak Székely Tamás elnök.

A VDSZ elnöke úgy látja, a korábbi időszakokhoz képest komoly előrelépést jelentett, hogy a munkáltatók több helyen bevonták az üzleti terv előzetes tervezésébe a szakszervezeteket, annak érdekében, hogy a bértárgyalások eredményesebbek legyenek. Ugyanakkor mindezt a tavaly év végi bizonytalanságmegakasztotta. Problémát okozott ugyanis, hogy az év végén nem volt egyértelmű, hogy az előzetes megállapodásnak megfelelően emelkedik a minimálbér és a garantált bérminimum, vagy sem.

A VDSZ tapasztalatai szerint nagyon változatosan alakulnak a bértárgyalások. Például míg egy nyírbátori, 300 főt foglalkoztató cégnél fix, 20 ezer forintos alapbér-emelésben és további 5 százalékos differenciált bérfejlesztésben állapodtak meg, akad olyan cég a gyógyszeriparban, ahol már 10,4 százalékos béremelésről született közös megállapodás.

Székely Tamás, a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének elnöke (Fotó: MTI/Mohai Balázs)

A szakszervezet által lefedett területen működő cégeknél tavaly átlag 11,4 százalékos béremelés történt, ha a KSH III. negyedéves adataiból indulunk ki. Ettől persze vannak kivételek. A dunaújvárosi Hankook gumigyárnál 20 százalékos volt a béremelés, igaz itt 10 napos sztrájk eredménye lett a magasabb érték. De van olyan vállalat is, ahol „csak” 10 százalék alatti bérfejlesztés történt, mint például a gyógyszeripar egyes cégeinél, ugyanakkor érdemes figyelembe venni, hogy itt az átlagkereset 500-600 ezer forint.

Kisebb lehet az idei béremelés

A VDSZ elnöke bízik abban, hogy sikeresek lesznek az idei bértárgyalásaik, viszont a nagy bérnyomás ellenére már az előzetes tárgyalások során látszik, hogy akkora mértékű béremelésre nincs esély, mint amennyi az elmúlt időszakban volt (és a munkavállalók titokban remélik). Ezt igazolja, hogy sok esetben a munkáltatók nagyon alacsony, 3-4 százalékos bérajánlatról indulnak, ami az inflációs adatok alapján már reálbércsökkenést eredményezhetne.

Nagy a távolság a munkáltatók kezdő ajánlata és szakszervezeti kezdő bérigénye között – mondja a VDSZ elnöke, ami miatt Székely Tamás hosszadalmas bértárgyalásokra és több helyen akár „csatára” is számít.

Kérdés az is, hogy a munkavállalók mennyire akarják támogatni a bérkövetelést, azaz kiállnak-e adott esetben egy határozottabb fellépés, sztrájk, demonstráció mellett.

Elindult egy negatív tendencia a hazai autó- és építőiparban

Az ágazati problémákra kitérve Székely Tamás elmondta, már érezhető, hogy a magyarországi autóipari beszállítók körében negatív fordulat állt be. Ennek következtében kevesebb munkaerőre van szüksége a vállalatoknak, ami elsősorban a kölcsönzött munkaerőnél csapódik le, valamint a lejáró, határozott idejű munkaszerződéssel dolgozóknál.

További kihívást jelent, hogy az építőipar és az autóipar 2020-as, a korábbinál gyengébbre várt teljesítménye hogyan gyűrűzik tovább. Biztos kihat például az alumíniumiparra, a gumiiparra, illetve a vegyiparra. A fenti ágazatokban már most visszaesés tapasztalható mind a termelésben, mind a munkaerő-szükségletben – tette hozzá Székely.

60 ezer forint alapbéremelés kérnek az Audi dolgozói

Az Audi Hungária Független Szakszervezet múlt héten adta át a bérkövetelését a munkáltató képviselőinek. Közleményük szerint az alapbéremelés tekintetében egy kombinált béremelést tartanak megfelelőnek. Ez alapvetően százalékos mértékű, de az alacsonyabb bérrel rendelkező munkatársaknak kedvezőbb garantált fix összegű alapbéremelést jelent. A szakszervezet 2020. áprilistól 12 százalékos, de minimum 60 ezer forintos alapbéremelést, 2021. áprilisától 11 százalékos, de minimum 65 ezer forintos alapbéremelést akar.

Emellett a bérsávokat is megváltoztatnák. Lojalitás bónusz fejlesztéseként javasolják, hogy a munkaviszonyban eltöltött 5. évtől havonta 6 ezer forintról induljon, majd ezután minden évben 3 ezer forintos lépcsőkkel emelkedjen a bónusz összege. Ezen kívül 200 ezer forint egyszeri kifizetés mellett idén 460 ezer, jövőre 510 ezer forint béren kívüli juttatást határozott meg a szakszervezet a munkáltató felé.

A BKV-nál megalázóan kevésnek tartják a 8 százalékos béremelést

Hogy mennyit keres egy buszsofőr a BKV-nál? 2017-ben a cég még azt kommunikálta, hogy már a kezdő járművezető is nettó 200 ezer forintot vihet haza, ez a fizetés pedig a munkában töltött évek után növekedni fog, beosztástól függően elérheti a nettó 350-400 ezer forintot is. 2018-ban. 2018-ban hirdetésben 400 ezres fizetésért csalogatták a sofőröket a céghez. Aztán a BKV válaszából kiderült, a 400 ezer forintos fizetést az kaphat, aki komoly túlórákra vállalkozik.

A BKV Zrt. 8 százalékos béremelési ajánlatot terjesztett elő, amely 5,6 milliárdos forint ráfordítást jelent a közlekedési vállaltnak. A társaság ebből az összegből fedezné a később megállapítandó mértékű alapbéremelést, fordítana a szenioritási rendszer kiterjesztésére, a kulcsfontosságú pozíciót betöltők, illetve a diplomás munkaerő megtartását segítő bérrendezésre és a munkakörülmények javítására.

A cégnél működő Egységes Közlekedési Szakszervezet ezt megalázóan kevésnek tartja, kitartanak a 15 százalékos követelés mellett.  Naszályi Gábor szakszervezeti elnök szerint a 8 százalék átlag úgy jön össze, hogy 6 százalékot alap béremelésként, 2 százalékot pedig szenioritás és a kulcsemberek megtartása címén adna a cég. A szakszervezeti elnök úgy látja, "ezzel a szánalmas ajánlattal nem lehet a tapasztalt járművezetőket és karbantartókat a cégnél tartani". A tárgyalásokat folytatják.

A tanárok már a sztrájkot szervezik

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) múlt héten sztrájkbizottságot alakított. Ennek hátterében az áll, hogy a szakszervezet követeléseit a tavaly november végi országos tüntetés után sem teljesítette a kormány.

A Pedagógusok Szakszervezetének országos demonstrációja a Kossuth téren 2019. november 30-án. (Fotó: MTI/Mónus Márton)

A PSZ követelései között szerepel, hogy a szakképzésben dolgozók 2020 júliusa után is maradjanak közalkalmazottak, s továbbra is vonatkozzon rájuk a nemzeti köznevelésről szóló törvény. Továbbá a pedagógusok bérének vetítési alapja 2020 januárjától a minimálbér legyen. A tanárok heti óraszámát 2020 szeptemberétől 22 órában rögzítenék, valamint az oktatásban dolgozó egyéb alkalmazottak bérét is emelnék.

A szakszervezet egy vitairatot is készített, amelyben összefoglalták, hogy alapvetően mi az oktatási rendszer hibája. A dokumentumot a következő hetekben a fővárosban és a vidéki helyszíneken tervezett fórumokon vitatják meg.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vállalat Parragh László a katáról: az anomáliákra szeretnék felhívni a figyelmet
Privátbankár.hu | 2022. május 27. 12:33
A munkavállalók 12-13 százaléka választja ezt a normál adózásnál nagyságrendekkel jobb közteherviselési formát - Parragh László azt mondja, az anomáliákra szeretnék felhívni a figyelmet.
Vállalat A háború miatt óvatosan terveznek a magyar kkv-k, de a fizetésemelést nem ússzák meg
Privátbankár.hu | 2022. május 27. 11:34
A járvány időszakában tapasztalt óvatossághoz hasonlóan az orosz-ukrán konfliktus kitörése okozta gazdasági bizonytalanság és a fokozódó infláció ismét megfontoltabbá tette a kkv-kat. A K&H kkv bizalmi index 2022 első negyedévi kutatása alapján az előző időszakhoz képest 5 százalékponttal csökkent a beruházási hajlandóság, a vállalkozások közel háromnegyede készült azonban még így is fejleszteni. A célokat tekintve stabilan a digitális korszerűsítés állt az élen, míg csökkent a gép- és gépjármű beszerzésre, valamint az ingatlan fejlesztésre irányuló beruházási szándék. 
Vállalat Kiderült, ki a leggazdagabb magyar
Privátbankár.hu | 2022. május 26. 04:16
Csütörtöktől érhető el 100 Leggazdagabb magyar című kiadvány, a rangsor élére ismét Mészáros Lőrinc került, aki immár 480 milliárdos vagyonnal bír.
Vállalat IT vagyongazdálkodási tanúsítványt szerzett a 4iG
Privátbankár.hu | 2022. május 25. 14:49
A Magyar Szabványügyi Testület elsőként a 4iG-nek állított ki IT vagyongazdálkodási irányítási rendszer tanúsítványt.
Vállalat Újabb tenderen nyert a 4iG vezette konzorcium
Privátbankár.hu | 2022. május 24. 16:16
Ezúttal nettó 1,7 milliárd forintos ajánlata lett befutó.
Vállalat Az Aldi 300 informatikai munkahelyet hoz Magyarországra
Privátbankár.hu | 2022. május 24. 13:43
Ezzel megduplázza létszámát nálunk a cég informatikai szolgáltatásokat végző leányvállalata, az Aldi International IT Services Kft.
Vállalat Csökkent, de még 10 milliárd felett maradt a K&H profitja
Privátbankár.hu | 2022. május 23. 13:03
A rendkívüli OBA-befizetés jelentősen visszahúzta a nyereséget az első negyedévben.
Vállalat Még nem megy a Wall Streetre a Wizz Air
Privátbankár.hu | 2022. május 20. 13:35
Megvannak a diszkont légitársaság Ukrajnában rekedt repülőgépei.
Vállalat Háromnapos munkahetet vezettek be egy német autógyárban
Privátbankár.hu | 2022. május 19. 16:51
Beszállítói nehézségek miatt háromnapos munkahetet vezetnek be az egyik legrégebbi németországi autógyárban, a Ford kölni üzemében - írta csütörtökön a Bild című német lap.
Vállalat Durván veszteséges lett a Rába - a háború tette be a kaput
Privátbankár.hu | 2022. május 19. 08:23
Az egyébként is meglévő energiapiaci krízist az orosz-ukrán háború tovább mélyítette, az állami többségi tulajdonban álló Rába így komoly veszteségbe került az első negyedévben.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG