4p

Mi legyen a pénzünkkel? Tegyük állampapírba? Részvénybe? Ingatlanba? Kriptóba?
A befektetésektől a vagyonkezelésig - újra itt a Klasszis Klub Live!

Jöjjön el személyesen, találkozzon neves szakértőkkel vagy csatlakozzon online!

2024. március 27. 17:00

Részletek és jelentkezés itt!

A kockázatmentes befektetések között a magyar inflációkövető kötvények eddig is kiemelkedőnek számítottak. Ha még az adójukat is eltörlik, mi ösztönözheti a befektetőket arra, hogy hosszú távú lekötést vállaljanak? Csakis a még magasabb kamat.

Hozam, kockázat, likviditás. Általában ezt a három dolgot érdemes mérlegelni egy komolyabb összeg befektetésénél. “A nyugdíjkötvény kamata infláció plusz 1,7-3 százalék közötti lesz, nyugdíjba vonuláskor lehet majd hozzáférni és még idén elindítanák” – hintette el a Portfolio.hu Barcza Györgyre, az ÁKK vezérigazgatójára hivatkozva.

Mit jelent ez? A kockázatot az állampapírok esetében nullának szokás tekinteni. A likviditás pedig (a lehetőség  az értékpapírból való kiszállásra) ezek szerint korlátozott lesz. Hogy pontosan mennyire és hogyan, azt majd a konkrét kondíciók fényében lehet megítélni. Ami tény, hogy a hasonló célú NYESZ (nyugdíj-előtakarékossági) számlák és az önkéntes nyugdíjpénztárak esetében is van kiskapu, nyugdíjkorhatár előtti kilépési lehetőség. (A NYESZ-t TBSZ-re, azaz tartós befektetési számlára lehet váltani, ami plusz öt naptári év, a nyugdíjpénztárakból pedig tíz év után lehet kilépni. Legalábbis adózási retorziók nélkül.)

Ami a hozamot illeti, az éves átlagos infláció tavaly 2,8 százalék volt, ehhez 1,7-3,0 százalékot hozzáadva 4,5-5,8 százalékot kapunk. De mindkét értékre van példa a mai magyar gyakorlatban.

Eddig is jó volt

A jelenleg kapható öt éves infláció-követő lakossági kötvények kamatprémiuma ugyanis szintén 1,7 százalék. (PMÁP, azaz Prémium Magyar Állampapír, 2024/I jelzéssel.) Ekkora kamatprémiumért tehát nem lenne érdemes vállalni, hogy a pénzünk hosszú távon le legyen kötve, mert ez már ma is elérhető, kevesebb kötöttséggel. A jelenlegi kötvényeket is lehet tbsz-re (tartós befektetési számlára) helyezni, ami eddig is adómentességet élvezett, de nemrég azt is bejelentették, hogy az összes állampapír kamata mentesül majd a kamatadó alól. Kérdés, az új nyugdíjkötvényekre kitalálnak-e bármiféle további kedvezményt.

Ha az 1,7 százalék kevés, sok-e a három, a megnevezett sáv felső széle? Attól függ. Ennyit jelenleg csak a babakötvények fizetnek az infláció felett, amelyek hozzáférése szintén erősen korlátozott.

Mit tanít a múlt?

Korábban az inflációkövető PMÁP-okat is hasonló vagy még magasabb kamatprémiummal értékesítették. (Bizonyára kevesen emlékeznek rá, de az első infláció-követő kötvények kamatfelára annak idején még hat százalékpont volt az infláció felett. Majd ahogy a lakosság megismerte, megkedvelte ezt a befektetési formát, lassan egyre csökkent – archív cikkünk erről itt olvasható.)

A kérdés, hogy alakul majd a jövőben a reálkamat, azaz az infláció feletti kamat. Ha a múltat nézzük, itt is jelentős különbségek vannak – voltak olyan évek, amikor a reálkamat az 5-7 százalékot is elérte (lásd az MNB ábráját). Ez azután lassan csökkent, jelenleg – ha az inflációkövető kötvényektől eltekintünk – súlyosan negatív, mínusz két százalék körüli. (A bankbetétek ugyanis jó, ha egy százalékot hoznak éves szinten.) Európa-szerte talán semmilyen más kockázatmentes befektetés nem hoz infláció felett – csak a magyar PMÁP (Prémium Magyar Állampapír).

Nincs más

Ilyen szempontból magyar a hazai lakosság kényszerpályán van – ha pénze értékét meg akarja őrizni, és nem akar kockázatokat vállalni, csak az inflációkövető állampapírok maradnak. A régen sokak által követett megoldás – német márkát, eurót, dollárt tartani – szintén nem kecsegtet túl sok sikerrel. (Külföldön sem találni kockázatmentes reálkamatot. Bár ki tudja, több éves stagnálás után beindulhat a forint gyengülése is.)

A magyar lakosság köztudottan igen kockázatkerülő, és nem szereti hosszú távon lekötelezni magát. Nem is olyan régen főleg a három hónapos bankbetét volt a kedvenc befektetési forma. Már a három és öt éves inflációkövető kötvények elfogadtatása is sok éves kemény munkájába került az Államadósság-kezelő Központnak. (Valamint más hosszú távú befektetések elfogadtatása a befektetésialap-kezelőknek, pénztáraknak.)

Egy kicsi türelem

Ahhoz, hogy a nyugdíjkötvényeket is vegyék, jó feltételek kellenek. A három feltétel közül a kockázatot kiiktathatjuk. Ha a likviditás korlátozott lesz, akkor cserébe magas hozamot kell ígérni. Miután kormánykörökből az idén elhangzott, hogy a lakossági állampapírok mennyiségét néhány éven belül duplájára kell növelni, ez alighanem a kamatprémiumok további emelkedését vetíti előre.

Az eddigi infláció-követő kötvények is jól fizetnek – de lehet, hogy fél év-egy év múlva még jobban fognak.

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 17015 16895 17045 +0,71% 17015 17040 442 324 860 HUF 2024-03-19 10:14:03
MOL 2962 2958 2978 -0,34% 2960 2962 44 545 696 HUF 2024-03-19 10:13:05
MTELEKOM 894 893 898 -0,45% 894 898 8 288 322 HUF 2024-03-19 10:03:32
RICHTER 9350 9310 9350 +0,59% 9340 9350 454 774 695 HUF 2024-03-19 10:13:42
OPUS 396 396 396 -0,50% 395 397 387 684 HUF 2024-03-19 10:12:46
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Állampapír / Kötvény Kesztyűt dob az állam bankja a többi hazai pénzintézetnek
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 16:19
A Magyar Fejlesztési Bank (MFB) is beszállt a zöldkötvény-kibocsátási buliba.
Állampapír / Kötvény Egy hét múlva itt az új állampapír
Privátbankár.hu | 2024. március 11. 19:26
Euró alapú befektetési lehetőség nyílik meg.
Állampapír / Kötvény Fogós kérdések az állampapírokról, amelyeket sohasem mert feltenni
Eidenpenz József | 2024. március 11. 05:43
Alapkérdések, amelyeket a kisbefektetők feltesznek maguknak, de senki sem meri megválaszolni. Hogyan védekezhetünk az infláció ellen? Miért pont állampapírt vegyek? Ha igen, mégis melyiket és hol? Nem kéne inkább eurót vásárolni? Esetleg dollárt vagy aranyat? Mi lesz, ha…?
Állampapír / Kötvény Rogán Antal egy lakás árával sietett Varga Mihály segítségére
Csabai Károly | 2024. március 8. 05:42
Nem Orbán Viktor kabinetfőnöke rendelkezik azonban a legnagyobb állampapír-állománnyal a parlamenti képviselők közül. Például a harmadik Orbán-kormány nemzeti fejlesztési minisztere egy nagyságrenddel értékesebb paketten csücsül.
Állampapír / Kötvény Hadat üzent a kormány a legmagasabb kamatozású állampapírnak
Privátbankár.hu | 2024. február 13. 06:57
Keddtől kevesebb összeget lehet befizetni a közel 21 százalékot hozó Babakötvénybe.
Állampapír / Kötvény Ezekben a devizákban lehet inflációkövető kötvényt kapni (2. rész)
Eidenpenz József | 2024. február 13. 05:41
Tetszik az inflációkövetés gondolata, de a forinté már nem? Meg akarja őrizni devizája vásárlóértékét? Egyes országokban bocsátanak ki a hazai PMÁP-hoz hasonló termékeket, csak éppen nem túl olcsón. De ha még sokáig csökken a magyar kamat…
Állampapír / Kötvény Inkább eurós inflációkövető kötvényeket kellene venni?
Eidenpenz József | 2024. február 8. 19:12
A forintkamatok drasztikus csökkenésével felmerül a kérdés, nem kellene-e legalább részben devizába fektetni a pénzt? Sőt, mi lenne, ha valahogy össze lehetne kombinálni az inflációkövetést a forintgyengülés elleni védelemmel, azaz a devizabefektetésekkel? Nem lehetetlen.
Állampapír / Kötvény Hatvanszázalékos bukó állampapíron? Önnek is sikerülhet!
Eidenpenz József | 2024. február 5. 05:42
Van két, nem is olyan ritka és távoli kötvény, amelyek árfolyama nemrég hatvan százalékos mínuszban is járt. Hát ezt meg hogyan sikerült összehozni? A szuperhosszú futamidejű kötvények kalandos élete hogyan érinti a magyar kisbefektetőket? Túlélhetők-e a világ leghosszabb kötvényei?
Állampapír / Kötvény Még rosszabb lesz a PMÁP kamata, de pár napig kaphat a régiből
Eidenpenz József | 2024. február 1. 11:28
Megint csökkent a kamat, tovább rontották a legkedveltebb lakossági állampapírok feltételeit, az első 14 hónapban már csak 7,9 százalék lesz. Ám akinek van pénze, még léphet pár napig, kaphat a magasabb kamatúból. Aki a nemsoká esedékes kamatokat fekteti majd be újra, már nem lesz ilyen szerencséje.
Állampapír / Kötvény Jók-e még a lakossági állampapírok? Merre tovább, bitcoin?
Privátbankár.hu | 2024. január 29. 17:11
Mik a hazai lakossági állampapírok, különösen az inflációkövető kötvények kilátásai jelenleg? Milyen változások várhatók ezen a piacon? Mik a nemrég engedélyezett bitcoin ETF-ek első tapasztalatai, sikeresnek tekinthetők-e, és mi lesz a következő sláger, narratíva ebben a szektorban? Erről beszélgettek a TrendFM rádió reggeli műsorában Eidenpenz Józseffel, a Privátbankár.hu és az Mfor.hu főmunkatársával.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG