1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A januári komolyabb ugrás után februárban megállt az árak növekedése a hipermarketekben, márciusban pedig örvendetes módon már némi árcsökkenésről is be tudunk számolni.

A Privátbankár Árkosár felmérése keretében március 8-án jártuk végig az Auchan, a Tesco és az Interspar egy-egy áruházát, hogy megnézzük, hogyan alakult 30 termékből álló minta-élelmiszerkosarunk ára. Úgy tűnik, csupa jó hírrel szolgálhatunk: az előző hónaphoz képest mindhárom hipermarketben csökkent a kosár ára, a Tesco és az Auchan pedig tavaly márciushoz képest is engedett valamennyit áraiból.

Februárhoz képest az Auchanban mértük a legnagyobb áresést, de a Tesco is 3,4 százalékkal olcsóbb lett. Az Interspar 2,2 százalékkal kért kevesebbet a kosárért, mint egy hónapja. Az Auchanban egy év alatt 1,2 százalékkal, a Tescóban 0,8 százalékkal csökkentek az árak. (Az Intersparnak ez a hetedik hónapja a felmérésben, a Cora távozásával került be az Árkosárba.)

 

 

Ha a három áruházat együtt vizsgáljuk, 17 042 forintos átlagos kosár-értéket kapunk - ez 584 forinttal (3,3 százalékkal) alacsonyabb az előző havi felmérésnél. A Tesco és az Auchan átlaga 173 forinttal elmarad a tavaly márciusi áraktól - a két szereplővel számolt éves árindex tehát 1 százalékos csökkenést mutat.

 

 

Persze ebben a hónapban is kiszámoltuk, mennyi a lehető legkisebb összeg, amennyiért a beszerzést a három áruházláncnál megoldhatjuk. Ehhez mindent ott kellene megvennünk, ahol a legolcsóbban adják - ez azért komolyabb logisztikai felkészülést igényel, vagy tripla létszámú beszerzőcsapatra, vagy egy jól megtervezett útvonalra és sok időre lesz szükség. Mindenesetre így 15 422 forintból is megúszhatjuk a nagybevásárlást, ami az átlagárnál 1621 forinttal kevesebb.

Mi lett olcsóbb? Mi drágult?

Februárhoz képest a krumplit, a tojást, a csirkemellet és az ásványvizet is nagyjából 15 százalékkal olcsóbban tudtuk volna beszerezni, de nagyjából 10 százalékkal olcsóbb lett a sör és a kenyér is. A sajt és a margarin viszont 12-15 százalékkal drágább volt, mint egy hónapja.

A KSH kedden közli az infláció februári alakulásával kapcsolatos statisztikákat.

Tavaly márciushoz képest megduplázódott a krumpli ára, 60 százalékkal drágább a tészta, 20-30 százalékkal emelkedett a túró rudi, a margarin és a liszt ára. 10 százalékot meghaladó mértékben csökkent viszont a kenyér, a cukor és a sajt ára, míg a tojásért, a kávéért, a rizsért több mint 20 százalékkal kevesebbet kell most fizetnük, mint 2012-ben.

Havi legolcsóbbak

Bár van még hátra néhány hét húsvétig, érdemes elkezdeni a készülődést a locsolók rohamára. A húsvéti vendégvárásnál szinte nélkülözhetetlen Unicum fél literes kiszerelésben a Tescóban volt a legolcsóbb (2240 forint), az Intersparban 2490-ért adták, az Auchanban 2841-ért.

Bár nemrég azt az érthetetlen jelenséget jártuk körül, amikor egy termék kis kiszerelésekből összevásárolva olcsóbb, mintha egy nagyot vennénk belőle, van azért ellenpélda is: az Intersparban találtunk olyan whisky-akciót, amelynél a 7 decis kiszerelés épp egy százassal olcsóbb volt, mint a fél literes, tehát valóban akció volt az akció. Érdemes azért továbbra is a literre, kilóra, darabra átszámolt egységárat is figyelni a vásáráskor, bármilyen apró betűkkel is szerepel az árcédulákon.

Hogyan számoltunk? Kosaras módszertan >>

Akinek csak annyi szerepel a bevásárlólistáján, hogy "1 kiló paradicsom", az komoly gondba kerülhet a zöldségosztályon: lucullus paradicsom, szilvaparadicsom, fekete paradicsom, zöldparadicsom, datolyaparadicsom, koktélparadicsom - vajon melyiket vegyük? Nem csak az ízekben, az árakban is jelentős eltérés lehet az egyes fajták között. Ezúttal a koktélparadicsomot néztük meg alaposabban: a legolcsóbbat az Auchanban találtuk kilónként 996 forintért, az Intersparban 1196 forintot kértek érte, a Tescóban pedig 1379 forint volt a kis bogyós zöldség (más értelmezésben gyümölcs).

Aki olcsó csirkemellfilére vágyott, a Tescóban találhatta meg a számítását: ottjártunkkor már 1149 forintért is megkaphattuk az egyik legjellegtelenebb húsfajtát. Ennél nem kért sokkal többet az Auchan sem (kilónként 1195 forintot), az Interspar ebben a versenyben viszont nem rúgott labdába (1690 forint / kiló).

Címkék: Vásárló

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Örömteli hír érkezett a magyar benzinkutakról
Privátbankár.hu | 2024. április 29. 11:24
Olcsóbb lesz megtölteni a tankokat. 
Vásárló Bevetik a "mindent tudó" tanácsadót az élelmiszereknél
Privátbankár.hu | 2024. április 28. 15:28
Komoly változás jöhet az élelmiszer- és italpiacon, miután minden vállalat a mesterséges intelligenciára támaszkodva akar versenytársai fölé kerekedni. 
Vásárló Használtcikk-forradalmat hirdet a Decathlon
Buksza blog | 2024. április 28. 14:41
Magasabb szintre emeli használtcikk-üzletét a Decathlon.
Vásárló Ki lehet mosni a legkoszosabb ruhákat is 15 perc alatt?
Buksza blog | 2024. április 28. 12:57
A távmunka egyik kevésbé ismert mellékhatása, hogy sokan többet sportolnak, amihez nem az öregebb pólókat használják, hanem az úgynevezett athleisure ruházatot. Ennek is van azonban egy mellékhatása.
Vásárló Meglepő újdonsággal állt elő az Aldi, mérföldkő lehet a boltlánc életében
Buksza blog | 2024. április 28. 08:33
Az Aldi és építőipari beruházó partnere új szintre emelte Németországban közös tevékenységét azzal, hogy többre vállalkozott egyszerűen egy új áruház felépítésénél. A bolt felett lakóház épült.
Vásárló Búcsú az 1687 milliárd forintos értéktől: eladósorba kerülhet a Dr. Martens
Buksza blog | 2024. április 23. 10:07
Az elmúlt hónapokban egymás után érkeztek a rossz hírek a legendás Dr.Martens bakancsokat gyártó vállalat háza tájáról, aminek a márka önállóságának elvesztése lehet a következménye.
Vásárló Inkább a pénzre szavaztak: maradnak a kínálatban az egészségtelenebbnek mondott élelmiszerek
Buksza blog | 2024. április 23. 07:44
Elbukott egy olyan civil szervezet támadása a kényeztető csokoládék ellen, amely azt gondolja magáról, hogy a hozzá hasonló felvilágosult csoportoknak meg kell védeniük az embereket saját maguktól.
Vásárló Csempésszünk egy kis zöldet bárhová!
Márkázott tartalom | 2024. április 22. 16:32
A szép, zöld, gondozott fűfelület nagyon vonzó és kellemes látványt nyújt. Azonban tény, hogy sok odafigyelést is igényel. A rendszeres fűnyírás, öntözés, esetlegesen a gyomirtás vagy a különféle növényvédelmi kezelések időt és energiát igényelnek. Emellett költségesek is, és még a környezetet is terhelik.
Vásárló Visszafordultak a magyar diszkontok
Csernátony Csaba - Kollár Dóra | 2024. április 22. 05:31
Fordult a kocka a magyarországi diszkontláncokban a Privátbankár Diszkont Árkosár-felmérése szerint áprilisban. Miközben februárról márciusra drágább, most olcsóbb lett a kosár. 
Vásárló Miért nehéz fogást találni a legnagyobb boltláncokon?
Buksza blog | 2024. április 21. 13:16
A kereskedés a legősibb mesterségek közé tartozik, ám egy friss tanulmány szerint nagyot téved az, aki azt hiszi, hogy talpon maradhat az a kereskedő, aki csak a kereskedői szimatára támaszkodik.  
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG