3p
Olcsó és jó telefonokat gyárt Ázsia, ez lehet az amerikai gyártó veszte.
Minden típus stabilabb lesz az új iOS 9-cel. MTI Fotó: Kallos Bea

Az Apple és Kína közötti harc nem újkeletű – akárhogy próbálkozik, képtelen terjeszkedni a lassan túltelítetté vált piacon, ráadásul az ázsiai óriás a saját kezébe vette a sorsát, és kiállva egy saját terméke mellett betiltaná az Apple legújabb termékét. A régen még „kici óccó” kategóriás gyártók mára nemhogy lekörözik az amerikai óriást, de szálanként verik bele a szöget a koporsójába. Összeszedtük, mik azok, amivel az iPhone nem tudja felvenni a versenyt a kínai konkurenciával szemben.

Neked megéri a kereseted felét?

Az Apple termékei mindenhol a prémium kategóriába tartoznak – egy zárt, biztonságos rendszert kínál, számtalan szolgáltatással, mindehhez pedig egy gusztusos, erős eszközt, ami mára státuszszimbólummá vált. A „klubtagságnak” persze ára is van, a legújabb S6-ért 749 dollárt (5000 jüant) kell fizetni, írja a Bloomberg. Ez viszont egy átlagos kínai keresetének több, mint a háromnegyede. A jelenleg legnagyobbnak számító helyi gyártó, a Huawei kevesebb, mint feleennyiért kínálja a saját (egyébként prémium kategóriás) termékeit.

Huawei mobiltelefon

Már nem a gagyi szinonimája a kínai

A kínaiak átlagosan kétévente cserélik le a telefonjukat (ez megmagyarázza, hogy miért nem hozta a hozzá fűzött reményeket a 6-os széria – egyszerűen nem jött ki a ciklus), de ez még nem garantálja a sikert: nagyban függ attól, hogy mit tud az új készülék. Ma már a kínai gyártók is képesek fémházat, ujjlenyomat-olvasót, gyorsabb processzort és tűéles képernyőt kínálni, így az Applenek valami újjal kell előrukkolnia, ha meg akarja nyerni magának a kínaiakat.

Mekkora a barátság?

Az Apple kínai szegmense 2013 és 2015 között 59 milliárd dollárra növelte az árbevételét, ami meglehetősen agresszív terjeszkedésnek mondható, tavaly márciusban már 35 üzlete volt Kína-szerte, szemben a megelőző évi 21-gyel. A bosszúságok ellenére a gyártó igyekezett jó viszonyban maradni a kínai vezetéssel, egyebek mellett ezért is terveztek egy 1 milliárd dolláros beruházást a legnagyobb kínai személyszállítási cégbe, a Didi Chuxingba.

Hardware gyártó helyett szolgáltató?

Az elemzők szerint az iPhone 7-es bejelentése hozhat némi enyhülést az Applere nehezedő nyomáson, a telefonpiac telítődése azonban lefölözheti a gyártó sikereit. Ezt hidalhatják át az új szolgáltatások, az App Store például már a második legnépszerűbb alkalmazás Kínában, rengetegen használják vásárlásra, játékok és zenék letöltésére. Mivel a rendszer zárt, így egy vásárlás után már valószínűbb, hogy a felhasználó márkahűséget fogad, és a jövőben is Apple termékeket fog vásárolni, az újabbak

Az Apple egyébként holnap, azaz július 26-án teszi közzé a negyedéves eredményeit és a jövőbeni terveit, érdemes lesz figyelni, mit talál ki a vezérigazgató, Tim Cook.

A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vállalat Bevásárolt a Waberer's a szomszédban, további növekedést alapoznának meg
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:08
A szerb piac meghatározó szereplőjében szerzett többségi részesedést a magyar logisztikai óriás.
Vállalat Nagyot mentek a Volkswagen tömegmárkái 2023-ban
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 16:47
A Volkswagen-csoporthoz tartozó tömegmárkák (Core csoport) összesített árbevétele tavaly 21 százalékkal 138 milliárd euróra nőtt, a működési eredmény 80 százalékkal 7,3 milliárd euróra emelkedett.
Vállalat Menekülőre fogta a Boeing vezére
Privátbankár.hu | 2024. március 25. 14:33
2024 végén távozik a Boeingtől David Calhoun vezérigazgató. 
Vállalat Szabálysértésen kapta az Apple-t, a Google-t és a Metát az Európai Bizottság
Privátbankár.hu | 2024. március 25. 14:16
Az Európai Bizottság vizsgálatot indított az Apple, a Google és a Meta vállalat ellen, hogy megfeleltek-e a digitális piacokról szóló szabályozásnak (DMA) - jelentette be Margrethe Vestager digitális korra felkészült Európáért felelős uniós biztos hétfőn.
Vállalat Óriási dobást jelentett be a Revolut – a magyar ügyfelek is örülhetnek
Privátbankár.hu | 2024. március 25. 08:43
Március 25-től már elérhető a lehetőség.
Vállalat Újabb terheket kaphat a nyakába a Spar
Privátbankár.hu | 2024. március 22. 14:16
Rövid időn belül újabb kormányzati sarcok nehezíthetik a Spar és még pár külföldi kiskereskedelmi lánc itteni életét.
Vállalat Rásütött a nap a Waberer’s kamionjaira
Privátbankár.hu | 2024. március 22. 10:06
A logisztikai szolgáltató 711 millió eurós árbevétel mellett közel 96 millió euróra növelte EBITDA és 43 millió euróra EBIT (üzemi) eredményét. Rekordévet zárt, és nagyobb osztalékot is fizet.
Vállalat A horvát sportautógyártó elbúcsúzik a kényszermunkát alkalmazó kínai cégtől
Bózsó Péter | 2024. március 21. 19:01
A horvát elektromos luxusautógyár, a Rimac kiszáll a kínai akkumulátorgyártóval, a Camel Grouppal közös vállalkozásából.
Vállalat Új gyárakkal szórja meg a világpiacot a Mapei
Mester Nándor | 2024. március 20. 12:43
Közép-Európában egyelőre nem terveznek új üzemet. Ukrajnában nagy lehetőséget látnak, ha véget érnek a harcok és egy újjáépítést segítő olasz állami programba bekapcsolódnának, mint Itália legnagyobb építőipari cége.
Vállalat Tudja, mekkorát kaszált tavaly év végén a Xiaomi?
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 17:34
A vártnál nagyobb bevételt és profitot realizált 2023 IV. negyedévében a Xiaomi, melyben nagy szerepe volt az új Mi14-es modellüknek.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG