5p
KKV
Július 1-jétől a legalább 100 ezer forintot elérő áfa-összeget tartalmazó számlákról adatot kell szolgáltatni a NAV felé. Ez a piacon meglévő számlázóprogram-szolgáltatók malmára hajthatja a vizet, de a programok kötelező online bekötése az adóhivatalhoz biztosan sok cégnek jelent majd megugorhatatlan akadályt. Az pedig tovább bonyolítja a képet, hogy az állam is indít egy saját, ingyenes számlázóprogramot - erről azonban egyelőre keveset lehet tudni.

Korábbi kutatások alapján az online számlakiállítás egyre népszerűbb a hazai kkv-k között, bár még bőven van tér a bővülés előtt. A folyamatnak lökést adhat, hogy július 1-jétől a legalább 100 ezer forintot elérő áfa-összeget tartalmazó számlákról adatot kell szolgáltatni a NAV felé, ezzel párhuzamosan pedig kötelező a számlázóprogramok online bekötése az adóhivatalhoz.

Ez egyrészt lehetőséget kínál a piacon jelenleg is szereplő online szolgáltatóknak az ügyfélszerzésre, másrészt viszont megjelenik egy új versenytárs is: a kormány avállalkozóknak ingyen biztosítja a NAV saját fejlesztésű online számlázó programját.

Jól járnak a piaci szolgáltatók az új szabály miatt vagy félhetnek az állami versenytárstól?

"Ismerjük a híreket az ingyenes online állami számlázóprogramról, de mivel magát a rendszert még nem láttuk, egyelőre véleményt sem tudunk alkotni róla. Ami biztos, hogy július 1-től a 100 000 Ft áfatartalom fölötti számlákat kell majd kiállításkor beküldeni a NAV-nak, nehezen tudjuk elképzelni azt a vállalkozót, aki az összes számláját azonnal láthatóvá szeretné tenni az adóhatóság részére" - válaszolta a Privátbankár.hu megkeresésére Stygár László, a piacon 13 éve jelen lévő Számlázz.hu  szolgáltatásfejlesztési vezetője.

Stygár László, a Számlázz.hu szolgáltatás-fejlesztési vezetője. Fotó: Izsó Márton / Privátbankár.hu

Tény, hogy például a kézi számlatömbhöz képest az állami számlázó hatalmas ugrást jelent, de a profi vállalkozóknak, akiknek fontos, hogy a számlázáshoz kapcsolódó minden üzleti folyamatuk rendben legyen, biztos, hogy több szolgáltatásra, gazdagabb funkcionalitásra van szükségük, ezeket pedig továbbra is elsősorban nálunk találhatják meg - véli Stygár László. A szakember ezek közt a többletszolgáltatások közt a könyvelői adatkapcsolatot, a tömeges számlakiállítási lehetőséget, a bankszámlát és a számlákat szinkronizáló autokasszát vagy az online fizetési lehetőséget említette. (A Stygár László által említett szolgáltatások csak a fizetős csomagokban érhető el.)

Mit tud majd az állami szoftver?

A július 1-jén induló, ingyenes állami szoftverről még egy tesztverzió sem látott napvilágot. Varga Mihály pénzügyminiszter a napokban elárult pár részletet.

Az ingyenes program kínálta szolgáltatások közül a pénzügyminiszter kiemelte a számlák közti keresési lehetőséget, a partnerek speciális kezelését, például, hogy a szoftver automatikusan tölti be a vevő adatait. Tovább egyszerűsíti és gyorsítja a számlakiállítást a terméklistából a tételek gyors hozzáadásának lehetősége. A NAV programjának elmaradhatatlan kelléke a szakszerű segítségnyújtás, amely a program használata mellett a számlázási szabályokra vonatkozó tájékoztatásra is kiterjed - mondta Varga Mihály.

Jellemzően a piacon lévő online számlázóprogramoknak is van ingyenes verziója, míg a többletszolgáltatásokért fizetni kell - például az e-számla, a díjbekérő, az előlegszámla kiállításának lehetőségéért, vagy épp a több bankszámlaszám kezelésének lehetőségéért. A pénzügyminiszter által említett funkciók viszont általában az ingyenes csomagokban is elérhetőek a piaci szolgáltatóknál, így egyelőre úgy tűnik, ilyen versenyelőnye nem lesz az állami szolgáltatónak - persze véglegeset jelen állás szerint csak július 1-jén mondhatunk.

Nem kizárt, hogy ha az ingyenes állami számlázóprogram olyan funkciókat is kap, amelyek a piaci szolgáltatóknál csak fizetős csomagban érhetőek el, ez utóbbiak is rákényszerülnek az ingyenes csomagok tartalmának bővítésére. Ezzel kapcsolatos kérdésünkre Stygár László azt közölte: folyamatosan fejlesztik a számlázóprogramot, minden egyes funkció esetén alapos mérlegelés alapján dől el, hogy adott funkció fizetős vagy ingyenes csomagba kerüljön-e. Természetesen a NAV-megfelelőség ingyen van.

Biztosan nem fogja minden szolgáltató megugrani az új követelményeket

A Magyar Közlönyben nemrég jelent meg a Pénzügyminisztérium online számlázásra vonatkozó rendelete. A Mazars adótanácsadó arra hívja fel a figyelmet: a rendeletben semmilyen technikai specifikációt nem emeltek jogszabályi szintre. A számlázóprgramoknak tehát az adatokat a NAV közleményében meghatározott módon és adatszerkezetben kell majd elektronikusan megküldeni. Ebből viszont az is következik, hogy a jelenlegi specifikáció talán még nem is végleges. Az utóbbi hónapokban is számos módosítás történt - írják a Mazars szakértői. Jelenleg a 0.14-es verzió a legfrissebb a NAV honlapján, ám érdemes nyomon követni az oldal változásait, mert bármikor felkerülnek újabb verziók is.

A meglévő számlázóprogramok fejlesztése tehát nem egyszerű feladat elé állítja a szolgáltatókat. Arra a kérdésünkre, hogy ez milyen változásokat hozhat a piaci szereplők körében, várhatóak-e felvásárlások, összeolvadások, Stygár László azt mondta: megalapozott feltételezésük szerint sok szolgáltató nem tudja vagy nem akarja megugrani a NAV által támasztott követelményeknek való megfelelést. "Máris látjuk, hogy egyre intenzívebb az ügyfelek irányunkba való áramlása, de a jelenlegi pozíciónkból következően nem figyeljük a többi piaci szereplőt, sokkal inkább az a tapasztalat, hogy minket figyelnek a többiek."

A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

KKV Hogyan lett kis garázscégből milliárdos vállalkozás?
Privátbankár.hu | 2023. december 19. 11:41
Állócsillagok és újhullámos trónkövetelők.
KKV Itt a Cégépítők társasjáték: most eldől, ki kaszál az üzleti évben!
Natív tartalom | 2023. december 4. 10:26
Piaci rést betöltő társasjáték jelent meg október 25-én: a Cégépítők társasjáték megszületéséről és játékmenetéről Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM tulajdonosával, a Cégépítők alapítójával beszélgettünk.
KKV Széchenyi Kártya Program: megduplázták a hitelkereteket
Privátbankár.hu | 2023. augusztus 1. 11:18
Sokkal nagyobb hitelkeretet kapnak a kkv-k a Széchenyi Kártya Program keretében. A kamat a futamidő végéig 5 százalék. 
KKV Kezdj újult erővel a nyári szabadság után!
Márkázott tartalom | 2023. június 27. 11:32
  Ha még most vagy csak a hosszabb lélegzetvételű nyaralás előtt, akkor minden bizonnyal minden munkával kapcsolatos témától a falnak mennél. Teljesen érthető módon érzed azt, hogy telítődtél, hiszen már javában az év második felében járunk, és a megfeszített munkatempóból még nem is igazán tudtál alább engedni.
KKV Vigye sikerre vállalkozását, alkalmazzon business mentort!
Natív tartalom | 2023. június 8. 10:01
A business mentor nem varázsló, ám mégis rendkívül fontos szerepet játszhat több, a hazai kkv-szektort rendkívüli mértékben érintő konfliktushelyzet kezelésében. Közreműködésével a vállalatok tulajdonosai és vezetői olyan külső támogatást kaphatnak, amely segíti őket a tudatosabb vállalatvezetésben és előmozdítja üzleti és személyes fejlődésüket. A Budapesti Gazdasági Egyetem rendhagyó szakirányú továbbképzéséről annak vezetőjével és egyik hallgatójával beszélgettünk.
KKV A K&H szerint az uniós pályázatok körüli zűrzavar nem ártott
Privátbankár.hu | 2023. május 24. 14:14
Az uniós pályázatok körüli bizonytalanság csak kismértékben vetette vissza a cégek bizakodását, mintegy felük továbbra is reálisnak tartja, hogy ilyen forráshoz juthat - közölte a K&H magyarországi mikro, kis- és középvállalkozások (kkv) bizalmi indexe első negyedévi eredménye alapján.
KKV Megnyitják a pénzcsapot a magyar cégeknek: milliárdokat érő bejelentést tett egy bank
Privátbankár.hu | 2023. május 10. 17:14
Jelentős beruházási hitelkeretről állapodott meg az UniCredit.
KKV Jó szakemberből gyenge vállalkozó lesz? – interjú
Natív tartalom | 2023. április 4. 12:02
Egerszegi Krisztián Jövőkép című könyvének megjelenése kapcsán készült interjúnk második részében beszélgetünk a vállalkozók 90 százalékáról, a magukat halálra hajszoló emberekről, és arról is, mit tanácsol a bölcs varázsló a gonosz sárkány legyőzéséhez.
KKV Jövőkép nélkül csak szenvedés lesz, nem sikercég – interjú
Natív tartalom | 2023. március 22. 10:07
Ami tíz évvel ezelőtt még működött a magyar cégek számára, az tíz év múlva egyáltalán nem lesz elegendő, avagy hamarosan megérkezik az üzleti regény arról, hogy miért kulcsfontosságú a hazai vállalkozók számára egy jól megformált jövőkép. Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM cégvezetőjével és a Cégépítők alapítójával beszélgettünk Jövőkép című könyve megjelenése előtt.
KKV Csak a bizonytalanság biztos a kisvállalkozásoknál
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 16:24
A kormány új hitelprogramról döntött a Baross Gábor újraiparosítási program keretében. Az elszálló kamatok mellett ez komoly segítséget jelenthet a kisvállalkozások számára, amelyek helyzete meglehetősen bizonytalan lett az utóbbi időben. Az ATV Start vendégeként Perlusz László, a VOSZ főtitkára és kollégánk, Király Béla beszélt a hazai vállalkozások helyzetéről.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG