6p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az utóbbi időszakban számos kritika érte a vállalatot, amiért teret ad a szélsőséges, erőszakot promotáló tartalmaknak. Az új programok segítségével minden hónapban videók millióit törlik az oldalról, sok esetben azonban még mindig komoly fejtörést okoz, valóban káros vagy hamis-e az adott tartalom. Szélsőséges csoportok, gyűlöletkeltés és gyermekvédelem - ezek az oldal legnagyobb ellenségei idén.

A világ egyik leghíresebb videómegosztója több mint 5 millió videót távolított el az oldalról a tavalyi év utolsó negyedévében, mivel azok valamilyen módon megsértették a tartalmakkal kapcsolatos irányelveket – derült ki a vállalat legfrissebb közleményéből. A cég így reagált korábban ért kritikákra a szélsőséges tartalmakkal kapcsolatban - írja a Reuters.

A videómegosztót számos kormányszerv támadta az utóbbi időszakban, amiért nem tesz eleget a szélsőséges tartalmak eltávolítása érdekében, a Procter & Gamble Co, valamint az Under Armour Inc egy időre bojkottálták is a szolgáltatást, miután hirdetéseiket az irányelveknek nem megfelelő videók mellett látták viszont. A szolgáltató szerint a folyamat szoftveres automatizálása jelentősen felgyorsítja a videók blokkolását, ugyanakkor nincs összevethető adatuk a korábbi időszakokhoz képest.

Lopnak, csalnak és hazudnak - milliárdos károkat okoz a Facebook?

A videótartalmak javára változtatja meg hírfolyamát a Facebook. Az internetes óriás komoly versenyben van a Youtube-bal, mivel ők is a videókat tekintik üzleti modelljük legértékesebb darabjának. A bevételek szempontjából a vállalat számára elengedhetetlen, hogy a felhasználókat minél tovább az oldalon tartsa, ehhez azonban a Facebook gyakran etikátlan gyakorlatokhoz nyúl: a legnépszerűbb videókat egyszerűen ellopja vetélytársaitól. Részletek >>>

A vállalat elmondása szerint továbbra is szükséges egy emberekből álló csapat, akik ellenőrzik a szoftver által eltávolított mellet azt a további 1,6 millió videót, amelyek csupán pár emberhez jutottak el letiltásuk előtt. Ezeket a videókat a felhasználók és kormányszervek jelentései alapján vizsgálták, a program ugyanis nem szúrta ki őket.

A vádak nem csak a YouTube-ot, hanem az egyik legnagyobb közösségi oldalt, a Facebookot is érintették: Zuckeberg vállalata az idei első negyedévben csaknem 2 millió olyan videót blokkolt vagy látott el figyelmeztető szöveggel, amelyeknek közük volt az Iszlám Államhoz az Al-Kaidához. A problémás videók mihamarabb eltávolítása – legyen az mesterséges intelligencia vagy ember munkája – segíthet a cégnek megúszni az egyre szigorúbb szabályozást, valamint megőrizni a reklámokból származó bevételek volumenét. Ez már csak azért is fontos, mert a szakértők szerint továbbra is hatalmas igény van a hirdetők részéről az oldal használatra, másrészt a YouTube-ot birtokló Alphabet Inc. számára fő bevételi forrás a videómegosztón megjelenő hirdetések.

Szélsőséges vélemények

A YouTube elsősorban a szélsőséges videókra és feltöltőikre fókuszál és letörli azokat az anyagokat, amelyek gyűlöletkeltőek vagy erőszakot promotálnak. A feltöltők ilyenkor megrovásban részesülnek, minden harmadik megrovás után pedig letiltják a felhasználó hozzáférését a fiókjához a következő három hónapra. Ezen felül automatikusan letiltják azokat a videókat és felhasználókat, amelyeket kormányszervek terrorista csoportokként azonosítottak. A cég ráadásul továbbítja ezen anyagok digitális ujjlenyomatát a kiberbiztonsági cégek felé.

Kiakadtak az új törvényre - már a vélemény is tilos?

A német ellenzék szerint az új törvény jócskán megnyirbálja a szabad véleménynyilvánítást. A vállalatoknak ugyanis maguk kell eldönteniük, milyen tartalom minősül törvénysértőnek, emiatt pedig már az első napokban számos politikus és humorportál kapott letiltást a közösségi oldalakon. Sok szolgáltató ráadásul nem is német érdekeltségű, így a politikai befolyásolás veszélye is fenyegethet külföldről. Tovább >>>

Azok a videók, amelyek határesetnek minősülnek az irányelvek szerint, külön figyelmeztető jelzést kapnak és megvonják tőlük azokat a lehetőségeket, amelyek által kiemelt figyelmet kapának az oldalon. A YouTube ráadásul külön lehetőséget biztosít a hirdetőknek az ilyen videóknál, hogy ne kelljen az ilyen tartalmakat szponzorálniuk.

Bár az automatizált blokkoló rendszer felgyorsította az Iszlám Állammal vagy az Al-Kaidával kapcsolatos tartalmak letiltását, sokszor nehezen kezeli azokat a szélső-jobb oldali véleményvezéreket, akik a szabályokat betartva, nem konkrét gyűlöletbeszédeken keresztül hallatják hangjukat.

Gyűlöletbeszéd

A hamis hírek esetében már nagyobb a probléma, a vállalat szerint igencsak körülményes „igazság” irányelveket megfogalmazni a tartalmakkal szemben, így gyakran más szempontok alapján törlik ezeket. Az oldal például törölhet kitalált híreket, amennyiben annak témája zaklató vagy kényes valakivel szemben. Tavaly ősz óta az oldal előnyben részesít olyan hitelesített forrásokat a keresési találatoknál, mint a CNN és az NBC News, de a tervek szerint a releváns tartalmak mellett Wikipedia cikkek is megjelennének, ami segít a felhasználóknak eligazodni a valódi és a hamis tartalmak között.

Gyermekvédelem

Ettől függetlenül a YouTube-ot még mindig sok kritika éri, amiért nem reagál elég gyorsan a nemzetközileg is érdekesnek számító kiemelt híreknél, amikor is számos blogger kezdi feltölteni kommentárját. A vállalat ezen felül továbbra is megtartja azokat a tartalmakat, amelyek hírértéke kellően nagy, hogy ne számítson feltétlenül a tartalom hitelessége. Jó példa erre Lázár János bécsi kiruccanása, amely – bár szándékosan rossz színben tünteti fel a várost – pusztán hírértéke miatt fennmaradhatott az oldalon.

Az oldalnak a gyermekek védelmét is szem előtt kell tartania, a YouTube már tavaly elkezdte felszámolni azokat a tartalmakat, amelyekben veszélyes helyzetben láthatóak fiatalkorúak vagy rajzfilmfigurák nem megfelelően vannak ábrázolva. A cég ilyen esetben nem értesíti a hatóságokat, állításuk szerint ugyanis ilyenkor igen nehéz beazonosítani a tartalmak tulajdonosát. A tartalmakat birtokló felhasználók jelentést tehetnek az oldalon, amelyet a vállalat kivizsgált. A YouTube ezen felül erősebb szűrést alkalmaz az olyan kommentárokkal szemben, amelyek nem megfelelő kontextusban említenek fiatalkorúakat.

Szólásszabadság vagy gyűlöletbeszéd: ez jelentheti a videómegosztó végét?

Igazi kötéltáncot jár a YouTube: állami szervek, döntéshozók és aggódó szülők folyamatosan szigorítanák az oldalon megjelenő tartalmakat, miközben a vezető márkák sem szeretnék hirdetéseiket a terrorizmus promotáló tartalmak mellett látni – ha viszont minden kérésnek eleget tennének, komoly veszélybe sodornák a véleménynyilvánítás és a szabad internet alapköveit. További részletek a Privátbankár.hu-n. >>>

A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vállalat Telekom-ügyfél? Fontos bejelentést tett a szolgáltatója
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 11:18
Klímavédelmi, digitalizációs és sokszínűségi célok mentén meghatározott fenntarthatósági stratégiájának (2021-2030) harmadik évéről számolt be a Magyar Telekom Fenntarthatósági Jelentésében, amelyet az Éves Jelentéssel egy napon, április 16-án publikált. 
Vállalat Profitboom, forgalomcsökkenéssel: erre volt képes az Ericsson
Privátbankár.hu | 2024. április 16. 12:55
Az Ericsson AB svéd távközlési berendezésgyártó negyedéves nyeresége növekedéséről, ugyanakkor bevételének csökkenéséről jelentett kedden.
Vállalat A Tesla-vezér minden tizedik dolgozót kirúgja
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 15:12
Egy vállalati belső levél is kiszivárgott, amelyben Musk lényegében elbúcsúzott az érintettektől.
Vállalat Jókora gyomrost kapott az Apple
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 11:32
Legnagyobb riválisa vitte be az ütést.
Vállalat Emelt osztalékot fizet a Waberer’s
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 17:34
Egy rekord év után.
Vállalat Horvát céggel kötött üzletet a Mol
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 17:12
A Janaf kőolajvezeték-üzemeltető 2,2 millió tonna kőolajat szállít 2024 végéig.
Vállalat Nagyon jól megy a Duna House-nak idén eddig
Privátbankár.hu | 2024. április 9. 09:04
Közel 4 milliárd forintot zsebeltek be csak jutalékokból, de minden szegmens jól teljesített az első negyedévben.
Vállalat Az Appeninn elkezdett kaszálni ingatlanjain
Privátbankár.hu | 2024. április 5. 11:51
Tavaly 142 százalékkal 19,5 millió euróra növelte ingatlan-bérbeadási bevételeit az Appeninn-csoport, adózott eredménye 22,8 millió euróra emelkedett.
Vállalat Az Autowallis megújítja vezetését - kik a jelöltek?
Privátbankár.hu | 2024. április 5. 11:10
Az AutoWallis új igzagatósági és felügyelő bizottsági tagokat választ április 26-ai rendes közgyűlésén, és nem tervez osztalékot fizetni.
Vállalat Óvatos a Vertikal Group, nem költi el a profitot
Privátbankár.hu | 2024. április 3. 16:51
A Vertikal Group Nyrt. a tavalyi 765 millió forint adózott eredményét az eredménytartalékba helyezné a további növekedés finanszírozására az igazgatóság - közölte a környezetgazdálkodással foglalkozó társaság szerdán.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG