<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
9p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

A milliárdos felcsúti nagyvállalkozó és üzlettársa által legnagyobb arányban tulajdonolt CIG Pannónia Első Magyar Általános Biztosító Zrt. a 22 hazai biztosító közül egyedül lett veszteséges 2020-ban, ráadásul a bruttó díjbevételei is közel 70 százalékkal zuhantak. Egyéb érdekességek is kiderülnek a lapcsoportunk által elkészített legfrissebb biztosítói rangsorokból.

Túlzás nélkül állítható, hogy a hazai biztosítókat sem vetette vissza a 2020 március közepén berobbant koronavírus-járvány – hasonlóan azokhoz a cégekhez, amelyek főbb mutatóit, tavalyi beszámolóik alapján immár napok óta ismertetjük lapcsoportunk oldalain. Míg azonban például a bankok kiugró aktvitását jelentősen zuhanó eredmények – amelyek az egy évvel korábbinál jóval több hitelintézetet tett veszteségessé – kísérték a hitelmoratórium őket negatívan érintő következményei miatt, addig a biztosítóknál hasonló visszahúzó (kormányzati) tényező nem volt. Ennek következtében a díjbevételeik növekedésétől nemhogy elmaradt volna a profittermelésük, hanem éppen ellenkezőleg, még túl is szárnyalta azt, ráadásul nem is kevéssel.

De lássuk a számokat! 

A Magyar Biztosítók Országos Szövetsége (Mabisz) 22 tagja 1204 milliárd forintos bruttó díjbevételt ért el 2020-ban. Legalábbis az éves beszámolóik alapján. Mert a végleges mérték még ennél is 38 milliárddal magasabb lett – derült ki a Mabisz május közepi sajtóközleményéből. Ám ez a – szektorszinten minimálisnak tekinthető – korrekció nem változtat azon, hogy a biztosítók 2020-as díjbevételei közel 5 százalékkal haladták meg a 2019-eseket.

Az egy évvel korábbihoz hasonlóan a nem-élet üzletágak díjbevételei jobban, 5,2 százalékkal gyarapodtak, mint a négy százalékkal izmosodott élet-üzletágaké – ami megerősítette azt az öt évvel ezelőtt megfordult, s azóta is egyre jobban érvényesülő tendenciát, miszerint a nem-életesek már többet tesznek a közösbe, mint az életesek, 2020-ban például 683,6 milliárd vs. 556,7 milliárd volt az arány a javukra. Még úgy is, hogy utóbbi üzletágakban a befektetéshez kötött, valamint a nyugdíjbiztosítások is szépen gyarapodtak. A szerződések darabszáma ugyan nem emelkedett, viszont nőtt az egy szerződésre jutó díjbevétel. A kedvező tendenciáknak köszönhetően a magyar lakosság nettó pénzügyi vagyonán belül az életbiztosítási tartalékok 2019-ig csökkenő aránya enyhe emelkedésnek indult – hívta fel a figyelmet Pandurics Anett, a Mabisz elnöke egy minapi konferencián.

A járvány ellenére jó évük volt a hazai biztosítóknak. Fotó: depositphotosA járvány ellenére jó évük volt a hazai biztosítóknak. Fotó: depositphotos

Az aligha számít meglepetésnek, hogy a nemélet-üzletágon belül az utasbiztosítások piaca gyakorlatilag összeomlott, díjbevétele 59 százalékkal esett vissza, hiszen a koronavírus-járvány miatt jelentősen csökkent – kevésbé finoman szólva, gyakorlatilag lenullázódott – az idegenforgalom, így az utazások biztosítása iránti igények is jócskán elapadtak. Csak érzékeltetésül: a nemélet-piac növekedése utasbiztosítások nélkül 6,8 százalékos volt, miután szinte minden más nemélet-termékcsoport növekedni tudott. A kötelező gépjármű felelősségbiztosítási (kgfb) piac például több mint hét százalékkal. Igaz, az eredménykimutatást még tavaly is korrigálta a kgfb-díjbevételi statisztikákba beépülő biztosítási adó áthúzódó hatása, ezt kiszűrve csak mintegy három százalékos lett volna a bővülés.

Ami az egyes biztosítókat illeti, a bruttó díjbevételek alapján lapcsoportunk által hagyományosan elkészített rangsorok 2020-as verziója is visszatükrözi azt, hogy összességében a helyzet nem változott, legfeljebb az arányok, de azok is árnyalatnyit. Eszerint az öt legnagyobb biztosító piaci koncentrációja ugyan kis mértékben, 1,5 százalékponttal csökkent 2019-ről 2020-ra, ám az még így is 58,6 százalékos. Ez látszólag magas aránynak tekinthető, ám a Mabisz elnöke a koncentrációt közepesnek ítéli meg, szerinte a magyar biztosítási piacon erős a verseny.

Más kérdés, hogy míg az első négy helyen ugyanazok állnak, mint egy évvel korábban, addig az ötödik helyen változás történt. Lecsúszott arról a Magyar Posta Életbiztosító, ráadásul mindjárt két helyet is veszített, annak következtében, hogy csaknem 11 százalékkal kevesebb bruttó díjbevételre tett szert 2020-ban, mint egy évvel korábban. Emiatt az egy évvel korábban nemcsak közvetlenül mögötte végzett Union Vienna előzte meg, hanem a 2019-es díjbevétele alapján még két hellyel hátrébb rangsorolt NN is. 

A másik nagy visszakozó a CIG Pannónia Első Magyar Általános Biztosító, amelynek díjbevétele óriásit, közel 70 százalékot zuhant egy év alatt, így mindkét BNP Paribas Cardif-biztosító (az élet és a nem-élet is) elé tudott kerülni. Ez még akkor is mellbevágó, ha Mészáros Lőrinc érdekeltsége, a Hungarikum Biztosítási Alkusz Kft. csak tavaly nyáron vette át a hatalmat a CIG két biztosítójában, így a tulajdonosváltással kapcsolatban megfogalmazott ígéretek megvalósulását még nem lehet számon kérni rajta – mindenekelőtt azt, hogy a 2023 közepétől egymással egyesülő Budapest Bank, MKB, Takarékbank hármas mintegy 1,9 milliós ügyfélköréből minél többet cserkész be majd. 

Az utazási hajlandóság Covid nyomán már említett visszaesése miatt kevésbé furcsa, hogy a CIG nem-élet biztosítójánál is jobban, több mint 70 százalékkal zuhant az Európai Utazási Biztosító (EUB) bevétele. Emiatt az EUB-nak 2020-ban olyan alacsony díjbevétele származott, hogy a 22-es rangsor legutolsó helyén találta magát. A 2019-ben még mögötte lévők közül hárman is megelőzték, a már említett BNP Paribas Cardif életbiztosítója, valamint a hagyományosan alacsony skálán mozgó D.A.S Jogvédelmi és MÜBSE Magyar Ügyvédek Kölcsönös Biztosító Egyesülete. 

Bár a MÜBSE 2020-as eredményét még nem ismerjük (a küldöttgyűlés azt már elfogadta, de még nem tette közzé), feltehetően a tavalyi évét sem zárta mínuszban. Ha valóban így történt, akkor egyrészt rögzíthető, hogy a 22 Mabisz-tag biztosító mintegy 82 milliárd forintos adózott nyereséggel zárta a 2020-as évet, 17 százalékkal többel, mint a 2019-est. Másrészt a MÜBSE megelőlegezett pozitív szaldója azt is jelenti, hogy mindössze egy biztosító lett veszteséges a magunk mögött hagyott évben, eggyel kevesebb, mint 2019-ben.

Ez az egy bukóval zárt intézmény a már a bruttó díjbevételek kapcsán kivesézett CIG Pannónia Első Magyar Általános Biztosító, amely tavalyelőtt is az egyik negatív eredményt elért cég volt. Igaz, 2020-ban csaknem feleakkora mínuszt hozott össze, mint egy évvel korábban – ha valami bíztatót szeretnének olvasni a tőzsdén forgó CIG részvényesei. Amit még fokozhatunk azzal, hogy a másik 2019-es vesztesnek, a CIG életbiztosítójának viszont sikerült az elmúlt évben nyereségbe fordulnia. Olyannyira, hogy a tavalyelőtti utolsó, 22. pozícióval szemben egyből 7-tel feljebb, a 15.-ben találta magát.

A legnagyobb arányú, csaknem hatszoros profitbővülés ugyanakkor a D.A.S. Jogvédelmi Biztosító nevéhez fűződik, nem csoda, hogy ez egyúttal azt is jelentette, ő produkálta a második legnagyobb, három helyes előrelépést, amelynek következtében a 17. helyre sorolódott. Míg a Genertelnek két helyet is sikerült feljebb lépnie, a 16.-ról a 14.-re, hála annak, hogy a 2020-as üzleti évét több mint két és félszer magasabb adózott nyereséggel zárta, mint a 2019-est. 

Az eredmények alapján felállított rangsorban két helyen történt közvetlen csere. A 2020-ban az egy évvel korábbinál több mint másfélszer nagyobb profitot bezsebelt Uniqa Biztosító került az Union Vienna elé, a 8. pozícióba, míg ugyanezt a bakugrást a Grawe Életbiztosító is végre tudta hajtani, amely a 2019-ben még előtte végzett Magyar Posta Életbiztosítót maga mögé utasítva bekerült a Top 10-be. 

Jól indult a 2021-es év

Ami a kilátásokat illeti, bizakodásra adhat okot, hogy az idei első negyedévben 7,1 százalékkal magasabb, 360 milliárd forint lett a biztosítók díjbevétele, mint 2020 első három hónapjában. Ezt Pandurics Anett a Mabisz hétfői sajtótájékoztatóján azzal magyarázta, hogy a tavalyi első negyedév utolsó két hetében köszöntött be a lezárás, a mostanira pedig sikerült megoldásokat találni a pandémiás helyzet kezelésére.

A korábbi évek tendenciáival ellentétben most az életbiztosítások hasítottak jobban, az azokból származott idei első negyedéves bruttó díjbevételek több mint 10 százalékkal haladták meg az előző év azonos időszakáét. E régen látott bővülés értékét növeli, hogy azt már csak részben hajtotta az egyszeri díjas szerződések növekedése, inkább a rendszeres díjas szerződések 11,5 százalékos emelkedése volt a mozgatórúgó. A Mabisz tavaly év végi nyugdíjbiztosítási kampánya is eredményt hozott, részben ennek is köszönhető a nyugdíjbiztosítási díjbevétel 11,2 százalékos bővülése. Az ügyfelek egyre inkább érdeklődnek ez iránt a termékkör iránt, a pandémia erre és az egészségbiztosításokra is ráirányította a figyelmet – hangsúlyozta Pandurics Anett. 

Az is pozitívum, hogy az unit linked életbiztosítások díjbevétele is több mint 8 százalékkal gyarapodott, így összességében a lakossági megtakarítási tortán belül is nőtt az életbiztosítások súlya. Az ügyfelek és a közvetítők is felelősen viselkednek, ami a törlések, visszavásárlások számán is látszik. Az egyszeri díjas portfolióhoz az ügyfelek egy része hozzányúlt, amihez a lakásfelújítások támogatásának is köze lehet – véli Pandurics Anett. 

A nem-élet üzletágon belül a vállalati vagyonkörben következett be óriási növekedés, a kgfb-díjbevétel 2,1 százalékkal emelkedett, az utasbiztosítási szegmens 66 százalékkal csökkent. Mindenki készül a nyárra, a belföldi utazásokra is vannak megoldások a piacon. Nagy kérdés, hogy az idei szezonban mennyien fognak utazni, de a társaságok mind készülnek, egyre többen vezettek be fedezeteket, szüntettek meg kizárásokat a Covid kapcsán is – közölte a Mabisz elnöke.

A rovat támogatója a 4iG

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vállalat Kanadában terjeszkedik a BÉT-re készülő Chameleon Smart Home Zrt.
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 13:13
Az okosotthon-rendszerek piacán nyomul a cég.
Vállalat Jó hírt közölt a 4iG montenegrói leánya a magyar turistákkal
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 11. 11:09
A balkáni állam mobilszolgáltatója, a One korlátlan kapcsolattartást biztosít az országba látogatóknak.
Vállalat Jókora meglepetéssel rukkoltak elő Csányi Sándorék
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 11. 06:28
Az OTP-csoport az elemzői várakozásoknál jobb, 162,128 milliárd forint konszolidált korrigált adózás utáni eredményt ért el korrekciós tételek hatása nélkül a második negyedévben, ami az előző negyedévit 83 százalékkal, az egy évvel korábbit 26 százalékkal meghaladta.
Vállalat Jócskán visszavetette az extraprofit-adó az Erste nyereségét
Csabai Károly | 2022. augusztus 10. 11:02
Az állam által is 15 százalékban tulajdonolt hitelintézetnek közel 19 milliárd forintot kellett befizetnie a kormány választási költekezése miatt kivetett sarcból, míg az orosz-ukrán háború miatt padlót fogott Sberbank kártalanítására csaknem 8 milliárdot. 
Vállalat Jobban teljesített a Magyar Telekom, mint várták
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 18:52
Közzétett negyedéves gyorsjelentését a vállalat.
Vállalat Pont azért tudunk adni ezeknek az embereknek, mert mindenünk megvan
Natív tartalom | 2022. augusztus 8. 12:58
A társadalmi vállalkozóként tevékenykedő Bálint Márta egy alkalmazáson keresztül mutatja meg, hogy mások segítése, az adományozás és az összekapcsolódás mennyire pozitív hatást gyakorol az egyénre és a közösségre.  
Vállalat Meglepő, de nem sokat várnak a magyarok a munkáltatójuktól
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 5. 14:33
Egy friss kutatás azt vizsgálta, hogy mennyire vannak tisztában az emberek az ESG fogalmával Magyarországon, illetve mit várnak a nagyvállalatoktól a fenntarthatóság területén. A válaszok meglepő eredményt hoztak.
Vállalat Elképesztő eredményeket hozott a Molnak az olcsó orosz olaj
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 5. 08:46
Éves és negyedéves viszonylatban is közel kétszeres eredményt könyvelhetett el a Mol-csoport.
Vállalat Jó hírt kaptak a Richter tulajdonosai
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 3. 10:49
Árfolyamhatás nélkül, a működési környezet változatlansága esetén idén 10 százalékkal nőhet a gyógyszercég nyeresége forintban számolva, az árbevétel növekedése biztosan kétszámjegyű lesz
Vállalat Tovább terjeszkedhet a 4iG
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 3. 09:42
Az izraeli hatóságok az áldásukat adták ahhoz, hogy a magyar informatikai társaság megvehesse a Space-Communication Ltd. részvényeinek 20 százalékát.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG