<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Bár a legnagyobb hazai bank rekorderedménnyel zárta a 2021-es évét, vele szemben most értelemszerűen az az érdekes, az orosz-ukrán háború hatása hogyan csapódik le az idei üzleti számaiban.

Az OTP csoport a 2021-es évét közel 497 milliárd forint adózott eredménnyel zárta, ami 60 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál. Alapvetően annak köszönhetően, hogy a 2020-asnál mintegy kétharmaddal alacsonyabbra, 72,5 milliárdra rúgtak a teljes kockázati költségei.

Oroszország és Ukrajna kockázattal súlyozott eszközértéke az OTP saját tőkéjének a kétharmadával egyenlő. Fotó: MTIOroszország és Ukrajna kockázattal súlyozott eszközértéke az OTP saját tőkéjének a kétharmadával egyenlő. Fotó: MTI

A Magyarország második legvagyonosabb személye, Csányi Sándor által irányított hitelintézet mérlegfőösszege tavaly év végén 27 553,384 milliárd forintot tett ki, ez 19 százalékkal haladta meg a 2020 végit. A bruttó árfolyamszűrt hitelei 14 százalékkal, 16 634,454 milliárd forintra, míg betétei 16 százalékkal, 21 068,644 milliárdra emelkedtek. Bevételei éves alapon 13 százalékkal lettek magasabbak, ezen belül ugyanennyivel gyarapodott az OTP nettó kamateredménye, míg a díj- és jutalékeredménye 12, az egyéb nem kamatjellegű bevételei 17 százalékkal. A 3,51 százalékos konszolidált éves nettó kamatmarzsa ugyanakkor 11 bázisponttal csökkent a múlt évben. Működési költségei nominálisan 3 százalékkal emelkedtek éves alapon, a kiadások és bevételek aránya 49,7 százalék volt.

A csoport konszolidált, nemzetközi számviteli szabályok szerinti tőkemegfelelési mutatója tavaly 18,4 százalékra nőtt, kevesebb mint 1 százalékkal bővült az egy évvel korábbihoz képest. 

Az OTP menedzsmentje a 2019-2020. évi eredmények után elkülönített 119 milliárd forintnyi osztalék kifizetését továbbra is indokoltnak tartja, erről és a 2021. évi eredmény után javasolt osztalék nagyságáról az igazgatóság a márciusi ülésen fog dönteni. De csak az orosz-ukrán konfliktus alakulásának függvényében.

Ami az orosz-ukrán háború miatt az OTP 11 leányvállalata közül most leginkább középpontban lévő két bankot illeti, az OTP Bank Ukrajna 39 milliárd forintos 2021-es adózott nyeresége 49 százalékkal lett magasabb a 2020-asnál, más kérdés, hogy a forintban kifejezett pénzügyi adatokat befolyásolta a forint-hrivnya árfolyam alakulása. 

Még ennél is jobban, 131 százalékkal haladta meg az OTP Bank Oroszország tavalyi 37,6 milliárd profitja az egy évvel korábbit, ezt is nagyban befolyásolták az árfolyamváltozások. A saját devizában mért működési eredmény stagnált a megelőző évhez képest.

Hiába ért el rekorderedményeket a bank 2021-ben, az orosz-ukrán háború miatti bizonytalanság lesz a meghatározó a jövőben - írja az Equilor Befektetési Zrt. gyorsértékelésében. A két érintett leánynak 15,5 százalékos volt a hozzájárulása a teljes eredményhez, azonban a két ország kockázattal súlyozott eszközértéke az OTP saját tőkéjének a kétharmadával egyenlő. Ami az osztalékot illeti, az Equilornál úgy vélik, bár a menedzsment továbbra is elkötelezett a korábban elhatárolt összegek kifizetése mellett, azonban ilyen részvénykorrekció után, a sajátrészvény visszavásárlás lehet megnyugtatóbb lenne.

A rovat támogatója a 4iG

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vállalat 30 milliós bírságot kapott a Magyar Posta Biztosító
Privátbankár.hu | 2022. november 24. 11:52
Az MNB 30 millió forint bírságot szabott ki a Magyar Posta Biztosítóra, egyebek közt a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások nyilvántartási rendszerében, az informatikai biztonság terén, a kiszervezésekben, a kárrendezésben, illetve az ügyféltájékoztatásban felmerült hiányosságok miatt - közölte a Magyar Nemzeti Bank csütörtökön az MTI-vel.
Vállalat A Garantiqa-val a válság ellen –Investment 2 hitelgarancia
PR | 2022. november 24. 09:30
Az orosz-ukrán háború miatt kialakult válság egyre jelentősebb hatást gyakorol a vállalkozókra is. A Garantiqa Hitelgarancia Zrt. kifejezetten ezen cégek problémáinak enyhítésére alkotta meg legújabb termékét.
Vállalat Nagy bajban a svájci bankóriás, a kezelt vagyon tizedét vonták ki az ügyfelek
Privátbankár.hu | 2022. november 23. 13:56
A kezelt vagyon 10 százalékát vonták ki a gazdag ügyfelek, komoly veszteséggel számolnak a negyedik negyedévben.
Vállalat Bezuhant a világ harmadik legnagyobb mobilgyártójának nyeresége
Privátbankár.hu | 2022. november 23. 12:49
Közel 60 százalékkal esett vissza a Xiaomi nyeresége a harmadik negyedévben a most közölt adatok szerint.
Vállalat Hogyan veszítsünk el 100 milliárd dollárt? Elon Musk megmondja
Privátbankár.hu | 2022. november 22. 10:29
A világ leggazdagabb embere, több mint 100 milliárd dollárral lett szegényebb az idén, de így sem aggódhat.
Vállalat Munkavédelem: forró volt a talaj idén nyáron
PR | 2022. november 21. 11:11
Az ellenőrzött vállalkozások többsége betartotta az előírásokat és munkabalesetből sem volt több a megszokottnál idén nyáron. Bár még mindig vannak extrém esetek, de összességében a munkáltatók betartják a munkavállalókat érintő és a megelőzést szolgáló előírásokat. Az edukációra a számok alapján továbbra is szükség van – derül ki a Technológiai és Ipari Minisztérium Munkavédelmi Irányítási Főosztály statisztikáiból.
Vállalat Visszaállították Trump Twitter-fiókját, miközben alig maradt ember a cégnél
Privátbankár.hu | 2022. november 20. 09:43
Visszaállította Donald Trump előző amerikai elnök fiókját a Twitter internetes közösségi oldal üzemeltetője. Kérdés ugyanakkor, hogy mi lesz a vállalattal, hiszen amióta Elon Musk átvette a hatalmat a munkavállalók fele felmondott.
Vállalat A világ 50 legveszélyesebb vállalata - akik ma a világot irányítják
Elek Lenke | 2022. november 19. 15:06
A veszélynek, a károkozásnak, a bajnak, ezer arca van. De mitől lehet veszélyes egy világmárka, egy gigantikus multi, vagy egy zseniális feltaláló által garázscégből felépített informatikai óriás?
Vállalat Erősíti a raktározás szerepét az infláció és az alapanyaghiány
Márkázott tartalom | 2022. november 18. 14:01
Az elmúlt időszakban az eddiginél is nagyobb hangsúlyt kapott a raktározás, ugyanis a mai bizonytalan gazdasági és piaci környezetben sokkal nehezebb biztosítani egy cég folyamatos, kiegyensúlyozott működését, mint néhány évvel ezelőtt. Az elszabadult infláció mellett az alapanyagok széles körének beszerzési nehézsége is elengedhetetlenné teszi, hogy egy biztonsági készlet álljon rendelkezésre. Akinek nincs a tulajdonában saját raktárterület, annak ahelyett, hogy sürgősen egy raktár kialakításába kezdene, érdemes számba vennie a rendelkezésre álló bérlési lehetőségeket.
Vállalat A turisztikai akcióterv bővítését kérik a fürdők
Privátbankár.hu | 2022. november 17. 13:29
A Magyar Fürdőszövetség tett javaslatokat.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG