Hirdetés
Hirdetés

Új világ kezdődik a számlázásban - biztosan lesz, aki elvérzik

Gáspár András, 2018. június 13., 14:39

Július 1-jétől a legalább 100 ezer forintot elérő áfa-összeget tartalmazó számlákról adatot kell szolgáltatni a NAV felé. Ez a piacon meglévő számlázóprogram-szolgáltatók malmára hajthatja a vizet, de a programok kötelező online bekötése az adóhivatalhoz biztosan sok cégnek jelent majd megugorhatatlan akadályt. Az pedig tovább bonyolítja a képet, hogy az állam is indít egy saját, ingyenes számlázóprogramot - erről azonban egyelőre keveset lehet tudni.

Korábbi kutatások alapján az online számlakiállítás egyre népszerűbb a hazai kkv-k között, bár még bőven van tér a bővülés előtt. A folyamatnak lökést adhat, hogy július 1-jétől a legalább 100 ezer forintot elérő áfa-összeget tartalmazó számlákról adatot kell szolgáltatni a NAV felé, ezzel párhuzamosan pedig kötelező a számlázóprogramok online bekötése az adóhivatalhoz.

Ez egyrészt lehetőséget kínál a piacon jelenleg is szereplő online szolgáltatóknak az ügyfélszerzésre, másrészt viszont megjelenik egy új versenytárs is: a kormány avállalkozóknak ingyen biztosítja a NAV saját fejlesztésű online számlázó programját.

Hirdetés

Jól járnak a piaci szolgáltatók az új szabály miatt vagy félhetnek az állami versenytárstól?

"Ismerjük a híreket az ingyenes online állami számlázóprogramról, de mivel magát a rendszert még nem láttuk, egyelőre véleményt sem tudunk alkotni róla. Ami biztos, hogy július 1-től a 100 000 Ft áfatartalom fölötti számlákat kell majd kiállításkor beküldeni a NAV-nak, nehezen tudjuk elképzelni azt a vállalkozót, aki az összes számláját azonnal láthatóvá szeretné tenni az adóhatóság részére" - válaszolta a Privátbankár.hu megkeresésére Stygár László, a piacon 13 éve jelen lévő Számlázz.hu  szolgáltatásfejlesztési vezetője.

Stygár László, a Számlázz.hu szolgáltatás-fejlesztési vezetője.
Stygár László, a Számlázz.hu szolgáltatás-fejlesztési vezetője. Fotó: Izsó Márton / Privátbankár.hu

Tény, hogy például a kézi számlatömbhöz képest az állami számlázó hatalmas ugrást jelent, de a profi vállalkozóknak, akiknek fontos, hogy a számlázáshoz kapcsolódó minden üzleti folyamatuk rendben legyen, biztos, hogy több szolgáltatásra, gazdagabb funkcionalitásra van szükségük, ezeket pedig továbbra is elsősorban nálunk találhatják meg - véli Stygár László. A szakember ezek közt a többletszolgáltatások közt a könyvelői adatkapcsolatot, a tömeges számlakiállítási lehetőséget, a bankszámlát és a számlákat szinkronizáló autokasszát vagy az online fizetési lehetőséget említette. (A Stygár László által említett szolgáltatások csak a fizetős csomagokban érhető el.)

Mit tud majd az állami szoftver?

A július 1-jén induló, ingyenes állami szoftverről még egy tesztverzió sem látott napvilágot. Varga Mihály pénzügyminiszter a napokban elárult pár részletet.

Az ingyenes program kínálta szolgáltatások közül a pénzügyminiszter kiemelte a számlák közti keresési lehetőséget, a partnerek speciális kezelését, például, hogy a szoftver automatikusan tölti be a vevő adatait. Tovább egyszerűsíti és gyorsítja a számlakiállítást a terméklistából a tételek gyors hozzáadásának lehetősége. A NAV programjának elmaradhatatlan kelléke a szakszerű segítségnyújtás, amely a program használata mellett a számlázási szabályokra vonatkozó tájékoztatásra is kiterjed - mondta Varga Mihály.

Jellemzően a piacon lévő online számlázóprogramoknak is van ingyenes verziója, míg a többletszolgáltatásokért fizetni kell - például az e-számla, a díjbekérő, az előlegszámla kiállításának lehetőségéért, vagy épp a több bankszámlaszám kezelésének lehetőségéért. A pénzügyminiszter által említett funkciók viszont általában az ingyenes csomagokban is elérhetőek a piaci szolgáltatóknál, így egyelőre úgy tűnik, ilyen versenyelőnye nem lesz az állami szolgáltatónak - persze véglegeset jelen állás szerint csak július 1-jén mondhatunk.

Nem kizárt, hogy ha az ingyenes állami számlázóprogram olyan funkciókat is kap, amelyek a piaci szolgáltatóknál csak fizetős csomagban érhetőek el, ez utóbbiak is rákényszerülnek az ingyenes csomagok tartalmának bővítésére. Ezzel kapcsolatos kérdésünkre Stygár László azt közölte: folyamatosan fejlesztik a számlázóprogramot, minden egyes funkció esetén alapos mérlegelés alapján dől el, hogy adott funkció fizetős vagy ingyenes csomagba kerüljön-e. Természetesen a NAV-megfelelőség ingyen van.

Biztosan nem fogja minden szolgáltató megugrani az új követelményeket

A Magyar Közlönyben nemrég jelent meg a Pénzügyminisztérium online számlázásra vonatkozó rendelete. A Mazars adótanácsadó arra hívja fel a figyelmet: a rendeletben semmilyen technikai specifikációt nem emeltek jogszabályi szintre. A számlázóprgramoknak tehát az adatokat a NAV közleményében meghatározott módon és adatszerkezetben kell majd elektronikusan megküldeni. Ebből viszont az is következik, hogy a jelenlegi specifikáció talán még nem is végleges. Az utóbbi hónapokban is számos módosítás történt - írják a Mazars szakértői. Jelenleg a 0.14-es verzió a legfrissebb a NAV honlapján, ám érdemes nyomon követni az oldal változásait, mert bármikor felkerülnek újabb verziók is.

A meglévő számlázóprogramok fejlesztése tehát nem egyszerű feladat elé állítja a szolgáltatókat. Arra a kérdésünkre, hogy ez milyen változásokat hozhat a piaci szereplők körében, várhatóak-e felvásárlások, összeolvadások, Stygár László azt mondta: megalapozott feltételezésük szerint sok szolgáltató nem tudja vagy nem akarja megugrani a NAV által támasztott követelményeknek való megfelelést. "Máris látjuk, hogy egyre intenzívebb az ügyfelek irányunkba való áramlása, de a jelenlegi pozíciónkból következően nem figyeljük a többi piaci szereplőt, sokkal inkább az a tapasztalat, hogy minket figyelnek a többiek."

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Mit tegyen most az, aki lakásra szeretne spórolni?

Mit tegyen most az, aki lakásra szeretne spórolni?

Sokan aránytalanul sok pénzt fektetnek ingatlanba, pedig az ingatlanpiac is ciklikus, jöhet visszaesés. Mások lakásra spórolnának, de nem tudják, hogyan. Mindkét típusú befektetőknek érdemes lehet részvényeket vásárolnia, részben ingatlan-befektetési társaságokban is. Interjú Török Lajossal, az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzőjével.

Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

  • BUX39630.71-0.62%
    DAX9823.5-2.77%
    EUR/HUF311.610%
    EUR/USD1.08340%
    Arany1118.150%

Szavazás

Ön szerint mi a legnagyobb gond Magyarországon?