<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Meddig tart még a háború, és mi vár Magyarországra? Jól helyezkedik a kormány? Meddig bírja anyagilag Oroszország? Hogyan és miből lehet majd újjáépíteni Ukrajnát?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Káncz Csabával - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. december 15. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Kitiltják a dízelautók egy részét Stuttgartból nitrogénoxid-kibocsátásuk miatt. A német környezetvédelmi miniszter szerint számos más városban is hasonló korlátozásokra lehet számítani. Tavaly hetven német településen lépte át a levegő nitrogénoxid szintje az uniós határértéket a dízelautók miatt.

Jövő januártól kitiltják Stuttgartból azokat a dízelmotoros autókat, amelyek károsanyag-kibocsátási besorolása Euro 4-es vagy annál rosszabb. Erről döntött a baden-württembergi tartomány kormánya szerdán, adta hírül a Frankfurter Allgemeine Zeitung. A tartományt a Zöldek és a szociáldemokraták alkotta koalíció irányítja.

Az újabb, Euro 5-ös dízelautók száműzését azonban továbbra is el akarja kerülni a koalíció. Erről annak függvényében döntenek majd, hogy a mostani intézkedések nyomán elegendő mértékben javul-e a város levegője.

Engedélyezték a kitiltásokat

A szövetségi közigazgatási bíróság februárban általánosságban engedélyezte a dízelautók kitiltását, amennyiben az a levegő tisztán tartását szolgálja. Az ítélet óta nagy nyomás nehezedett Baden-Württemberg kormányára, valamint Winfried Kretschmann (Zöldek) kormányfőre, hogy lépjen az ügyben.

Hivatalos statisztikák szerint Stuttgartban és környékén több mint félmillió autó van forgalomban. Ezek 34 százaléka (180 ezer autó) Euro 5-ös, 35 százaléka (190 ezer autó) pedig Euro 1,2, 3 vagy 4-es besorolású.            

Hamburgban egyébként már korábban korlátozták a dízelautók forgalmát egyes szakaszokon, és hasonló lépések várhatók Északrajna-Vesztfáliában is. „Valószínűleg Aachenben, a Ruhr-vidéken, Kölnben és sok más helyen is korlátozások lesznek” – mondta Svenja Schulze német környezetvédelmi miniszter a közelmúltban.

Sőt, már a német főváros is szigorítást fontolgat. „Remélem, hogy nem kerül rá sor, de nem tudom kizárni” – mondta a kitiltásról Michael Müller, Berlin szociáldemokrata polgármestere. Ez attól függ, hogy az eddigi intézkedések meghozzák-e a kívánt hatást.

Hamburgban már büntettek

Az AutoBild szerint Hamburgban már meg is büntették azokat az autósokat, akik megszegték a tilalmat. Az ötven ellenőrzött járműből 25-nek nem lett volna szabad az utakon lennie, emiatt 75 eurós büntetést róttak ki a tulajdonosokra. Az észak-német városban és környékén 330 ezer dízelautó van, közülük több mint 200 ezer nem teljesíti a normákat. A korlátozás itt ugyanakkor csak egy félkilométeres útszakaszt érint.

A fokozódó szigornak a dízelautó-tulajdonosok már csak azért sem örülnek, mert ezáltal jelentősen csökken járműveik értéke.   

A szigorításra azért volt szükség, mert az utcai közlekedésben a dízelmotorok bocsátják ki a legtöbb nitrogénoxidot. Ez a károsanyag egy bizonyos koncentráció felett irritálhatja a légutakat és a szemet. Hivatalos közlések szerint tavaly mintegy hetven német településen lépte át a levegő nitrogénoxid szintje az uniós határértéket, amiért elsősorban a dízelautókat tették felelőssé.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vásárló Bang & Olufsen moziélmény otthonában. Itt a Beosound Theatre
PR | 2022. december 7. 10:49
A Bang & Olufsen – a dán audió márka – bejelentette a Beosound Theatre-t, mely azzal a céllal készült, hogy a világ legerőteljesebb és legjobban magával ragadó hangélményét nyújtsa. Az innovatív és aprólékosan kidolgozott csúcskategóriás soundbar egyetlen termékben nyújtja azt a moziélményt, melyet mások komplett rendszerekkel tudnak csak elérni.
Vásárló Újabb brutális élelmiszerár-emelkedést kapnak karácsonyra a magyarok
Gáspár András, Valkai Nikoletta | 2022. december 7. 05:21
Semmi jele annak, hogy enyhülne az élelmiszerárak emelkedése: decemberben újabb csúcsok dőltek meg a Privátbankár Árkosár-felmérésben. Sosem került még ennyibe a családi nagybevásárlás, és az elmúlt közel 16 évben nem mértünk a mostanihoz hasonló éves áremelkedést sem. Egyre közelebb vagyunk a Matolcsy György által beharangozott 50 százalékos élelmiszer-inflációhoz - és újabb szögek verődnek az árstop koporsójába.
Vásárló A nap képe: hosszú sor kígyózik egy budapesti benzinkútnál
Privátbankár.hu | 2022. december 6. 11:24
Mindenki tankolni akar. Amíg van mit. 
Vásárló Egy cipzár is lehet elegáns kiegészítő
Márkázott tartalom | 2022. december 3. 11:31
A cipzárak már évtizedek óta meghódították a világot: ott vannak az öltözőszekrényünkben lévő ruhákon, a bőröndeinken, a különböző tokokon, a speciális öltözetek szerves részei, és még sok más, olykor meglepő alkalmazási módja van egy cipzárnak.
Vásárló A tehéntejen túl is van élet
Márkázott tartalom | 2022. december 2. 09:08
Gyerekkorunkban folyamatosan azt hajtogatták számunkra, hogy a tej és a tejtermékek fogyasztása a kalcium, a szénhidrát, a fehérje és az egészséges zsírtartalom miatt elengedhetetlen a táplálkozási szükségleteink kielégítéséhez.
Vásárló Lényeges a rágcsálók elleni küzdelem!
Márkázott tartalom | 2022. december 1. 08:58
Az emlősök osztályának egyik legnépesebb rendjét a rágcsálók alkotják. Folyamatosan rágnak valamit, és emiatt folyamatosan is kopnak a fogaik, amelyek azután persze ismét megnőnek. Nagyon szorosan összetartanak egyes közösségeik, ez pedig nem mindig kedvező az emberekkel egy területen honos fajok esetében. 
Vásárló Tiszta levegő az otthonában
Márkázott tartalom | 2022. november 29. 20:16
Mindannyian tiszta levegőt szeretnénk belélegezni, akár az otthonunkban, akár a munkahelyünkön vagyunk. Egyre többen részesítik előnyben a tiszta levegőjű, csendesebb településeket, mert azt szeretnék, hogy a gyermekeik tiszta levegőben játszanak, tanuljanak, éljenek.
Vásárló A nap képe: ezer forintért adják a tejet ebben a budapesti áruházban
Privátbankár.hu | 2022. november 25. 18:01
Bio és 3,5 százalékos, de az ártól akkor is lehidaltunk. 
Vásárló A karácsonyi ajándékon is spórolnak a magyarok
Privátbankár.hu | 2022. november 17. 14:53
Kevesebb ajándékot vesznek a magyarok idén karácsonyra, és 7 százalékuk senkinek nem ad ajándékot - derült ki a Yettel országos reprezentatív kutatásából.
Vásárló Néhány nap, és ajándékot kapnak a magyar autósok
Privátbankár.hu | 2022. november 16. 14:19
Csökken a tankolás ára.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG