<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Ha nem is őrült tempóban, de március után áprilisban is valamelyest tovább folytatódott a hazai hipermarketekben az árcsökkenés – legalábbis ez olvasható ki szokásos Árkosár-felmérésünk során szerzett tapasztalatokból. Miközben előző évhez képest újabb drágulásnak lehettünk tanúi, az ünnep utáni vásárlási láz utóhatásai is megmutatkoztak a boltokban.

A hosszú hétvégét követő legelső napon, április 6-án ismételten felkerestünk három áruházlánc egy-egy üzletét, hogy most is megnézzük, hogyan alakultak az árak. Ehhez most is ugyanazt a 30 termékből álló minta-élelmiszerkosarat hívtuk segítségül, aminek árváltozását bő 14 éve havi rendszerességel követjük. Mit találtunk az Auchanban, a Tescóban és az Intersparban az ünnep után? Előző felmérésünk során már elmondtuk, fékeződött az élelmiszerárak emelkedése olyannyira, hogy árcsökkenést is mértünk havi összehasonlítában. Akkor 2,3 százalékkal úsztuk meg olcsóbban a bevásárlás februárhoz viszonyítva.

A hosszú hétvége után a keddi volt az első nap, hogy az áruházláncok még a rövidített ideig, azaz 19 óráig lehettek nyitva, egyúttal ez volt az utolsó olyan nap, amikor még nem vonatkozott rájuk az a korlátozás, miszerint 10 négyzetméterenként egy vásárló tartózkodhat a boltban. Ennek ellenére nem volt tömeg azokban az üzletekben, amelyekben megfordultunk – bár ez betudható annak is, hogy kevesen szoktak nagybevásárlást tartanai egy-egy ünnep után.

Ebben a hónapban, míg az Auchan és a Tesco 1,2 illetve 1,6 százalékkal lett drágább, addig az Interspar 2,8 százalékot csökkentett az árakon márciushoz képest. Összességében 0,1 százalékkal tudtunk olcsóbban bevásárolni márciushoz képest. Az árcsökkenés tehát ha csak egy hajszállal is, de tovább folytatódott áprilisban is az általunk vizsgált termékeknél. (A módszertanról további részletek itt). 

Ha éves távlatban vizsgáljuk az árakat, azaz tavaly áprilist vesszük alapul, már más kép rajzolódik ki. Itt a Tesco faragott le 2,1 százalékot, az Interspar 4,3 százalékot emelt a nagybevásárlás ellenértékén, addig az Auchan 9,3 százalékkal lett drágább egy év leforgása alatt. Összességében kereken 3 százalékot emeltek az áruházláncok tavaly április óta azon a 30 terméken, amelyeket az Árkosár-felmérésben vizsgálunk. (A KSH a legfrissebb, márciusra vonatkozó inflációs statisztikáit pénteken teszi közzé.)

A számla vége 22 299 forint lett, ez 12 forint híján lényegében megegyezik előző felmérésünk végösszegével, amikor is 22 311 forintot hagytunk a kasszánál.

Ezúttal nem találtunk olyan hipermarketet, ahol 21 ezer forint alatt letudhattuk volna a vásárlást. De ha mindent ott vettünk volna meg, ahol a legolcsóbban beszerezhető, akkor mentünk volna 20 ezer forint alá, egészen pontosan 19 901 forint lett volna a vásárlásunk végösszege, ami 2398 forint spórolást jelente az átlagárhoz képest. Elmondjuk minden cikkünkben, ezért most is szeretnénk megjegyezi, hogy mindez lehetetlen mutatvány lenne – főleg a koronavírus-járvány tomboló harmadik hulláma idején kimondottan rossz ötlet lenne.

Mi lett olcsóbb? Mi drágult?

Ha tavaly áprilist vesszük alapul, az általunk vizsgált termékek közül 5-nél találtunk 10 százalékot meghaladó áremelkedést. A legnagyobb, 30 százalékos drágulást az olajnál találtuk, de több mint 20 százalékkal kerül többe a rizs, a chips és az égetett szesz, de 17 százalékkal kell többet fizetni a tésztáért is.

Jó hír ugyanakkor, hogy a zöldségosztályon járva 10 százalékot meghaladó árcsökkenést mértünk két terméknél: az alma 23 százalékkal, a burgonya 16 százalékkal lett olcsóbb egy év alatt.

Ha márciushoz képest nézzük az árakat, 10 százaléknál jobban egyetlen termék árán sem csökkentettek a hipermarketek. Sőt! Burgonyát ezúttal 11 százalékkal többért kaptunk, mint előző hónapban.

De 10 százalékot meghaladóan drágult még:

  • a tojás (16 százalék),
  • a tészta (17 százalék)
  • és a joghurt (14 százalék).

A tojás esetében meg kell, hogy jegyezzük, húsvét után közvetlenül mentünk vásárolni, az egyik hipermarket tojásosztályát szinte teljesen kifosztották a vevők, ahogy a lenti képen is látható. Aki húsvét után is még megkívánta az ünnep főszereplőit, azok mit találhattak a boltok polcain? Erről most még ejtünk néhány szót.

A tojáspult húsvét után az egyik Auchanban A tojáspult húsvét után az egyik Auchanban

Havi legolcsóbbak

Húsvét után kíváncsiak voltunk arra, mivel találja szembe magát az, aki szeretne rámozdulni az akciós termékekre - azaz a trenddel szemben húsvét után szeretne sonkát, tojást és retket vásárolni abban bízva, hogy az áruházak megpróbálják kiszórni az ünnep után a rajtuk maradt termékeket.

Akinek nem lett volna elég a húsvéti sonka, még szerencsével járhatott most is, hiszen a láncok valóban igyekeztek kiszórni a megmaradt árut. Majdhogynem féláron találtunk füstölt kötözött lapockát a Sparban, illetve füstölt főtt tarját a Tescóban. Előbbi helyen 1190 forintért, utóbbinál 1246 forintért adták kilóját. Az Auchanban valószínűleg már a húsvét előtt elkapkodták a sonkát, de még így is találtunk pár darab kötözött lapockát 1990 forintos kilónkénti áron.

Tojást legolcsóbban a Spar adta. A 10 darabos, M-es méretű saját márkás tojást 359 forintért kínálták. A Tescóban 389 forintért volt a legolcsóbb, Fuchs márkájú, 10 darabos tojás. Az Auchanban 6 darabos tojás bizonyult a legolcsóbbnak, de a Tescóhoz hasonlóan a darabár itt is 38 forintra jött ki.

A reteknél már nem jártunk ekkora sikerrel. A Tescóban egyáltalán nem kaptunk a zöldségből, míg az Auchanban 229 forintért, addig az Intersparban 149 forintért kínálták csomóját.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vásárló Vár a 37. SPAR Budapest Maraton® Fesztivál
PR | 2022. szeptember 26. 18:11
Mindegy, hogy sokat futsz, vagy keveset, állj rajthoz Te is a 37. SPAR Budapest Maraton® Fesztivál valamelyik távján. Október második hétvégéjén több tízezer futó társaságában élvezheted Te is a közös mozgás örömét.
Vásárló Már csak a megfelelő fotó hiányzik az önéletrajzodból?
Márkázott tartalom | 2022. szeptember 24. 11:37
Önéletrajzot írni nem egyszerű. Akkor sem, ha van már munkatapasztalatod, és akkor sem, ha pályakezdőként, friss diplomásként készülsz betörni a munkaerőpiacra. Ha ez utóbbi a helyzet, és gyakornoki vagy normál állást keresel, akkor bizony nem sok mindent tudsz beleírni az önéletrajzodba.
Vásárló Kültéri lépcső a házhoz: hogyan válasszuk ki a megfelelő alapanyagot?
Márkázott tartalom | 2022. szeptember 16. 14:41
Ha a házunkon kívülre tervezünk lépcsőt, akkor mindenképp érdemes alaposan fontolóra vennünk a megfelelő alapanyagok kiválasztását, hogy valóban a kívánt végeredményt kapjuk. Ehhez azonban több szempontot is figyelembe kell vennünk, hiszen a kültéri viszonyok néha elég szélsőségesek, éppen ezért az ide tervezett lépcsőnek komoly kritériumoknak kell megfelelnie. Nézzük meg tehát, mire is érdemes pontosan odafigyelnünk az anyag választásánál.
Vásárló Borkóstoló a szecessziós kastélyépület pincéiben
Márkázott tartalom | 2022. szeptember 16. 12:33
Aki Tolna megye kilencedik legnépesebb települését, Simontornyát meglátogatja, az ki ne hagyja a településbe oly harmonikusan beilleszkedő igazi kis szecessziós ékszerdobozt, a város híres szállodáját!
Vásárló Keressünk eredeti céges karácsonyi ajándékot!
Márkázott tartalom | 2022. szeptember 12. 16:00
A karácsonyi ajándékok megtalálása a családtagok számára is elég nehézkes, de ha még minket bíznak meg a tökéletes ajándék felkutatásával a vállalati ügyfeleknek vagy alkalmazottaknak, a nyomás megtízszereződik.
Vásárló Téged is kínoz az allergia?
Márkázott tartalom | 2022. szeptember 12. 10:31
Sajnos manapság egyre többen szenvednek különféle allergiáktól, és ezek közül az egyik legalattomosabb a pollen és porallergia, amellyel csak nagyon nehezen lehet bármit is kezdeni. Biztosan neked is ismerős, hogy hiába minden erőfeszítés, a mindennapos porszívózás, az ablakon beszűrődő fénynyalábokban bizony táncot járnak a porszemek, pollenek.
Vásárló Online vásárlás – minden, ami érdemes tudnia, mielőtt kattint!
Márkázott tartalom | 2022. szeptember 9. 09:24
Ugyan nem egy újszerű dologról van szó, sokak számára még mindig kifejezetten kockázatos tevékenységnek számít az online vásárlás. A folyamat nem ördögtől való, sokkal egyszerűbb, gyorsabb és hatékonyabb, mint az offline vásárlás, ráadásul még pénzt is spórolhat vele! 
Vásárló Céges karácsonyi ajándékcsomag olcsón, de mégis magas minőségben? Igen, létezik!
Márkázott tartalom | 2022. szeptember 8. 09:29
Az ajándékozás nem akkor lesz örömteli, ha minél nagyobb az ajándéktárgy értéke. Az ajándékozás attól válik igazán boldog pillanattá, hogy a meglepetés szívhez szól, és benne van mind az ajándékozott, mind az ajándékozó.
Vásárló A népharag a magángépek ellen fordult – de mi lehet a valódi megoldás a betiltás helyett?
Kollár Dóra | 2022. szeptember 7. 19:09
A magánrepülőgép-ipar által elindított „No Plane, No Gain”-kampány a magánrepülés termelékenységi és gazdasági előnyeit hangsúlyozza; a használt repülőgépek tavalyi eladásának ugrásszerű emelkedése és az európai magánrepülések rekordnövekedése alapján idén nyáron az utazók ráérezték arra, miért éri meg a hagyományos, kereskedelmi légiközlekedés helyett valami másra voksolni. Mindezek alapján úgy tűnhet, hogy a magánrepülők piacán tulajdonképpen minden rendben van, csakhogy a közvélemény egyre inkább a luxusgépek ellen fordul.
Vásárló Új online magazinok indultak augusztusban
Márkázott tartalom | 2022. szeptember 7. 10:26
Új ismeretterjesztő valamint kulturális online magazint indítottak 2022 nyarán a citygreen.hu kertészeti és életmód magazin szerkesztői. A thinker.hu ismeretterjesztő magazin, valamint a teaser.hu kulturális és szórakoztató magazin színvonalas és hiteles tartalmakat kínál olvasói számára.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG