<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
9p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

A milliárdos felcsúti nagyvállalkozó és üzlettársa által legnagyobb arányban tulajdonolt CIG Pannónia Első Magyar Általános Biztosító Zrt. a 22 hazai biztosító közül egyedül lett veszteséges 2020-ban, ráadásul a bruttó díjbevételei is közel 70 százalékkal zuhantak. Egyéb érdekességek is kiderülnek a lapcsoportunk által elkészített legfrissebb biztosítói rangsorokból.

Túlzás nélkül állítható, hogy a hazai biztosítókat sem vetette vissza a 2020 március közepén berobbant koronavírus-járvány – hasonlóan azokhoz a cégekhez, amelyek főbb mutatóit, tavalyi beszámolóik alapján immár napok óta ismertetjük lapcsoportunk oldalain. Míg azonban például a bankok kiugró aktvitását jelentősen zuhanó eredmények – amelyek az egy évvel korábbinál jóval több hitelintézetet tett veszteségessé – kísérték a hitelmoratórium őket negatívan érintő következményei miatt, addig a biztosítóknál hasonló visszahúzó (kormányzati) tényező nem volt. Ennek következtében a díjbevételeik növekedésétől nemhogy elmaradt volna a profittermelésük, hanem éppen ellenkezőleg, még túl is szárnyalta azt, ráadásul nem is kevéssel.

De lássuk a számokat! 

A Magyar Biztosítók Országos Szövetsége (Mabisz) 22 tagja 1204 milliárd forintos bruttó díjbevételt ért el 2020-ban. Legalábbis az éves beszámolóik alapján. Mert a végleges mérték még ennél is 38 milliárddal magasabb lett – derült ki a Mabisz május közepi sajtóközleményéből. Ám ez a – szektorszinten minimálisnak tekinthető – korrekció nem változtat azon, hogy a biztosítók 2020-as díjbevételei közel 5 százalékkal haladták meg a 2019-eseket.

Az egy évvel korábbihoz hasonlóan a nem-élet üzletágak díjbevételei jobban, 5,2 százalékkal gyarapodtak, mint a négy százalékkal izmosodott élet-üzletágaké – ami megerősítette azt az öt évvel ezelőtt megfordult, s azóta is egyre jobban érvényesülő tendenciát, miszerint a nem-életesek már többet tesznek a közösbe, mint az életesek, 2020-ban például 683,6 milliárd vs. 556,7 milliárd volt az arány a javukra. Még úgy is, hogy utóbbi üzletágakban a befektetéshez kötött, valamint a nyugdíjbiztosítások is szépen gyarapodtak. A szerződések darabszáma ugyan nem emelkedett, viszont nőtt az egy szerződésre jutó díjbevétel. A kedvező tendenciáknak köszönhetően a magyar lakosság nettó pénzügyi vagyonán belül az életbiztosítási tartalékok 2019-ig csökkenő aránya enyhe emelkedésnek indult – hívta fel a figyelmet Pandurics Anett, a Mabisz elnöke egy minapi konferencián.

A járvány ellenére jó évük volt a hazai biztosítóknak. Fotó: depositphotosA járvány ellenére jó évük volt a hazai biztosítóknak. Fotó: depositphotos

Az aligha számít meglepetésnek, hogy a nemélet-üzletágon belül az utasbiztosítások piaca gyakorlatilag összeomlott, díjbevétele 59 százalékkal esett vissza, hiszen a koronavírus-járvány miatt jelentősen csökkent – kevésbé finoman szólva, gyakorlatilag lenullázódott – az idegenforgalom, így az utazások biztosítása iránti igények is jócskán elapadtak. Csak érzékeltetésül: a nemélet-piac növekedése utasbiztosítások nélkül 6,8 százalékos volt, miután szinte minden más nemélet-termékcsoport növekedni tudott. A kötelező gépjármű felelősségbiztosítási (kgfb) piac például több mint hét százalékkal. Igaz, az eredménykimutatást még tavaly is korrigálta a kgfb-díjbevételi statisztikákba beépülő biztosítási adó áthúzódó hatása, ezt kiszűrve csak mintegy három százalékos lett volna a bővülés.

Ami az egyes biztosítókat illeti, a bruttó díjbevételek alapján lapcsoportunk által hagyományosan elkészített rangsorok 2020-as verziója is visszatükrözi azt, hogy összességében a helyzet nem változott, legfeljebb az arányok, de azok is árnyalatnyit. Eszerint az öt legnagyobb biztosító piaci koncentrációja ugyan kis mértékben, 1,5 százalékponttal csökkent 2019-ről 2020-ra, ám az még így is 58,6 százalékos. Ez látszólag magas aránynak tekinthető, ám a Mabisz elnöke a koncentrációt közepesnek ítéli meg, szerinte a magyar biztosítási piacon erős a verseny.

Más kérdés, hogy míg az első négy helyen ugyanazok állnak, mint egy évvel korábban, addig az ötödik helyen változás történt. Lecsúszott arról a Magyar Posta Életbiztosító, ráadásul mindjárt két helyet is veszített, annak következtében, hogy csaknem 11 százalékkal kevesebb bruttó díjbevételre tett szert 2020-ban, mint egy évvel korábban. Emiatt az egy évvel korábban nemcsak közvetlenül mögötte végzett Union Vienna előzte meg, hanem a 2019-es díjbevétele alapján még két hellyel hátrébb rangsorolt NN is. 

A másik nagy visszakozó a CIG Pannónia Első Magyar Általános Biztosító, amelynek díjbevétele óriásit, közel 70 százalékot zuhant egy év alatt, így mindkét BNP Paribas Cardif-biztosító (az élet és a nem-élet is) elé tudott kerülni. Ez még akkor is mellbevágó, ha Mészáros Lőrinc érdekeltsége, a Hungarikum Biztosítási Alkusz Kft. csak tavaly nyáron vette át a hatalmat a CIG két biztosítójában, így a tulajdonosváltással kapcsolatban megfogalmazott ígéretek megvalósulását még nem lehet számon kérni rajta – mindenekelőtt azt, hogy a 2023 közepétől egymással egyesülő Budapest Bank, MKB, Takarékbank hármas mintegy 1,9 milliós ügyfélköréből minél többet cserkész be majd. 

Az utazási hajlandóság Covid nyomán már említett visszaesése miatt kevésbé furcsa, hogy a CIG nem-élet biztosítójánál is jobban, több mint 70 százalékkal zuhant az Európai Utazási Biztosító (EUB) bevétele. Emiatt az EUB-nak 2020-ban olyan alacsony díjbevétele származott, hogy a 22-es rangsor legutolsó helyén találta magát. A 2019-ben még mögötte lévők közül hárman is megelőzték, a már említett BNP Paribas Cardif életbiztosítója, valamint a hagyományosan alacsony skálán mozgó D.A.S Jogvédelmi és MÜBSE Magyar Ügyvédek Kölcsönös Biztosító Egyesülete. 

Bár a MÜBSE 2020-as eredményét még nem ismerjük (a küldöttgyűlés azt már elfogadta, de még nem tette közzé), feltehetően a tavalyi évét sem zárta mínuszban. Ha valóban így történt, akkor egyrészt rögzíthető, hogy a 22 Mabisz-tag biztosító mintegy 82 milliárd forintos adózott nyereséggel zárta a 2020-as évet, 17 százalékkal többel, mint a 2019-est. Másrészt a MÜBSE megelőlegezett pozitív szaldója azt is jelenti, hogy mindössze egy biztosító lett veszteséges a magunk mögött hagyott évben, eggyel kevesebb, mint 2019-ben.

Ez az egy bukóval zárt intézmény a már a bruttó díjbevételek kapcsán kivesézett CIG Pannónia Első Magyar Általános Biztosító, amely tavalyelőtt is az egyik negatív eredményt elért cég volt. Igaz, 2020-ban csaknem feleakkora mínuszt hozott össze, mint egy évvel korábban – ha valami bíztatót szeretnének olvasni a tőzsdén forgó CIG részvényesei. Amit még fokozhatunk azzal, hogy a másik 2019-es vesztesnek, a CIG életbiztosítójának viszont sikerült az elmúlt évben nyereségbe fordulnia. Olyannyira, hogy a tavalyelőtti utolsó, 22. pozícióval szemben egyből 7-tel feljebb, a 15.-ben találta magát.

A legnagyobb arányú, csaknem hatszoros profitbővülés ugyanakkor a D.A.S. Jogvédelmi Biztosító nevéhez fűződik, nem csoda, hogy ez egyúttal azt is jelentette, ő produkálta a második legnagyobb, három helyes előrelépést, amelynek következtében a 17. helyre sorolódott. Míg a Genertelnek két helyet is sikerült feljebb lépnie, a 16.-ról a 14.-re, hála annak, hogy a 2020-as üzleti évét több mint két és félszer magasabb adózott nyereséggel zárta, mint a 2019-est. 

Az eredmények alapján felállított rangsorban két helyen történt közvetlen csere. A 2020-ban az egy évvel korábbinál több mint másfélszer nagyobb profitot bezsebelt Uniqa Biztosító került az Union Vienna elé, a 8. pozícióba, míg ugyanezt a bakugrást a Grawe Életbiztosító is végre tudta hajtani, amely a 2019-ben még előtte végzett Magyar Posta Életbiztosítót maga mögé utasítva bekerült a Top 10-be. 

Jól indult a 2021-es év

Ami a kilátásokat illeti, bizakodásra adhat okot, hogy az idei első negyedévben 7,1 százalékkal magasabb, 360 milliárd forint lett a biztosítók díjbevétele, mint 2020 első három hónapjában. Ezt Pandurics Anett a Mabisz hétfői sajtótájékoztatóján azzal magyarázta, hogy a tavalyi első negyedév utolsó két hetében köszöntött be a lezárás, a mostanira pedig sikerült megoldásokat találni a pandémiás helyzet kezelésére.

A korábbi évek tendenciáival ellentétben most az életbiztosítások hasítottak jobban, az azokból származott idei első negyedéves bruttó díjbevételek több mint 10 százalékkal haladták meg az előző év azonos időszakáét. E régen látott bővülés értékét növeli, hogy azt már csak részben hajtotta az egyszeri díjas szerződések növekedése, inkább a rendszeres díjas szerződések 11,5 százalékos emelkedése volt a mozgatórúgó. A Mabisz tavaly év végi nyugdíjbiztosítási kampánya is eredményt hozott, részben ennek is köszönhető a nyugdíjbiztosítási díjbevétel 11,2 százalékos bővülése. Az ügyfelek egyre inkább érdeklődnek ez iránt a termékkör iránt, a pandémia erre és az egészségbiztosításokra is ráirányította a figyelmet – hangsúlyozta Pandurics Anett. 

Az is pozitívum, hogy az unit linked életbiztosítások díjbevétele is több mint 8 százalékkal gyarapodott, így összességében a lakossági megtakarítási tortán belül is nőtt az életbiztosítások súlya. Az ügyfelek és a közvetítők is felelősen viselkednek, ami a törlések, visszavásárlások számán is látszik. Az egyszeri díjas portfolióhoz az ügyfelek egy része hozzányúlt, amihez a lakásfelújítások támogatásának is köze lehet – véli Pandurics Anett. 

A nem-élet üzletágon belül a vállalati vagyonkörben következett be óriási növekedés, a kgfb-díjbevétel 2,1 százalékkal emelkedett, az utasbiztosítási szegmens 66 százalékkal csökkent. Mindenki készül a nyárra, a belföldi utazásokra is vannak megoldások a piacon. Nagy kérdés, hogy az idei szezonban mennyien fognak utazni, de a társaságok mind készülnek, egyre többen vezettek be fedezeteket, szüntettek meg kizárásokat a Covid kapcsán is – közölte a Mabisz elnöke.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vállalat Tőzsdepszichológia kezdő és haladó befektetőknek
Natív tartalom | 2021. szeptember 10. 09:38
Amennyiben valaki arra az elhatározásra jut, hogy el szeretne kezdeni aktívan befektetni vagy tőzsdézni, általában előadásokra regisztrál, vagy vásárol egy-egy könyvet a témában. Szerencsére egyre több író könyve jelent meg az elmúlt években magyar nyelvű kiadásban, azonban még ezen felül is több tucat könyvet is érdemes lenne lefordítani amerikai vagy éppen más nemzetiségű írók műveiből, ha hasznos információt szeretnénk kapni.
Vállalat 400 milliárd! Óriási kötvénykibocsátásra készül a 4iG
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 10. 06:51
Emellett az igazgatóság 7 milliárd forintos tőkeemelésről is dönthet. Mindkét felhatalmazás két évre szólna és az informatikai cég további akvízicióit finanszírozná.
Vállalat Nagyon ritkán, de idegrendszeri rendellenességet okozhat az AstraZeneca
MTI | 2021. szeptember 9. 13:31
A Guillain-Barré szindróma esetén a szervezet saját immunrendszere megtámadja az egészséges perifériás idegsejteket.
Vállalat Új néven szállít majd házhoz a NetPincér
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 7. 19:49
Néhány héten belül teljesen új arculattal, foodpanda néven működik tovább.
Vállalat Új hirdetési webshop indult, online-erős kkv-knak
PR | 2021. szeptember 7. 11:05
Minden kkv-marketinges és -cégvezető tudja, hogy a márkaépítés fontos. A DisplayNOW hirdetési webshop azért jött létre, hogy a cégek építhessék a márkájukat, és így értékesítésük is hatékonyabb, eredményesebb legyen.
Vállalat Meg kell tanulni a koronavírussal élni, még az autóiparnak is
Király Béla | 2021. szeptember 6. 18:25
Az idei év egyik legnagyobb problémája a félvezetők hiánya, amely erősen sújtja a járműipart, de néhány más szektorban is okoz fennakadásokat. Az autógyárak egyik legnagyobb mikrochip-beszállító vállalatának vezetője szerint meg kell találni a módot, hogy a járvány újabb hullámai esetén se álljon le az élet, az ugyanis világszerte komoly gazdasági problémákat okozhat. Látva a magyarországi gyárak küzdelmét, borítékolható, hogy a nehézségek hazánk gazdasági növekedését is befolyásolják.
Vállalat Átrendezte a hazai lízingpiacot a koronavírus
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 6. 09:55
2021. első fele leginkább a termelőeszközök finanszírozásában jelentett nagy növekedést.
Vállalat Jövő év végén indul a debreceni vakcinagyár
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 5. 16:18
Évi több mint 20 millió vakcinát állíthatnak elő.
Vállalat Jelentős átalakítások jönnek az Index.hu körüli lapoknál 
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 2. 18:20
Nagy átszervezéssel indul az ősz az Indamedia több kiadványánál  
Vállalat Nekiestek a Google-nak és az Apple-nek az oroszok
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 2. 17:51
A belügyeibe való beavatkozással vádolt amerikai IT-cégeket az orosz külügyi szóvivő csütörtöki moszkvai sajtótájékoztatóján.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos