<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p

Van élet az orosz gázon és olajon túl? Tényleg lehetetlen teljesen elszakadni Moszkvától? Elzárhatja Putyin a gázcsapot?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Holoda Attila energetikai szakértővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. május 26. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A Nemzeti Dohányboltba járhatnak majd a füstölgők ezek után cigarettáért, a szabályok szigorodnak. Németh Lászlóné november közepéig írhatja ki az első pályázatokat, az állam max. 20 évre adja a koncessziót, márciusban megköthetik az első szerződéseket. 2000 emberre jut majd egy bolt, 18 év alatt nem lehet majd cigihez jutni.

Létrehoznak egy állami céget is, de a miniszter dönt

A fiatalkorúak védelmével indokolja a dohánykereskedelem szigorítását a Magyar Közlöny legfrissebb számában megjelenő törvény. Ezek szerint a dohánytermékek kereskedelme mostantól állami monopólium, melyet koncessziós szerződés keretében az állam kiadhat magáncégeknek maximum 20 éves időtartamra. A dohánykereskedelmet innentől a fejlesztési miniszter ellenőrzi, de a kereskedelmi jogosultság kiosztására, vagyis a pályázatok kiírására 100%-os állami tulajdonban lévő nonprofit társaságot alapít.

Ettől függetlenül az állam nevében a dohánytermék-kiskereskedelem átengedéséről szóló pályázat kiírására, elbírálására, továbbá a koncessziós szerződés megkötésére a miniszter jogosult. Az állami társaság a meglévő szerződéseket kezeli csak és szükség esetén új pályázatot ír ki. A dohányboltokat ezentúl is a vámosok és a fogyasztóvédelmi hatóság ellenőrzik majd. Az új rendszer szerinti árusítás 2013. július 1-étől indul, addigra az NFM-nek ki kell osztania a jogosultságokat.

Hazafias lendülettel

A kereskedők üzlethelyiségükön csak a "Nemzeti Dohánybolt" feliratot és egy 18-as karikát szerepeltethetnek, ha az árusítóhely egy nagyobb kereskedelmi egységben van, akkor azt jól el kell különíteni a többi résztől.

A törvény szövege szerint törekedni kell rá, hogy fiatalkorú ne jusson dohányáruhoz. Ha fennáll a gyanú, hogy a vásárló nem töltötte be a 18. életévét, akkor a kereskedő kérheti, hogy igazolja életkorát. Ha ennek nem tesz eleget, a törvény szerint bizonyítja, hogy valóban nem érte még el a korhatárt. A jogszabály úgy fogalmaz, hogy ilyen esetben a kereskedőnek fel kell szólítania a fiatalkorút a bolt elhagyására, és amíg ez meg nem történik, addig annak sem adhat ki dohányárut, akinek amúgy lehetne.

600-650 dohányosra jut majd egy bolt

Sok magyar dohányzik
Az Európai Unió által végzett közegészségügyi felmérés adatai szerint 2008-ban a 10 és 19 é közötti magyar állampolgárok fele állította, hogy dohányzik, a 20 és 29 közöttieknek pedig a 60%-a. Ez régiós összehasonlításban is nagyon magas értéknek számít.

A törvény részletezi, hogy 2000 fős településeken csak egy dohánybolt lehet, e feletti lélekszám esetén pedig 2000 főnként lehet egy-egy újabb boltot nyitni. Ez azt jelenti, hogy Budapesten ezentúl 8700 helyen lehet majd cigarettát venni jövő nyártól, vagyis jóval kevesebb helyen, mint eddig (az országban jelenleg összesen 44 ezer eladóhelyen vehetünk dohányárut). A felmérések szerint a felnőtt magyar lakosság harmada dohányzik, közel két és fél millió ember. Ez azt jelenti, hogy jövő nyártól átlag 600 dohányosra jut majd egy Nemzeti Dohánybolt. Ráadásul a magyar dohányosok döntő többsége naponta vesz egy doboz cigit, egy-egy árusítóhely tehát hatalmas forgalmat bonyolíthat le majd, óvatos becslésünk szerint is naponta 60 karton bagót adhat majd el egy-egy dohánybolt. A kereskedők mindezért cserébe koncessziós díjat fizethetnek majd az államnak. A koncessziós díj éves összege mindenkor legfeljebb a törvényben foglalt éves állami feladatok ellátásához szükséges mértékig, arányosan határozható meg - szól a törvény szövege. A többi a kereskedőé - akik eddig nem dolgoztak a dohányáruk esetében magas haszonkulccsal, de a kereslet most jóval koncentráltabb lesz. Eddig bombaüzletnek tűnik az új rendszer a pályázaton nyertes kereskedőknek.

Nem lesz bombaüzlet a Nemzeti Dohánybolt?

Csakhogy azok a kereskedők, akik eddig cigit árultak, azt jellemzően kiegészítő termékként árulták, nagy hasznuk abból nem volt. Miklós György üzletvezető régóta tevékenykedik a hazai vendéglátóiparban, mint kérdésünkre válaszolva elárulta, egy-egy doboz után a haszonkulcs 6-7% volt, vagyis leginkább azért érte meg a kereskedőknek a dohányárusítás, mert "becsalogatta a vendégeket". A cigit eddig árusítható kereskedők bevételének döntő hányada ugyanis nem a dohányáruból származott, hanem más, magasabb haszonkulccsal értékesíthető termékekből (öngyújtó, sör, újság, édesség, stb.). Miklós szerint lehet ugyan, hogy a kereslet koncentráltabb lesz, de a Nemzeti Dohányboltban csak dohányterméket lehet majd árusítani (illetve elfogadott pályázat esetén egyéb, a dohányzással összefüggő termékeket is), a koncessziós díj pedig 1-3 millió forint között lesz, amit egy összegben kell majd megfizetniük a kereskedőknek. Így már nem tűnik olyan bombaüzletnek a kereskedési jog megszerzése. Miklós szerint az új rendszer a nagyobb hipermarketeknek kedvezhet majd, akik a dohánybolttal könnyedén becsalogatják majd a vevőket, nekik nem nagy érvágás, ha alacsony haszonkulccsal működik házon belül a trafik. A kisebb üzleteknek azonban nem biztos, hogy meg fogja érni jövő júliustól a dohánytermékek árusítása.

Jövő nyáron indul a nemzeti trafik-hálózat

Kikkel szerződhet az állam?
Egy személlyel egy időpontban legfeljebb öt megkötött koncessziós szerződés lehet hatályban. Azoknál az egy közigazgatási egységet képező településeknél, ahol egynél több dohánytermék-kiskereskedelmi jogosultság kerül kiadásra, egy személy nem birtokolhatja az összes dohánytermék-kiskereskedelmi jogosultság több mint kétharmadát.

A koncessziós szerződést aláírónak  dohánytermék-kiskereskedelmi jogosultságot egyéni vállalkozóként, vagy olyan gazdasági társaság útján kell gyakorolnia, amelyben legalább egy természetes személy tagja korlátlan felelősséggel tartozik a társaság kötelezettségeiért.

A pályázati felhívás megjelenése előtt 30 nappal a feltételeket két országos napilapban és a helyileg illetékes kormányhivatal honlapján kell közzétenni. A pályázaton előnyt élveznek, akik megváltozott munkaképességűek és/vagy addig - minimum 3 hónapig - munkanélküliek foglalkoztatását vállalják. A pályázat kiírása után 30 nappal eredményt kell hirdetni, de a miniszter ezt egyszer még megtoldhatja 30 nappal, majd ezután újabb 30 nappal eredményes pályázat után szerződést is kell kötni a kereskedelmi jogosultság átadásáról. Ha koncessziós szerződés megszűnik az államnak új pályázatot kell kiírnia, addig viszont a nonprofit részvénytársaságon keresztül maga is gyakorolhatja a kereskedelmi jogokat.

Az első pályázatokat november 15-ig kell kiírnia Németh Lászlónénak, 60 napos határidővel, és ezt követően 60 napon belül kell megkötni az első szerződéseket - vagyis legkésőbb március 15-éig létrejöhetnek az első kontraktusok, de az árusítás legkorábban jövő év július elsejével kezdődhet meg.

Az NFM fel is függesztheti a kereskedési jogot, ha szabálytalanságot észlel, ha például egy kereskedő egy éven belül háromszor is szabálysértést követ el, a koncesszió már ugrott is. A vámhatóság által kiszabható bírságok pedig 200 ezertől 10 millió forintig is terjedhetnek. A kereskedők azután sem nyújthatnak akciót a dohánytermékekre, a cigi mellé nem adhatnak ajándékot, azt nem is reklámozhatják. Dohánytermékek árumintaként továbbra sem hozhatóak forgalomba, a külföldön elterjedt cigiautomaták üzembe helyezését pedig továbbra is tiltja a törvény.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vásárló A nap képe: durranásokat hallott ma Budapesten? Ez a magyarázat
Privátbankár.hu | 2022. május 21. 17:43
Május 21. nem akármilyen nap a honvédség számára.
Vásárló A pilates az egyik legjobb mozgásforma - Tudd meg miért!
Márkázott tartalom | 2022. május 13. 09:56
A pilates egy viszonylag könnyen elkezdhető, számos előnyös hatással kecsegtető mozgásforma. Cikkünkből megismerheted a pilates pozitív hatásait!
Vásárló Sohajda Júlia egyedüli magyarként került be az amerikai Forbes 2022-es válogatásába
Natív tartalom | 2022. május 12. 13:55
Az amerikai Forbes szerkesztősége idén is összeállította a harminc év alatti sikeres fiatalok harmincas toplistáját, amelyre idén egyedüli magyarként felkerült Sohajda Júlia, a budapesti kockázati tőkealap-kezelő, Vespucci Partners társalapítója és ügyvezető partnere is.
Vásárló Amit az ittas vezetésről tudni érdemes
Márkázott tartalom | 2022. május 12. 10:27
Bármilyen közlekedési jármű szeszesital elfogyasztása utáni vezetése bűntetőjogi tárgyalásokat vonhat maga után.
Vásárló Megtalálni álmaink lakását néhány kattintással
Márkázott tartalom | 2022. május 11. 10:51
Napjainkban, az internet világában viszonylag egyszerű dolgunk van, ha eladó lakást vagy házat keresünk. Nincs más dolgunk, mint találni egy jó ingatlanhirdetési portált, ahol néhány kattintást követően már nézelődhetünk is az igényeinknek megfelelő ingatlanok között.
Vásárló Optimalizált cégügyek? Kezdd a szerződésekkel!
Márkázott tartalom | 2022. május 10. 11:24
Az optimalizált működés manapság már valamilyen varázsszónak tűnik, amelyik egyik vagy másik módszert alkalmazva könnyen megvalósítható, s annak nyomán vállalkozásunk biztosan szárnyakra kap. Valóban számtalan opció elérhető, ami a racionális és hatékony működést segíti, de biztosan nem fog semmi jól működni megfelelő alapok nélkül.
Vásárló Ezért hosszabbította meg az árstopot az Orbán-kormány: óriási drágulás a boltokban
Gáspár András, Valkai Nikoletta | 2022. május 9. 05:52
A Privátbankár Árkosár-felmérések 15 éves történetében még sosem mértünk 20 százalék fölötti éves drágulást, májusban azonban ez is bekövetkezett. 27 ezer forint alatt már sehol sem ússzuk meg a nagybevásárlást, a margarin ára duplázódott, a kenyér, a sajt és a tojás ára is hatalmasat ugrott - egyre jobban látszik, hogy az árstop legfeljebb szépségtapasznak jó, ahogy azt is képtelenség megbecsülni, hogy milyen hatással van a többi termék árára.
Vásárló Kutya seborrhea: a házi kedvencek bőrbetegsége
Márkázott tartalom | 2022. május 8. 10:49
A seborrhea egy gyűjtőfogalom, amely igen változatos bőrproblémákat foglal magában. Lehet genetikai eredetű is, de hormonális problémák, illetve allergia miatt is kialakulhat. Nézzük most meg, mit érdemes tudni a betegségről!
Vásárló Se ruha, se gyümölcs, hús csak hetente egyszer – az utca emberét kérdeztük az inflációról
Izsó Márton - Mester Nándor | 2022. május 7. 18:04
Sokak szerint az árstop értelmetlen és átverés is. Hiába nőttek kicsit a jövedelmek, az infláció mindent elvisz. Mit mondanak a budapesti járókelők? Kiderül videónkból.
Vásárló Vizsgálódik a GVH – megsérthette a szabályokat ez a gyógyszercég?
Privátbankár.hu | 2022. május 4. 13:37
Egyelőre még semmi sem biztos, csak az, hogy megindult a vizsgálat.
hírlevél
Ingatlantájoló