3p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az amerikai példákat követve egy németországi startup vállalkozás is megtette az első nagy lépést a fúziós energia kereskedelmi hasznosításának lehetősége felé. A cél nincs közel, de érdemes várni.

A német Proxima Fusion startup vállalkozás megszerezte az első tőkebefektetést ahhoz, hogy alkalmassá tegye a kereskedelmi célú energiatermelésre bizarr, hajfonathoz hasonló szerkezetű fúziós generátorát – adta hírül a Financial Times nyomán a Thenextweb.com hírportál.

A fúziós energia a nukleáris energiának az a formája, amely a napban lejátszódó atommagfúziót másolja. Vízalapú nyersanyaga jóval nagyobb energiaforrást ígér, mint a maghasadást kihasználó, hagyományos atomerőművek, radioaktív hulladék nélkül.

A Proxima Fusion hétmillió eurót (2,6 milliárd forint) gyűjtött be, hogy továbbfejlessze sztellarátorát. Ez egy olyan berendezés, amely képes a fúziós energia ellenőrzött termeléséhez szükséges forró plazmát mágneses mezőben egyben tartani. Elnevezése arra utal, hogy a csillagokban lezajló energiatermelést utánozza.

A nukleáris energia egy formája. Fotónk illusztráció: Depositphotos
A nukleáris energia egy formája. Fotónk illusztráció: Depositphotos

Bár az első befektetés összege szerény, mégis figyelemre méltó, ugyanis nem egy ad hoc vállalkozásról van szó. A Proxima a nagy tiszteletnek örvendő német Max Planck Institute for Plasma Physics kutatóintézet spinout vállalata. A Max Planckban még híres amerikai MIT-nél is nagyobb létszámú kutatócsapat foglalkozik a fúziós energia fizikájával és technológiájával.

Az intézet építette a világ legnagyobb sztellarátorát, amelyet Wendelstein 7-X-re kereszteltek.

Ez a berendezés 27 év kutatómunkával, a legújabb szuperkomputeres technológiával és 1,3 milliárd euró (481 milliárd euró, egy budapesti metróépítés költségének nagyságrendjébe illeszkedő összeg) befektetésével készült el.

Versenyeznek a technológiák

A sztellarátor a hasonló célú, tórusz alakú tokamak alternatívája a fúziós energia termelésében. Az 1960-as években felhagytak a vele kapcsolatos kutatásokkal, mert túl bonyolultnak találták a szerkezetét a tokamakéval szemben. Van azonban egy nagy előnye. Ha egyszer beindul, képes folyamatosan működni, míg a tokamak mágnestekercseit időről időre karban kell tartani.

A tokamak képviseli a könnyű tervezés és a nehéz üzemeltetés párosítását, míg a sztellarátor a nehéz tervezést és a könnyű üzemeltetést – mondja Ian Hogarth a Plural Plaform befektetési cég társalapítója. Ez a vállalat tolta be a hétmillió eurót a Proxima Fusionba.

A magán-tőketársaságok eddig a tokamak technológia kezdő vállalkozásaiban láttak fantáziát. Ilyen a MIT spinoutja, a CFS, amelyet kétmilliárd dollárra (692 milliárd forint) értékeltek befektetéseikkel. Ugyanakkor a sztellarátor megoldásban elért áttörés, amit a Proxima megjelenése mutat, új utat nyithat a fúziós energia elérhetővé tételéért folyó versenyben. Egyben megerősíti a technológia térképén Európa helyét.

Ugyanakkor a szakértők óvatosságra intenek a reményekkel kapcsolatban Thomas Klinger, a Max Planck Instutute egyik vezetője úgy véli, hogy a kereskedelmi célú fúziósenergia-termelés 25 év múlva válhat reálissá.

A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vállalat Gyatrák az adatok vagy becslésekkel kell beérni?
Rácz Gergő | 2023. szeptember 27. 19:01
Ha egy ügyfél befektetési tanácsot kér, az őt tanácsokkal ellátó cég is csak az általa megismerhető adatokból és a számos más forrásra alapuló becslésekből tud kiindulni – mondta Dominik Varga, az Erste Asset Management elemzője. Ezzel együtt az ESG alapú számolás nem fog elmúlni, ezzel bármelyik hitelre vágyó vállalatnak is számolnia kell.
Vállalat Hogyan lesz pénzem abból, hogy környezettudatos befektető vagyok?
Rácz Gergő | 2023. szeptember 27. 17:39
Saját, jól megfontolt üzleti érdeke már most is a vállalati szektornak, hogy amit csak lehet újrahasznosítson, ahelyett, hogy a kitermelésért és a szállításért fizessen. Jürgen Verschaeve, a KBC Asset Management vezető szakértője szerint itt nem is arról van szó, hogy valaki zöldnek mutassa magát, hanem, hogy jól vezesse a cégét.
Vállalat Többet kaszálhat a Magyar Telekom, mint gondolta
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 26. 18:16
Minden javulhat.
Vállalat Teletömte bevásárlókosarát az Air France-KLM csoport
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 26. 15:44
Egyszerre ötven darab Airbus A350-es repülőgépet rendelt.
Vállalat A Lego visszavonulót fúj, és ez az egész Földnek fájni fog
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 25. 12:03
Nem jött össze a nagy terv, továbbra sem vehetünk lelkiismeretfurdalás nélkül az építőkockákból.
Vállalat Bizarr akcióval mentenék meg a Taromot
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 24. 16:21
A szakszervezet adakozással mentené meg a bajba került román légitársaságot. A cégvezetés nincs oda ezért. 
Vállalat Bekeményítenek a vállalatok, jönnek a fenyegetések: támadás indul a home office ellen
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2023. szeptember 17. 18:01
A vállalatvezetők 90 százaléka úgy véli, hogy belátható időn belül vissza kell szorítani a távmunkát az amerikai piacon, mert rontja a dolgozók munkájának hatékonyságát és gyengíti a cégek szervezeti kultúráját. Ugyanakkor az ötnapos munkahét visszaállítása majdnem lehetetlen feladatnak tűnik. 
Vállalat A konferenciaszervezés 7 lépése, amivel eseményünket még sokáig fogják emlegetni
Márkázott tartalom | 2023. szeptember 17. 13:36
Nem véletlen, hogy a konferenciaszervezésre egész üzletág épül: ez egy olyan összetett terület, amely rengeteg szakértelmet és rutint igényel. Ha mégis önállóan vágnánk bele, akkor készüljünk fel! Nem lesz egyszerű egy olyan eseményt létrehozni, ami nemcsak profi, de érdekes és izgalmas is.
Vállalat Figyelem! Jelentősen módosulnak a cégekre vonatkozó ESG-előírások
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 12. 11:28
Alapjaiban változtathatja meg a cégek – nemcsak a nagyvállalatok, köztük a bankok és biztosítók, hanem a kis- és középvállalkozások (kkv) – működését, hogy a jövőben már olyan auditált (!) nem pénzügyi beszámolókat kell készíteni, ami nemzetközi szabványok alapján gyűjtött ESG-releváns adatokra támaszkodik. 
Vállalat Újabb sztrájk jön a Ryanairnél - durva meglepetés várta a vezérigazgatót
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 7. 14:54
Két hónapon belül negyedszer lépnek sztrájkba szeptember 14-én és 15-én a Ryanair diszkont légitársaság brüsszeli pilótái, magasabb fizetést és jobb munkakörülményeket követelve - közölte a VRT belga hírcsatorna csütörtökön a pilótákat képviselő szakszervezetek bejelentésére hivatkozva.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG