<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Ha nem is őrült tempóban, de március után áprilisban is valamelyest tovább folytatódott a hazai hipermarketekben az árcsökkenés – legalábbis ez olvasható ki szokásos Árkosár-felmérésünk során szerzett tapasztalatokból. Miközben előző évhez képest újabb drágulásnak lehettünk tanúi, az ünnep utáni vásárlási láz utóhatásai is megmutatkoztak a boltokban.

A hosszú hétvégét követő legelső napon, április 6-án ismételten felkerestünk három áruházlánc egy-egy üzletét, hogy most is megnézzük, hogyan alakultak az árak. Ehhez most is ugyanazt a 30 termékből álló minta-élelmiszerkosarat hívtuk segítségül, aminek árváltozását bő 14 éve havi rendszerességel követjük. Mit találtunk az Auchanban, a Tescóban és az Intersparban az ünnep után? Előző felmérésünk során már elmondtuk, fékeződött az élelmiszerárak emelkedése olyannyira, hogy árcsökkenést is mértünk havi összehasonlítában. Akkor 2,3 százalékkal úsztuk meg olcsóbban a bevásárlás februárhoz viszonyítva.

A hosszú hétvége után a keddi volt az első nap, hogy az áruházláncok még a rövidített ideig, azaz 19 óráig lehettek nyitva, egyúttal ez volt az utolsó olyan nap, amikor még nem vonatkozott rájuk az a korlátozás, miszerint 10 négyzetméterenként egy vásárló tartózkodhat a boltban. Ennek ellenére nem volt tömeg azokban az üzletekben, amelyekben megfordultunk – bár ez betudható annak is, hogy kevesen szoktak nagybevásárlást tartanai egy-egy ünnep után.

Ebben a hónapban, míg az Auchan és a Tesco 1,2 illetve 1,6 százalékkal lett drágább, addig az Interspar 2,8 százalékot csökkentett az árakon márciushoz képest. Összességében 0,1 százalékkal tudtunk olcsóbban bevásárolni márciushoz képest. Az árcsökkenés tehát ha csak egy hajszállal is, de tovább folytatódott áprilisban is az általunk vizsgált termékeknél. (A módszertanról további részletek itt). 

Ha éves távlatban vizsgáljuk az árakat, azaz tavaly áprilist vesszük alapul, már más kép rajzolódik ki. Itt a Tesco faragott le 2,1 százalékot, az Interspar 4,3 százalékot emelt a nagybevásárlás ellenértékén, addig az Auchan 9,3 százalékkal lett drágább egy év leforgása alatt. Összességében kereken 3 százalékot emeltek az áruházláncok tavaly április óta azon a 30 terméken, amelyeket az Árkosár-felmérésben vizsgálunk. (A KSH a legfrissebb, márciusra vonatkozó inflációs statisztikáit pénteken teszi közzé.)

A számla vége 22 299 forint lett, ez 12 forint híján lényegében megegyezik előző felmérésünk végösszegével, amikor is 22 311 forintot hagytunk a kasszánál.

Ezúttal nem találtunk olyan hipermarketet, ahol 21 ezer forint alatt letudhattuk volna a vásárlást. De ha mindent ott vettünk volna meg, ahol a legolcsóbban beszerezhető, akkor mentünk volna 20 ezer forint alá, egészen pontosan 19 901 forint lett volna a vásárlásunk végösszege, ami 2398 forint spórolást jelente az átlagárhoz képest. Elmondjuk minden cikkünkben, ezért most is szeretnénk megjegyezi, hogy mindez lehetetlen mutatvány lenne – főleg a koronavírus-járvány tomboló harmadik hulláma idején kimondottan rossz ötlet lenne.

Mi lett olcsóbb? Mi drágult?

Ha tavaly áprilist vesszük alapul, az általunk vizsgált termékek közül 5-nél találtunk 10 százalékot meghaladó áremelkedést. A legnagyobb, 30 százalékos drágulást az olajnál találtuk, de több mint 20 százalékkal kerül többe a rizs, a chips és az égetett szesz, de 17 százalékkal kell többet fizetni a tésztáért is.

Jó hír ugyanakkor, hogy a zöldségosztályon járva 10 százalékot meghaladó árcsökkenést mértünk két terméknél: az alma 23 százalékkal, a burgonya 16 százalékkal lett olcsóbb egy év alatt.

Ha márciushoz képest nézzük az árakat, 10 százaléknál jobban egyetlen termék árán sem csökkentettek a hipermarketek. Sőt! Burgonyát ezúttal 11 százalékkal többért kaptunk, mint előző hónapban.

De 10 százalékot meghaladóan drágult még:

  • a tojás (16 százalék),
  • a tészta (17 százalék)
  • és a joghurt (14 százalék).

A tojás esetében meg kell, hogy jegyezzük, húsvét után közvetlenül mentünk vásárolni, az egyik hipermarket tojásosztályát szinte teljesen kifosztották a vevők, ahogy a lenti képen is látható. Aki húsvét után is még megkívánta az ünnep főszereplőit, azok mit találhattak a boltok polcain? Erről most még ejtünk néhány szót.

A tojáspult húsvét után az egyik Auchanban
A tojáspult húsvét után az egyik Auchanban

Havi legolcsóbbak

Húsvét után kíváncsiak voltunk arra, mivel találja szembe magát az, aki szeretne rámozdulni az akciós termékekre - azaz a trenddel szemben húsvét után szeretne sonkát, tojást és retket vásárolni abban bízva, hogy az áruházak megpróbálják kiszórni az ünnep után a rajtuk maradt termékeket.

Akinek nem lett volna elég a húsvéti sonka, még szerencsével járhatott most is, hiszen a láncok valóban igyekeztek kiszórni a megmaradt árut. Majdhogynem féláron találtunk füstölt kötözött lapockát a Sparban, illetve füstölt főtt tarját a Tescóban. Előbbi helyen 1190 forintért, utóbbinál 1246 forintért adták kilóját. Az Auchanban valószínűleg már a húsvét előtt elkapkodták a sonkát, de még így is találtunk pár darab kötözött lapockát 1990 forintos kilónkénti áron.

Tojást legolcsóbban a Spar adta. A 10 darabos, M-es méretű saját márkás tojást 359 forintért kínálták. A Tescóban 389 forintért volt a legolcsóbb, Fuchs márkájú, 10 darabos tojás. Az Auchanban 6 darabos tojás bizonyult a legolcsóbbnak, de a Tescóhoz hasonlóan a darabár itt is 38 forintra jött ki.

A reteknél már nem jártunk ekkora sikerrel. A Tescóban egyáltalán nem kaptunk a zöldségből, míg az Auchanban 229 forintért, addig az Intersparban 149 forintért kínálták csomóját.

Vásárló Végül nem a kormány csodafegyvere hatott: egyéves mélypontra esett az élelmiszer-drágulás
Gáspár András, Valkai Nikoletta | 2023. június 7. 05:48
Ahogy az várható volt, beérik a bázishatás: most is akkorát drágult a családi nagybevásárlás, mint tavaly nyáron, de százalékos értékben kifejezve rég nem látott mértékűre csökkent az éves árindex a Privátbankár Árkosár-felmérése szerint. Az árstopos krumpli meglepően nagyot drágult, a kötelező akciók hatását pedig megtippelni sem lehet, mivel egyébként is tele vannak akciós táblákkal az üzletek.
Vásárló Az Aldi nagyot megy a briteknél, már egy éve a legolcsóbb szupermarket
Privátbankár.hu | 2023. június 6. 16:23
Az Aldi lett Nagy-Britannia legolcsóbb szupermarketje a 12. egymást követő hónapban is, de alig maradt el tőle a Lidl.
Vásárló Ha szerdán tankolna, ezzel fog szembesülni
Privátbankár.hu | 2023. június 5. 14:47
Nem nyúlnak az üzemanyagok árához a hét közepén. 
Vásárló Végre itt a nyár? – A szünidő gazdasági hatása a családi költségvetésre
Márkázott tartalom | 2023. június 1. 17:56
Ahogy közeledik a nyár, a kisgyermekes családokban felmerül az egyre feszítőbb a kérdés: milyen terheket ró a szünidő a családi költségvetésre? A nyári szünetre minden bizonnyal szüksége van a gyerekeknek, hiszen ilyenkor lehetőségük nyílik a pihenésre és a játékra.
Vásárló A Spartól a kisujját kéri kormány, de a karját kapja
Privátbankár.hu | 2023. június 1. 13:58
A Spar csoport az akcióköteles időszak első napjától több mint 700 akciós ajánlattal várja vásárlóit, 300 termék árát pedig a május 31-i áron befagyasztja – közölte szupermarket lánc. A kötelező árengemény mértékét jelentősen meghaladóan olcsóbb tételek is szerepelnek a csökkentett árú kínálatban.
Vásárló Gyereknek lenni jó!
PR | 2023. május 31. 15:28
A gyermeki fantázia világokat képes teremteni. De mi történik akkor, ha a valóság ugyanolyan csodálatos, mint a szárnyaló képzelet? Ha egyszer csak életnagyságú TRex hátára lehet pattanni, lehetőség nyílik ráját simogatni, cápát etetni, trambulinon ugrálni?
Vásárló „Ősi” amerikai kaja lenne a hamburger? Ugyan, a kínaiak már kétezer éve eszik
Molnár Csaba | 2023. május 28. 18:21
McDonald’s, Burger King, Wendy’s, Five Guys – a világ legnagyobb hamburgerező étteremláncai mind amerikaiak, így kézenfekvőnek tűnik, hogy Amerika – sok minden más mellett – a basic street food, a hamburger szülőhazája. Pedig nem, nagyon nem. Amellett, hogy a 19. században a nagy kivándorlási hullám előtt Európában már létezett a hamburger (bővebben a keretes írásban), a kínaiak több mint kétezer éve készítik és eszik a zsemlekenyérbe töltött raguszerű húst.
Vásárló Top 10 női parfüm 2023 - szezonnyitó illatok
Márkázott tartalom | 2023. május 25. 11:43
Az illat - a megjelenés szerves része. Egyes illatok erős mágneses térként vonzanak, mások fordítva eltávolodásra késztetnek. Az aroma sokat elárul az emberről, egyfajta névjegykártya. Ezért olyan fontos megtalálni a megfelelő parfümöt. A trendekről, a kiválasztási szabályokról és a 2023-as 10 legjobb női parfümről beszélgetünk.
Vásárló Ez a világ 10 legkülönlegesebb és legdrágább luxusórája
Kollár Dóra | 2023. május 20. 18:36
A luxusórák az egyik legfontosabb státuszszimbólumnak számítanak, azonban ezek közt is akadnak elképesztő különlegességek. 
Vásárló Sokat drágult a hús vagy a zöldség? Nézze meg az angoloknál, na, ott kilőttek az árak!
Molnár Csaba | 2023. május 17. 09:56
A brit szupermarketekben árusított húsok és zöldségek ára csaknem megduplázódott a tavalyi év azonos időszakához képest.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG