<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
Új szenzáció tűnt fel az interneten, egyre több videó kerül fel arról, hogy emberek mikrofonba suttognak, kopogtatnak, különböző használati tárgyakat birizgálnak, simogatnak. Egyre inkább terjed az ASMR iránti őrület, de mi is ez a titokzatos élmény, és miben tud segíteni?

Az ASMR az autonomous sensory meridian response rövidítése, amelyet talán leginkább önkiváltó érzékszervi meridián válaszérzésnek lehetne fordítani. Ez az a bizsergő, eufórikus, kellemes érzés, amelyet egyes hangok, érintések és látvány tud kiváltani, mint például:

  • eső és viharok hangja
  • suttogás
  • csendes, ismétlődő hangok
  • lágy beszéd, kedves szavak
  • tárgyakon, mikrofonon kopogtatás
  • simogató hangok
  • személyes figyelem
  • szájhangok, evés hangja
  • fehér zaj
  • bizonyos szavak, mondatok (pl. chocolate)

Az ASMR név a közösségi média szüleménye, először 2015 februárjában kezdték el használni, és bár az érzés sokak szerint egy „agyi orgazmushoz” hasonlítható, ezt az elnevezést az orgazmus szó szexualizáltsága miatt nem akarták használni.

Honnan jöhet?

Az ASMR tudományos okairól egyelőre nem sokat tudunk, de az Ohio Állami Egyetem kutatásai szerint az ASMR által kiváltott érzés az emberszabásúak kurkászás közbeni érzéseire hasonlít a legjobban.

A jelenség kutatása azért is nehézkes, mert nem minden embernél sikerül kiváltani az érzést. Steven Novella, a Yale orvosi iskolájának professzora szerint az ASMR annyiban a migrénes fejfájásokhoz hasonlít, hogy azért tudunk a létezéséről, mert egymástól független emberek többször átélték azt.

Az idegprofesszor szerint ahhoz, hogy többet tudjunk az ASMR jelenségéről, kezdetnek MRI vizsgálatokra lenne szükség azon egyének agyáról, akik képesek átélni az érzést, és azokéról is, akik egyáltalán nem.

Tom Stafford, a Sheffield-i egyetem óraadó tanára szerint az ASMR jelenleg abban a helyzetben van, mint a szinesztézia, amely sokáig csak mítosz volt, aztán az 1990-es években sikerült egy módszert találni, amivel vizsgálható.

Miben segít?

Az ASMR az azt átélni képesek beszámolója szerint elálmosít, megnyugtat és segít a szorongásos, depressziós és alvászavaros problémák kezelésében is. A Swansea Egyetem kutatásában 500 önkéntest vizsgáltak, nekik az ASMR-rel kapcsolatban tettek fel kérdéseket, és meglepően egységes válaszokat kaptak. A legtöbb embernél a suttogás váltotta ki az érzést, de a személyes figyelmes, ropogós, és lassú mozgásos videók is nagyon népszerűek voltak.

A résztvevők 95 százaléka azért nézte a videókat, hogy elaludjon és megnyugodjon, míg 5 százalékuk szexuális izgalmat akart kiváltani vele. A YouTube-on rengeteg videó van olyan hangokkal, amelyek képesek kiváltani az ASMR-t.

Egyetlen fontos tanácsot azért tudunk adni az agyi orgazmussal való kísérletezéshez: szigorúan csak fülhallgatóval nézzük a videókat!

Fahangok

hirdetés

Csengők

Suttogás

Zselé

Személyes figyelem (nő/férfi hang)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vásárló Akciók a Keysfan-en: Ingyen Windows 10/Windows 11 Black Friday-en
PR | 2021. november 17. 15:25
A Black Friday-re való bemelegítés elkezdődött a Keysfan-nél, ezért visszatért az egyet fizet, kettőt kap akciójuk.
Vásárló Milyen szerszámok kellenek, ha az autóval nincs minden rendben?
Márkázott tartalom | 2021. november 15. 10:36
Az autók és motorok mindennapjaink fontos eszközei. Nélkülük már szinte el sem tudjuk képzelni az életünket. Fontos segítőink mind a munkában, mind pedig a magánéletben.
Vásárló Pénzügyi tudatosság digitálisan
Márkázott tartalom | 2021. november 15. 10:04
Napjainkra a digitalizálás, az automatizálás az élet egyre több területén van jelen, nem kivétel ez alól a számlázás sem. Bizonyára találkoztál már automatikusan kiállított számlával, hiszen az online kereskedelemben egyre több cég alkalmazza ezt a módszert. Az automatizálással időt spórolhatsz meg. Egy cég esetében minél több folyamatot automatizálsz, annál több időd és ennek folyományaként pénzt takaríthatsz meg, hiszen az idődet vagy munkatársaid idejét nem a repetitív feladatokra kell fordítanod.
Vásárló Kemény felületen lágy és romantikus minták
Márkázott tartalom | 2021. november 15. 09:26
  Az európai kerámiagyártás egyik nagy fellegvára Spanyolország. Nem csupán évszázadokra visszanyúló hagyományai miatt, hanem az utánozhatatlan stílus és a folyamatos és kiapadhatatlan ötletek, innovációk miatt is innen indult el hódító útjára számos cég. Vannak márkák, melyeket minden valamire való lakberendezési újság a címlapjára visz szezonról szezonra. Az ismert mediterrán életérzést közvetítik talán a termékeik? Az egzotikus és életörömtől duzzadó napfényes mindennapokat a kis kerámialapokba zárták talán, és átcsempészték a mi zordabb északi vidékünkre? Meglehet. Ki-ki vérmérséklete szerint ad e kérdésekre választ.
Vásárló Igazi ünnep műfenyővel
Márkázott tartalom | 2021. november 13. 10:17
Az adventi időszakban elkezdünk ráhangolódni az ünnepekre, és az ünnepi menü kitalálásán kívül az is nagy dilemma, hogy milyen fa alá kerüljenek az ajándékok.
Vásárló Hogy fest a hazai ételszállító-piac, ahová betörhet az amerikai óriás?
Kollár Dóra - Valkai Nikoletta | 2021. november 13. 06:09
Jókora lökést adott a hazai ételkiszállítási piacnak a koronavírus, amit az is mutat, hogy a Kifli.hu megjelenése, a Netpincér brandváltása után a héten bejelentették: egy amerikai cég felvásárolta a Woltot. De pontosan milyen piacra lépett be most az amerikai házhozszállító? 
Vásárló Gond van a Spar egyik saját márkás termékével
Privátbankár.hu / MTI | 2021. november 12. 19:19
Mikrobiológiai problémák adódtak.
Vásárló Így néz ki a megújult Szeged Plaza
Privátbankár.hu | 2021. november 12. 18:49
Az Indotek Group mintegy egymilliárd forintból valósította meg a projektet.
Vásárló Kollagénbevitel természetes formában
Márkázott tartalom | 2021. november 12. 18:45
Mit érdemes tudni a kollagénről? Milyen élettani szerepe van? Miért fontos az egészségünk szempontjából? Miért érdemes fogyasztani? Hogyan vihető be természetes formában? Mutatjuk a válaszokat! A kollagén teherbíró rostos fehérje, mely aminosavakból áll. Fontos alkotóeleme a porcoknak, a hajnak, a bőrnek, a körömnek, a csontoknak, az ínszalagoknak, az izmoknak, az inaknak és az ereknek.
Vásárló A szilveszter még bizonytalan – hol lazítanak az év végén a magyarok?
MTI | 2021. november 12. 18:26
Nagyjából háromszor többen foglaltak már karácsonyi utazást idén, mint egy évvel korábban, a foglalások 99 százaléka belföldi úti célra szól.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló