<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
Olcsó és jó telefonokat gyárt Ázsia, ez lehet az amerikai gyártó veszte.
Minden típus stabilabb lesz az új iOS 9-cel. MTI Fotó: Kallos Bea

Az Apple és Kína közötti harc nem újkeletű – akárhogy próbálkozik, képtelen terjeszkedni a lassan túltelítetté vált piacon, ráadásul az ázsiai óriás a saját kezébe vette a sorsát, és kiállva egy saját terméke mellett betiltaná az Apple legújabb termékét. A régen még „kici óccó” kategóriás gyártók mára nemhogy lekörözik az amerikai óriást, de szálanként verik bele a szöget a koporsójába. Összeszedtük, mik azok, amivel az iPhone nem tudja felvenni a versenyt a kínai konkurenciával szemben.

Neked megéri a kereseted felét?

Az Apple termékei mindenhol a prémium kategóriába tartoznak – egy zárt, biztonságos rendszert kínál, számtalan szolgáltatással, mindehhez pedig egy gusztusos, erős eszközt, ami mára státuszszimbólummá vált. A „klubtagságnak” persze ára is van, a legújabb S6-ért 749 dollárt (5000 jüant) kell fizetni, írja a Bloomberg. Ez viszont egy átlagos kínai keresetének több, mint a háromnegyede. A jelenleg legnagyobbnak számító helyi gyártó, a Huawei kevesebb, mint feleennyiért kínálja a saját (egyébként prémium kategóriás) termékeit.

Huawei mobiltelefon

Már nem a gagyi szinonimája a kínai

A kínaiak átlagosan kétévente cserélik le a telefonjukat (ez megmagyarázza, hogy miért nem hozta a hozzá fűzött reményeket a 6-os széria – egyszerűen nem jött ki a ciklus), de ez még nem garantálja a sikert: nagyban függ attól, hogy mit tud az új készülék. Ma már a kínai gyártók is képesek fémházat, ujjlenyomat-olvasót, gyorsabb processzort és tűéles képernyőt kínálni, így az Applenek valami újjal kell előrukkolnia, ha meg akarja nyerni magának a kínaiakat.

Mekkora a barátság?

Az Apple kínai szegmense 2013 és 2015 között 59 milliárd dollárra növelte az árbevételét, ami meglehetősen agresszív terjeszkedésnek mondható, tavaly márciusban már 35 üzlete volt Kína-szerte, szemben a megelőző évi 21-gyel. A bosszúságok ellenére a gyártó igyekezett jó viszonyban maradni a kínai vezetéssel, egyebek mellett ezért is terveztek egy 1 milliárd dolláros beruházást a legnagyobb kínai személyszállítási cégbe, a Didi Chuxingba.

Hardware gyártó helyett szolgáltató?

Az elemzők szerint az iPhone 7-es bejelentése hozhat némi enyhülést az Applere nehezedő nyomáson, a telefonpiac telítődése azonban lefölözheti a gyártó sikereit. Ezt hidalhatják át az új szolgáltatások, az App Store például már a második legnépszerűbb alkalmazás Kínában, rengetegen használják vásárlásra, játékok és zenék letöltésére. Mivel a rendszer zárt, így egy vásárlás után már valószínűbb, hogy a felhasználó márkahűséget fogad, és a jövőben is Apple termékeket fog vásárolni, az újabbak

Az Apple egyébként holnap, azaz július 26-án teszi közzé a negyedéves eredményeit és a jövőbeni terveit, érdemes lesz figyelni, mit talál ki a vezérigazgató, Tim Cook.

A rovat támogatója a 4iG

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vállalat A Gazprom visszatáncolt az osztalékfizetéstől - óriásit zuhant a részvényárfolyam
Privátbankár.hu | 2022. június 30. 12:04
Korábban még úgy volt, hogy a nyereség felét kifizeti a részvényeseknek a Gazprom, a közgyűlés viszont most úgy döntött, hogy nem adnak ki egy fillért sem. A bejelentésre nagyot zuhant a részvényárfolyam.
Vállalat Nehéz idők várnak a környezetszennyező cégekre
Privátbankár.hu | 2022. június 28. 14:24
Húszszorosára is nőhet a piaci igény a globális felmelegedés csökkentését célzó szén-dioxid-kvóták iránt 2035-re.
Vállalat Saját részvényeket vásárolt a 4iG
Privátbankár.hu | 2022. június 24. 08:06
Rendkívüli közleményt adott ki a vállalat, sávátlépés nem történt.
Vállalat Mit hozhat a nyár a kkv-k finanszírozásában? – interjú Szerdahelyi Róberttel
Natív tartalom | 2022. június 23. 09:46
Júliustól új feltételekkel kaphatnak támogatott hiteleket a kis és középvállalkozások. Mit hoz a nyár? Hogyan hatnak a változások a magyar kis- és középvállalkozások hitelfelvételi kedvére? Ezekről is beszélgettünk Szerdahelyi Róberttel, az Erste Bank kkv üzletágának vezetőjével.
Vállalat Tovább növelte árbevételét a Magyar Suzuki
Privátbankár.hu | 2022. június 22. 13:23
A Magyar Suzuki Zrt. tavalyi eredményei alapján 14,48 százalékos részesedéssel hatodik éve uralja a hazai újautó eladásokat. A vállalat 1.754,2 millió euró nettó árbevétellel zárta a 2021-es évet, amely 6 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest.
Vállalat Újabb európai cég vesz részt a világ legnagyobb gázmezőjének kitermelésében
Privátbankár.hu | 2022. június 19. 14:48
A franciák után az olaszok is részesedést szereztek a katari projektben.
Vállalat Szijjártó Péter bejelentette az év eddigi legnagyobb beruházását
Privátbankár.hu | 2022. június 17. 12:59
Egy dél-koreai vállalaté Nyíregyházán.
Vállalat Pénzt tolnak a németek a Gazprom egykori leánycégébe
Privátbankár.hu | 2022. június 15. 16:20
A gázellátás biztosítása érdekében a német kormány tőkeinjekcióval állítja talpra a Gazprom egykori németországi gázforgalmazó leányvállalatát.
Vállalat Céges villanyautót venne? Most nagyon olcsón megteheti
Privátbankár.hu | 2022. június 15. 10:24
A piaci kamat negyedét kell csak fizetni egy új konstrukcióban.
Vállalat Három tőzsdei cég beszámolóját is kifogásolja az MNB
Privátbankár.hu | 2022. június 15. 07:29
A könyvvizsgálói véleményekkel van gond.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG