A hungarikumnak számító gyulai kolbászt csomagolják a Gyulahús Kft. üzemében Gyulán 2016. május 31-én. A Nemzetközi Íz és Minőség Intézettől két aranycsillagot jelentő "figyelemreméltó" megnevezésre nyert jogosultságot a cég gyulai szalámi terméke. A kép forrása: MTI/Rosta Tibor |
Nem ez volt az első kitüntetés a gyulai húsüzem számára, tavaly a pároskolbászt, idén pedig a gyulai szalámit díjazták Brüsszelben. Ez az újabb elismerés azt jelzi, hogy a cég jól halad a minőség javításában, mondta Görgényi Ernő, a város polgármestere. A remények szerint a minősítés hozzájárul majd a gyulai hústermékek versenyképességének növelésén, valamint abban, hogy növelni tudjuk az exportmennyiséget Nyugat-Európába. A minősítést három évig használhatja a gyár.
Nem volt mindig kolbászból a kerítés
A gyár tavaly ötmilliárd forintos árbevételt és félmilliárd forintot meghaladó nyereséget könyvelhetett el. A Gyulahús Kft. jelenleg 300 embernek ad munkát, évente mintegy négyezer tonna hústerméket állítanak elő, amiből Szlovákiába, Csehországba és Angliába is szállítanak. Ez azonban nem mindig volt így: 2012-ben a gyulai önkormányzat 1,8 milliárd forint támogatást kapott a kormánytól, hogy megvásárolhassa a felszámolás alatt álló gyárat, valamint a gyártáshoz szükséges jogokat és termékeket.
Miért olyan nagy elismerés ez? Az ITQI bírái a 15 legnevesebb, legmagasabb presztízsű európai kulináris és sommelier szervezetből kerülnek ki, ez az egyetlen olyan nemzetközi szervezet, amely a bírálathoz vaktesztet használ. A tesztelésen több mint 120 kis- és nagyvállalat mérette meg magát, közülök összesen öt magyar cég hat terméke érdemelt ki aranycsillagot az 1290 díjazott termék közül. |