TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A tűzijáték, a petárda erősen környezetszennyező termék, nehézfémeket és finom port szabadít ránk és a környezetünkre. Egy német egyetemen már kísérleteznek ugyan a környezetbarát megoldásokkal, ám egyelőre a laboratóriumi fázisnál tartanak. A füstmentesnek eladott pirotechnikai termékek pedig egyáltalán nem biztos, hogy egészségesebbek, sőt, épp ellenkezőleg.
(Fotó: police.hu)

Magyarországon főleg az állatvédők szólalnak meg évről évre a petárdázás ellen. De az embervédőknek is kellene – következtetjük ki a német sajtóból. Szilveszter estéjén emberek milliói rendeznek mini tűzijátékokat, vagy petárdáznak. A petárdák, rakéták, görögtüzek és egyéb eszközök nemcsak hangosak és piszkosak, hanem tüdőnkre is rendkívül károsak – emlékeztet az N-Tv.de német portál.

A füst rövid távon főleg a légzőszervi problémákkal küzdőket (asztma, COPD) viseli meg, de aki nagy mennyiségben és hosszú ideig van neki kitéve, szív– és érrendszeri problémákat is tapasztalhat. Extrém esetben kiválthat szívinfarktust vagy agyvérzést is azoknál, akik krónikus betegek vagy eleve valamiért hajlamosak erre.

A tűzijáték, mivel égési folyamatok zajlanak, nem képzelhető el égéstermék-kibocsátás nélkül. A kutatók dolgoznak a káros részecskéktől mentes alternatívákon, de néhány probléma akadályozza az áttörést. A fő probléma lényege a pénz. A pirotechnikai eszközök piacán nagy konkurenciaharc dúl, és olcsó alapanyagok felhasználásával igyekeznek az árakat alacsonyan tartani.

A füstmentes a veszélyesebb

Egy igazán környezetbarát petárda a portál interjúja szerint legalább 30 százalékkal többe kerülne. Így a legtöbb vevő rövid úton a konkurenciához pártolna. Ezt csak úgy lehetne megoldani, ha a hatóságok környezetvédelmi, károsanyag-kibocsátási határértékeket írnának elő.

Pedig a környezetbarát tűzijátéknak egy kellemes mellékhatása is lenne. Kevesebb lenne a füstje, és szebb színeket, tetszetősebb látványt lehetne elérni vele. Ute Dauert, a Szövetségi Környezetvédelmi Ügynökség osztályvezetője ugyanakkor óvott egyes, főleg a színpadtechnikában (például koncerteken, filmforgatásnál) alkalmazott füstmentes eszközöktől. Ezek ugyanis a normálnál is kisebb mikrorészecskéket tartalmaznak, amelyek mélyebben képesek a szervezetbe behatolni. Ez sokkal károsabbá teszi ezeket az eszközöket.

Veszélyes nehézfémek

A környezetbarát petárdákra vonatkozó kísérletek során egyrészt a szénalapú anyagokat próbálják nitrogénalapúra cserélni. A szén ugyanis sok port képez, a nitrogén viszont gáz, amely amúgy is megtalálható a levegőben. Másrészt nehézfémeket kell mással pótolni.

A tűzijáték-keverékek ugyanis fémadalékokat tartalmaznak, leginkább a színek kikeveréséhez, mint többek között a bárium-nitrát. Ez fényes zöld színben világít, ugyanakkor erősen mérgező nehézfém – mondja Magdalena Rusan vegyész, aki a müncheni Ludwig Maximilians Egyetemen öko-tűzijátékokon dolgozik.

Pénz, pénz, pénz

A báriumot réz– és bórvegyületekkel pótolják. A pirosat adó stronciumot pedig lítiummal igyekeznek helyettesíteni. A feladat azonban nehéz. Nemcsak olyan vegyületekre van szükség, amelyek nem tartalmaznak semmilyen környezetre káros vagy mérgező égésterméket, hanem eközben a megfelelő teljesítményt is el kell érni.

Ráadásul a pirotechnikai keveréknek nem szabad túl könnyen, például mozgásra felrobbannia. Plusz túl hamar lebomlania vagy elveszítenie a szavatosságát. A kísérletek még a laboratóriumi fázisban tartanak. Az egyetemnek azonban kevés a forrása a kutatásokra.

Betiltanák és vennék

Évente egyszer kibírjuk – hangzik az interjú egyik végkövetkeztetése. Óvnak viszont az olyan tömegrendezvényektől, speciális helyszínektől, mint Disneyland, ahol akár naponta többször is nagy mennyiségben használnak fel pirotechnikai anyagokat.

A német Bento.de szerint a németek többsége a szilveszteri tűzijáték betiltását támogatná. A 2019-es év egyébként is a környezetvédelemről szólt az országban. Ennek ellenére a pirotechnikai cikkek eladásai nem csökkentek az idén sem.

Talajba, vizekbe is kerül

A tűzijátékok révén évente mintegy 4200 tonna finom por kerül a levegőbe a közel 83 milliós országban, ennek nagy része szilveszterkor. Ezek azonban csak a németországi kereskedelmi eladásokból számított adatok, a külföldön vásárolt termékek ismeretlen mennyisége miatt a valós érték jóval magasabb lehet. (A finom por különböző tüdőproblémákat, tüdőrákot is okozhat – a szerk.)

A legtöbb termék így vagy úgy, de Kínából származik, mert ott a legolcsóbb. A szilveszteri tűzijáték az óvatos becslések szerint is az éves németországi finompor-kibocsátás két százalékáért felelős. Emellett sok káros anyag kerül a talajba és a vizekbe is.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vásárló Még drágább lehet a kenyerünk: újabb áremelés készül
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 15. 08:44
Biztosra ígérik a lisztáremelést erre a hónapra - kevés és gyenge minőségű búza termett Magyarországon. Ez a kenyér árát is tovább emelheti, pedig már így is 10-15 százalékot drágult tavalyhoz képest.
Vásárló Magyar fejlesztésű tüdővitamin-készítmény került a gyógyszertárak polcaira
Fizetett tartalom | 2020. szeptember 14. 17:18
Az Air7 hatóanyagainak összetételét a tüdő igényeinek kielégítésére állították össze. A tüdő vitaminjának megalkotását a pandémia hívta életre, hiszen a SARS-CoV-2 légzőszervi vírusról beszélünk. A táplálékkiegészítő nem gyógyír a betegségre, azonban abban egyetértés van az orvostársadalomban, hogy egészséges tüdővel jobb eséllyel indulunk a vírus ellen.
Vásárló A zenei ízlés és a személyiség
Márkázott tartalom | 2020. szeptember 14. 15:29
A zenei ízlés maximálisan szubjektív dolog, így igen nehéz meghatározni, hogy mi is a jó, és milyen személyiségre utal bizonyos stílusok hallgatása. Mégis, ez nagyon sokat elárul arról a személyről, aki a zenét hallgatja. Lássuk, hogy mit tudhatunk a különböző stílusokról!
Vásárló Az ittas vezetés még mindig óriási probléma Magyarországon
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 14. 11:25
Európában a közúti balesetek mintegy negyedét okozza az alkoholfogyasztás. Hazánkban ez az arány jóval alacsonyabb, azonban még mindig sok az ittasan okozott baleset, ráadásul több évnyi javulást követően az idei év első nyolc hónapjában romlott a helyzet. A ma kezdődő és idén az online térben zajló Biztonság Hetének, a MABISZ és az ORFK-OBB közös kezdeményezésének is a központi témája az ittas vezetés veszélye.
Vásárló A babakonyha örök
Márkázott tartalom | 2020. szeptember 10. 13:42
Érezted már azt, hogy szívesen lennél ma kisgyerek? Hiszen olyan izgalmas és sokszínű választék várja a babakonyha-kiegészítőkre áhítozó gyerkőcöket. Ha szerencséd van, és a te kicsikéd is szereti ezt a különleges világot, akkor újraélheted gyermekkorod kedvenc játékait.
Vásárló Tolltartó helyett laptop – hogyan zavar be az iskolakezdés költségeibe a koronavírus?
Valkai Nikoletta | 2020. szeptember 10. 06:06
Minden nyár végén pénzügyileg igen megterhelő tud lenni a szülőknek az iskolakezdéssel járó kiadások fedezése. Különösen úgy, hogy ezúttal nem látni, mikor kell esetleg ismét átállni digitális oktatásra, ami miatt sok családi költségvetésbe most egy új számítógép vagy tablet árát is be kellett kalkulálni.
Vásárló 8 ezer forintot fizethet, aki nem hord maszkot a BKK járatain
Privátbankár.hu / MTI | 2020. szeptember 9. 06:13
Mostantól pénzbüntetéssel szankcionálható, ha valaki nem visel maszkot, vagy ha azt szabálytalanul hordja - közölte a Főpolgármesteri Hivatal.
Vásárló Elszálló élelmiszerárak: újabb fájdalmas áremelkedés szakadt ránk
Gáspár András, Valkai Nikoletta | 2020. szeptember 8. 19:26
A Privátbankár.hu legfrissebb Árkosár-felmérése szerint továbbra sem fékez az élelmiszerárak emelkedése: augusztus után szeptemberben is kétszámjegyű áremelkedést mértünk. Több mint 13 éve havi rendszerességgel publikált árkörképünk az ősz első hónapjára újabb történelmi csúcsra ért.
Vásárló Frappáns ajándékötletek foglalkozással kapcsolatban
Márkázott tartalom | 2020. szeptember 8. 14:18
Egy klassz kis ajándékon töröd a fejed barátod vagy esetleg valamely családtagod számára? Ha szereti a munkáját, vagy él-hal a hobbijáért, itt van számodra egy szuper ötlet. Egy ajándéktárgy, rajta valamilyen frappáns, szórakoztató szöveggel az adott foglalkozással vagy hobbival kapcsolatban remek meglepetésnek bizonyulhat.
Vásárló Rendszeres szájápolással a kutya boldogságáért
Márkázott tartalom | 2020. szeptember 7. 13:14
A kutya az ember életében több mint egy házörző, sokkal inkább társ. Éppen ezért a jó gazdik igyekeznek, hogy minden szükséges feltételt megteremteni kedvencüknek, és ezzel együtt törekednek egészségük megőrzésére is, hiszen azt szeretnék, hogy hosszú éveken át a család tagja maradhasson a szőrös kis négylábú. Bár sok gazdi nem tudja, hogy a kutya egészsége a szájhigiéniával kezdődik. Viszont ha mindezzel tisztában vagy, sok kellemetlenségtől kíméled meg kedvencedet, és hidd el, sokkal boldogabbá is fogod tenni!
Friss
hírlevél