Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Jövőre mintegy 300 milliárdos forrást biztosít a kormány az egészségügyi intézmények újjáépítésére, míg az egészségügyi dolgozók anyagi helyzetének javítására 40 milliárd forintot fognak fordítani.

Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár elmondta, hogy az egészségügyi dolgozók anyagi helyzetének javítására szolgáló mintegy 40 milliárd forintos keretösszeg több részből jön össze. Egyrészt az Új Széchenyi Terv révén 15,5 milliárd forintnyi uniós fejlesztési forrás áll rendelkezésre a szakorvosok, szakdolgozók és a szakorvosjelöltek ösztöndíjprogramjára, melynek társadalmi vitája várhatóan december közepén lesz.

Ezek mellett az egészségügy funkcionális integrációja révén, az intézmények átvételével megindulnak a gazdasági és klinikai együttműködések, amelyből számításaik szerint tízmilliárdos összeget egészen biztosan vissza tudnak majd forgatni a rendszerbe. Ehhez pedig hozzájön még a népegészségügyi termékadóból befolyó összeg fele, amely reményeik szerint 15 milliárd lesz majd - ismertette az államtitkár.

Idén decemberben az egészségügyben dolgozók 2,4 milliárd forintos bérpótlékot kapnak, amely teljes egészében a népegészségügyi termékadóból idén befolyt összeg lesz.

A népegészségügyi termékadó eredményessége kapcsán az államtitkár úgy fogalmazott:, hogy hozza a várt eredményt. Mint kifejtette: egyrészt az idei évre tervezett 3 milliárd forintból legalább 2,4 milliárd forint biztosan befolyik, másrészt legalább ilyen fontos eredmény, hogy a 70 százalékos sótartalmú levesport a gyártók már átminősítik fűszersóvá.

Az egészségügy átszervezése kapcsán az államtitkár kifejtette: azt nézik, hogy az egyes ellátási formák területén hol tudják a beteget a legjobban ellátni, ehhez pedig ha kell "átkötik" a területi ellátási kötelezettségeket is. Erre példaként említette Csurgó kistérséget, amelyet már át is soroltak a Nagykanizsai kórházhoz, miután kiderült, hogy az ottani lakosoknak Kaposvár messze van.

Az államtitkár arról is beszélt, hogy a kórházak átadás-átvételének munkája intenzíven zajlik, de odafigyelnek arra is, hogy a technikai átadás-átvételből a dolgozók semmit se érezzenek meg. Ezért a kincstárral már most arról tárgyalnak, hogyan folyósítják majd a bért január első napjaiban.

Szócska Miklós kiemelte: tudja, hogy a magyar egészségügyben emberi erőforrás krízishelyzet van, így az intézmények átszervezésekor elbocsátásokra semmiképpen, de emberi erőforrás koncentrációra számítani lehet.


LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vásárló Jön a pályázat: elektromos autóra vágyók, figyelem!
Privátbankár.hu / MTI | 2021. május 6. 17:57
Jön az elektromos járműves pályázat.
Vásárló Idén nyáron sem lesz Sziget Fesztivál
Privátbankár.hu / MTI | 2021. május 6. 13:29
A szervezők már 2022-re koncentrálnak. 
Vásárló Jelenlét: a példaértékű program hosszú távra nyújt segítséget
PR | 2021. május 5. 10:07
A Jelenlét Program keretében a Magyar Máltai Szeretetszolgálat fenntartható társadalmi célú vállalkozásokat működtet, melyek legfontosabb célja, hogy a perifériára szorult embereket integrálja az értékteremtő munka világába. A program válságálló, hazai munkahelyeket hoz létre és sikeres termékeket juttat a piacra.
Vásárló Egyre több gyermek látja meg a világot magánklinikákon
PR | 2021. május 3. 18:01
Folyamatosan növekszik a magánszülések száma, olyannyira, hogy a tavalyi év az eddigi legnagyobb elmozdulást mutatta, az évek óta sztenderd, országos 2%-os arány 2020-ban 3%-ra növekedett. Budapesten pedig még ennél is nagyobb arányú volt a növekedés, a három budapesti magánszülészeten több mint kétezer csecsemő jött világra.
Vásárló Elkezdték oltani a dolgozókat az Audinál is
Privátbankár.hu | 2021. április 28. 14:27
3 ezren vakcinálnak.
Vásárló Budapest kiült a teraszra, és megitta a rá váró sört (galéria)
Izsó Márton | 2021. április 25. 11:51
Szombaton öt hónap kényszerszünet után ismét kinyithattak a vendéglátó egységek teraszai. A fővárosi lakosok, mintha parancsként értékelték volna Orbán Viktor facebookos kurjantását, miszerint "szabad a sör!", tömegekben vonultak ki, hogy a kocsmák, éttermek elé kitelepülve élvezzék a napsütést, egymás társaságát, az alkoholt és azt a csipetnyi szabadságot, ami most a nyakukba szakadt. Kollégánk körbejárta Budapest legkiülősebb részeit, és fotózott.
Vásárló Ma már mindent előre megtervezünk, a mosolyunkat is
PR | 2021. április 22. 14:24
A mosolytervezés egyre népszerűbb azok körében, akiknek munkájuknál fogva fontos a jó megjelenés. Topmenedzserek, középvezetők, területi képviselők, közszereplők, modellek döntenek úgy, hogy igénybe veszik ezt a szolgáltatást. De mit takar pontosan a mosolytervezés?
Vásárló Svájci-magyar fogturizmus: egy fejlődő iparág
Márkázott tartalom | 2021. április 19. 13:53
Sokan felkapják a fejüket, ha meghallják, mennyivel olcsóbb Magyarországon a fogászati kezelés a nyugati országok árszabásához (például a svájcihoz) képest. Egyesek úgy gondolják, ha valahol egy szolgáltatást ennyivel kevesebb pénzért el lehet adni, akkor az bizonyára a minőség rovására megy. De mit mondanak a kliensek? Elsöprően pozitív a véleménye azoknak a svájci pácienseknek, akik az elmúlt években megtapasztalhatták a magyar ellátás professzionalitását, fogorvos csapataink szakmai felkészültségét.
Vásárló Sehol sem olcsóbb a földgáz Európában, mint Budapesten
Privátbankár.hu | 2021. április 19. 11:44
Megjelent a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal legfrissebb, márciusi nemzetközi árösszehasonlító vizsgálata.
Vásárló Újranyitottak a boltok, kevés helyen találtak szabálytalanságokat
Privátbankár.hu | 2021. április 19. 10:39
Ismét fogadhatnak vásárlókat a nem napi fogyasztási cikket forgalmazó boltok. Az újranyitáshoz kapcsolódó szabályok betartását a fogyasztóvédelmi hatóság is ellenőrzi.
hírlevél
depositphotos