<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Amikor valaki a függőségével odáig jut, hogy már nem elegendő a heti néhány alkalmas konzultáció egy szakemberrel, akkor a legjobb választás részt venni egy több hetes bentlakásos terápián. Ez elsőre rémisztőnek tűnhet, de ha megtesszük az első lépést, akkor már csak nyerhetünk vele.

Miért tűnhet riasztónak a bentlakásos terápia?

Bentlakásos jellegű terápiákat több intézményben, például a Swan Lake Központban is alkalmaznak, többek között alkohol-, gyógyszer- vagy súlyos társfüggőségben szenvedő betegek számára. A programban résztvevők egy 4-6 hetes intenzív terápiában részesülnek, ahol szükség szerint gyógyszeres kezelést is kapnak, csoportos foglalkozásokon vesznek részt, illetve rendelkezésre állnak pszichológusok, pszichiáterek, terapeuták. 

Sokaknál azonban már ott megakad a dolog, hogy nem mernek jelentkezni a programba. Félnek ugyanis kilépni a komfortzónából, hogy a családtól, otthontól elszakadva egy időre ismeretlen helyre menjenek, ahol mindenki idegen. A kezelés ideje alatt nélkülözniük kell az otthon biztonságát és a családtagok közelségét.

Csakhogy a függőség is pont ebben a közegben alakult ki, így a gyógyuláshoz elengedhetetlen a környezetváltozás. Ráadásul a kezelés ideje alatt a betegek olyan emberek társaságában töltik a mindennapjaikat, akik az övékhez hasonló problémákkal küzdenek, illetve az orvosi, pszichiátriai segítség is kéznél van. 

A bentlakásos terápiát tehát soha ne büntetésként, száműzetésként fogjuk fel, hanem tekintsünk rá úgy, mint egy lehetőségre, ami által meggyógyulhatunk és újra teljes életet élhetünk.

A gondolataink, érzelmeink kifejezése sokszor nem egyszerű

A legtöbben sajnos nem merünk őszintén beszélni a gondjainkról másoknak, mert nem akarjuk, hogy gyengének lássanak. Ez sokszor családon belül is előfordul, a szülők például nem osztják meg az aggodalmaikat gyermekeikkel vagy a párok tagjai egymással. 

Holott a problémákról való kommunikálással saját magunkon is könnyítünk, megosztjuk a terheinket, és közösen a megoldást is hamarabb megtalálhatjuk. Ennek az alkalmazásával segíthet a csoportos terápia is, ahol megtanulhatjuk, miképp fejezzük ki őszintén, kendőzetlenül a legbelsőbb gondolatainkat. A csoporttagok ráadásul mindezért nem ítélnek el minket.

Itt senki sem tör pálcát a fejünk felett azért, hogy például a folytonos munkahelyi stresszt alkohollal próbáltuk oldani, vagy hogy sokáig az ivásban láttuk az egyetlen kiutat. Hisz a többiek is hasonló megpróbáltatásokat éltek át.

Új viselkedésminták elsajátítása

A bentlakásos terápia lehetőséget ad arra, hogy szakértői segítséggel feltérképezzük milyen okok vezethettek a függőség kialakulásához, majd megtanuljuk, miképp kezdhetünk tiszta lappal.

Ennek része például a stresszkezelési technikák elsajátítása, az, hogy megtanuljunk kiállni a saját érdekeinkért, illetve hogy másképp reagáljunk egy-egy helyzetre. A terápia végeztével új emberként térhetünk vissza a megszokott környezetünkbe.

Címkék: Vásárló

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vásárló Vár a 37. SPAR Budapest Maraton® Fesztivál
PR | 2022. szeptember 26. 18:11
Mindegy, hogy sokat futsz, vagy keveset, állj rajthoz Te is a 37. SPAR Budapest Maraton® Fesztivál valamelyik távján. Október második hétvégéjén több tízezer futó társaságában élvezheted Te is a közös mozgás örömét.
Vásárló Már csak a megfelelő fotó hiányzik az önéletrajzodból?
Márkázott tartalom | 2022. szeptember 24. 11:37
Önéletrajzot írni nem egyszerű. Akkor sem, ha van már munkatapasztalatod, és akkor sem, ha pályakezdőként, friss diplomásként készülsz betörni a munkaerőpiacra. Ha ez utóbbi a helyzet, és gyakornoki vagy normál állást keresel, akkor bizony nem sok mindent tudsz beleírni az önéletrajzodba.
Vásárló Kültéri lépcső a házhoz: hogyan válasszuk ki a megfelelő alapanyagot?
Márkázott tartalom | 2022. szeptember 16. 14:41
Ha a házunkon kívülre tervezünk lépcsőt, akkor mindenképp érdemes alaposan fontolóra vennünk a megfelelő alapanyagok kiválasztását, hogy valóban a kívánt végeredményt kapjuk. Ehhez azonban több szempontot is figyelembe kell vennünk, hiszen a kültéri viszonyok néha elég szélsőségesek, éppen ezért az ide tervezett lépcsőnek komoly kritériumoknak kell megfelelnie. Nézzük meg tehát, mire is érdemes pontosan odafigyelnünk az anyag választásánál.
Vásárló Borkóstoló a szecessziós kastélyépület pincéiben
Márkázott tartalom | 2022. szeptember 16. 12:33
Aki Tolna megye kilencedik legnépesebb települését, Simontornyát meglátogatja, az ki ne hagyja a településbe oly harmonikusan beilleszkedő igazi kis szecessziós ékszerdobozt, a város híres szállodáját!
Vásárló Keressünk eredeti céges karácsonyi ajándékot!
Márkázott tartalom | 2022. szeptember 12. 16:00
A karácsonyi ajándékok megtalálása a családtagok számára is elég nehézkes, de ha még minket bíznak meg a tökéletes ajándék felkutatásával a vállalati ügyfeleknek vagy alkalmazottaknak, a nyomás megtízszereződik.
Vásárló Téged is kínoz az allergia?
Márkázott tartalom | 2022. szeptember 12. 10:31
Sajnos manapság egyre többen szenvednek különféle allergiáktól, és ezek közül az egyik legalattomosabb a pollen és porallergia, amellyel csak nagyon nehezen lehet bármit is kezdeni. Biztosan neked is ismerős, hogy hiába minden erőfeszítés, a mindennapos porszívózás, az ablakon beszűrődő fénynyalábokban bizony táncot járnak a porszemek, pollenek.
Vásárló Online vásárlás – minden, ami érdemes tudnia, mielőtt kattint!
Márkázott tartalom | 2022. szeptember 9. 09:24
Ugyan nem egy újszerű dologról van szó, sokak számára még mindig kifejezetten kockázatos tevékenységnek számít az online vásárlás. A folyamat nem ördögtől való, sokkal egyszerűbb, gyorsabb és hatékonyabb, mint az offline vásárlás, ráadásul még pénzt is spórolhat vele! 
Vásárló Céges karácsonyi ajándékcsomag olcsón, de mégis magas minőségben? Igen, létezik!
Márkázott tartalom | 2022. szeptember 8. 09:29
Az ajándékozás nem akkor lesz örömteli, ha minél nagyobb az ajándéktárgy értéke. Az ajándékozás attól válik igazán boldog pillanattá, hogy a meglepetés szívhez szól, és benne van mind az ajándékozott, mind az ajándékozó.
Vásárló A népharag a magángépek ellen fordult – de mi lehet a valódi megoldás a betiltás helyett?
Kollár Dóra | 2022. szeptember 7. 19:09
A magánrepülőgép-ipar által elindított „No Plane, No Gain”-kampány a magánrepülés termelékenységi és gazdasági előnyeit hangsúlyozza; a használt repülőgépek tavalyi eladásának ugrásszerű emelkedése és az európai magánrepülések rekordnövekedése alapján idén nyáron az utazók ráérezték arra, miért éri meg a hagyományos, kereskedelmi légiközlekedés helyett valami másra voksolni. Mindezek alapján úgy tűnhet, hogy a magánrepülők piacán tulajdonképpen minden rendben van, csakhogy a közvélemény egyre inkább a luxusgépek ellen fordul.
Vásárló Új online magazinok indultak augusztusban
Márkázott tartalom | 2022. szeptember 7. 10:26
Új ismeretterjesztő valamint kulturális online magazint indítottak 2022 nyarán a citygreen.hu kertészeti és életmód magazin szerkesztői. A thinker.hu ismeretterjesztő magazin, valamint a teaser.hu kulturális és szórakoztató magazin színvonalas és hiteles tartalmakat kínál olvasói számára.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG