<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
Annyi problémát okoztak a repülőgépre felvihető poggyászok, hogy egységesen kisebb méretre válthatnak a légitársaságok.

Ahogy azt korábban mi is megírtuk, módosította poggyászméret ajánlását a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség, mely annak érdekében történt, hogy lehetőleg minden utas csomagja felférjen a repülőgépekre – nyilatkozta az InfoRádióban dr. Kriesch Attila, az Európai Fogyasztói Központok Hálózata magyarországi szervezetének igazgatója. Az ajánlott méret kisebb, mint az eddig engedélyezettek: 54,61 x 4,29 x 19,05 cm

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság szervezetében működő Európai Fogyasztói Központ Magyarország igazgatója elmondta: "a légitársaságra nézve nincs kötelező szabályozás előírva a kézipoggyász méretét illetően, a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség ezért ajánlást tesz, amelyet remélhetőleg a légitársaságok követni fognak.

Kisebb csomaggal érdemes menni

A szövetség mostani ajánlásával csökkentette a kézipoggyász ajánlott méretének előírásait annak érdekében, hogy ne legyen tumultus a fedélzeten és a lehető legtöbb utasnak felférjen a kézipoggyásza a gépre. Az a tapasztalat ugyanis, hogy nagyon sokan kihasználják egyes légitársaságok megengedőbb szabályozását, akár két-három kézipoggyásszal is utaznak, így egyes utasok csomagja már nem fér fel a gép fedélzetére, ezeket utóbb a gép rakterébe kell elhelyezni."

Kezelik a problémát

Az ajánlástól és annak önkéntes alkalmazásától várható ezen anomáliák megszűnése. Jogszabály tehát nem ír elő konkrét méretkorlátozást, ez azt jelenti, hogy a légitársaság figyelembe veheti a nemzetközi szövetség ajánlását, saját maga pedig az üzletszabályzatában határozhatja meg, kér-e a kézipoggyászért díjat, mekkora és hány darab kézipoggyászt enged fel díjmentesen vagy fizetés ellenében a fedélzetre.

A fapados légitársaságok között is lényeges különbségek lehetnek, bizonyos légitársaság kisméretű kézipoggyászt enged fel díjmentesen, de egy nagyobbért már fizetni kell. Az előbbi tipikus panaszpélda – az Európai Fogyasztói Központhoz is sűrűn szokott ilyen érkezni –, hogy a túl sok kézipoggyász miatt egyes utasoké már nem fér fel a fedélzetre, ezeket hirtelen elveszik az utaskísérők és a raktérbe helyezik el, de abban vannak az értékek: pénz, iratok, és gyakran nincs is alkalmuk és lehetőségük kivenni az utasoknak, valamint előfordulhat az is, hogy hiányosan érkeznek meg a csomagok. Problémás eset, amikor úgy készül az utas, hogy kézipoggyászként felviheti a csomagot, a közelében tarthatja, közben azonban kiderül, hogy erre nincs lehetősége, így nem biztos, hogy van módja azonnal reagálni és kivenni a csomagból az értékeit" - hangsúlyozta az Európai Fogyasztói Központ Magyarország igazgatója.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vásárló A nap képe: ezer forintért adják a tejet ebben a budapesti áruházban
Privátbankár.hu | 2022. november 25. 18:01
Bio és 3,5 százalékos, de az ártól akkor is lehidaltunk. 
Vásárló A karácsonyi ajándékon is spórolnak a magyarok
Privátbankár.hu | 2022. november 17. 14:53
Kevesebb ajándékot vesznek a magyarok idén karácsonyra, és 7 százalékuk senkinek nem ad ajándékot - derült ki a Yettel országos reprezentatív kutatásából.
Vásárló Néhány nap, és ajándékot kapnak a magyar autósok
Privátbankár.hu | 2022. november 16. 14:19
Csökken a tankolás ára.
Vásárló A LEGO® a felnőttek arcára is mosolyt csal
Márkázott tartalom | 2022. november 15. 08:32
Ha Neked is fejtörést okoz a karácsonyi ajándékok kiválasztása, segítünk. Mit szólnál valamihez, ami játékos örömöt szolgáltat, megmozgatja a kreatív gondolatokat és lehetőséget kínál a humoros énetek kiélésére? A LEGO nem csak a gyermekek játékszere; minden felnőtt számára létezik hozzá illő készlet, legyen szó járművekről, művészetről és dekorációról, filmekről vagy videójátékokról. Lepd meg a szeretteid és élvezzétek a közös játékot!
Vásárló Az otthon és a kert gondozásához nélkülözhetetlen eszközök
Márkázott tartalom | 2022. november 13. 08:52
Amikor egy lakásról vagy házról, és a hozzá tartozó kertről gondolkodunk, általában nem az az első gondolatunk, hogy milyen szerszámokra és szerszámgépekre lesz szükségünk a karbantartásához. Pedig számtalan olyan eszköz van, ami nélkül nem tudjuk megoldani még a legegyszerűbb feladatokat sem. Nézzük, milyen dolgok nélkülözhetetlenek a ház körül!
Vásárló A húsdaráló és a legfontosabb alkatrészei
Márkázott tartalom | 2022. november 12. 09:44
A darált húsos ételeket imádjuk. Össze is fut a nyál a számban, ha a rakott spagettire vagy a bolognai spagettire gondolok, de az egytálételeket is bármikor szívesen tálaljuk otthonunkban. Azok számára, akik friss alapanyaggal szeretnének dolgozni, elengedhetetlen a húsdaráló.
Vásárló A nap képe: újabb boltban korlátozzák a tojásvásárlást
Privátbankár.hu | 2022. november 12. 09:40
Kollégánk a Reál boltjában járva látta ezt a figyelmeztető táblát.
Vásárló Készülnek a nagy lakásfelújítási tervek?
Márkázott tartalom | 2022. november 11. 09:48
Sokszor észre sem vesszük, hogy mennyire ráférne az otthonunkra egy alapos tatarozás, hiszen a forró nyári hónapokban sokkal többet tartózkodunk kint a szabadban, és leginkább csak akkor szembesülünk az otthonunk hiányosságaival, amikor az ősz és a tél bezár minket a négy fal közé.   Ilyenkor akad ugyanis időnk arra, hogy alaposan szétnézzünk, és mivel a hideg esték amúgy is kuckózással telnek, jobban felerősödik bennünk a vágy, hogy tovább csinosítsuk az otthonunkat.
Vásárló Árstop: néhány nap haladékot kaptak a boltok
Privátbankár.hu | 2022. november 10. 17:07
November 14-ig nem büntetnek a krumpli és tojás árstopok megsértése miatt.
Vásárló Katasztrofálisan gyenge a forint, hirdess inkább euróban!
Márkázott tartalom | 2022. november 9. 14:13
Úgy látszik nincs remény a 400 forint alatti euróra, hiszen az elmúlt napokban is épphogy csak benézett 400 alá a forint. Az utóbbi időszak átmeneti erősödése az euróval szemben már megtorpant. Így akár megtakarításról, akár befektetésről van szó, érdemes euróban gondolkozni. És ha eladó ingatlanunk van, az árfolyam kockázat elkerülése érdekében érdemes azt is euróban értékesíteni. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG