Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Egyedüli induló volt az eljáráson az Antenna Hungária, így ő nyerte el a jogot, hogy kicsit területén kívüli munkát elnyerve, megrendezhesse a NISZ Zrt. Mikulás és évzáró dolgozói ünnepségét. A cég azonban nem volt szakavatott segítség nélkül, lényegében minden munkát kiszervezett alvállalkozónak.
(Fotó: Eidenpenz József)

A cikk eredetileg az mfor.hu-n jelent meg.

Némiképp szokatlan közbeszerzési eredményről érdeklődött nemrég Jakab Péter, jobbikos képviselő. Bruttó értéken ugyanis több mint 30 millió forintos tendert nyert el az Antenna Hungária Zrt. tavaly év végén, mellyel lehetőséget kapott, hogy megrendezze a NISZ Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. részére a Mikulás ünnepséget és az évzáró munkavállalói rendezvényt. Az már önmagában is érdekes, hogy egy műsorszórásra specializálódott cég kap rendezvényszervezési munkát, de az sem megszokott, hogy egy állami cég megbízza a Nemzeti Kommunikációs Hivatalt, amelyik megbíz a munkával egy másik állami céget, amelyik végül piaci - kormányközeli - szereplőkkel végezteti el a munka zömét.

Mint az a kérdésből kiderül ugyanis, az Antenna Hungária alvállalkozókat is bevont a feladatba, a jobbikos képviselő kíváncsi is lett volna rájuk, ám a választ adó miniszter nem adta meg ezeket az információkat. Ugyanígy arra a felvetésére sem érkezett kielégítő válasz, hogy "miért volt szükség arra, hogy az egyik köztulajdonban álló szervezet egy másik köztulajdonban álló szervezetet bízzon meg egy olyan feladat elvégzésével, amely nyilvánvalóan az utóbbinak sem tartozik a tevékenységi körébe?"

Pintér Sándor belügyminiszter rövid és tömör válaszában kifejtette:

"a nyílt közbeszerzési eljárásra csak az Antenna Hungária Zrt. nyújtott be ajánlatot, így került kiválasztásra".

A belügyminiszter kurta válasza némi utánajárás után érthetővé is válik. A közbeszerzés részletei ugyanis csak még pikánsabbá teszik a történetet, ami már a szereplők miatt sem nevezhető hétköznapi sztorinak.

Először is Pintér Sándor az eljárást fajtáját illetően téved, az ugyanis - mivel azt a keretszerződéssel rendelkező Nemzeti Kommunikációs Hivatal folytatta le - keretmegállapodás alapján írásbeli konzultáció volt. Ez pedig azt jelenti, hogy csak egy szűk körnek volt lehetősége ajánlatok benyújtására, de közülük is egyedül az Antenna Hungária (AH) érdeklődött, nettó 23,9 milliós (bruttó 30,3 millió) ajánlata pedig elfogadható volt a kommunikációs hivatalnak.

Ami az alvállalkozókat illeti, az eljárást összegző dokumentum szerint az AH szinte minden főbb feladatot kiszervezett más vállalkozóknak a rendezvényszervezési feladatoktól kezdve a médiatervezésen, kreatív feladatokon, stratégiai tervezésen, reklámügynökségi szolgáltatásokon át egészen a biztonsági, biztosítási, őrzés-védelmi feladatokig. Ennek megfelelően egészen hosszúra nyúlik az alvállalkozók listája:

 • Lounge Design Kft.,
 • Moonlight Event Kft.,
 • New Land Media Kft.,
 • Valton-Sec Kft.,
 • és Varga Balázs egyéni vállalkozó.

Az első három, rendezvényszervezésben, PR- és reklámtevékenységben jártas cég egyaránt Balásy Gyula tulajdona, a Valton-Sec pedig a Fidesz kedvenc őrző-védő cégeként vált ismerté.

A jelek szerint azonban nem volt elég az a nettó 23,9 millió forint, amire elsőként szerződtek 2019. november 26-án. A közbeszerzési hatóság oldalán található dokumentum szerint ugyanis

december 11-én a felek módosították a kontraktust: az árat megtoldották még 2,35 millió forinttal. Így az Antenna Hungária és rajta keresztül Balásy Gyula cégei és a Valton-Sec - nettó 26,25 milliót kapott a nevesített év végi rendezvényekért.

Az újabb részletek csak újabb kérdéseket vetettek fel a megbízással kapcsolatban, főleg annak alacsony értéke miatt. Balásy Gyula cégeinek és a Valton-Secnek a nettó 26,25 millió forint is aprópénz. Ezen az összegen ráadásul hatan osztoztak az Antenna Hungáriával együtt, vagyis fejenként kicsivel több mint 4 millió forintot kaphattak elméletileg. Egészen meglepő, hogy a sokmilliárdos bizniszek mellett ilyen aprópénzért is lehajolnak és a nagy munkák mellett van kapacitásuk is bevállalni egy-egy céges rendezvény megszervezését. Ha tippelnünk kellene, akkor leginkább arra gyanakodhatunk, hogy az Antenna Hungáriának volt szüksége ilyen jellegű referenciára, ezért szálltak be segédként a kormánykedvenc cégek.

800-800 fős rendezvények voltak

A vállalkozási keretszerződés mellékletéből kiderül, mindkét rendezvényen 800-800 fő részvételével kellett számolni. A Mikulás ünnepség december 4-én volt 16:00 és 20:00 között, egy előre egyeztetett helyszínen. A program semmi újdonságot nem tartalmazott a megszokott Mikulás rendezvényekhez képest: volt a piros hacukába öltözött nagyszakállú, aki a krampuszok segítségével kiosztotta az ajándékokat, majd a résztvevők kötetlen beszélgetéseket folytathattak, ha úgy tartotta kedvük.

Ennél izgalmasabb volt a munkavállalói évzáró rendezvény december 12-én, ami a tervek szerint 18:00 és 23:50 között tartott. A helyszínre itt már volt konkrét javaslat: bár azt is a megrendelővel kellett egyeztetni, vagyis a NISZ-szel, de a Várkert Bazár volt a preferált.

Az este a dokumentum szerint moderátori és vezérigazgatói köszöntővel kezdődött,

 • majd következett a díjátadó ceremónia,
 • ezután valamilyen zenei, színházi vagy egyéb művészeti előadással szórakoztatták a dolgozókat,
 • majd bemutatták a NISZ formaruha kollekciót,
 • csak ezután jött a svédasztalos vacsora,
 • végül lehetőség volt élő háttérzene mellett kötetlen beszélgetésre.

  LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

  Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

  Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

  Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


  Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

  Jól jönne 1,5 millió forint?

  A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

  Vállalat 130 milliós veszteséget termelt a DVSC az NBII-ben
  Székely Sarolta | 2021. május 9. 17:56
  Nemcsak a koronavírus-járvány és a miatta felborult mindennapok miatt volt eseménydús éve a debreceni focicsapatnak. Az NBI-ből történő kiesés a csapat mögött álló társaság gazdálkodásán is meglátszódott - persze, ebben az esetben nem lehet teljesen elkülöníteni, a számokra milyen mértékig hatott a COVID és milyen mértékig az NBII-es szereplés. 
  Vállalat Hosszas huzavona után lett vége a kétes ingatlanhiteleket nyújtott cégnek
  Csabai Károly | 2021. május 9. 12:21
  A Magyar Ingatlanhitel Zrt.-vel szemben még a 2000-es évek elején merült fel a gyanú, eleve azért adott lakáshiteleket, hogy aztán megszerezhesse az adósok ingatlanait. Többszöri bírságolás után a felügyelet 2014 októberében vonta vissza a pénzügyi vállalkozás engedélyét, s kezdeményezte a felszámolását. Ez zárult le a napokban, amelyet követően a cégbíróság törölte a társaságot. 
  Vállalat 30 milliárdos támogatást ad a kormány a versenyképesség-növelésére
  MTI | 2021. május 9. 10:16
  A versenyképesség növelésére irányuló újabb támogatási programot indít a kormány 30 milliárd forint értékben - jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter Facebook-oldalán vasárnap.
  Vállalat Pénzre váltanák a követőiket, de a netes gyűlölködésből nem kérnek a futballklubok
  Marosi Gergely | 2021. május 8. 12:21
  Futballklubok, játékosok és szervezetek sora sötétítette el közösségimédia-csatornáit május 1. és 4. között, ezzel tiltakozva a gyűlölködő, illetve rasszista kommentáradat, valamint a különféle platformok szerintük nem megfelelő moderálása miatt. Gesztusnak látványos volt, de ha az összes üzleti és kommunikációs érv a közösségimédiás-jelenlét növelése mellett szól, kivonulni aligha lehet, a teljes megrendszabályozás meg szélmalomharcnak tűnik.
  Vállalat Valakik nagyot kaszálnak Mészáros Lőrinc vidéki szállodáinak felújításán
  Vég Márton | 2021. május 7. 15:55
  Több évtizedes építőipari tapasztalattal rendelkező cégek dolgoznak Mészáros Lőrinc vidéki szállodáinak kicsinosításán, de a Hunguest Hotels a konkrét neveket nem hozza nyilvánosságra, pedig a vissza nem térítendő állami milliárdokat is felhasználva dübörög a renoválás.
  Vállalat Vége Bige László házi őrizetének
  Privátbankár.hu / MTI | 2021. május 6. 18:34
  Megszüntette Bige László házi őrizetét a Nyíregyházi Törvényszék - tájékoztatta a vállalkozó tulajdonában álló Nitrogénművek Zrt. az MTI-t.
  Vállalat Eldőlt: nem tolják ki a céges beszámolók leadási határidejét
  Privátbankár.hu | 2021. május 4. 14:05
  De mégis van mód a halasztásra. 
  Vállalat Budai luxusvillában telepedett le milliárdos tőkével a "trafikos" Sánta-család új cége
  Vég Márton | 2021. május 4. 05:17
  A trafik-ügyből ismert hódmezővásárhelyi Sánta-család átrendezte az Országos Dohányboltellátó mögötti céghálót, miközben megjelentek egy budai luxusvillában is, megcélozva az ingatlanpiacot. Drágul a cigi, bővül az illegális kereskedelem, és egyre több a pályázat nélkül, államilag kijelölt trafik.
  Vállalat Száműznék a vasbetont - ezen dolgozik két cég 681 milliós állami támogatással
  MTI | 2021. május 2. 07:23
  A vasbetont kiváltó előre gyártott betonelemek gyártási technológiáján dolgozik az Uvaterv Zrt., a Ferrobeton Zrt. és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a projekthez a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal 681,749 millió forint vissza nem térítendő támogatást biztosított - közölte a konzorciumvezető Uvaterv Zrt. Az 1,045 milliárd forint összköltségvetésű fejlesztésben a fennmaradó részt a két cég önerőből finanszírozza.
  Vállalat Vakarhatják a fejüket az iparvállalatok - kellemetlen lesz ez a drágulás
  Király Béla | 2021. május 1. 12:23
  Az Európai Unió környezetvédelmi előírásai ugyan előremutatónak számítanak, ám számos iparvállalatnak okoz nehézséget ezek teljesítése. Erre reagálva mind többen próbálják emissziós kvóta vásárlással orvosolni a helyzetet, ami viszont azok árát rekordszintre hajtotta.
  hírlevél
  depositphotos