6p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Egyelőre a Netflixre is áll ugyanaz, mint az összes többi diszruptív, forradalmasító vállalatra: a régimódi jogszabályok és keretek miatt elveszhet mindaz, amiért érdemes használni egy ilyen szolgáltatást. Kérdés az is, hogy mivel lehet megnyerni a magyar felhasználókat?

Idén Magyarországra is megérkezik a sorozatstreamingelés királya, a Netflix. A cég tegnap jelentette be a már régóta sejtett gigaexpanzióját: 130 országban válik elérhetővé "az internet TV-csatornája", olyanokban is, mint Oroszország, India, vagy Dél-Korea.

Országok, ahol a Netflix elérhető. Forrás: Netflix.com
De mi az a Netflix? Egy amerikai internetes szolgáltatás, amely jó minőségű videós tartalmakat nyújt a felhasználóknak havidíjért cserébe. A videós tartalmak alatt filmek és sorozatok végeláthatatlan tárházát értjük, amelyekért egy hónapra fizethetünk 8, 10 vagy 12 euró a szolgáltatás minőségétől függően, így hozzáférve a teljes adatbázishoz.

Az amerikai on-demand szolgáltató már korábban beígérte, hogy erősíti jelenlétét világszerte, most a Consumer Electronics Show (CES) sajtótájékoztatóján Reed Hastings ügyvezető igazgató be is jelentette a 2016-os lerohanást, így gyakorlatilag az egész világon - kivéve Kína, Észak-Korea és Szíria - elérhetővé válik a vállalat kínálata, még az Antarktiszon is.

Egy nappal a bejelentés előtt elemezte a Privátbankár a Netflix helyzetét. Akkor azt írtuk, a médiacég indulása óta ugyan hasít a tőzsdén (Tavaly 148 százalékot nőtt a papír értéke. A bejelentést követően 117 dolláron, tíz százalékos emelkedéssel zárta a napot), azonban ez a növekedés nagyon gyenge lábakon áll: a cég rosszul muzsikál, ha profittermelésről van szó. A legutóbbi jelentésnél 1,7 milliárd dolláros bevételből mindössze 29 millió dollár profitot tudott realizálni. A mostani terjeszkedés egyik fő célja ezen arányok változtatása, ami jó eséllyel sikerül is a jelenlegi 60 milliós felhasználószám - várhatóan drasztikus - növekedése miatt. Cél a 200 millió feliratkozó, ami messze nem tűnik lehetetlennek úgy, hogy már 170 országban lesz jelen a vállalat.

Ted Sarandos tartalomért felelős vezető ás Reed Hastings CEO. Fotó: EPA/Miguel A. Lopes

A cég mindemellett nagyon helyesen  beszállt a tartalomgyártásba is az utóbbi időkben. Olyan sorozatok indultak a hálózatukon, mint a többszörös díjnyertes House of Cards, az egyik legjobb szuperhős-sorozatnak kikiáltott új Daredevil, illetve a szintén képregény-adaptáció Jessica Jones, de óriási siker a Pablo Escobar életét eredeti felvételekkel feldolgozó Narcos is, hogy csak néhányat említsünk. Úgy tűnik tehát, hogy minden adott ahhoz, hogy az audiovizuális tartalmakért rajongó magyarok jól szórakozzanak olcsón és legálisan. Egy probléma van csak,

nem biztos, hogy a Netflix legjavát nézni tudjuk majd Magyarországon.

A terjesztőknek ugyanis megvan az a jó szokásuk, hogy a nagyobb bevételért, adókedvezményért, jogszabályi kötelezettség miatt csak meghatározott régiókban engedélyezik az anyag megtekintését. Bizonyára mindenki belefutott már a képen látható üzenetbe, ha nem a Netflixen, akkor például a Youtube-on, majd heves szidalmak közepette próbálta máshonnan beszerezni a tartalmat. Egy biztos: nem lesz ez másként a magyar Netflix esetében sem. Egyelőre nem tudni, mi lesz elérhető a hazai kínálatban és mi nem, de vannak és voltak olyan top sorozatok, amelyek például kizárólag az Egyesült Államokban vagy Egyesült Királyságban érhetők el, és minden esély megvan rá, hogy hazánk is kimarad majd néhány jó fogásból. A képen látható Better Call Saul például nem látható az amerikai Netflix-felhasználóknak, az Alkonyattól pirkadatig című kultfilm sorozatváltozata pedig szintén az Egyesült Királyság kizárólagosságával indult.

A tartalom limitálásán túl más, kellemetlen tapasztalatok is érhetnek: egyelőre nem tudni, hogy milyen országspecifikus tartalmakkal akar majd operálni a cég, ha egyáltalán készül erre. Ez nem csak azt jelenti, hogy egyelőre nincs hír magyar gyártású sorozat debütálásáról, de olyan apróságokról is le kell mondani valószínűleg, mint a magyar felirat, vagy szinkron, amelynek azért rengeteg tisztelője/igénylője és komoly hagyománya van itthon.

2015.01.08. Update: a 444.hu jóvoltából könnyedén megtudhatjuk, hogyan rakjunk magyar feliratot a Netflixes tartalmakhoz, úgyhogy katt át.

Van megoldás mindenre

Nem arra gondolunk, hogy még mindig simán le lehet majd az összes sorozatot és filmet torrentezni minden további nélkül, a feliratozók pedig továbbra is elkészítik hozzájuk a feliratokat, hanem arról, hogy azért valahol idegesítő 2015-ben, amikor minden hálózatban van mindennel, hogy országhatárok miatt nem férhetünk hozzá legálisan egy sorozathoz, amiért egyébként fizettünk. Okoskodni kell majd, és meg kell tanulni, hogyan maszkoljuk el az IP-címünket, hogy a rendszer ne lássa, melyik országból lépünk be. Meg kell tanulnunk VPN-t konfigurálni, hogy azzal rejtsük el a saját hálózatunkat, ezzel kikerülve a limitálást. Nem nagy meló, szoftveresen megoldható, de nem akar ezzel foglalkozni az ember a pénzéért.

Valószínűleg az Európai Bizottság egységes digitális piacárért felelős biztosa, Andrus Ansip sem nézhette békében a kedvenc sorozatait, hiszen Brüsszel fontos célként határozta meg a digitális piac egységesítését az Európai Unión belül. Komolyra fordítva a szót: a döntéshozók látják és érzik az országhatárokkal operáló jogszabályok idejétmúltságát, ráadásul egyértelmű az is, hogy jelentős bevételekhez jutna a költségvetés, ha ezek a digitális határok leomlanának. Az EB becslései szerint az évente 415 milliárd eurós bevételt és munkahelyek százezreit jelentené. Tavaly december készült el a digitális egységes piaci stratégia, amelynek kulcseleme, hogy 2016 végéig az internetes termékek és szolgáltatások elérhetőbbek legyenek az európai fogyasztók és vállalkozások számára.

Azért komolyan aggódni nem kell. Már az is elég örömteli, hogy legálisan beszerezhetővé válnak olyan sorozatok és filmek, amelyekre eddig esetleg nem volt lehetőség, ráadásul a fentebb írt nyelvi akadályok valószínűleg nem jelentenek problémát kezdetben a Netflix potenciális célcsoportjánál, a későbbiekben pedig ki tudja, mi jön? Talán Netflixen nézzük majd a következő nagy költségvetésű magyar sikerfilmet.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Örömteli hír érkezett a magyar benzinkutakról
Privátbankár.hu | 2024. április 29. 11:24
Olcsóbb lesz megtölteni a tankokat. 
Vásárló Bevetik a "mindent tudó" tanácsadót az élelmiszereknél
Privátbankár.hu | 2024. április 28. 15:28
Komoly változás jöhet az élelmiszer- és italpiacon, miután minden vállalat a mesterséges intelligenciára támaszkodva akar versenytársai fölé kerekedni. 
Vásárló Használtcikk-forradalmat hirdet a Decathlon
Buksza blog | 2024. április 28. 14:41
Magasabb szintre emeli használtcikk-üzletét a Decathlon.
Vásárló Ki lehet mosni a legkoszosabb ruhákat is 15 perc alatt?
Buksza blog | 2024. április 28. 12:57
A távmunka egyik kevésbé ismert mellékhatása, hogy sokan többet sportolnak, amihez nem az öregebb pólókat használják, hanem az úgynevezett athleisure ruházatot. Ennek is van azonban egy mellékhatása.
Vásárló Meglepő újdonsággal állt elő az Aldi, mérföldkő lehet a boltlánc életében
Buksza blog | 2024. április 28. 08:33
Az Aldi és építőipari beruházó partnere új szintre emelte Németországban közös tevékenységét azzal, hogy többre vállalkozott egyszerűen egy új áruház felépítésénél. A bolt felett lakóház épült.
Vásárló Búcsú az 1687 milliárd forintos értéktől: eladósorba kerülhet a Dr. Martens
Buksza blog | 2024. április 23. 10:07
Az elmúlt hónapokban egymás után érkeztek a rossz hírek a legendás Dr.Martens bakancsokat gyártó vállalat háza tájáról, aminek a márka önállóságának elvesztése lehet a következménye.
Vásárló Inkább a pénzre szavaztak: maradnak a kínálatban az egészségtelenebbnek mondott élelmiszerek
Buksza blog | 2024. április 23. 07:44
Elbukott egy olyan civil szervezet támadása a kényeztető csokoládék ellen, amely azt gondolja magáról, hogy a hozzá hasonló felvilágosult csoportoknak meg kell védeniük az embereket saját maguktól.
Vásárló Csempésszünk egy kis zöldet bárhová!
Márkázott tartalom | 2024. április 22. 16:32
A szép, zöld, gondozott fűfelület nagyon vonzó és kellemes látványt nyújt. Azonban tény, hogy sok odafigyelést is igényel. A rendszeres fűnyírás, öntözés, esetlegesen a gyomirtás vagy a különféle növényvédelmi kezelések időt és energiát igényelnek. Emellett költségesek is, és még a környezetet is terhelik.
Vásárló Visszafordultak a magyar diszkontok
Csernátony Csaba - Kollár Dóra | 2024. április 22. 05:31
Fordult a kocka a magyarországi diszkontláncokban a Privátbankár Diszkont Árkosár-felmérése szerint áprilisban. Miközben februárról márciusra drágább, most olcsóbb lett a kosár. 
Vásárló Miért nehéz fogást találni a legnagyobb boltláncokon?
Buksza blog | 2024. április 21. 13:16
A kereskedés a legősibb mesterségek közé tartozik, ám egy friss tanulmány szerint nagyot téved az, aki azt hiszi, hogy talpon maradhat az a kereskedő, aki csak a kereskedői szimatára támaszkodik.  
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG