5p
Az év végén sosem látott áremelkedést láttunk a tojásnál - de mi lett még sokkal drágább egy év alatt? És miért kell sokkal kevesebbet fizetnünk a havi nagybevásárlásnál, mint egy évvel ezelőtt? A tízéves Privátbankár Árkosár felmérés adatai alapján összegeztük a feltámadó infláció évét a havi családi élelmiszer-beszerzések tükrében.

Privátbankár Árkosár: túl a 10 éves jubileumon

2007 februárjában járták be először a Privátbankár.hu munkatársai három hazai hipermarket-lánc egy-egy egységét, hogy megvizsgálják, hogyan alakult a 30 élelmiszerből álló mintakosár ára.

Az átlagos családi nagybevásárlást szimuláló felmérés eredményét minden hónapban a KSH hivatalos inflációs adatközlése előtt egy nappal tesszük közzé, és megvizsgáljuk, hogyan változtak az árak az előző hónaphoz és az egy évvel előző azonos hónaphoz képest.

Az elmúlt bő 10 évben egy szereplőt cseréltünk le: miután a Cora kivonult Magyarországról (áruházait az Auchan vásárolta meg és alakította át), 2012 szeptemberében az Interspar került be a felmérésbe a helyére. Ennek köszönhető, hogy hosszabb időtávra az Auchan és a Tesco árait szoktuk ábrázolni a grafikonokon, a három szereplő átlaga a 2012 óta eltelt időszak grafikonjain szerepel.

Visszatért az infláció

2017 azért érdekes év, mert idén tért vissza igazán az infláció a magyar üzletekbe: a KSH adatai szerint 2013-ban már csak 1,7 százalék volt a drágulás mértéke, a következő két évben valamelyest csökkentek az árak, míg 2016-ban is csak 0,4 százalékkal emelkedett az összesített árszínvonal. Ettől persze némileg eltérő módon alakult az élelmiszerek ára a KSH szerint is - az alábbi táblázatban az összesített fogyasztóiár-index mellett az élelmiszerek KSH által mért drágulását és a Privátbankár.hu decemberi felméréseinek értékét, azaz a Privátbankár.hu éves árindexét foglaltuk össze:


2013 2014 2015 2016 2017
Infláció (%, KSH) 1,7 -0,2 -0,1 0,4 na
Élelmiszerárak (%, KSH) 2,8 -0,4 0,9 0,7 na
Élelmiszerárak (%, Privátbankár Árkosár) 4,2 -3,8 7,2 0,3 3,0

2017 decemberében a három vizsgált áruház adatai alapján átlagosan 3 százalékos éves áremelkedést mértünk egy év alatt. Ez azt jelenti, hogy átlagosan 18 893 forintba került élelmiszerkosarunk, míg egy évvel ezelőtt még 18 345 forintért is megtölthettük volna a bevásárlókocsit. A vizsgált három áruház közül egy év alatt az Intersparban nőttek leginkább az árak (átlagosan +4,8 százalék), az Auchan 2,9 százalékkal, a Tesco pedig 1,3 százalékkal volt drágább, mint tavaly decemberben. A legolcsóbb az Auchan volt, a legdrágább az Interspar, de a különbség nem éri el a 3 százalékot sem.

Mi lett drágább 2017-ben? És mi olcsóbb?

Essünk túl a rossz híreken: ahogy azt az elsők között jelentettük, a tojás ára az év utolsó hónapjaiban óriási tempóban ugrott meg. Míg szeptemberben-októberben még a legkisebb, S-es méretű tojásokból egy 10-es dobozt akár 250 forint körüli áron is megvehettünk a hipermarketekben, novemberre (egyik napról a másikra) 50 százalékkal ugrott az ár - az év végén 49 forintnál olcsóbban már sehol sem találtunk tojást, és ez ráadásul a legkisebb méretű, ketreces tartársból származó tojásra, nem pedig a nagyobb, mélyalmos vagy pláne bio-tojásra vonatkozik. Az áremelkedést az okozta, hogy az év eleji madárinfluenza-járvány, illetve a közelmúltbeli fipronilos rovarirtószeres tojásszennyezési ügy miatt Európa-szerte sok tyúkot kellett levágni, ezért az európai tojástermelés csökkent.

Listánk élére így a tojás került, 47,9 százalékos éves áremelkedéssel. A folyamat még durvább, ha hozzátesszük: január óta már csak 5 százalékos áfa terheli a tojást, így a közel 50 százalékos emelkedés az áfa 22 százalékpontos csökkenése mellett következett be.

A tojás mellett a friss tej áfája is bekerült az év elején az 5 százalékos körbe, aminek örülhettek a fogyasztók és a termelők is - a kedvezményes áfakörbe azonban nem került bele az UHT-tej. Ennek ára az év végére alaposan megugrott, több mint 22 százalékkal került többe az év végén egy doboz, mint egy évvel ezelőtt. Emellett jelentősebb áremelkedést mértünk a tejfölnél is.

Az év nagy nyertese viszont az édesszájú krumplievők tábora. Bő 26 százalékkal csökkent ugyanis a burgonya ára tavaly decemberhez képest. Szinte pontosan ekkora árcsökkenést mértünk az év utolsó hónapjaiban a kristálycukornál is, szintén 26 százalékkal kerül kevesebbe most, mint tavaly decemberben.

Az áfacsökkentés miatt az év egyik nagy árcsökkenését kellett volna mérnünk a baromfihúsnál is - a madárinfluenza-járvány és a tojásbotrány azonban a csirkemell-filére is rányomta bélyegét. Igaz, itt az év nagy részében azért jól kimutathatóan olcsóbb volt az áru, mint egy évvel korábban, azaz a kereskedők nem nyelték le az áfacsökkentést a vásárlók elől, novemberben már csak 0,3, decemberben pedig 8,4 százalékos éves árcsökkenést tudtunk kimutatni, pedig az áfa ezesetben is 5 százalékra csökkent 27 százalékról.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Végleg vége a jó világnak: a 60 százalékos drágulás lassan megérkezhet a boltokba
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 15:06
A csokoládé olyan szenvedélye az embereknek, hogy az elmúlt hónapokban képes volt rácáfolni a legalapvetőbb közgazdasági törvényre, a kereslet és kínálat önszabályozó mechanizmusának működésére.
Vásárló Kellemetlen áremelkedésre ébredhetnek szerdán a magyar autósok
Privátbankár.hu | 2024. március 25. 12:47
Drágul a benzin a húsvéti ünnepek előtt. 
Vásárló Hiába van vasszigor a magyar diszkontokban, erre jutott a legújabb Privátbankár Diszkont Árkosár-felmérés
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. március 25. 05:44
Februárhoz képest 1,9 százalékkal nőtt a Privátbankár Diszkont Árkosarában szereplő termékek átlagára. Októberhez képest viszont bő 4 százalékos a csökkenés.
Vásárló Újra napirendre került a vasárnapi boltzár, a szomszédban
Buksza blog | 2024. március 24. 16:09
Könnyen lehet, hogy kellemetlen meglepetés érheti hamarosan a Romániába utazó magyarokat, ugyanis a bukaresti kormányt azt fontolgatja, hogy bevezeti a boltok kötelező vasárnapi zárva tartását.
Vásárló „Eldugják” a csokit a vásárlók elől egy diszkontláncban
Privátbankár.hu | 2024. március 23. 12:46
Az áruházak egyik vásárlásra csábító trükkje, hogy a pénztárak futószalagjai fölötti polcokon csábító apróságokat kínálnak a vevőknek ösztönözve az impulzus vásárlást. Ez megváltozhat a jövőben.
Vásárló Pórul járt a Tesco, a Lidl jött ki jól a veszekedésből
Buksza blog | 2024. március 21. 10:16
Mélyen a zsebébe kell nyúlnia a Tescónak azt követően, hogy a fellebbviteli bíróság is úgy találta, megtévesztő, ha úgy reklámozza Clubcardjának árait, mintha azok a Lildlénél is kedvezőbbek lennének.
Vásárló A romániai vásárlók nem ismernek tréfát
Privátbankár.hu | 2024. március 20. 15:21
Romániában győzelemre állnak a hazai élelmiszerek. Az ottani vásárlók többsége azokat választja a külföldi termékek helyett. Előbb leveszik a polcról a helyben termelt árut és csak utána nézik meg az árát. 
Vásárló Az osztrák nyugdíj igénylése
Márkázott tartalom | 2024. március 20. 09:47
Amennyiben életünk során nem csak Magyarországon dolgoztunk, hanem más országokban is, akkor jó tudni, hogy ezekből az országokból is számíthatunk nyugdíjkifizetésre. Ha Ausztriában dolgoztunk, akkor attól függően, hogy ez az időtartam mennyi volt, kaphatunk nyugdíjat egyenesen az osztrák nyugdíjfolyósítótól, vagy a magyar nyugdíjunkat emeli meg ez az időszak. Cikkünkben segítséget nyújtunk az osztrák nyugdíjrendszer megismeréséhez.
Vásárló Megváltozhatnak az áruházak, 237 000 milliárd forintból
Buksza blog | 2024. március 19. 08:36
Az EU rendületlenül alkotja azokat az új szabályokat, amelyek célja a kontinens iparának támogatása a fenntarthatóvá válásban és a digitalizálás elsajátításában. A kiskereskedelem is beállt a sorba.
Vásárló Fordulat az Ikeánál, már látszik, mire számíthatnak a magyar vásárlók
Privátbankár.hu | 2024. március 16. 16:19
Az Ikea vissza akarja hozni az elmúlt évek drasztikus inflációja előtti időszakot, ez pedig az árak jelentős csökkentését helyenként akár a profit rovására is.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG