4p
A vezetői engedély nem csak azt igazolhatja, hogy a vezethetjük az autónkat, hanem azt is, hogy kik vagyunk. Azt már sajnos egyre többen tanulták meg jó pénzért, hogy az előlapon szereplő dátum nem azt jelenti, meddig ülhetünk a volán mögé - van azonban egy kis csavar a hátlapon lévő számokkal is. Milyen évet írunk egyáltalán?
Egy "régi" és egy új típusú vezetői engedély. Minden számról tudod, hogy mit jelent? 2009-ben lejárt vagy 2021-ig érvényes? 2014-ben járt le vagy 2024-ig érvényes?

A jogosítványt az állampolgárok elsöprő többsége arra használja, amire kitalálták: ha a rendőr kéri, ezzel igazolja, hogy vezetheti a járművet, aminek épp a volánja mögött ül. Kézenfekvő lenne, hogy egyetlen gyors pillantással meg lehessen állapítani, hogy meddig érvényes egy igazolvány - ez azonban nem ilyen egyszerű.

Ott az elején az érvényességi idő - de minek az érvényessége?

A vezetői engedély ugyanis személyazonosság igazolására is alkalmas - magyarán akár személyi nélkül is járhat-kelhet az, akinek érvényes jogosítványa van. Kell még mellé persze egy lakcímkártya (azaz hivatalos nevén: lakcímet igazoló hatósági igazolvány illetve személyi azonosítót igazoló hatósági igazolvány) is, összességében azonban azt is megtehetjük, hogy a jogsi mellé ki sem váltjuk, meg sem újítjuk személyinket. Ez azonban csak belföldön igaz, külföldön ugyanis nem igazolhatjuk személyazonosságunkat jogosítvánnyal.

A jogsi előoldalán szereplő dátum valóban az igazolvány érvényességét jelzi, ahogy azt első látásra gondolnánk, azonban nem azt jelenti, hogy eddig vezethetjük vele jogszerűen autónkat: a 4(b) mezőbe írt dátum ugyanis csak azt a napot jelenti, ameddig igazolhatjuk magunkat a kártyával. Ha azt akarjuk megtudni, meddig vezethetjük az autót, a hátoldalon kell keresgélnünk.

Azt már sokan tudják, hogy nem az elejét kell nézni...

Itt láthatjuk a kategóriák felsorolását a 9-es mezőben, és két dátumot a 10-es és a 11-es mezőben. A 10-es mezőben a vizsga időpontja látható - nem világos, hogy ennek mi a jelentősége a jogosítvány szempontjából, de ez is egy dátum, ami nehezíti a gyors áttekinthetőséget. A 11-es oszlopban találjuk azt, amit tényleg keresünk: azt a dátumot, ameddig az adott kategóriába tartozó járművet vezethetjük.
Ezt már egyre többen tudják, sokan fájdalmas tanulópénzért tudták meg az igazoltató rendőrtől, hogy mit is kellett volna észrevenni a kártyán. Itt azonban még nincs vége a tanmesének.

Ez most 2014 vagy 2015?

2013. január 19-től az EU országaiban csak olyan új vezetői engedélyeket lehet kiállítani, amelyek alakja és mérete megegyezik a műanyag hitelkártyákéval, formátuma egységes, és amelyek nagyobb védelmet biztosítanak a csalás és a visszaélések ellen. Nagy változást ez nem hozott a magyarországi kártyán, de a kicsi is lehet bosszantó vagy akár megtévesztő.

Az érvényességi dátumot ugyanis háromszor két számjegy jelzi, így: xx.xx.xx A régi kártyán ez év.hónap.nap sorrendet jelentett, ezt a 2013. januárja óta kibocsátott kártyákon azonban felcserélték a a nemzetközi gyakorlatnak megfelelő nap.hónap.év sorrendre.

Így például a 15.10.14 a régi kártyán 2015. október 10-ét jelent, az új kártyán viszont 2014. október 15-ét jelentene - előbbi jogosítvánnyal még lehet vezetni, utóbbival viszont már nem. Márpedig azoknak is lehet mostanában lejáró kategória-érvényessége, akiknek már új jogosítványa van: ha névváltozás, megrongálódás miatt váltottak új jogsit, de nem vittek friss orvosi papírt, akkor az eredeti kategória-érvényességi időt vésték fel a dokumentum hátoldalára.

Mindenki szánjon rá tehát egy percet, vegye elő a jogosítványát, nézze meg az elejét, nézze meg a hátulját, és hámozza ki, vajon számíthat-e büntetésre, ha volán mögé ül. De vigyázat: ha a háztartásban régi és új jogsi is van, nem biztos, hogy a hátoldalak összehasonlítgatásával jó eredményre jutunk a dátumok eltérősége miatt - lásd a fenti képet...

Bónuszkérdés: a régi jogosítványon szereplő T és M,K rövidítések jelentését mindenki tudja Google-kereső nélkül? A jelmagyarázatban nem szerepel...

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Újrakezdődik a harc a vasárnapi boltzár körül a lengyeleknél
Buksza blog | 2024. március 29. 13:03
Lengyelországban az előző kormányzati ciklusban vezették be a vasárnapi boltzárat, ám az őszi parlamenti választáson hatalomra került koalíciós pártok egy része a nyitvatartási szabályok visszaállítását ígérte.
Vásárló Hiányzik még valami? Itt vannak a hosszú hétvége "kivételei"
Buksza blog | 2024. március 29. 12:23
A benzinkutas boltokra lehet számítani, de gyógyszert is be lehet szerezni a hosszú hétvége ünnepnapjain. 
Vásárló Végleg vége a jó világnak: a 60 százalékos drágulás lassan megérkezhet a boltokba
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 15:06
A csokoládé olyan szenvedélye az embereknek, hogy az elmúlt hónapokban képes volt rácáfolni a legalapvetőbb közgazdasági törvényre, a kereslet és kínálat önszabályozó mechanizmusának működésére.
Vásárló Kellemetlen áremelkedésre ébredhetnek szerdán a magyar autósok
Privátbankár.hu | 2024. március 25. 12:47
Drágul a benzin a húsvéti ünnepek előtt. 
Vásárló Hiába van vasszigor a magyar diszkontokban, erre jutott a legújabb Privátbankár Diszkont Árkosár-felmérés
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. március 25. 05:44
Februárhoz képest 1,9 százalékkal nőtt a Privátbankár Diszkont Árkosarában szereplő termékek átlagára. Októberhez képest viszont bő 4 százalékos a csökkenés.
Vásárló Újra napirendre került a vasárnapi boltzár, a szomszédban
Buksza blog | 2024. március 24. 16:09
Könnyen lehet, hogy kellemetlen meglepetés érheti hamarosan a Romániába utazó magyarokat, ugyanis a bukaresti kormányt azt fontolgatja, hogy bevezeti a boltok kötelező vasárnapi zárva tartását.
Vásárló „Eldugják” a csokit a vásárlók elől egy diszkontláncban
Privátbankár.hu | 2024. március 23. 12:46
Az áruházak egyik vásárlásra csábító trükkje, hogy a pénztárak futószalagjai fölötti polcokon csábító apróságokat kínálnak a vevőknek ösztönözve az impulzus vásárlást. Ez megváltozhat a jövőben.
Vásárló Pórul járt a Tesco, a Lidl jött ki jól a veszekedésből
Buksza blog | 2024. március 21. 10:16
Mélyen a zsebébe kell nyúlnia a Tescónak azt követően, hogy a fellebbviteli bíróság is úgy találta, megtévesztő, ha úgy reklámozza Clubcardjának árait, mintha azok a Lildlénél is kedvezőbbek lennének.
Vásárló A romániai vásárlók nem ismernek tréfát
Privátbankár.hu | 2024. március 20. 15:21
Romániában győzelemre állnak a hazai élelmiszerek. Az ottani vásárlók többsége azokat választja a külföldi termékek helyett. Előbb leveszik a polcról a helyben termelt árut és csak utána nézik meg az árát. 
Vásárló Az osztrák nyugdíj igénylése
Márkázott tartalom | 2024. március 20. 09:47
Amennyiben életünk során nem csak Magyarországon dolgoztunk, hanem más országokban is, akkor jó tudni, hogy ezekből az országokból is számíthatunk nyugdíjkifizetésre. Ha Ausztriában dolgoztunk, akkor attól függően, hogy ez az időtartam mennyi volt, kaphatunk nyugdíjat egyenesen az osztrák nyugdíjfolyósítótól, vagy a magyar nyugdíjunkat emeli meg ez az időszak. Cikkünkben segítséget nyújtunk az osztrák nyugdíjrendszer megismeréséhez.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG