3p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az indiai tulajdonú acélvállalat súlyosan eladósodott Liberty Ostrava kohója csődeljárásba menekült -  jelentette a cseh média csütörtökön. Az acélipar árrései meredeken estek. A céget eladják.

Csődöt jelentett a súlyosan eladósodott Liberty Ostrava kohó, amely több mint fél éve áll, és havonta több száz millió koronát „éget el” - írja a Hospodářské noviny cseh üzleti lap. Ezzel egyúttal a kukába dobja azt a több hónapja elkészült szerkezetátalakítási tervet is, amely a hitelezők többségének támogatását is megkapta.

A Liberty Ostrava már régóta pénzügyi nehézségekkel küzdött
A Liberty Ostrava már régóta pénzügyi nehézségekkel küzdött
Fotó: wikipedia

A brit-indiai tulajdonos, Sanjiv Gupta egyszerű ok miatt döntött így: a mintegy ötezer főt foglalkoztató cég szerkezetátalakítási terve kezdettől fogva felfüggesztésre került, ennek teljesítésére a cégnek esélye sem volt - értékeli a cseh lap. Az acélárak és különösen az árrések a Liberty ellen játszanak.

Nem járt sikerrel Gupta azon kísérlete sem, hogy valamilyen segély nyújtására kényszerítse a cseh államot, illetve az a szándéka, hogy az ingyenesen kiosztott széndioxid kibocsátási egységekből több milliárd koronát szerezzen.

Előkészítik az eladást

„A legkorrektebb eljárás az Ostrava-művek eladását  - és a megelőző szerkezetátalakítási terv visszavonását célzó - folyamat elindítása, hogy a cég a csődtörvény értelmében elindíthassa a reorganizációt" - mondta Kateřina Zajíčková, a Liberty Ostrava szóvivője.

A Libery azt állítja, hogy vesztesége körülbelül napi egymillió euró. Elmondásuk szerint például a melegen hengerelt tekercsek árrése mostanra csaknem 20 százalékkal csökkent.

A morva-sziléziai régió és Ostrava város számára prioritás, hogy a Liberty Ostrava kohászati vállalatot ne adják el részletekben – közölte csütörtökön Josef Bělica morva-sziléziai kormányzó (ANO párt) és Jan Dohnal (Polu párt) Ostrava polgármestere - jelentette a cseh televízió hírportálja a ct24. Mindketten egyetértettek abban, hogy a dolgozók számára a termelés megszűnése az életszínvonaluk radikális csökkenését jelentené. Abban azonban továbbra is reménykednek, hogy sikerül befektetőt találni.

Piaci és kvótagondok

Az Liberty Ostrava átalakítását bonyolítja az európai acélpiac gyengesége és a kormány által kiosztandó kibocsátási kvóták határozatlan ideig tartó késleltetése - értékeli a helyzetet az acélipart is követő az ukrán elemzőközpont a GMK Center. Korábban a cseh kormány jelezte, hogy a gyár leállásának oka ezeknek a kvótáknak a felülvizsgálata volt, és felszólította a Libertyt, hogy fizesse ki az energiaszolgáltatóknál és másoknál felhalmozódott adósságait.

A Liberty szerint a kvóták biztosításának késleltetése 43 millió eurós veszteséget okozott az átalakítási tervben és növelte a fizetésképtelenség kockázatát. A korábbi átalakítási terv sikere a kibocsátási engedélyek eladásától, valamint a melegen hengerelt tekercsek árainak alakulásától függött, amelyeket júliusra 950 euró/tonna értékre vártak. Jelenleg azonban a melegen hengerelt tekercsek árai több mint 300 euró/tonnával alacsonyabbak, mint amit a gyár átalakítási tervében előirányoztak. Így ezek a tényezők naponta 1 millió eurós veszteséget eredményeztek.

Piaci források szerint a vállalat nehezen talál majd vevőt a cseh üzemre. Ugyanakkor ez segíthet egyben megőrizni az eszközöket és esetleg elengedtetni az adósságot, de a vállalat és a kormány közötti kapcsolatok az utóbbi hónapokban nagyon feszültek voltak.

Valószínűleg a cég általénos piaci nehézségei nem jelentenek jót a Liberty Dunaújváros számára sem.

A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vállalat A Boeing dróngyártásra szövetkezik az ukrán Antonovval
Privátbankár.hu | 2024. július 23. 14:23
A Boeing együttműködési szándéknyilatkozatot írt alá védelmi projektekre az ukrán Antonov repülőgépgyárral - jelentette be az amerikai repülőgépgyártó kedden honlapján.
Vállalat Szilárdabb lett a Market minősítése
Privátbankár.hu | 2024. július 22. 16:55
A Növekedési Kötvényprogramhoz kapcsolódó éves felülvizsgálat során a Market Építő Zrt. BB-(Stabil) kibocsátói minősítését megerősítette a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által megbízott Scope Ratings GmbH. - közölte a Market Építő Zrt. a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) oldalán hétfőn.
Vállalat Sok dolgozónak itt a vég egy közeli autógyárban
Privátbankár.hu | 2024. július 22. 15:57
Leépít az egyik legnagyobb romániai autóipari cég, a Leoni Besztercén.
Vállalat Válságállóak a magyar kkv-k, de még tanulniuk kell
Natív tartalom | 2024. július 22. 11:32
Az elmúlt évek válságai után a hazai mikro-, kis- és középvállalkozások most a kilábalás korszakát tapasztalhatják. A vállalkozóknak nem szabad kizárólag a vissza nem térítendő támogatásokra alapozniuk, emiatt nélkülözhetetlen az alapos szemléletváltás a közeljövőben. Ezt megerősíti, hogy az Európai Unió támogatási struktúrájában is változások történtek, emellett a különböző ESG előírások miatt is szükséges a további edukáció a vállalati szektorban.
Vállalat Az Embraer leányvállalata bemutatta repülő taxijának prototípusát
Privátbankár.hu | 2024. július 21. 13:59
Az elektromos repülőgépeket gyártó Eve először mutatta be a repülő taxi prototípusát. A brazil vállalat célja, hogy 2026-ra megszerezze a tanúsítványokat és a jármű szolgálatba lépjen.
Vállalat Hoppá! Leszállította alaptőkéjét az Opus Global Nyrt.
Privátbankár.hu | 2024. július 19. 16:33
Mi állhat e döntés mögött?
Vállalat A hőségben sokat érhet a Wiz: a Google anyacége gigabevásárlásra készül
Privátbankár.hu | 2024. július 16. 13:57
A Google anyavállalata, az Alphabet előrehaladott tárgyalásokat folytat a Wiz nevű kiberbiztonsági startup felvásárlásáról, mintegy 23 milliárd dollárért.
Vállalat A szakértő szerint hosszú távú tervezés szükséges a kkv-k számára
Natív tartalom | 2024. július 16. 08:53
Az elmúlt évek nehézségei után 2024-ben a gazdasági mutatók ismét javulást mutatnak, azonban az EU-ban már érezhető a forrásszűkülés, kevesebb lesz a vissza nem térítendő támogatás. A finanszírozási környezet változása mellett az ESG-követelmények is egyre szigorúbbak a vállalkozások számára. Mindezek következtében a kkv-k számára a hosszú távú tervezés egy különösen kiemelt feladat.
Vállalat Hitelezési lendület: mire számíthatnak a vállalkozások 2024-ben?
Natív tartalom | 2024. július 16. 08:34
2023-ban a gazdasági környezet, különösen a kamatok alakulása jelentősen hatott a hitelezési struktúrára. A vállalati hitelezés lendülete mérséklődött, sok cég az államilag támogatott hitel- és garanciaprogramokhoz fordult. Idén úgy tűnik, hogy a vállalati hitelpiac élénkülhet, bár a kkv-szektorban továbbra is nagy az érdeklődés a támogatási programok iránt – hangzott el a Garantiqa támogatásával elindult Cégkassza Podcast első adásában.
Vállalat Eldőlt: egy kolozsvári banké lesz az OTP Románia
Privátbankár.hu | 2024. július 15. 15:16
Jóváhagyta a bukaresti versenyhivatal az OTP Románia felvásárlását - írja az economedia.ro az intézmény közleménye alapján.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG