4p
Holnapra virradóan előbbre kell állítani az órákat egy órával, így a húsvéti hétvégén kevesebbet alhatunk. Ez legtöbbünknek rossz hír, de a nyári időszámításnak köszönhetően sok energiát spórolunk. Repkednek a pro-kontra érvek, de aki emiatt késett már egy órát vagy várt valakire egy órát, biztosan nem rajong érte.

Március 27-én, szombatról vasárnapra virradóan kell áttérni idén a nyári időszámításra. Ez azt jelenti, hogy éjszaka előbbre kell állítani az órát, ami azt eredményezi hogy egy órával kevesebbet alhatunk.

Indul a spórolás

Vannak azonban előnyei is az óraátállításnak: a Mavir Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. szóvivője szerint az óraátállítás energiamegtakarító hatása évente egy 30-40 ezres magyar város energiaszükségletét fedezi. Berczelly Réka azt mondta, hogy a szakemberek az óraátállítás előtt és után figyelik az energiafelhasználást, ezek alapján állapítják meg az energiafelhasználási trendeket.


Elmondása szerint a megtakarítás a fel nem használt energiából fakad, amelynek mértéke évente mintegy 120 megawattóra. Ez egyben azt is jelenti, hogy a háztartások ennek eredményeként 4-5 milliárd forintot spórolnak meg.

De tényleg van értelme?

Sokan azzal érvelnek, hogy az energiafogyasztásunk egyre kisebb részét teszi ki, egyrészt az alacsony fogyasztású modern izzók miatt, másrészt az egyre jobban terjedő nyári klímaberendezés-használatnak), nincs igazi jelentősége az átállításnak. Sőt, egyesek szerint az emberi szervezetre kifejezetten káros, hiszen a ritmus felborításával jár, amit úgysem tudunk egyik pillanatról a másikra átállítani.

Most akkor hány óra van?

A legjobban azonban biztosan azok utálják az egészet, akik már jártak pórul ilyenkor. Vagy egy órát késtek, vagy egy órát vártak valakire. Igen kellemetlen tud lenni.

A káoszt napjainkban az okozza, hogy digitális eszközeink egy része átáll az "új időszámításra", míg néhány eszköz a "régi időt" mutatja. Itt van egy kis segítség holnapra, ez az óra a pontos időt mutatja, holnap ehhez igazíthatja óráit.

Így járnak a vonatok

Az átállás miatt változik a MÁV menetrendje is. A hajnali két óra előtt Budapestről Szobra és Ceglédről Szolnokra induló egy-egy szerelvény a nyári időszámításnak megfelelően, legfeljebb hatvan perccel később érkezik a célállomására. Az eredetileg hajnali kettő és három óra között induló belföldi személyszállító vonatokat pedig három órakor indítják.

A húsvét is megkavarja a közlekedést. A hétvégi és húsvét hétfői menetrend-változásokról bővebben ebben a korábbi cikkünkben írtunk.

Az óraátállítás Magyarországról induló és ide érkező nemzetközi szerelvényeket is érint: a Dacia nemzetközi vonatok, a Corona IC, az Ister EuroNight, a Kálmán Imre EN, a Beograd gyorsvonat, a Metropol EN, a Latorca IC és a Traianus-Bononia IC várhatóan egyórás késéssel éri el a budapesti, illetve a külföldi végállomását.

A Budapestről induló, Varsón át Moszkvába közlekedő Varsovia EuroCity vonatok oroszországi menetrendje is változik a nyári időszámítás bevezetésével, mivel Oroszországban nem állítják át az órákat.

A BKK járatainál is lesz változás

Az óraátállítás miatt az éjszakai járatok hajnali 2 és 3 óra közötti indulásai értelemszerűen kimaradnak. Emellett egyes éjszakai járatok menetrendjében további változásokra is számítani kell.

A 6-os villamos, valamint az óránkénti, vagy annál gyakoribb, és egyenletes követési idővel közlekedő éjszakai járatok (azaz a 900-as, a 901-es, a 907-es, a 908-as, a 909-es, a 914-es, a 914A, a 918-as, a 922-es, a 923-as, a 930-as, a 931-es, a 950-es, a 950A, a 956-os, a 960-as, a 963-as, a 966-os, a 972-es, a 972B-s, a 973-as, a 979-es, a 979A, a 990-es és a 998-as éjszakai busz) 2:00 és 2:59 közötti indulásai elmaradnak.

Egyes éjszakai járatok menetrendjében egyéb változásokra is kell számítani. Ezekről a változásokról a BKK oldalán bővebben is olvashat >>>>


LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Kellemetlen áremelkedésre ébredhetnek szerdán a magyar autósok
Privátbankár.hu | 2024. március 25. 12:47
Drágul a benzin a húsvéti ünnepek előtt. 
Vásárló Hiába van vasszigor a magyar diszkontokban, erre jutott a legújabb Privátbankár Diszkont Árkosár-felmérés
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. március 25. 05:44
Februárhoz képest 1,9 százalékkal nőtt a Privátbankár Diszkont Árkosarában szereplő termékek átlagára. Októberhez képest viszont bő 4 százalékos a csökkenés.
Vásárló Újra napirendre került a vasárnapi boltzár, a szomszédban
Buksza blog | 2024. március 24. 16:09
Könnyen lehet, hogy kellemetlen meglepetés érheti hamarosan a Romániába utazó magyarokat, ugyanis a bukaresti kormányt azt fontolgatja, hogy bevezeti a boltok kötelező vasárnapi zárva tartását.
Vásárló „Eldugják” a csokit a vásárlók elől egy diszkontláncban
Privátbankár.hu | 2024. március 23. 12:46
Az áruházak egyik vásárlásra csábító trükkje, hogy a pénztárak futószalagjai fölötti polcokon csábító apróságokat kínálnak a vevőknek ösztönözve az impulzus vásárlást. Ez megváltozhat a jövőben.
Vásárló Pórul járt a Tesco, a Lidl jött ki jól a veszekedésből
Buksza blog | 2024. március 21. 10:16
Mélyen a zsebébe kell nyúlnia a Tescónak azt követően, hogy a fellebbviteli bíróság is úgy találta, megtévesztő, ha úgy reklámozza Clubcardjának árait, mintha azok a Lildlénél is kedvezőbbek lennének.
Vásárló A romániai vásárlók nem ismernek tréfát
Privátbankár.hu | 2024. március 20. 15:21
Romániában győzelemre állnak a hazai élelmiszerek. Az ottani vásárlók többsége azokat választja a külföldi termékek helyett. Előbb leveszik a polcról a helyben termelt árut és csak utána nézik meg az árát. 
Vásárló Az osztrák nyugdíj igénylése
Márkázott tartalom | 2024. március 20. 09:47
Amennyiben életünk során nem csak Magyarországon dolgoztunk, hanem más országokban is, akkor jó tudni, hogy ezekből az országokból is számíthatunk nyugdíjkifizetésre. Ha Ausztriában dolgoztunk, akkor attól függően, hogy ez az időtartam mennyi volt, kaphatunk nyugdíjat egyenesen az osztrák nyugdíjfolyósítótól, vagy a magyar nyugdíjunkat emeli meg ez az időszak. Cikkünkben segítséget nyújtunk az osztrák nyugdíjrendszer megismeréséhez.
Vásárló Megváltozhatnak az áruházak, 237 000 milliárd forintból
Buksza blog | 2024. március 19. 08:36
Az EU rendületlenül alkotja azokat az új szabályokat, amelyek célja a kontinens iparának támogatása a fenntarthatóvá válásban és a digitalizálás elsajátításában. A kiskereskedelem is beállt a sorba.
Vásárló Fordulat az Ikeánál, már látszik, mire számíthatnak a magyar vásárlók
Privátbankár.hu | 2024. március 16. 16:19
Az Ikea vissza akarja hozni az elmúlt évek drasztikus inflációja előtti időszakot, ez pedig az árak jelentős csökkentését helyenként akár a profit rovására is.
Vásárló Extrém ízeket kaphatnak a kenyerek
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. március 16. 11:36
A margetingguruk legújabb ötlete, hogy kézzelfoghatóvá, pontosabban ízlelhetővé teszik az emberi érzelmeket, amihez a mesterséges intelligenciát hívták segítségül. Kiderül, beveszik-e ezt az emberek.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG