6p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Vannak azok a hackerek, akik komoly szaktudással felvértezve rosszindulatú szoftvereket írnak, megfertőzik a gépünket, zárolják adatainkat, és pénzért cserébe hajlandóak csak azokat feloldani. Ez természetesen illegális - a legújabb generációs kiberbűnözők azonban már csak arra veszik a fáradságot, hogy levélben üres fenyegetéseket küldjenek.

A WannaCry mérföldkő volt

A Sophos friss összeállítása szerint a Wannacry új szintre emelte a zsarolóvírusos támadásokat, mert a kéretlen adattitkosítás funkcióját egy önterjesztő számítógépes vírus kódjával kombinálta. Azaz, automatikusan keresztül tudta rágni magát a felhasználók hálózatán, miközben potenciálisan több ezer számítógép összes tárolt adatát titkosította. Ehhez pedig elég volt akár egyetlen fertőző tartalmú álcázott levélmellékletet vagy egy nem biztonságos weboldalról letöltött fájlt megnyitni.

A WannaCry hatalmas károkat okozott világszerte és bár az amerikai nemzetbiztonsági szervek tudtak a Windows gyengeségéről, megtartották maguknak az információkat - ezzel pedig több százezer felhasználónak váltak elérhetetlenné az adatai, miközben a Microsoft anyagi főnyereményként könyvelhette el az ügyet. Az amerikai vezetés aztán hivatalos nyilatkozatban vádolta meg Észak-Koreát a WannaCry nevű vírus elterjesztésével. További részletek >>>

Volt, aki nem sörétessel lőtt

A SamSam zsarolóvírus mögött álló digitális bűnözők egy eltérő módszerre álltak rá: több ezer vagy tízezer áldozat számítógépei helyett ők inkább egyszerre csak egy szervezetet vesznek célba. Behatolnak az áldozat hálózatába és az etikus hackerek hálózattörő tesztjeihez hasonló technikáikkal meghatározzák, mely számítógépek adatait tudják titkosítani egyszerre. Majd egy időben megtámadják a kijelölt eszközöket, amellyel biztosítják legalább néhány, a szervezet workflow-ja számára kritikus fontosságú számítógép adatainak teljes zárolását. Végül jön a zsarolás: általában minden feloldani kívánt számítógép után néhány ezer dollárt követelnek, illetve egy opcionális, mindent feloldó 50 ezer dolláros megoldást.

A legszemetebbek már csak egy levelet írnak

De itt van nekünk a fordított megközelítés is: sok zsaroló nem azt mondja, "Ha nem fizetsz, nem hozzuk rendbe a fájljaidat.", hanem azt, hogy "Ha fizetsz, akkor nem is titkosítjuk őket.". Ez egyszerűsítve olyasmi, mint a védelmi pénz követelése, ahol a rossz dolgok bekövetkezésének megakadályozásáért kell fizetnie a felhasználónak, ellentétben a zsarolással, ahol a már végbement esemény következményeit kell elhárítania.

Küldő: WannaCry-Hack-team
Címzett: **************
Tárgy: !!!Wannacrypt figyelmeztetés!!!

Üdv! A WannaCry visszatért! Minden eszközét feltörtük és telepítettük rá a programunkat. A szoftver működésén javítottunk, így nem lesz képes visszanyerni az adatait a támadást követően. Minden információ kódolásra kerül, majd törlődik. Az antivírus szoftverek nem képesek felismerni a programunkat, az egyedi kóddal szemben pedig a tűzfalak is hatástalanok. A fájljai titkosítása esetén végleg elveszíti őket. A programunk a teljes hálózatot lefedi: törli az összes kapcsolódó számítógépen, a távoli szervereken és a felhőben tárolt adatokat, illetve megszünteti a weboldal működését. A szoftverünk már jelen van az eszközein. Az adatainak törlése 2018.**.**. június **-án, **:**-kor fog végbemenni. Az adatmegsemmisítés bármilyen verziójú Windowst, iOS-t, macOS-t, Androidot és Linuxot futtató eszközön megtörténik.

Az adatainak teljes törlését megakadályozhatja 0.1 BTC (körülbelül 650 dollár) befizetésével a következő bitcoin walletbe: ****************

A Sophos szerint ez a WannaCrypttel fenyegetőző, pénzkövetelő levél meglehetősen elterjedt. Jó hír azonban, hogy ezek a bűnözők valójában nem rendelkeznek azzal a vírussal, amely valóra válthatná a fenyegetéseiket. Valójában az "Az antivírus szoftverek nem képesek felismerni a programunkat" egy igaz állítás, azon egyszerű okból, hogy jelen esetben nincs is program, amelyet fel kellene ismerni.

Hogy egyértelműek legyünk: a lemeztörlő vírus – gondoljon egy olyan zsarolóvírusra, amely nem rendelkezik visszafejtő kulccsal, tehát Ön nem tudja visszavásárolni a fájlokhoz való hozzáférést a bűnözőktől még akkor se, ha akarná – egy nagyon is létező dolog. Tehát, a WannaCryptes csalók elméletben mondhatnák az igazat, néhány órát adva, hogy levadássza és hatástalanítsa a támadókódjuk, mielőtt az megsemmisítené az adatait. Ebben az esetben azonban az egész dolog ámítás, már csak a vírus létezésének hiánya alapján is.

Mit lehet tenni?

  • Ne fizessen! A Bitcoin blockchainen úgy látszik, hogy [2018-06-22T12:00Z]-ig még nem fizetett senki, legalábbis a Sophos által eddig látott spam mintákban található Bitcoin címre.
  • Ne vegye fel a kapcsolatot a csalókkal, még "a biztonság kedvéért" se! Ha tudatja velük, hogy Ön megkapta a levelet és aggódik miatta, azzal csak csak olyan információt ad a kezükbe, amelyet nem kellene.
  • Bizonyosodjon meg arról, hogy friss és biztonságos a védelme! Egy ilyen támadásban először a fertőzés jön, amely után kap egy kis esélyt a harcra, amely alatt felderítheti a vírust mielőtt aktiválódik. (Ezzel ellentétben a zsarolóvírus csak akkor jelez, amikor már működésbe került.) Ezért legyen mindig felkészülve!

Egy a lényeg: legyen biztonsági mentés!

Ne feledje, a lemeztörlő programok, a védelmi pénzt követelő szoftverek és a több adatmegsemmisítő vírus csupán egy kategóriát tesznek ki azokból a veszélyekből, amelyek következtében elveszítheti fontos digitális tulajdonát. Előfordulhatnak szoftveres hibák, vízkárok, tüzek, de el is veszhet a tárolóeszköz, el is lophatják, de akár a hardver kora is előre nem látható katasztrofális adatvesztést okozhat...ezért ellenőrizze és frissítse a biztonsági mentéseit még ma!

Egy újfajta fenyegetés: (nem csak) azokra ijesztenek rá, akik pornót néztek

Szerkesztőségünkbe is jutott el olyan levél a napokban, amelynek tárgya a címzett egy korábban egy weboldalon használt jelszava - ezzel azért rá lehet ijeszteni az emberre. A levél tartalma egy fenyegetés, melynek küldői azt állítják, feltörték a számítógépet, és a beépített webkamerával felvételt készítettek arról, ahogy a felhasználó éppen pornót néz - ha nem fizet 1000 dollárt bitcoinban, akkor az összes kontaktjának elküldik a kínos videót. A dologban az az "ügyes", hogy aki nem is szokott pornót nézni, az is komolyan veheti a fenyegetést, hogy feltörték a gépét, mivel saját "titkos" jelszavát bizonyítottan ismerik a levél írói.

A 24.hu által idézett biztonsági szakértők szerint azonban a fenyegetés üres, nem rendelkeznek semmilyen videóval a fenyegetők, a gépünket sem törték fel - az emailcímünkhöz (valamelyik weboldalon) tartozó jelszavunkat egy korábban feltört adatbázisból szerezték meg, és a formalevelet erre a címre, a hozzátartozó jelszót tárgyként használva küldik el. Természetesen ha még mindig használjuk a korábban kiszivárgott jelszót, akkor azonnal változtassuk azt meg mindenhol (időnként egyébként is érdemes cserélgetni őket), más teendőnk azonban nincs.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Búcsú az 1687 milliárd forintos értéktől: eladósorba kerülhet a Dr. Martens
Buksza blog | 2024. április 23. 10:07
Az elmúlt hónapokban egymás után érkeztek a rossz hírek a legendás Dr.Martens bakancsokat gyártó vállalat háza tájáról, aminek a márka önállóságának elvesztése lehet a következménye.
Vásárló Inkább a pénzre szavaztak: maradnak a kínálatban az egészségtelenebbnek mondott élelmiszerek
Buksza blog | 2024. április 23. 07:44
Elbukott egy olyan civil szervezet támadása a kényeztető csokoládék ellen, amely azt gondolja magáról, hogy a hozzá hasonló felvilágosult csoportoknak meg kell védeniük az embereket saját maguktól.
Vásárló Visszafordultak a magyar diszkontok
Csernátony Csaba - Kollár Dóra | 2024. április 22. 05:31
Fordult a kocka a magyarországi diszkontláncokban a Privátbankár Diszkont Árkosár-felmérése szerint áprilisban. Miközben februárról márciusra drágább, most olcsóbb lett a kosár. 
Vásárló Miért nehéz fogást találni a legnagyobb boltláncokon?
Buksza blog | 2024. április 21. 13:16
A kereskedés a legősibb mesterségek közé tartozik, ám egy friss tanulmány szerint nagyot téved az, aki azt hiszi, hogy talpon maradhat az a kereskedő, aki csak a kereskedői szimatára támaszkodik.  
Vásárló Kihívás, szórakozás és megmérettetés is; minden, amit a futóversenyekről tudni kell!
Márkázott tartalom | 2024. április 19. 10:51
A futás egy olyan természetes mozgásforma, amely egyszerűen kivitelezhető, nem igényel komoly anyagi beruházást, hatékony a test számára, ráadásul könnyen beiktatható a napirendünkbe. 
Vásárló Automatikusan megírt SEO szövegekkel a nagy kínai áruház ellen?
Márkázott tartalom | 2024. április 18. 12:11
Az újdonsült nagy kínai webáruház idehaza is tarol, így nem véletlen, hogy a hazai cégek többek között automatikusan megírt SEO szövegekkel és egyéb marketingmegoldásokkal is próbálnak tenni a cég térnyerése ellen. Mivel árban egyszerűen lehetetlen velük versenyezni, így nincs más lehetőség, minőségben és vásárlási élményben kell, még akkor is, ha ez sem olyan egyszerű.
Vásárló Nekiment a Temunak a legendás márka
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. április 18. 08:42
Régi gondja a legismertebb márkáknak, hogy a hamisítók olyan árukkal bombázzák a vásárlókat, amelyek nagyon hasonlítanak legendás termékeikre, és a végeláthatatlan pereskedés nem segít rajtuk.
Vásárló Példátlan lépésre szánta el magát a magyar Penny tulajdonosa: teljesen új boltot nyitott Berlinben
Buksza blog | 2024. április 17. 10:43
A vegán étkezés egyre inkább „divatba jön”, ha lehet így fogalmazni, amivel igyekeznek lépést tartani az élelmiszergyártók is. Eljött az ideje annak, hogy a kiskereskedők is csatasorba álljanak.
Vásárló Egyértelmű mondás jött a magyar Tesco sorsáról
Buksza blog | 2024. április 16. 07:29
Bár legutóbb a Sparral csapott össze a kormány, de a Tesco is az "örök" felvásárlási célpontok között szerepel. Úgy tűnik, marad ebben a státuszban.
Vásárló Környezetvédelem a társasjáték csomagolásoknál
Márkázott tartalom | 2024. április 11. 09:41
Egyre gyakoribb, hogy a társasjátékok esetében is mind inkább odafigyelnek a csomagolásra. Ezzel előtérbe került az a törekvés, hogy ez az iparág is egyre “zöldebb” legyen. Kérdés persze, hogy a játékok minőségére és sérülékenységére mindez nincs-e negatív hatással?
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG