5p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Képes lennél leélni az egész életedet egyetlen felhőkarcolóban, anélkül, hogy kitennéd a lábadat? Ha néhány emelettel lentebb múzeum, kocsma és bolt, fentebb pedig erdő, koncertterem és egyetem lenne, nem is biztos, hogy el akarnád hagyni. A jövő építészete pedig pont ezt tartogatja.

Nem új keletű probléma a robbanásszerű népességnövekedés, amelynek veszélyeire időről-időre felhívják szakértők a figyelmet. Jelenleg a világ összlakossága már bőven hétmilliárd felett van, mindannyiuk egészségügyi, élelmezési és szociális ellátása pedig szinte megoldatlan feladat a nemzeteknek.

Népességgondok

Kínában és Indiában 1-1 milliárd feletti a lakosok száma. A nagyvárosok gettósodása, a szegények egyre romló lakókörülményei pedig megoldatlan nehézségnek bizonyul erőforrások és működő megoldások híján. Egyes becslések szerint 2017-re 104 millió lesz azon indiai lakosok száma, akik a metropoliszok szegénynegyedeiben laknak majd. Ezek a negyedek azonban terjednek, mivel a szegénység elől menekülni próbáló lakosok a szomszédos, jobb körülményeket kínáló, ám üressé váló lakásokba költöznek be, miután azt elhagyták a jobb módú lakosok. De a terjedésnek is van egy határa.

A növekvő populáció a várostervezőknek is problémát okoz, ugyanis elfogytak a bővülésre szolgáló területek. Előrejelzések szerint a népességnövekedés csak egyre drasztikusabb fordulatokat vehet; 2050-re 9 milliárdan, 2100-ban pedig 11 milliárdan lehetünk a bolygón. Egymás mellett alig lesz helyünk, így más irányban kell gondolkodniuk a tervezőknek: vertikálisan.

Essence Skyscraper. Koncepció: Ewa Odyjas, Agnieszka Morga, Konrad Basan, Jakub Pudo. Forrás: eVolo

 

Mindig csak felfelé

Míg manapság minden az okosotthonokról, a lakásban lévő dolgok internetéről szól, csak kevésszer gondolunk bele, hogy ezek az eszközök hol, milyen élettérben fognak működni. Az automatizált okosvárosokba egyre több és több ember fog beköltözni, így sokan kezdtek el gondolkodni a sci-fikből, utópisztikus (vagy éppen disztopikus) történetekből ismert mega-felhőkarcolókban.

Ezek az épületek nem csak néhány száz embernek képesek szállást adni. Milliók élhetnek a négy, égbeszökő fal között, amelyek - mint város a városban - minden funkciót és feladatot ellátnak. Ma a legnagyobb felhőkarcoló a dubai Burdzs Kalifa, rekordtartó 828 méteres magasságával és 160 emeletével. A jövő épületei mellett azonban eltörpülnek ezek a számok.

Times Squared 3015. Koncepció: Blake Freitas, Grace Chen, Alexi Kararavokiris. Forrás: The Verge

 

Az eVolo építészet-technológiai és innovációs szakfolyóirat olyan pályamunkákat várt versenyzőitől, amelyek lakóalternatívát nyújtanak a jövő városainak megafelhőkarcolókkal. A befutók között van például a New York felé magasodó Times Squared koncepciója, amely egy több mint 1700 méter magas üvegtorony a tér körül: alul New York utcái és maga a Times Square, azonban feljebb meglepő dolgokkal találkozhatunk, mint például betelepített erdővel és parkkal, vagy a tengerpartnak kiépített emelettel. Napozás után egy emelet és máris a bevásárlóközpontban vagyunk. Természetesen ezek  csak tervek, de már most rendelkezünk azokkal a technikai megoldásokkal, amelyek valóra válthatják a terveket, így javítva az életkörülményeken.

Nem csak a populáció problémáit lehet megoldani ekkora épületekkel. A tervek között szerepel "fordított" olajkút, amelynek rövid távú funkciója az olajfoltok tisztítása a vizeken, hosszú távon pedig az óceáni ökoszisztéma helyreállítása.

Bár ekkora környezetkímélő épületünk egyelőre még nincs, apró jó hír, hogy Budapesten egyre több a zöldiroda. A Skanska Magyarország tegnap jelentette be a hetedik irodaházának megépítését a Váci úton. A Nordic Light névre keresztelt épület pont ezeket a futurisztikus irányvonalakat követi majd a fenntarthatóság érdekében. "A legmodernebb technológiával felszerelt épület képviseli a Skanska védjegyét jelentő elköteleződést az energiahatékony, környezetbarát és egészséges irodák iránt." - mondta az építkezés megnyitóján Linczmayer Zoltán, a Skanska Magyarország Ingatlan Kft. ügyvezető igazgatója.

Az irodaház tetőterasza (koncepció) Forrás: Skanska

Nem biztos, hogy orvosság

Ugyanakkor nem jelent az összes problémára megoldást a vertikális építkezés. Greg András építész, DLA doktorandusz szerint az ötlet nem új keletű: a 19. századi Anglia falansztereiből indult az egységes városra való törekvés, ahol minden egy helyen található meg, egy épületbe zsúfolva minden funkciót.

Technikailag természetesen kivitelezhető a feladat, azonban Greg András kérdésünkre elmondta, hogy szociális és viselkedéspszichológiai szemszögből tekintve az ember nem feltétlenül képes átállni. Nem lehet pontosan megállapítani, hogy a lehatároltság, a bezártság érzése milyen hatást vált ki a nagyobb embertömegekből. A torzuló térérzékelés nem csak fizikailag korlátozzák a cselekvést, de a szellemi folyamatokat is befolyásolják, ezért több tudományterület közös munkája kell ahhoz, hogy biztonságos élettérré váljon egy ilyen épület.

Times Squared 3015. Koncepció: Blake Freitas, Grace Chen, Alexi Kararavokiris. Forrás: The Verge

 

Greg szerint azonban nem csak a sci-fik ideája marad a megatoronyház; 30-40 éven belül akár valóssággá is válhat a mindent magába tömörítő gigantikus épületkomplexum. És ha már szó volt az okosotthonokról, olyan épületterv is érkezett be, amely igazodik a lakók igényeihez és folyamatosan átalakítja önmagát. Persze, ha valami, akkor ez még tényleg a jövő zenéje.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Búcsú az 1687 milliárd forintos értéktől: eladósorba kerülhet a Dr. Martens
Buksza blog | 2024. április 23. 10:07
Az elmúlt hónapokban egymás után érkeztek a rossz hírek a legendás Dr.Martens bakancsokat gyártó vállalat háza tájáról, aminek a márka önállóságának elvesztése lehet a következménye.
Vásárló Inkább a pénzre szavaztak: maradnak a kínálatban az egészségtelenebbnek mondott élelmiszerek
Buksza blog | 2024. április 23. 07:44
Elbukott egy olyan civil szervezet támadása a kényeztető csokoládék ellen, amely azt gondolja magáról, hogy a hozzá hasonló felvilágosult csoportoknak meg kell védeniük az embereket saját maguktól.
Vásárló Visszafordultak a magyar diszkontok
Csernátony Csaba - Kollár Dóra | 2024. április 22. 05:31
Fordult a kocka a magyarországi diszkontláncokban a Privátbankár Diszkont Árkosár-felmérése szerint áprilisban. Miközben februárról márciusra drágább, most olcsóbb lett a kosár. 
Vásárló Miért nehéz fogást találni a legnagyobb boltláncokon?
Buksza blog | 2024. április 21. 13:16
A kereskedés a legősibb mesterségek közé tartozik, ám egy friss tanulmány szerint nagyot téved az, aki azt hiszi, hogy talpon maradhat az a kereskedő, aki csak a kereskedői szimatára támaszkodik.  
Vásárló Kihívás, szórakozás és megmérettetés is; minden, amit a futóversenyekről tudni kell!
Márkázott tartalom | 2024. április 19. 10:51
A futás egy olyan természetes mozgásforma, amely egyszerűen kivitelezhető, nem igényel komoly anyagi beruházást, hatékony a test számára, ráadásul könnyen beiktatható a napirendünkbe. 
Vásárló Automatikusan megírt SEO szövegekkel a nagy kínai áruház ellen?
Márkázott tartalom | 2024. április 18. 12:11
Az újdonsült nagy kínai webáruház idehaza is tarol, így nem véletlen, hogy a hazai cégek többek között automatikusan megírt SEO szövegekkel és egyéb marketingmegoldásokkal is próbálnak tenni a cég térnyerése ellen. Mivel árban egyszerűen lehetetlen velük versenyezni, így nincs más lehetőség, minőségben és vásárlási élményben kell, még akkor is, ha ez sem olyan egyszerű.
Vásárló Nekiment a Temunak a legendás márka
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. április 18. 08:42
Régi gondja a legismertebb márkáknak, hogy a hamisítók olyan árukkal bombázzák a vásárlókat, amelyek nagyon hasonlítanak legendás termékeikre, és a végeláthatatlan pereskedés nem segít rajtuk.
Vásárló Példátlan lépésre szánta el magát a magyar Penny tulajdonosa: teljesen új boltot nyitott Berlinben
Buksza blog | 2024. április 17. 10:43
A vegán étkezés egyre inkább „divatba jön”, ha lehet így fogalmazni, amivel igyekeznek lépést tartani az élelmiszergyártók is. Eljött az ideje annak, hogy a kiskereskedők is csatasorba álljanak.
Vásárló Egyértelmű mondás jött a magyar Tesco sorsáról
Buksza blog | 2024. április 16. 07:29
Bár legutóbb a Sparral csapott össze a kormány, de a Tesco is az "örök" felvásárlási célpontok között szerepel. Úgy tűnik, marad ebben a státuszban.
Vásárló Környezetvédelem a társasjáték csomagolásoknál
Márkázott tartalom | 2024. április 11. 09:41
Egyre gyakoribb, hogy a társasjátékok esetében is mind inkább odafigyelnek a csomagolásra. Ezzel előtérbe került az a törekvés, hogy ez az iparág is egyre “zöldebb” legyen. Kérdés persze, hogy a játékok minőségére és sérülékenységére mindez nincs-e negatív hatással?
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG