<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A fal bizonyos részeit már több mint 2000 éve módszeresen koptatja az időjárás, de az emberi tényező legalább akkora bajt jelent, mint a szél, az eső és a vihar együttvéve: nem csak a turisták amortizálják a világ egyik csodáját, hanem a helyiek is aktívan pusztítják a Nagy Falat. Vajon hogyan lehetne megmenteni?
A kínai Nagy Fal - Maximilian Dörrbecker (Chumwa), Wikimedia Commons. Kattintásra nagyobb méretben is megtekinthető

Az időjárás, a vandalizmus, a karbantartás és a felügyelet hiánya - egyebek között ezek veszélyeztetik a kínai Nagy Fal Ming-dinasztia korában épült részeinek jövőjét. A legutóbbi, 2014-ben végzett felmérés eredménye szerint a fal mindössze 8,2 százaléka van viszonylag jó állapotban, míg 74,1 százaléka rossznak minősíthető. Sőt, helyenként már annyira rossz a helyzet, hogy még a fal teljes hosszát sem lehet megmondani: 9 ezertől 21 ezer kilométerig terjednek a becslések attól függően, hogy a hiányzó vagy gyakorlatilag leomlott részeket is beleszámítják-e.

A falat a Krisztus előtti 5. században kezdték építeni, de a Ming dinasztia korában, a 14. és a 17. század között egy jelentős, több mint 6 ezer kilométer hosszú szakaszt építettek hozzá, amely a turisták által leginkább kedvelt, Pekingtől északra található részt is magába foglalja. A Beijing Times nemrég a Kínai Nagy Fal Társaság friss tanulmányát idézve számolt be arról: a Ming-kori fal 30 százaléka már eltűnt, a teljes falnak pedig a 10 százaléka vált az enyészet martalékává.

Hova tűnik a fal?

Illetve nem is teljesen csak az idő a felelős. A Beijing Times pontokba szedte, miért tűnik el az emberiség történetének egyik legmonumentálisabb törtélemi emléke.

1. Az időjárás és a természet: a szél az évszázadok alatt sokat koptatott a falon, az eső is komoly erózióért felelős, óriási lyukak keletkeztek a falon - számos torony olyan állapotba került, hogy egy komolyabb vihar könnyen ledöntheti, ahogy erre már volt példa. A viharok mellett az elburjánzó növényzet is veszélyt jelent a falra, a fák gyökerei sok kárt okoznak.

2. A természet mellett az emberi tényező is komoly veszélyt jelent. A turisták és a helyiek is sokat ártanak: a messze földről érkezők szuvenírként hordják el a köveket, a fal melletti szegény falvak lakói pedig esetenként építőanyagnak lopják a téglákat, míg a kínai írással gravírozott téglák darabját egyébként 30 dollárért adják el a külföldieknek. Bár ezért 5 ezer jüanos büntetés is járhat, a szabályokat nincs aki betartassa.

A falnak vannak olyan területei, amelyeket még kevésbé tártak fel. Világszerte terjed azonban az a hobbi, hogy épp ezekre a szakaszokra szerveznek felfedezőtúrákat; ezen területek teherbíró képességét jelentősen meghaladó létszámú turista érkezik évről évre, rengeteg kárt okozva.

3. Bár már 2006-ban kihirdettek egy rendeletet a kínai Nagy Fal védelme érdekében, de a szakértők szerint mivel nincsenek meg a konkrét szabályok, nincs illetékes, aki eljárna az ügyekben, a rendelet semmit sem ér. A fal emellett egyszerűen túlságosan hatalmas: nagyon nehéz és költséges a teljes építmény ellenőrzése.  A fal egyes szakaszai nehezen megközelíthető, erdős részeken húzódnak, és van olyan tartomány, ahol összesen 9 ember dolgozik a kulturális örökségvédelmi osztályon, miközben több mint 140 kilométernyi szakasz tartozna a felügyeletük alá.

Messziről nézve minden rendben... Fotó: Severin.stalder / Wikimedia Commons, 2013

Hogyan lehetne megmenteni?

A kérdésről komoly szakmai viták folynak. Még az sem egyértelmű, hogy a falat egyben vagy részekre darabolva kellene kezelnie az örökségvédelemnek. Radásul egyre több az olyan szakasz, ahol már nincs is mit megvédeni. Van, ahol fontos turisztikai látványosság (és ezért bevételt is hoz vagy hozhatna), máshol viszont csak néhány rom valahol a távoli vidékeken.

A helyreállításnál is rengeteg a kérdés, ezeknek csak az egyike, hogy ki és miből építhetné vissza a leomlott részeket, erősíthetné meg a meggyengült tornyokat. Azt sem tudják egyelőre eldönteni, hogy melyik állapotot tekintsék "status quo"-nak - vajon az eredeti állapotot kellene mindenhol visszaállítani, vagy a mostani állapotból kiindulva kellene újjáépíteni a falat?

Ugyanígy még abban sem egyezett meg a szakma: kinek mentsék meg a falat? Ki kell-e tiltani a turistákat, akik rengeteg kárt okoztak a falon, vagy még több embert kell odavonzani, hogy még nagyobb turisztikai értéket képviseljen a fal?

Ami biztos: a Nagy Fal már a világ 100 legveszélyeztetettebb kulturális örökségének listájára is felkerült, és amíg a fenti kérdések eldöntésén vitatkoznak a szakemberek, addig napról-napra romlik az állapot.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Megint egymásnak ment London és Párizs a halászati engedélyek miatt
MTI | 2021. október 28. 06:34
Franciaország jelezte, hogy már jövő héttől szankciókat élesíthet a szigetország ellen, ha addig nem rendeződik a halászhajói ügye. Nagy-Britannia pedig ellenszankciókat helyezett kilátásba.
Makro / Külgazdaság Háborús készülődés az űrben – az elmúlt napokban új fázisba léptünk
Káncz Csaba | 2021. október 27. 17:59
Az elmúlt napokban Németország, Franciaország, Dél-Korea és Kína is bejelentkezett a versenyfutás új szakaszába. Szöul számára komoly hajtóerőt jelent a fejlesztéseknél, hogy a nemzetközi szankciók ellenére Észak-Korea nem csak rövid- és közép hatótávolságú rakétákat fejlesztett ki, hanem nagy hatótávolságú és űrrakétákat is. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság A járvány alatt hízott óriásit a TikTok tulajdonosának vagyona
MTI | 2021. október 27. 17:38
Nagyot nőtt egy év alatt a kínai dollármilliárdosok száma: idén 307-tel többen vannak, mint tavaly, és így 1185-en szerepelnek a sanghaji Hurum magazin által szerdán közzétett listán, amely a leggazdagabb kínaiakat rangsorolja.
Makro / Külgazdaság Megvan, mely vidéki városokban lehet a legdrágábban lakást venni
Privátbankár.hu | 2021. október 27. 15:19
A legdrágább városokat összegző listán változott az élmezőny, jelenleg a legmagasabb négyzetméterár Érdre jellemző átlagosan 600 ezer forinttal. Ezzel Debrecen holtversenyben Székesfehérvárral a második helyre szorult.
Makro / Külgazdaság Uniós csapás Varsóra: napi egymillió eurós bírságot kapott Lengyelország
Privátbankár.hu | 2021. október 27. 13:46
A pénzbüntetést az uniós bíróság szabta ki, mivel a lengyel kormány nem függesztette fel a legfelsőbb bíróság fegyelmi kamarájának működését.
Makro / Külgazdaság Digitális irattárcákat szeretne Brüsszel
Privátbankár.hu | 2021. október 27. 12:51
Európa-szerte nő az igény a digitális ügyintézés iránt, térnyerését azonban még mindig gátolják ellenőrzési és azonosítási akadályok - hívja fel a figyelmet a Magyar Országos Közjegyzői Kamara (MOKK).
Makro / Külgazdaság Túl sok már az álhír, magyar tényellenőrző oldal indul
Privátbankár.hu | 2021. október 27. 10:56
Az új, önálló szerkesztőséget Zöldi Blanka, a Direkt36-tól érkező oknyomozó újságíró vezeti, de érkeznek a csapatba mások mellett a 444-től és a Mércétől is. Az oldalt a 444 és a Qubit kiadója, a Magyar Jeti Zrt. indítja, az az AFP-vel közösen működik majd, az Európai Bizottság támogatásával.
Makro / Külgazdaság Covid: egy nap alatt duplázódott a fertőzöttek száma
Privátbankár.hu | 2021. október 27. 10:17
3125 új fertőzött van, elhunyt 36 beteg. Az igazolt fertőzöttek száma majdnem duplája a tegnapinak, ami 1701 volt.
Makro / Külgazdaság A gyenge forint újabb rekordszintekre löki a hazai üzemanyagárakat
Privátbankár.hu | 2021. október 27. 09:59
A mától literenként bruttó 5 forinttal drágább 95-ös oktánszámú üzemanyag ára péntektől további 5 forinttal megy feljebb, s a ma még változatlan árú gázolajért is 5 forinttal kell majd többet fizetni.
Makro / Külgazdaság A kormány 16 milliárdos segélyhitelt ad a Ruandai Köztársaságnak
Privátbankár.hu | 2021. október 27. 09:29
Az erről szóló kormányhatározat a kedd esti Magyar Közlönyben jelent meg.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos