TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Az utóbbi időszakban számos kritika érte a vállalatot, amiért teret ad a szélsőséges, erőszakot promotáló tartalmaknak. Az új programok segítségével minden hónapban videók millióit törlik az oldalról, sok esetben azonban még mindig komoly fejtörést okoz, valóban káros vagy hamis-e az adott tartalom. Szélsőséges csoportok, gyűlöletkeltés és gyermekvédelem - ezek az oldal legnagyobb ellenségei idén.

A világ egyik leghíresebb videómegosztója több mint 5 millió videót távolított el az oldalról a tavalyi év utolsó negyedévében, mivel azok valamilyen módon megsértették a tartalmakkal kapcsolatos irányelveket – derült ki a vállalat legfrissebb közleményéből. A cég így reagált korábban ért kritikákra a szélsőséges tartalmakkal kapcsolatban - írja a Reuters.

A videómegosztót számos kormányszerv támadta az utóbbi időszakban, amiért nem tesz eleget a szélsőséges tartalmak eltávolítása érdekében, a Procter & Gamble Co, valamint az Under Armour Inc egy időre bojkottálták is a szolgáltatást, miután hirdetéseiket az irányelveknek nem megfelelő videók mellett látták viszont. A szolgáltató szerint a folyamat szoftveres automatizálása jelentősen felgyorsítja a videók blokkolását, ugyanakkor nincs összevethető adatuk a korábbi időszakokhoz képest.

Lopnak, csalnak és hazudnak - milliárdos károkat okoz a Facebook?

A videótartalmak javára változtatja meg hírfolyamát a Facebook. Az internetes óriás komoly versenyben van a Youtube-bal, mivel ők is a videókat tekintik üzleti modelljük legértékesebb darabjának. A bevételek szempontjából a vállalat számára elengedhetetlen, hogy a felhasználókat minél tovább az oldalon tartsa, ehhez azonban a Facebook gyakran etikátlan gyakorlatokhoz nyúl: a legnépszerűbb videókat egyszerűen ellopja vetélytársaitól. Részletek >>>

A vállalat elmondása szerint továbbra is szükséges egy emberekből álló csapat, akik ellenőrzik a szoftver által eltávolított mellet azt a további 1,6 millió videót, amelyek csupán pár emberhez jutottak el letiltásuk előtt. Ezeket a videókat a felhasználók és kormányszervek jelentései alapján vizsgálták, a program ugyanis nem szúrta ki őket.

A vádak nem csak a YouTube-ot, hanem az egyik legnagyobb közösségi oldalt, a Facebookot is érintették: Zuckeberg vállalata az idei első negyedévben csaknem 2 millió olyan videót blokkolt vagy látott el figyelmeztető szöveggel, amelyeknek közük volt az Iszlám Államhoz az Al-Kaidához. A problémás videók mihamarabb eltávolítása – legyen az mesterséges intelligencia vagy ember munkája – segíthet a cégnek megúszni az egyre szigorúbb szabályozást, valamint megőrizni a reklámokból származó bevételek volumenét. Ez már csak azért is fontos, mert a szakértők szerint továbbra is hatalmas igény van a hirdetők részéről az oldal használatra, másrészt a YouTube-ot birtokló Alphabet Inc. számára fő bevételi forrás a videómegosztón megjelenő hirdetések.

Szélsőséges vélemények

A YouTube elsősorban a szélsőséges videókra és feltöltőikre fókuszál és letörli azokat az anyagokat, amelyek gyűlöletkeltőek vagy erőszakot promotálnak. A feltöltők ilyenkor megrovásban részesülnek, minden harmadik megrovás után pedig letiltják a felhasználó hozzáférését a fiókjához a következő három hónapra. Ezen felül automatikusan letiltják azokat a videókat és felhasználókat, amelyeket kormányszervek terrorista csoportokként azonosítottak. A cég ráadásul továbbítja ezen anyagok digitális ujjlenyomatát a kiberbiztonsági cégek felé.

Kiakadtak az új törvényre - már a vélemény is tilos?

A német ellenzék szerint az új törvény jócskán megnyirbálja a szabad véleménynyilvánítást. A vállalatoknak ugyanis maguk kell eldönteniük, milyen tartalom minősül törvénysértőnek, emiatt pedig már az első napokban számos politikus és humorportál kapott letiltást a közösségi oldalakon. Sok szolgáltató ráadásul nem is német érdekeltségű, így a politikai befolyásolás veszélye is fenyegethet külföldről. Tovább >>>

Azok a videók, amelyek határesetnek minősülnek az irányelvek szerint, külön figyelmeztető jelzést kapnak és megvonják tőlük azokat a lehetőségeket, amelyek által kiemelt figyelmet kapának az oldalon. A YouTube ráadásul külön lehetőséget biztosít a hirdetőknek az ilyen videóknál, hogy ne kelljen az ilyen tartalmakat szponzorálniuk.

Bár az automatizált blokkoló rendszer felgyorsította az Iszlám Állammal vagy az Al-Kaidával kapcsolatos tartalmak letiltását, sokszor nehezen kezeli azokat a szélső-jobb oldali véleményvezéreket, akik a szabályokat betartva, nem konkrét gyűlöletbeszédeken keresztül hallatják hangjukat.

Gyűlöletbeszéd

A hamis hírek esetében már nagyobb a probléma, a vállalat szerint igencsak körülményes „igazság” irányelveket megfogalmazni a tartalmakkal szemben, így gyakran más szempontok alapján törlik ezeket. Az oldal például törölhet kitalált híreket, amennyiben annak témája zaklató vagy kényes valakivel szemben. Tavaly ősz óta az oldal előnyben részesít olyan hitelesített forrásokat a keresési találatoknál, mint a CNN és az NBC News, de a tervek szerint a releváns tartalmak mellett Wikipedia cikkek is megjelennének, ami segít a felhasználóknak eligazodni a valódi és a hamis tartalmak között.

Gyermekvédelem

Ettől függetlenül a YouTube-ot még mindig sok kritika éri, amiért nem reagál elég gyorsan a nemzetközileg is érdekesnek számító kiemelt híreknél, amikor is számos blogger kezdi feltölteni kommentárját. A vállalat ezen felül továbbra is megtartja azokat a tartalmakat, amelyek hírértéke kellően nagy, hogy ne számítson feltétlenül a tartalom hitelessége. Jó példa erre Lázár János bécsi kiruccanása, amely – bár szándékosan rossz színben tünteti fel a várost – pusztán hírértéke miatt fennmaradhatott az oldalon.

Az oldalnak a gyermekek védelmét is szem előtt kell tartania, a YouTube már tavaly elkezdte felszámolni azokat a tartalmakat, amelyekben veszélyes helyzetben láthatóak fiatalkorúak vagy rajzfilmfigurák nem megfelelően vannak ábrázolva. A cég ilyen esetben nem értesíti a hatóságokat, állításuk szerint ugyanis ilyenkor igen nehéz beazonosítani a tartalmak tulajdonosát. A tartalmakat birtokló felhasználók jelentést tehetnek az oldalon, amelyet a vállalat kivizsgált. A YouTube ezen felül erősebb szűrést alkalmaz az olyan kommentárokkal szemben, amelyek nem megfelelő kontextusban említenek fiatalkorúakat.

Szólásszabadság vagy gyűlöletbeszéd: ez jelentheti a videómegosztó végét?

Igazi kötéltáncot jár a YouTube: állami szervek, döntéshozók és aggódó szülők folyamatosan szigorítanák az oldalon megjelenő tartalmakat, miközben a vezető márkák sem szeretnék hirdetéseiket a terrorizmus promotáló tartalmak mellett látni – ha viszont minden kérésnek eleget tennének, komoly veszélybe sodornák a véleménynyilvánítás és a szabad internet alapköveit. További részletek a Privátbankár.hu-n. >>>

Készült a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. támogatásával.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vállalat Atlétikai stadion: nettó 2,88 milliárdos megbízásról jött a hír
Privátbankár.hu | 2020. december 1. 08:41
Három év múlva rendezik a vébét.
Vállalat Néhai vezérének tiszteletére nevezték el a Mol új egységét
Privátbankár.hu | 2020. november 30. 18:40
Tízmillió euró beruházással új kutatási és fejlesztési központot adott át a Mol Százhalombattán a Dunai Finomítóban - közölte az olajipari társaság.
Vállalat Rég avatott ennyi üzemet Szijjártó Péter
Privátbankár.hu | 2020. november 30. 18:23
Számos vállalat új egységének átadásán ott volt hétfőn a külgazdasági és külügyminiszter. Volt informatikai központban, autóipari vállalatnál, fémmegmunkáló üzemben és padlóburkolatokat gyártó cégnél is.
Vállalat A szórakoztatás mellett üzleti ügyekkel is foglalkozniuk kellett a legendás zenészeknek, Balázs Fecónak és Benkő Lászlónak
Baka F. Zoltán | 2020. november 30. 15:05
Több cégben is érdekeltek voltak.
Vállalat Bizonytalan időszakban a cégeknek sem érdemes kockáztatni?
Natív tartalom | 2020. november 30. 10:03
A jelenlegi gazdasági válság sújtotta időszakban érdemes a vállalatoknak a kezelhető kockázataikkal törődni. Számos olyan szituációra köthető biztosítás, amelyek bekövetkezése esetén a vállalkozás léte is veszélybe kerülhet.
Vállalat Gazdát cserélt az Aegon közép- és kelet-európai részlege
MTI | 2020. november 30. 08:25
Az osztrák VIG vette meg.
Vállalat Jaj a techcégeknek? Tényleg jön a digitális adó?
Király Béla | 2020. november 28. 06:12
Az európai vezetők jóideje próbálják megadóztatni a nagy amerikai technológiai vállalatokat, akik viszont igyekeznek minden jogi kiskaput kihasználni. Ráadásul ebben a kérdésben maguk mögött tudhatták Donald Trump elnököt is. Egyelőre vitatott, hogy Joe Biden győzelmet milyen irányú változásokat hoz, a franciák mindenesetre minél előbb be akarják vezetni a digitális adót.
Vállalat Újabb milliárdos tenderek Pakson
Kollár Dóra | 2020. november 27. 19:31
Ismételten tendereztet az orosz fővállalkozó ASZE cégcsoport Paks II beruházásért felelős magyarországi fiókirodája – az az igényeik változásából is látszik, hogy a beruházás dübörög előre.
Vállalat Tovább hasít a 4iG Nyrt.
Privátbankár.hu | 2020. november 27. 18:40
Folytatja pénzügyi szárnyalását a 4iG Nyrt. - derül ki a cég harmadik negyedéves eredményeiből, amit a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján tett közzé pénteken.
Vállalat Újrateszteli a vakcináját az AstraZeneca, hogy eloszlassa a kételyeket
Privátbankár.hu | 2020. november 27. 07:59
Belátták, hogy véletlen sikerre nem lehet alapozni.
Friss
hírlevél