3p
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

A 190 hazai üzemanyagtöltő-állomást üzemeltető Shellről van szó, amely csaknem 6 milliárd forinttal szállítja le itteni leányvállalata jegyzett tőkéjét. Mivel utóbbi nyereséggel zárta a 2020-as évét, a csökkentésre nem a veszteség rendezése miatt van szükség, az ominózus tőkét a holland-angol multinacionális társaság kivonja magyarországi cégéből.

Jócskán visszavetette a koronavírus-járvány az olajipar egyik globális nagyágyúját, a Royal Dutch Shellt, közel 71 százalékkal alacsonyabb, 4,85 milliárd dolláros profittal zárta a 2020-as évét, mint a 2019-est. Ez a Royal Dutch Petroleum Company és a Shell Transport & Trading Company 2005-ös egyesülése óta a legalacsonyabb nyereség.

Csökkenő forgalom mellett növekvő nyereség. Fotó: depositphotosCsökkenő forgalom mellett növekvő nyereség. Fotó: depositphotos

Anyacégével teljesen ellentétes teljesítményt nyújtott Shell Hungary Kereskedelmi Zrt. a március közepétől már a Coviddal terhelt tavalyi évben: a 10,1 milliárd forintos adózott nyeresége 23 százalékkal magasabb a tavalyelőttinél – derül ki a cég 2020-as éves beszámolójából. Ez azért megsüvegelendő teljesítmény, mert ezt a 190 hazai üzemanyagtöltő-állomást üzemeltető társaság úgy érte el, hogy az összes belföldi árbevétele több mint 20 százalékkal lett kevesebb, 259,6 milliárd forint 2020-ban, mint 2019-ben.

Főleg az üzemanyag- és shoptermékek forgalma csökkent a a világjárvány hatására – olvasható a cég magyarázata az éves beszámolójának kiegészítő mellékletében. Eszerint az emberek mobilitása csökkent, a munkába járást felváltotta a home office, így az árbevétel visszaesése a volumenek csökkenésének következménye. 

A Magyar Ásványolaj Szövetség adatai szerint összességében 7,8 százalékos volt a csökkenés 2019-es évhez képest: 1383 millió liter benzint és 2230 millió liter gázolajat forgalmaztak. Az árrést segítette, hogy a prémium üzemanyag iránti kereslet nagyon megugrott. A magyarországi üzemanyag-forgalomból 2020-ban csaknem 16 százalék volt prémium, ezzel a tavalyi növekedés csaknem megduplázódott.

Bár a Shell Hungary 2020-ban nem bocsátott el senkit, sőt, munkavállalóinak átlagos létszáma ha mindössze 1-gyel, de még növekedett is, 84-re, a cég bérekre és bérjellegű költségei csaknem 20 százalékkal, mintegy 1,5 milliárd forintra csökkentek 2019-ről 2020-ra.

Nem a gyenge eredmény hatására döntött tehát úgy a Shell tulajdonosi érdekeit képviselő két társaság, a 75 százalékos pakettel rendelkező Shell Petroleum N.V. és a 25 százalékos részvényes Shell Overseas Investments B.V. az éves közgyűlésen, hogy a Shell Hungary Kereskedelmi Zrt. 12,93 milliárd forintos alaptőkéjét 7 milliárdra szállítják le, arányos elosztásban, vagyis a tulajdoni hányaduk nem változik. Az alaptőke leszállítására tőkekivonás céljából kerül sor – szól a csütörtöki cégközlönyben megjelent szűkszavú indoklás, ami tehát azt jelenti, hogy az 5,93 milliárd forintot a tulajdonosok hazaviszik. 

Csak a jegyzőkönyv kedvéért: a Shell Hungary Kereskedelmi Zrt. 1993 végi megalakulása óta ez lesz az első alkalom, hogy az alaptőke csökkent, az ha az elmúlt több mint huszonhét évben változott, mindig csak emelkedett. 2,9 milliárdról indultak.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vállalat Két német üzemben rövidített munkaidőt vezetett be a Daimler
MTI | 2021. június 15. 16:06
A globális chiphiány miatt ismét rövidített munkaidőt vezetett be a Daimler autógyártó két németországi üzemében a héten.
Vállalat Globális szolgáltatók közé léphet a 4iG az űrtávközlésben
Privátbankár.hu | 2021. június 15. 08:56
Bejelentette első nemzetközi tranzakcióját a 4iG Nyrt., mellyel tovább folytatódhat a cégcsoport távközlési portfoliójának építése, illetve űripari terjeszkedése.
Vállalat Új tulajdonosával egyesül a Rác fürdőt üzemeltető cég
Csabai Károly | 2021. június 14. 18:46
A REK Rác Fürdő Eszközkezelő Kft. július 31-ével beolvad a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt.-be (BGYH) – derül ki a legfrissebb cégközlönyből. Mindkét társaság tulajdonosa a fővárosi önkormányzat, így észszerűnek tűnik azok egybetolása, amely annak a tranzakciónak a leképeződése lehet, melyben a BGYH ötmilliárd forintért megveszi a Rác fürdőt.
Vállalat Gyorsan növekszik a 4iG elemzők szerint
Privátbankár.hu | 2021. június 14. 17:57
A londoni elemzők masszív növekedést várnak az idei évben a cégcsoporttól, amit a DIGI tranzakció lezárása és a társaság régiós terjeszkedése tovább fokozhat.
Vállalat Ennél több kell: mire elég a Facebook és a Google által felajánlott pénz a médiában?
Kollár Dóra | 2021. június 13. 17:15
Az egyre növekvő nyomás hatására a Facebook és a Google közel 600 millió dollárt különített el a hírszolgáltatók támogatására világszinten, így több ezer médium kapott pénzügyi és más jellegű, például oktatási támogatást.
Vállalat Aki eddig nem igényelt, elfelejtheti az NHP Hajrát
Privátbankár.hu | 2021. június 9. 15:22
Annyira túlcsordult az igénylés alatt álló NHP Hajrá igénylések összege, hogy aki eddig nem adta le az igénylését, az már szinte biztosan nem fog részesülni a hiteltípusból.
Vállalat 2600 milliárd forinthoz juthatnak a kkv-k 
MTI | 2021. június 9. 14:52
Indul a vállalkozás-fejlesztési program, az első 100 milliárd forint értékű pályázatot pénteken hirdetik meg.
Vállalat 15 milliárdos támogatást kap a ruha- és kreatív ipar
MTI | 2021. június 9. 11:48
Ebből 300 céget tudnak támogatni. 
Vállalat Nem ideális, hogy a Richter egyötöde alapítványoknál van, de ez jobban segít a függetlenség megőrzésében
Privátbankár.hu | 2021. június 9. 10:10
Egyebek mellett ezt is kijelentette Orbán Gábor, a Richter Gedeon Nyrt. vezérigazgatója a Világgazdaságnak adott interjúban. 
Vállalat Euróban számolva csökkent a DIGI tavalyi árbevétele 
MTI | 2021. június 8. 17:17
A gyenge forint miatt euróban számolva mintegy 8 százalékkal csökkent a Mészáros Lőrinc volt bizalmasa által vezetett 4iG-hez kerülő DIGI Távközlési Szolgáltató Kft. tavalyi bevétele - közölte a cég kedden.
Friss
hírlevél
depositphotos