8p
Miközben a gáz ára csökkent, az erdészetek emelték a tűzifa árát 2013-ról 2014-re, de így is sokkal olcsóbb lehet azzal fűteni, mint gázzal. A fa szabadáras, mégsem ment fel annyira az ára az utóbbi évtizedben, mint a gáz, és mégis az állami vállalatok határozzák meg az árát elsősorban.

A KSH szerint egy mázsa „egységes fűrészelt tűzifa” 2700-ról 2800 forintra drágult átlagosan Magyarországon 2012-ről 2013-ra, ami 3,7 százalékos emelkedés. Az állami tulajdonú, az MFB-hez tartozó erdőgazdaságok egy része januárban újra árat emelt, a meglátogatott tucatnyi honlap jelentős részén január első napjaitól érvényes új árszabást találtunk. (Néhány, pl. a Zalaerdő azonban már ősszel változtatott.)

Ahol sok az erdő, olcsóbb

A nem kevesebbet, mint a teljes internetet archiválni próbáló Web.archive.org segítségével begyűjtött 2013-as adatokból is az látszik, hogy 2013 eleje és 2014 eleje között cégenként és fafajtánként nagyon különböző mértékben ugyan, de emelték az erdőgazdaságok a tűzifa árát. Nulla és 7,7 százalék között sokféle mértéket találtunk.

Különböző fafajták az erdőben (Fotó: 123rf.com)

Az is megfigyelhető, hogy még egy erdőgazdaság különböző erdészetei között is lehetnek jelentős eltérések, az ország különböző vidékei között pedig még inkább. Éppen Zalában a legalacsonyabbak az árak, amely a leginkább erdősödött megyénk. Az Alföldön pedig, ahol kevés az erdő, egyes társaságok nem is foglalkoznak tűzifával, oda sok fát szállítanak a Dunántúlról. A 19 megyénkben 22 állami erdőgazdaság működik.

(A táblázatban úgynevezett tő melletti árak szerepelnek, azaz ezért az árért az erdőből, a kivágás helyétől kell elszállítania az árut a vevőnek. A fa egy méretes darabokra van vágva. A fűrészelt – „kuglizott” – és belterületi telephelyekre vagy házhoz szállított fa ára általában pár ezer forinttal magasabb köbméterenként.)

Tűzifa egyes erdőgazdaságoknál





Cser, tölgy vagy Változás Akác Változás Cser, tölgy vagy Akác

bükk* köbméter
köbméter
bükk* köbméter köbméter

2014 2014/2013 2014 2014/2013 2013 2013
Bakonyerdő 16 000 0,0% 16 500 3,1% 16 000 16 000
Mecsekerdő 17 200 4,2% 17 800 3,5% 16 500 17 200
Nefag (Szolnok) 19 500 - 20 500 - - -
Sefag (Balaton) 18 500 7,7% 19 000 7,6% 17 180 17 653
Sefag (Kaposvár) 17 800 - 18 000 - - -
Szombathelyi 16 500 0,0% 18 500 4,5% 16 500 17 700
Taeg (Sopron) 16 510 - 16 510 - - -
Zalaerdő 14 000 7,7% 14 500 3,6% 13 000 14 000
*Nem mindegyik fafajtát árulják mindenütt, de egy helyen ugyanannak az árváltozását számoltuk.
Tő melletti (erdőből elszállítandó) árak, méteres darabokra.


Piacvezetők az erdőgazdaságok

A végfelhasználói árak emelkedésének egyik magyarázata, hogy amint arról az Országos Erdészeti Egyesület tavaly nyáron beszámolt, átlagosan 200-500 forintos áremelkedés következett be a tűzifa köbméterenkénti árában még tavaly júliusban az E-útdíj bevezetése miatt. Míg egyébként az erdészetek és a faipari vállalkozók köbméterben számolnak, addig a kiskereskedők, tüzépek általában már mázsára mérik a tűzifát.

Egy tapasztalt vidéki faipari szakember szerint bár a tűzifa a szocializmusban hatósági áras volt, és az összes erdő állami vagy termelőszövetkezeti, nagyon gyakori volt a „feketevágás”, a nem hivatalosan, pult alatt értékesített fa, elsősorban a szövetkezeteknél. Azóta viszont a tűzifa hiába szabadáras, a piacot mégis alapvetően az állami erdőgazdaságok uralják, és az árat lényegében ők alakítják ki. Jelentős méretük, piaci súlyuk, az egész országban levő telephelyeik miatt az általuk szabott árak fölé a kisebb szereplőknek nem éri meg menni, mert akkor a vevők elpártolnának. Az alacsonyabb ár pedig csak bevételkiesést okozna nekik.

Az erőművek is nyelik

Az eltüzelhető belföldi tűzifa mennyisége pedig minden évben véges az országban, mert a jogszabályok meghatározzák, mikor van egy fa vágásérett korban, és korábban nem szabad kivágni. A szakértő szerint eddig jelentős mennyiségű tűzifát szállítottak az erdőgazdaságok a hőerőműveknek, szerződések alapján, annak érdekében, hogy az országban jelentős legyen a megújuló energia felhasználásának aránya.

Ezért a kormány szociális tűzifaprogramjához hiába irányozták elő, hogy majd az állami cégektől olcsóbban vásárolnak az önkormányzatok a rászorulók számára, nem volt megfelelő mennyiség készleten vagy kivágható korban, és a hiányzó mennyiséget végül a szabad piacon, piaci áron kellett megvásárolni. (Azt is rebesgetik, hogy a megvett szociális famennyiségnek végül sokszor csak egy része jutott el a rászorulókhoz, a többi út közben eltűnt.)---- Mire vigyázzunk vásárláskor? ----

Hány mázsa egy köbméter?

Amint említettük, az erdészek, fakitermelők, egyes vidéki fogyasztók inkább köbméterben, a tüzépesek, városi végfelhasználók inkább mázsában mérik a fát. Egy köbméter tűzifa fafajtától, nedvességtől, a darabok méretétől függően általában 18-22 mázsa közötti súlyú. (Az akác például könnyebb, a tölgy, a cser nehezebb.)

Kuglizott tűzifa (Fotó: 123rf.com)

Így a táblázatunkban szereplő 16-19 ezer forintos ÁFÁ-s erdei árak mázsánként körülbelül 700-1050 forintra jönnek ki, a KSH által 2013-ra számított kiskereskedelmi átlagár harmadára-negyedére. Persze erre rájön a rakodás, az erdőből való elszállítás, a fűrészelés költsége, a kiskereskedő, a nagykereskedő árrése, a mérés, ezek egy része az iparágat ismerők szerint eléggé költséges. (Például a rakodás drága daru vagy sok élőmunka kérdése.) A szakemberek szerint azonban fával fűteni mindenképpen olcsóbb, mint gázzal.

Mire vigyázzunk vásárláskor?

Sokféle történet kering arról, hogy mi mindenre kell vigyázni, ha tűzifát vesz az ember. Az egyik szerint ha valaki elég korán kel, és jól rálát egy tüzépre, esetleg megpillanthatja, amint slaggal locsolják a fát, hogy többet nyomjon majd a mázsán. Más esetekben magát a mérlegelésre szolgáló mázsát manipulálják valahogy. Abba pedig nem szabad belemenni, hogy kiszállításkor csak az első kosarat mérjék, utána már csak a fordulókat számolják, mert az elsőt mindig meg tudják olyan ügyesen pakolni, hogy az többet nyomjon.

Tanuljunk meg mérni!

A legnagyobbat azonban a mértékegységekkel lehet csalni. Egy köbméter (űrméter), azaz egy méter szorozva egy méter szorozva egy méterrel, tömör, rések, üres tér nélküli fából sokkal többet nyom, mint amikor tűzifával töltik ki ezt a teret. A tűzifa esetében ugyanis a darabok közötti űr miatt egy hozzávetőleg 1x1x1,7 méter körüli, azaz 1,7 köbméter (űrméter) térfogatú tűzifamennyiség súlya felel meg egy köbméter tömör fáénak.

Mivel ezt sokan nem tudják, vannak olyan vállalkozók, akik feltűnően alacsony köbméterenkénti árakat kínálnak, például köbméterenként tízezer forint alatt, de valójában 1,7 helyett 1 űrméternyi fát értékesítenek ezen az áron. Ez az ár tehát csak úgy lehetséges, ha alaposan átverik a fogyasztót, ezzel rontva az egész iparág üzletét. Ha pedig valaki reklamál, hogy ez a köbméter nem az a köbméter, inkább gyorsan lelépnek, és továbbviszik az árut a következő vevőhöz.

További ismert trükk, hogy nem szabványos, nem szokásos mértékegységet találnak ki, mint simán csak „méter”, vagy „erdei köbméter”.

Sokaknak ettől van munkájuk

Úgy tudjuk, ez az üzletág rengeteg embernek ad munkát vidéken, ami főleg olyan helyeken nagy érték, ahol más munkalehetőség alig van. Az erdős vidékeken persze több, a gyéren erdősített alföldi tájakon kevesebb faipari vállalkozó működik.

Az 1990 óta lezajlott privatizációs folyamatok eredményeképpen ugyanis ma már sok erdő van magánkézben, önkormányzatoknál vagy egyéb intézményeknél. Ezek a szereplők nem értenek a fakitermeléshez és az azután kötelező újratelepítéshez, ezért másokat bíznak meg vele.

Amint grafikonunkon látható, az 1996 óta rendelkezésre álló KSH-adatok szerint azóta a hatósági áras gáz értéke nagyjából hatszorosára emelkedett nominálisan, a rezsicsökkentés ellenére is. A szabad áras fa és szén ára ugyanakkor csak hozzávetőleg a négyszeresére. Ezért is éri meg még mindig jobban fával fűteni, mint gázzal. Persze a fa sok munkával, vesződséggel, kosszal jár, ugyanakkor megvan a maga szépsége, romantikája is. A favágás, fahordás pedig edzi az izmokat, ami ülőmunkát végzőknél nagy előny.

A fafűtés mellett szóló érvek

„Hazai energiaforrás. …a tűzifapotenciál mintegy 3 millió köbméterre tehető. Ez 770 millió liter fűtőolajnak vagy 818 millió m3 földgáznak felel meg. A hazai gyakorlatban meghatározó földgázt tekintve felhasználói áron mintegy 24,6 milliárd forintnyi energiahordozóról van szó…

A kitermelés és szállítás során kevés környezetterhelő anyag szabadul fel. A szállítás csak csekély környezetvédelmi kockázattal jár, szemben például az olajtankerek szállítási kockázatával. A tűzifa tárolása a levegő és a természetes vizek tisztaságát nem veszélyezteti. Korszerű tüzelőberendezésekben történő eltüzelés (pl. faelgázosító kazánok) estén a károsanyag-kibocsátás viszonylag alacsony értéken tartható. A fafűtés kén-dioxid- (SO2) és nehézfém-kibocsátása kifejezetten csekély. A tűzifa szén-dioxid- mérlege (CO2) gyakorlatilag semleges, leszámítva az előállításához és szállításához szükséges segédenergiákat.

A fa újratermelődő nyersanyag. Ha az éves növedék meghatározott hányadát tüzeljük el tűzifaként, és ez tudatos erdőgazdálkodással párosul, akkor szemben a záros mennyiségű fosszilis tüzelőanyagokkal, a fa folyamatosan rendelkezésünkre fog állni.”

(Részletek az Ipoly Erdő Zrt. honlapjáról.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Végleg vége a jó világnak: a 60 százalékos drágulás lassan megérkezhet a boltokba
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 15:06
A csokoládé olyan szenvedélye az embereknek, hogy az elmúlt hónapokban képes volt rácáfolni a legalapvetőbb közgazdasági törvényre, a kereslet és kínálat önszabályozó mechanizmusának működésére.
Vásárló Kellemetlen áremelkedésre ébredhetnek szerdán a magyar autósok
Privátbankár.hu | 2024. március 25. 12:47
Drágul a benzin a húsvéti ünnepek előtt. 
Vásárló Hiába van vasszigor a magyar diszkontokban, erre jutott a legújabb Privátbankár Diszkont Árkosár-felmérés
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. március 25. 05:44
Februárhoz képest 1,9 százalékkal nőtt a Privátbankár Diszkont Árkosarában szereplő termékek átlagára. Októberhez képest viszont bő 4 százalékos a csökkenés.
Vásárló Újra napirendre került a vasárnapi boltzár, a szomszédban
Buksza blog | 2024. március 24. 16:09
Könnyen lehet, hogy kellemetlen meglepetés érheti hamarosan a Romániába utazó magyarokat, ugyanis a bukaresti kormányt azt fontolgatja, hogy bevezeti a boltok kötelező vasárnapi zárva tartását.
Vásárló „Eldugják” a csokit a vásárlók elől egy diszkontláncban
Privátbankár.hu | 2024. március 23. 12:46
Az áruházak egyik vásárlásra csábító trükkje, hogy a pénztárak futószalagjai fölötti polcokon csábító apróságokat kínálnak a vevőknek ösztönözve az impulzus vásárlást. Ez megváltozhat a jövőben.
Vásárló Pórul járt a Tesco, a Lidl jött ki jól a veszekedésből
Buksza blog | 2024. március 21. 10:16
Mélyen a zsebébe kell nyúlnia a Tescónak azt követően, hogy a fellebbviteli bíróság is úgy találta, megtévesztő, ha úgy reklámozza Clubcardjának árait, mintha azok a Lildlénél is kedvezőbbek lennének.
Vásárló A romániai vásárlók nem ismernek tréfát
Privátbankár.hu | 2024. március 20. 15:21
Romániában győzelemre állnak a hazai élelmiszerek. Az ottani vásárlók többsége azokat választja a külföldi termékek helyett. Előbb leveszik a polcról a helyben termelt árut és csak utána nézik meg az árát. 
Vásárló Az osztrák nyugdíj igénylése
Márkázott tartalom | 2024. március 20. 09:47
Amennyiben életünk során nem csak Magyarországon dolgoztunk, hanem más országokban is, akkor jó tudni, hogy ezekből az országokból is számíthatunk nyugdíjkifizetésre. Ha Ausztriában dolgoztunk, akkor attól függően, hogy ez az időtartam mennyi volt, kaphatunk nyugdíjat egyenesen az osztrák nyugdíjfolyósítótól, vagy a magyar nyugdíjunkat emeli meg ez az időszak. Cikkünkben segítséget nyújtunk az osztrák nyugdíjrendszer megismeréséhez.
Vásárló Megváltozhatnak az áruházak, 237 000 milliárd forintból
Buksza blog | 2024. március 19. 08:36
Az EU rendületlenül alkotja azokat az új szabályokat, amelyek célja a kontinens iparának támogatása a fenntarthatóvá válásban és a digitalizálás elsajátításában. A kiskereskedelem is beállt a sorba.
Vásárló Fordulat az Ikeánál, már látszik, mire számíthatnak a magyar vásárlók
Privátbankár.hu | 2024. március 16. 16:19
Az Ikea vissza akarja hozni az elmúlt évek drasztikus inflációja előtti időszakot, ez pedig az árak jelentős csökkentését helyenként akár a profit rovására is.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG