3p
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

A 190 hazai üzemanyagtöltő-állomást üzemeltető Shellről van szó, amely csaknem 6 milliárd forinttal szállítja le itteni leányvállalata jegyzett tőkéjét. Mivel utóbbi nyereséggel zárta a 2020-as évét, a csökkentésre nem a veszteség rendezése miatt van szükség, az ominózus tőkét a holland-angol multinacionális társaság kivonja magyarországi cégéből.

Jócskán visszavetette a koronavírus-járvány az olajipar egyik globális nagyágyúját, a Royal Dutch Shellt, közel 71 százalékkal alacsonyabb, 4,85 milliárd dolláros profittal zárta a 2020-as évét, mint a 2019-est. Ez a Royal Dutch Petroleum Company és a Shell Transport & Trading Company 2005-ös egyesülése óta a legalacsonyabb nyereség.

Csökkenő forgalom mellett növekvő nyereség. Fotó: depositphotosCsökkenő forgalom mellett növekvő nyereség. Fotó: depositphotos

Anyacégével teljesen ellentétes teljesítményt nyújtott Shell Hungary Kereskedelmi Zrt. a március közepétől már a Coviddal terhelt tavalyi évben: a 10,1 milliárd forintos adózott nyeresége 23 százalékkal magasabb a tavalyelőttinél – derül ki a cég 2020-as éves beszámolójából. Ez azért megsüvegelendő teljesítmény, mert ezt a 190 hazai üzemanyagtöltő-állomást üzemeltető társaság úgy érte el, hogy az összes belföldi árbevétele több mint 20 százalékkal lett kevesebb, 259,6 milliárd forint 2020-ban, mint 2019-ben.

Főleg az üzemanyag- és shoptermékek forgalma csökkent a a világjárvány hatására – olvasható a cég magyarázata az éves beszámolójának kiegészítő mellékletében. Eszerint az emberek mobilitása csökkent, a munkába járást felváltotta a home office, így az árbevétel visszaesése a volumenek csökkenésének következménye. 

A Magyar Ásványolaj Szövetség adatai szerint összességében 7,8 százalékos volt a csökkenés 2019-es évhez képest: 1383 millió liter benzint és 2230 millió liter gázolajat forgalmaztak. Az árrést segítette, hogy a prémium üzemanyag iránti kereslet nagyon megugrott. A magyarországi üzemanyag-forgalomból 2020-ban csaknem 16 százalék volt prémium, ezzel a tavalyi növekedés csaknem megduplázódott.

Bár a Shell Hungary 2020-ban nem bocsátott el senkit, sőt, munkavállalóinak átlagos létszáma ha mindössze 1-gyel, de még növekedett is, 84-re, a cég bérekre és bérjellegű költségei csaknem 20 százalékkal, mintegy 1,5 milliárd forintra csökkentek 2019-ről 2020-ra.

Nem a gyenge eredmény hatására döntött tehát úgy a Shell tulajdonosi érdekeit képviselő két társaság, a 75 százalékos pakettel rendelkező Shell Petroleum N.V. és a 25 százalékos részvényes Shell Overseas Investments B.V. az éves közgyűlésen, hogy a Shell Hungary Kereskedelmi Zrt. 12,93 milliárd forintos alaptőkéjét 7 milliárdra szállítják le, arányos elosztásban, vagyis a tulajdoni hányaduk nem változik. Az alaptőke leszállítására tőkekivonás céljából kerül sor – szól a csütörtöki cégközlönyben megjelent szűkszavú indoklás, ami tehát azt jelenti, hogy az 5,93 milliárd forintot a tulajdonosok hazaviszik. 

Csak a jegyzőkönyv kedvéért: a Shell Hungary Kereskedelmi Zrt. 1993 végi megalakulása óta ez lesz az első alkalom, hogy az alaptőke csökkent, az ha az elmúlt több mint huszonhét évben változott, mindig csak emelkedett. 2,9 milliárdról indultak.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vállalat Már látják a fényt az alagút végén az európai cégek
Privátbankár.hu | 2021. június 21. 17:36
Egy friss felmérés szerint a cégvezetők fele szerint már az is szerencse, hogy vállalkozásuk túlélte 2020-at. 
Vállalat Egy Eb már nem elég, az impulzusvásárlás kora lejárt a fociban
Marosi Gergely | 2021. június 19. 05:37
John Jensentől Karel Poborskyig, Jan Erikssontól Nuno Gomesig sok olyan futballista volt az Európa-bajnokságok vagy világbajnokságok történetében, akinek játékjogát méregdrágán vették meg egy-egy kiugró teljesítmény után, hogy aztán a vevő végül csalódottan adja tovább őket. Öt éve Dzsudzsák Balázs lehangolva nyilatkozta, hogy a bravúros magyar Eb-szereplés után sem jöttek sorban az ajánlatok, ám az impulzus-vásárlások ideje alighanem elmúlt. Ettől függetlenül a klubok mellett ügynökségek sora figyeli játékosait hol örömmel, hol aggódva – hiszen egy nagy torna befolyásolja, befolyásolhatja a piaci értéket, és hamarosan kezdődik az átigazolási időszak.
Vállalat Óriási fejlesztés jön a Lego nyíregyházi gyáránál
MTI | 2021. június 18. 16:08
A kormány is beszáll 5,8 milliárd forinttal. 
Vállalat Hogy élesztené újra Budapestet a BKIK?
Privátbankár.hu | 2021. június 17. 13:46
A vendéglátóipar mellett más helyi, budapesti vállalkozásokat is segít majd a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara fogyasztásösztönző programja.
Vállalat Megint le lehet ülni az első ülésekre a BKK járatain
MTI | 2021. június 17. 10:40
És ismét lehet jegyet venni a sofőröknél.
Vállalat Megbírságolták Magyarország leggazdagabb emberének cégét
Privátbankár.hu | 2021. június 16. 15:24
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 500 ezer forintos pénzbüntetést szabott ki az Opus Global Nyrt.-re, mivel a Magyarország leggazdagabb emberének többségi tulajdonában lévő tőzsdei cég nem tette közzé időben a hóvégi jelentését.
Vállalat A cégalapításokból is látszik, felpörgött a vállalkozási kedv
Privátbankár.hu | 2021. június 16. 14:47
A cégalapítások és megszűnések is azt tükrözik, hogy a koronavírus-járvány kirobbanása utáni visszaesést követően élénkül a magyar gazdaság.
Vállalat Sokaknak kell a 219 ezer forint támogatás
Privátbankár.hu | 2021. június 16. 11:11
Egy hét alatt több mint hétezren kérték az önfoglalkoztatók támogatását.
Vállalat Jól bekezdett Mészáros Lőrinc cége
Privátbankár.hu | 2021. június 16. 09:55
Az Opus Global Nyrt. 8,1 milliárd forintos adózott eredményt ért el az első negyedévben. 
Vállalat Két német üzemben rövidített munkaidőt vezetett be a Daimler
MTI | 2021. június 15. 16:06
A globális chiphiány miatt ismét rövidített munkaidőt vezetett be a Daimler autógyártó két németországi üzemében a héten.
hírlevél
depositphotos