6p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A kerítés- és falépítés úgy látszik, megunhatatlan hobbija az emberiségnek, már vagy háromezer éve. Átmenetileg ezek megoldást nyújthattak egy-egy problémára, de a történelemre visszatekintve legtöbbjük ma már inkább feleslegesnek tűnik. A gyenge népeket a falak sem védték meg.
A Berlini Fal egy részlete (Fotó: Wikimedia Commons)

Ahogy a kínai Nagy Fal nem tudta feltartóztatni a mongolokat, a Wales és Anglia határán levő sáncok az angolokat, a római limes nem tudta feltartóztatni a népvándorlást.

A falaknak, sáncoknak és egyéb erődítéseknek sokszor az volt a gyenge pontja és azért teljesedett be a sorsa, mert hiányoztak vagy gyengék voltak a védők. Úgy tűnik, soha, semmilyen kerítés vagy fal sem tudta megvédeni a gyengébb népeket.

1. Limes

A limest a rómaiak építették az állandó barbár betörések ellen, egy megerősített határ volt sok ezer kilométeren keresztül a birodalom körül. Egyes helyeken csak őrtornyok, erődök és kaszárnyák laza hálózata (a határfolyók partján), másutt vagy más korban földsánc, megint másutt kőfal. Egyik fontos központja az óbudai Aquincum volt. Több száz éven keresztül létezett, de a népvándorlás persze elsöpörte a birodalommal együtt.

2. Hadrianus és Antonius fala

A mai Britannia területén húzódó falak a sziget északi részén függetlennek maradó, megzabolázhatatlan barbár törzsek ellen védték a Római Birodalmat, tulajdonképpen a limes különösen erősen kiépített, speciális szakasza volt ez. Az északabbi, korábbi fal, Antonius fala azonban már elkészülte után pár évvel tarthatatlanná vált.

3. A Kínai Nagy Fal

A kínaiak az Északról özönlő nomád népek ellen építették az elképesztő hosszúságú, 21 ezer kilométeres, vastag falakat, amelyek tetején elfértek a harci szekerek is. Már Krisztus előtt a 7. században elkezdték, majd sokszor átépítették és bővítették. A középkorban sokáig főleg a mongolok ellen szolgált védelmül. A mongolok ennek ellenére elfoglalták Kínát a 13. században, sőt egy időben Pekinget tették meg fővárosuknak.

4. Konstantinápoly (Bizánc) falai

A hatalmas tripla városfal fogalommá vált, jó pár kilométer hosszú volt és több mint ezer évig kitartott, végül csak 1453-ban tudták áttörni a törökök. Vesztét a Wikipedia szerint főleg az ágyúk fejlődésének és a védők gyengeségének köszönhette.

5. Siegfried- és Maginot-vonalak

Ezek az erődláncolatok a német-francia határt őrizték az I. Világháború végén és a II. Világháborúban. A Siegfriedet 1918-ban súlyos harcok után áttörték, a Maginot-t a németek a második háborúban egyszerűen megkerülték. Sokak szerint ez utóbbi sors vár a Magyarországon tervezett déli határzárra is, ezért már felmerült annak kiterjesztése hosszabb szakaszokra.

6. Berlini fal és Vasfüggöny

A Berlini Fal és a Vasfüggöny, azaz a szocialista országokat Nyugat-Európától elválasztó határzár abban az értelemben hatásos volt, hogy évtizedekig megakadályozta a diktatúra alatt nyögő országokból a lakosság tömeges disszidálását.

Ennek azonban súlyos ára volt: egyszerű kerítés helyett bonyolult határzárakat kellett építeni, kettő szögesdróttal, őrtornyok garmadájával, helyenként aknákkal és más műszaki megoldásokkal. Sőt az ellenőrzés már a határ felé tartó vonatokon, buszokon, autóutakon megkezdődött, civil ruhás rendőrök igazoltatták az embereket.

Másrészt tűzparancs volt érvényben, és az évek során sok száz ember veszítette életét a határon. A rendszerváltás után a kormányok egyik első dolga volt a határzár és a Fal lebontása.

7. Cheolli Jangseong

Korea és Kína határán is volt valamikor fal és erődrendszer, sőt mindjárt kettő is. A koreai név valami olyasmit jelent, hogy ezer mérföldes fal, és bár itt egy mérföld csak 500 méter körül lehetett, ez is mintegy 500 kilométeres távolságnak felel meg.

8. A vörös kígyó (Gorgan fala)

Iránban is létezik egy 195 kilométeres fal erődökkel az ország északi részén, a felhasznált tégla színe miatt Vörös Kígyónak is nevezik. Állítólag a kínai Nagy Fal után a második leghosszabb ma is álló fal a világon, 30 erőddel 30 ezer katona védhette valaha, mégis alig ismert. Vitatott, hogy az ókorban vagy a korai középkorban készült-e.

9. Oroszok kontra tatárok

Az oroszok a középkorban a tatár betörések ellen építettek sáncot és erődrendszert a középkor végén a Moszkvai Állam határainál, főleg kidöntött fákból (Zaszecsnaja Cserta). Hosszát mintegy ezer kilométerre teszik.

10. Vikingek, dánok és poroszok

Dániát és a mai Németországot is választották el sáncok, valószínűleg már az ötödik századtól. Ám azután a vikingek is tatarozgatták, sőt érdekes módon nem is oly régen, 1864-ben, a második német-dán háború idején is újra használatba vették. Miután ma a védművek Németország területén vannak, elképzelhetjük, melyik fél bizonyult erősebbnek a történelem során.

11. S védd az életed

Svédországban is találunk kora középkori sáncokat, védműveket, melyek az ország belsejét a Balti-tenger felőli támadásoktól védték.

12. Óvakodj az angoloktól

Angliát és Wales-t 240 kilométeres földsáncok választották el valamikor egymástól, amelyeket valószínűleg a nyolcadik században építtetett egy walesi király. Sikerült? Hosszú távon nem, Wales később angol fennhatóság alá került.

13. Szászsáncok Hamburg mellett

A korai középkorban a germán szászok és a szláv obodriták védték magukat egymástól a mai Észak-Németország területén, Hamburg közelében egy észak-déli irányú sánccal. A történelemből könnyen tudhatjuk, hogy a szlávok maradtak alul, hiszen ez a terület ma Németország kellős közepe.

14. A nagy Sókerítés

A 19. században a britek India kellős közepére húztak fel egy négyezer kilométeres kerítést, a Himalájától a Bengáli-öbölig, amely afféle belső határként eredetileg a sóvámok beszedésére szolgált. A csempészek és más határsértők ellen fénykorában 14 ezer ember védte, majd amikor az előállítás helyén kezdték adóztatni a sót, feleslegessé vált az egész.

15. Nagy Sándor kapui

A híres görög hadvezérnek és uralkodónak tulajdonítják, de valószínűleg perzsa királyok építtették a határzárat a Kaukázus hegységben, amely szintén a betörő nomádok ellen védte az országot. Tudósok összefüggésbe hozzák az említett Gorgan-fallal is.

16. Pandya a pandyaiaké

Indiában Maddukarai-falként ismernek egy falat, amely valamikor a „Chera, Chola és Pandya királyságokat” választotta el egymástól. Állítólag a határviták rendezésének volt ez egykor kiváló eszköze. Akár kétezer éves is lehet, a helyi lakosok ma is kőbányának használják egyes részeit.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Kihúz-e minket a csávából Nagy Márton új elképzelése?
Privátbankár.hu | 2024. április 19. 11:29
A Klasszis Média Lapcsoport állandó szerzője, Bod Péter Ákos volt jegybankelnök, egyetemi tanár, közgazdász a nemzetgazdasági miniszter által jegyzett versenyképességi stratégiát elemzi.
Makro / Külgazdaság Kérdezzen Ön is Medgyessy Pétertől - hétfőn, a Klasszis Klubban
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 15:13
Ehhez nem kell mást tennie, mint ingyenesen regisztrálni az április 22-én, hétfőn 15:30 órakor kezdődő eseményre.
Makro / Külgazdaság Kalapozásba fogott az ukrán kormány Washingtonban
Mester Nándor | 2024. április 18. 15:01
A Világbank és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) tavaszi ülését használja fel az ukrán vezetés, hogy megszerezze a gazdaság stabilizálásához szükséges pénzt vagy annak egy részét. Közben amerikai befektetőkkel is tárgyal az újjáépítési projektekről.
Makro / Külgazdaság Rekordmagas szinten a csehországi személyautó-gyártás
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 14:29
Az első negyedévben éves szinten 11,5 százalékkal 394 443 darabra nőtt a személyautó-gyártás Csehországban - közölte a cseh autóipari szövetség csütörtökön Prágában. A közlemény szerint ez az eddigi legmagasabb első negyedévi termelési adat.
Makro / Külgazdaság Fizethetjük majd a gigantikus kamatokat
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 12:33
A meghirdetett mennyiségnél 20 milliárd forinttal nagyobb összegben, 50 milliárd forintért értékesített 3, 5 és 10 éves lejáratú államkötvényeket, emelkedő átlaghozam mellett csütörtöki aukcióján az Államadósság Kezelő Központ.
Makro / Külgazdaság A háborúnak van egy eddig nem látott veszélye is
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:57
Környezeti károkat okozhatnak a rossz kondíciójú, biztosítással nem rendelkező, homályos orosz tulajdoni hátterű árnyékflotta tankerei.
Makro / Külgazdaság Szeretne új autót? Itt vannak az európai piac statisztikái!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:28
Csökkent a forgalomba helyezett új autók száma márciusban az egy évvel korábbihoz képest az Európai Unióban az európai autógyártók szakmai képviseleti szervezete, az ACEA honlapjára csütörtökön fölkerült adatok szerint.
Makro / Külgazdaság Újabb inflációs adatok érkeztek, nézze csak!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 10:38
Az OECD-országokban februárban átlagosan 5,7 százalék volt az éves infláció, míg az élelmiszer- és energiaárak nélkül számított maginfláció 6,4 százalékra csökkent.
Makro / Külgazdaság Itt van V. Naszályi Márta válasza a Várnegyed fideszes kerületi lapjára
Kormos Olga | 2024. április 18. 08:11
Budapest I. kerületében már jóval az önkormányzati választások kampányhajrája előtt dúlt a harc. A Várnegyed irányításáért már most négyen jelezték indulásukat, miközben V. Naszályi Márta, a Budavári Önkormányzat polgármestere úgy döntött: a kormánypárt kezébe került kerületi lap ellenében saját hírlevelet indít, és feljelenti Sára Botond főispánt. Sorozatunkban a június 9-i önkormányzati választások legérdekesebbnek ígérkező összecsapásait mutatjuk be.
Makro / Külgazdaság Vigyázat! Hatalmas benzinár-emelés közeleg
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 10:17
A 95-ös oktánszámú üzemanyag bruttó 7 forinttal kerül többe péntektől, a gázolaj ára viszont 6 forinttal csökken, így utóbbi lesz már olcsóbb.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG