3p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Az önkiszolgáló pénztárak bevezetése megkönnyítette az áruházi szarkák dolgát, ám ez a probléma nagyobb, mint amekkorának látszik, pedig igencsak nagynak tűnik.

Számos oka van annak, hogy a kiskereskedők szívesen alkalmazzák az önkiszolgáló pénztárakat. A legfőbb ezek közül, hogy egy pénztáros három pénztárgépet is ki tud szolgálni, így csökken a bérköltség, illetve felgyorsulhat a vásárlók forgási sebessége, ami növeli a bevételeket. 

Ennek azonban ára van, ami akár meg is kérdőjelezheti az önkiszolgáló pénztárak előnyeit. Nevezetesen az, hogy ezek a kasszák megkönnyítik a lopást. A dolog odáig fajult, hogy megváltozott az áruházi tolvajlás jellege a Business Insider összefoglalója szerint. 

A harmadik tábor

Régen voltak olyan vevők, akik fizettek az árukért, míg mások loptak. Ma már van egy harmadik kategóriájuk. Azoké, akik részlegesen lopnak. Ráadásul nem feltétlenül szándékosan, mert lehet, hogy csak arról van szó, hogy néhány árut elfelejtenek leolvasni az önkiszolgáló pénztárnál.

Az automatikus fizetési megáldást kínáló amerikai Grabango startup vállalkozás ötezer tranzakció megfigyelőkamerás elemzése alapján arra a következtetésre jutott, hogy a tolvajok 21-szer valószínűbben „felejtik el” leolvasni egy-egy termék vonalkódját, mint a becsületes vásárlók.

Emellett egyik kedvenc trükkjük, hogy egy olcsóbb termék leolvasásával helyettesítik egy drágábbét. A felmérésből kiderült, hogy a hagyományos kasszáknál a fizetési tranzakciók 0,3 százalékában fordul elő egy-egy termék kihagyása, azaz a részleges lopás, míg az önkiszolgálóknál 6,7 százalék ez az arány. Az áruházak emiatt elvesztik árbevételük 3,5 százalékát, ami elviheti profitjuk több mint felét. Másik oldalról: a lopások okozta kárt nem vagy nem teljes egészében nyelik le a boltláncok, azaz a becsületes vásárlók fizetik, mivel ez az összeg beépül a többi termék árába. 

Kezdeni kell valami az önkiszolgáló kasszás lopásokkal. Fotó: Depositphotos
Kezdeni kell valami az önkiszolgáló kasszás lopásokkal. Fotó: Depositphotos

A vevők ötödének bevallása szerint előfordult már vele, hogy kihagyta egy-egy termék leolvasását. Volt, aki vissza is vitte a kérdéses árut – derült ki egy másik felmérésből. Hét vevőből egy elismerte, hogy szándékosan is csinált már ilyet és ezek fele azt mondta, máskor is megtenné. A legfiatalabb korosztályra jellemzőbb ez a fajta „csínytevés”, mint az idősebbekre.

A Grabango vezérigazgatója, Will Glazer persze cége technológiáját javasolja megoldásként. Ez vizuális és súlyértékelőivel képes lekövetni, hogy ki milyen árukat tesz a bevásárlókosarába. A vevő a vásárlás végén ellenőrizheti, hogy valóban azokat az árukat akarja elszámolni a rendszer, amiket levett a polcokról, és ennek alapján fizethet. Ez kiküszöböli a lopást, ám igencsak high-tech megoldás, aminek nyilván van egy ára.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Váratlan döntés a Pepcótól
Buksza blog | 2024. február 22. 11:02
Korábban még terjeszkedést tervezett a Pepco Ausztriában, most viszont az exitről döntött a cég.  
Vásárló Akár duplázhatja is az árakat a vörös-tengeri válság
Privátbankár.hu | 2024. február 19. 13:19
A támadások miatti hosszabb kerülőút csak a kisebbik baj, a krízis az egész világ szállítmányozási piacára komoly hatással van – és ezen keresztül a pénztárcánkra is.
Vásárló A boltláncoknak elege lett: a Lidl, a Tesco és a többiek közösen fordultak Brüsszelhez
Buksza blog | 2024. február 19. 10:55
Az elmúlt év ősze óta akadályozzák a Vörös-tengeren folyó hajózást a jemeni lázadók, ami túlcsordult az európai kiskereskedők tűrésküszöbén. Szakértők nem jósolják a helyzet gyors normalizálódását.
Vásárló Harapófogóba kerülnek a kávéfogyasztók, az aggastyán azonban menekülőutat kínál
Buksza blog | 2024. február 18. 13:57
A szenvedélyes fogyasztók lenézik, ám az elmúlt közel száz év alatt óriási utat járt be az instant kávé. Ráadásul a kilátásai is kedvezőek. 
Vásárló Kiverte a biztosítékot a trükközés, márciustól új világ jön a magyar boltokban
Buksza blog | 2024. február 15. 19:04
Számos élelmiszer jelentős változáson ment át az elmúlt időszakban: több készítmény kiszerelése kisebb lett vagy a minőségi összetevők aránya csökkent, az áruk azonban nem lett alacsonyabb. Egy felmérés szerint ez a jelenség többféle terméket is érint a brit boltokban.
Vásárló Így növelheted a webáruházad konverziós arányát
Márkázott tartalom | 2024. február 14. 12:55
  Az online marketing stratégia nagymértékben befolyásolja a webshopod sikerességét. Az eszközeivel csökkenteni lehet a kosárelhagyást, és meg lehet szilárdítani az ügyfélkört. Ebben a cikkben hatékony technikákat mutatunk, amelyekkel növelni tudod a webshopod teljesítményét.
Vásárló Készpénzt a balesetért: a Tescótól akartak lopni, csúnyán ráfáztak
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. február 13. 16:55
Nem túl okos bűnözők úgy látták, hogy a Tesco profitjából nekik is juthatna egy kevés, pontosabban nem is olyan kevés, ha rá tudnák szedni az áruházláncot. Trükkjük azonban átlátszónak bizonyult.
Vásárló Új korszak indult a tartós tejeknél
Buksza blog | 2024. február 12. 16:26
A műanyagszemét egyik legnagyobb forrása a tejtermékek csomagolására használt palackok és tégelyek sokasága, ám ezek eltüntetésének terén elkezdődött valami. 
Vásárló Kíméletlenek lesznek a boltláncok, a diszkontok kezében van az adu
Buksza blog | 2024. február 12. 12:33
Az európai áruházláncok nehéz időszakot zártak, de még mindig problémákkal kell számolniuk egy friss felmérés szerint, amely a diszkontoknak jósol szebb jövőt.
Vásárló Ha sportolsz, mindig legyen nálad egy kulacs folyadék!
Márkázott tartalom | 2024. február 12. 10:09
Ha sportolsz, fogyókúrázol vagy aktív mozgást végzel, nagyon-nagyon fontos közben odafigyelned a megfelelő hidratálásra. Erre minden évszakban szükség van, de különösen nyáron, vagy ha meglehetősen sokat edzel. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG