Történelem
Kultúra A nők töltötték meg tartalommal a lengyel Szolidaritás szakszervezetet - videóinterjú Mitrovits Miklós történésszel
Szarvas György | 2020. szeptember 12. 16:05
Szabadság, függetlenség, haza,  - ezek a szavak lengyelül furcsamód mind nőneműnek számítanak. Talán nem véletlen, hogy az idén negyven éve megalakult Szolidaritás szakszervezetben a nők kifejezetten fontos szerepet vittek. Mitrovits Miklós, a korszak történetének kutatója a vele készült videóinterjúban ismertet meg minket a valóban gazdag és izgalmas részletekkel. (A budapesti Lengyel Intézetben A szabadság felé címmel fotókiállítás nyílt a 40 éve alakult Szolidaritás szakszervezetről.) 
Makro / Külgazdaság A történelmi Magyarország bukása és a mai magyar jobboldal
Káncz Csaba | 2018. október 31. 08:24
A hazai jobboldalnak nehézségei vannak a száz évvel ezelőtti traumatikus események feldolgozásával. Nagy kérdés, hogy Magyarország napjainkban milyen társadalmi integritással és katonai képességekkel nézne szembe egy újabb geopolitikai viharral.
Makro / Külgazdaság 100 éve ezen a napon eldőlt Európa sorsa
Káncz Csaba | 2017. október 25. 08:30
Amerika egy év alatt megnyerte a háborút Párizsnak és Londonnak és ezzel új pályára állította Európa újkori történelmét. A XIX. században elcsatolt mexikói terület az USA lágy alteste maradt. Eurázsia összefogásának megakadályozása a kontinentális Nyugat-Európával a mai napig az angolszász geopolitikai stratégia alapköve.
Makro / Külgazdaság Szabadulni akarnak, de kik is valójában a katalánok?
Fellegi Tamás | 2017. október 3. 06:07
Sokan talán csak most, a vasárnapi drámai események után figyeltek fel a katalán-spanyol konfliktusra, miközben általában alig tudunk valamit a katalánokról. Nem volt szó róluk a történelemórán, mint például a skótokról, és nem szerepeltek annyit a hírekben, mint a kurdok, akiket Szaddam Husszein iraki diktátor sanyargatott.
Makro / Külgazdaság A Nap Száma: te tudod, mi történt ezen a napon?
Privátbankár.hu | 2017. június 6. 13:28
A második világháború egyik kulcseseménye történt 73 évvel ezelőtt.
Makro / Külgazdaság Újra aktuális a 300 éves küzdelem: nagy pofont kaphatunk
Káncz Csaba | 2017. május 16. 08:12
A nagy uralkodó küzdelme a feudális magyar nemességgel újra aktuálissá vált. Ha egy politikai erő napjainkban visszafele próbálja tekerni az idő kerekét a rendi társadalom helyreállításának vágyával, a kijózanító pofon nem fog sokáig váratni magára.
Karrier Kellemetlen a metróleállás – mi lesz az érettségiző diákokkal?
Privátbankár.hu | 2017. május 10. 09:51
A munkába igyekvőkkel is kitolt a metró, a diákok viszont megsiratták a mai leállást.
Karrier Ön meg tudná oldani a történelem érettségit?
Privátbankár.hu | 2016. május 4. 10:12
Széles látókört kíván meg az idei történelem érettségi is, csak remélni tudjuk, hogy minden osztálynak sikerült még időben feldolgoznia a Kádár-korszakot.
Karrier Történelemmel megy tovább az idei érettségi
Privátbankár.hu | 2016. május 4. 07:50
Folytatódik az érettségi vizsga, ma történelmi tudásukról adnak számot a diákok.
Makro / Külgazdaság A menekültek vagy a bankok miatt törnek előre a szélsőséges mozgalmak?
Privátbankár.hu | 2016. április 16. 18:00
Lehet, hogy nem is a menekültek a fő okozói a szélsőséges pártok utóbbi időben tapasztalt előretörésének? Egy tanulmányban két tudós megvizsgálta az utóbbi 144 év válságait, recesszióit, és arra jutott, hogy az egyszerű gazdasági válságok, hanem a pénzügyi válságok után törtek előre mindig a szélsőségesek a politikában. Menekülthullám meg közben többnyire sehol.
Makro / Külgazdaság Bokros: A rendszerváltással polgárjogot nyert a csodavárás
Privátbankár.hu | 2015. november 17. 20:01
Kíváncsiak voltunk arra, hogy milyen érzelmekkel, gondolatokkal és milyen várakozásokkal vágott neki Magyarország a demokratikus átalakulásnak. Bokros Lajos volt pénzügyminisztert arról kérdeztük, hogy az akkori társadalom mennyire láthatta reálisan az ország gazdasági lehetőségeit és milyen úton jutottunk el a jelenlegi helyzetig.
Makro / Külgazdaság Így pusztul az emberiség egyik legnagyobb csodája
Privátbankár.hu | 2015. július 5. 15:59
A fal bizonyos részeit már több mint 2000 éve módszeresen koptatja az időjárás, de az emberi tényező legalább akkora bajt jelent, mint a szél, az eső és a vihar együttvéve: nem csak a turisták amortizálják a világ egyik csodáját, hanem a helyiek is aktívan pusztítják a Nagy Falat. Vajon hogyan lehetne megmenteni?
Makro / Külgazdaság 16 történelmi határkerítés és fal – nemcsak Orbán mániája
Eidenpenz József | 2015. június 25. 14:30
A kerítés- és falépítés úgy látszik, megunhatatlan hobbija az emberiségnek, már vagy háromezer éve. Átmenetileg ezek megoldást nyújthattak egy-egy problémára, de a történelemre visszatekintve legtöbbjük ma már inkább feleslegesnek tűnik. A gyenge népeket a falak sem védték meg.
Vásárló Na, vajon melyik mozifilm ír szépen, lassan történelmet?
Privátbankár.hu | 2015. május 2. 09:28
Továbbra is hihetetlen számokat produkál a Halálos iramban hetedik része, egyre feljebb kúszva a világranglétrán.
KKV Nem fogja kitalálni, ki emlékezett meg ma elsőként a magyar forradalomról
Privátbankár.hu | 2015. március 15. 08:49
Kedves húzás, a Google már magyar idő szerint szombat éjfél körül megváltoztatta logóját a magyar forradalom emlékére. A felhasznált címer azonban nem az igazi.
Makro / Külgazdaság A történelem ismétlődik? Kipukkantak a lufik, újraindultak a játszmák
Káncz Csaba | 2014. október 7. 17:55
A Nasdaq-buborék kipukkanásával kezdődött, majd a Lehman Brothers csődjével folytatódott a megrendülés a globális pénzügyi rendszerben. A politikai válság legmarkánsabban a civilizált világ perifériáján jelentkezik, a történelmi játszmák újraindultak.
Részvény / Deviza / Áru Boldog szülinapot, BÉT!
Privátbankár.hu | 2014. január 18. 15:00
Szombaton volt 150 éves a Budapesti Értéktőzsde, amely 1864. január 18-án kezdte meg működését. Az intézmény a századfordulóra a gazdasági élet megkerülhetetlen intézményévé, számos itt kereskedett termék esetében pedig Európa meghatározó piacává vált. A II. világháború utáni 40 éves szünet után a 1990-ben induló Budapesti Értéktőzsde a rendszerváltás emblematikus intézménye lett.
hírlevél