Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Az interneten rendelt áru vagy EU-n kívülről érkező ajándék küldőjének fel kell tüntetnie a csomagoláson, hogy mi van a dobozban és az mennyibe kerül, mert ez alapján állapítják meg, hogy kell-e vámot fizetnie. Ha vámköteles a csomag, a Posta kiállít egy csekket, és a küldeményt csak akkor szállítják ki, ha a pénzt a címzett befizette. A rendelés átfutása így hosszabb lehet, mint gondolnánk, főleg a karácsony közeledtével, érdemes előre tervezni ezzel.

Az EU-n kívülről érkező küldemények esetében nem tartozik vámeljárás alá a magánszemélyek közötti forgalomban 45 euró alatt, a megrendelt áruk esetében (pl. internetes e-kereskedelem keretein belül), azaz jogi személy (tehát egy cég) és magánszemély között 22 euró érték alatti küldemény.


Forrás: Magyar Posta

Áfát az első esetben tehát 45,1, a második esetben 22,1 euró felett kell fizetni. Vámot mindkét esetben csak 150 euró értékű áru esetén fizet a vásárló.

A posta végzi a vámkezelést

Az Európai Unión kívüli országból, például Kínából, vagy az Amerikai Egyesült Államokból interneten rendelt termék vámkezelését a postai szolgáltató végzi a címzett nevében. Ez azt jelenti, hogy a megrendelőnek nincs semmi teendője, a vámkezeléssel járó egyes feladatokat (pl.: vámokmányok kitöltése, a csomag vám elé állítása, stb.) elvégzi a posta - mondta a Privátbankárnak Suller György Attila, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal vám- és jövedéki szóvivője.

Ha vám- illetve adófizetési kötelezettség merül fel, például ha a termék értéke meghaladja a 22 eurót, és az unión kívülről érkezik, akkor felveszik a kapcsolatot a címzettel, akinek a megállapított összeget ki kell fizetnie. Ameddig ezt nem teszi meg, nem kézbesíti neki a posta a rendelt csomagot.

A csomagon rajta kell lenni, hogy mennyit ér

A küldemény tényleges értékét minden esetben igazolni kell. Amennyiben a Magyar Posta nem talál a küldeményen az értéket hitelesen igazoló dokumentumot, úgy felveszi a kapcsolatot a küldemény címzettjével. A minél gyorsabb ügyintézés érdekében javasolt, hogy a küldő fél részére a címzett adja meg  telefonos, vagy e-mail-es elérhetőséget - mondta Apáti-Tóth Kata, a Magyar Posta Zrt. szóvivője.

A vámkezeléshez elengedhetetlenül szükséges a számla elküldése árumegnevezéssel, a banki átutalásról szóló igazolás vagy ajándék esetén a feladó általi írásos értéknyilatkozat, amelyben megjelöli az általa küldött küldemény értéket, ez a feladó által írt és aláírt nyilatkozat, nincsen rá formanyomtatvány. Speciális esetben csatolni kell egyedi engedélyeket, igazolásokat, például gyógyszer esetén orvosi igazolást - mondta a posta szóvivője a Privátbankárnak.

Csekket küld a posta: aki nem fizet, nem kapja meg a csomagot

Amint a NAV által elfogadott dokumentumok a Magyar Posta rendelkezésére állnak, úgy a vámkezelés megvalósul. A vámkezelés során vámigazgatási határozat készül. Ez tartalmazza a küldemény után fizetendő vámterhet. A vámteher összeállhat tényleges vámból és áfából is, speciális árutartalom esetében környezetvédelmi termékdíjból, illetve jövedéki adóból is - sorolja Apáti-Tóth Kata. A vámkezelést követően a küldemény után kiszabott vámteherről a Posta sárga csekket állít ki és csatol a küldeményhez, a vámigazgatási határozattal együtt.

A küldemény ezután a címzettre illetékes kézbesítő postához kerül, amely mint kvázi egy utánvételes küldeményt kézbesíti a címzett részére. Ez azt jelenti, hogy a posta csak akkor kézbesítheti a csomagot, ha a címzett a vámterhet kifizette. A Magyar Posta ezt követően a beszedett vámterheket a NAV meghatározott számlaszámára utalja.

Ellenőrizhetik a csomag tartalmát, az azonban zavaros ki végzi

A csomagot akkor is felbonthatják áru vizsgálat céljából, ha feltüntették rajta az áru értékét, ezt  a posta alkalmazottai végzik a NAV pénzügyőrei jelenlétében - mondta Suller György. Ezzel szemben a posta szóvivője azt mondta, hogy a küldemények felbontására a Magyar Postának nincs joga, ezt a tevékenységet kizárólag a Nemzeti Adó és Vámhivatal végzi el, a posta képviselőjének jelenlétében.

A küldemény felbontására elsősorban bűncselekmény gyanús esetekben kerül sor, vagy akkor, ha felmerül a gyanú, hogy a küldeményen feltüntetett értéket nem felel meg a valóságnak és azt a küldemény címzettje nem tudja igazolni.

Karácsony előtt érdemes időben megrendelni az ajándékokat

Az év végi forgalomfelfutás miatt érdemes minél hamarabb útnak indítani a partnerrel a küldeményt, annak érdekében, hogy a rendelt áru időben a fa alá kerülhessen. A vámkezeléshez szükséges igazolások biztosítása, jelentősen javítja a vámkezelési időt - mondta Apáti-Tóth Kata.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vásárló Jön a pályázat: elektromos autóra vágyók, figyelem!
Privátbankár.hu / MTI | 2021. május 6. 17:57
Jön az elektromos járműves pályázat.
Vásárló Idén nyáron sem lesz Sziget Fesztivál
Privátbankár.hu / MTI | 2021. május 6. 13:29
A szervezők már 2022-re koncentrálnak. 
Vásárló Jelenlét: a példaértékű program hosszú távra nyújt segítséget
PR | 2021. május 5. 10:07
A Jelenlét Program keretében a Magyar Máltai Szeretetszolgálat fenntartható társadalmi célú vállalkozásokat működtet, melyek legfontosabb célja, hogy a perifériára szorult embereket integrálja az értékteremtő munka világába. A program válságálló, hazai munkahelyeket hoz létre és sikeres termékeket juttat a piacra.
Vásárló Egyre több gyermek látja meg a világot magánklinikákon
PR | 2021. május 3. 18:01
Folyamatosan növekszik a magánszülések száma, olyannyira, hogy a tavalyi év az eddigi legnagyobb elmozdulást mutatta, az évek óta sztenderd, országos 2%-os arány 2020-ban 3%-ra növekedett. Budapesten pedig még ennél is nagyobb arányú volt a növekedés, a három budapesti magánszülészeten több mint kétezer csecsemő jött világra.
Vásárló Elkezdték oltani a dolgozókat az Audinál is
Privátbankár.hu | 2021. április 28. 14:27
3 ezren vakcinálnak.
Vásárló Budapest kiült a teraszra, és megitta a rá váró sört (galéria)
Izsó Márton | 2021. április 25. 11:51
Szombaton öt hónap kényszerszünet után ismét kinyithattak a vendéglátó egységek teraszai. A fővárosi lakosok, mintha parancsként értékelték volna Orbán Viktor facebookos kurjantását, miszerint "szabad a sör!", tömegekben vonultak ki, hogy a kocsmák, éttermek elé kitelepülve élvezzék a napsütést, egymás társaságát, az alkoholt és azt a csipetnyi szabadságot, ami most a nyakukba szakadt. Kollégánk körbejárta Budapest legkiülősebb részeit, és fotózott.
Vásárló Ma már mindent előre megtervezünk, a mosolyunkat is
PR | 2021. április 22. 14:24
A mosolytervezés egyre népszerűbb azok körében, akiknek munkájuknál fogva fontos a jó megjelenés. Topmenedzserek, középvezetők, területi képviselők, közszereplők, modellek döntenek úgy, hogy igénybe veszik ezt a szolgáltatást. De mit takar pontosan a mosolytervezés?
Vásárló Svájci-magyar fogturizmus: egy fejlődő iparág
Márkázott tartalom | 2021. április 19. 13:53
Sokan felkapják a fejüket, ha meghallják, mennyivel olcsóbb Magyarországon a fogászati kezelés a nyugati országok árszabásához (például a svájcihoz) képest. Egyesek úgy gondolják, ha valahol egy szolgáltatást ennyivel kevesebb pénzért el lehet adni, akkor az bizonyára a minőség rovására megy. De mit mondanak a kliensek? Elsöprően pozitív a véleménye azoknak a svájci pácienseknek, akik az elmúlt években megtapasztalhatták a magyar ellátás professzionalitását, fogorvos csapataink szakmai felkészültségét.
Vásárló Sehol sem olcsóbb a földgáz Európában, mint Budapesten
Privátbankár.hu | 2021. április 19. 11:44
Megjelent a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal legfrissebb, márciusi nemzetközi árösszehasonlító vizsgálata.
Vásárló Újranyitottak a boltok, kevés helyen találtak szabálytalanságokat
Privátbankár.hu | 2021. április 19. 10:39
Ismét fogadhatnak vásárlókat a nem napi fogyasztási cikket forgalmazó boltok. Az újranyitáshoz kapcsolódó szabályok betartását a fogyasztóvédelmi hatóság is ellenőrzi.
hírlevél
depositphotos